سرویس سبک زندگی فردا؛ مریم کمالینژاد: اسفند یعنی بدو بدو! این را اغلب ما ایرانیها میگوییم. اسفندها پر از کار است. شلوغ و درهم برهم. چند روز منتهی به نوروز که حرفش را هم نزن؛ از بس که کار عقب افتاده هست و زندگی پانزده، بیست روز تعطیل تعطیل میشود و باید برای تعطیلات آماده شد. کل ابعاد زندگی را از ظاهر گرفته تا باطن، از خانهتکانی تا حساب و کتاب شرکت و اداره، از خرید لباس تا برنامهریزی سفر و فراغت، همه را میخواهیم طی همین اسفند پررفت و آمد و شلوغ رفع و رجوع کنیم. خانمها البته سرشان شلوغتر است، چون دوکار عمده دارند که مردها زیاد زیربارش نمی روند، یکی خانهتکانی و دومی خرید! در ادامه به راهکارهایی برای مدیریت زمان در طول سال و اسفند میپردازیم.
چند نکته طلایی برای روزهایی که به شدت سرتان شلوغ است
این چند نکتهای که در ادامه عنوان میشود برای مدیریت زمان در تمام زندگی است و همه جا به کار میآید، مخصوصا وقتی حسابی سرمان شلوغ است.
الف: شب، قبل از خواب، تمام برنامه فردا را که قبلا روی یک تکه کاغذ، یا در دفترچه یادداشت موبایلتان نوشتهاید را مرور کنید. این یعنی اینکه قبل از فرا ررسیدن شب، شما به ساعتهای پیش رو فکر کردهاید و برایشان برنامه دقیق دارید. قبل از خواب یک دور همه را مرور کنید و جزییاتش را تصور کنید. این یک تمرین بسیار خوب برای ناخودآگاه شما هم هست. در واقع از برنامهٔ فردا یک فیلمنامه ذهنی تهیه کنید و خودتان بازیگرش باشید. در این وضعیت نقطه ضعفهای برنامه، کمبود وقت، اولویتها و ... قبل از فرارسیدن زمان اجرا، دستتان میآید.
ب: فقط به برنامه خودتان عمل کنید. یعنی اجازه ندهید کسی از بیرون برایتان برنامهای تدارک ببیند. «با من بیا خرید» «یه سر بریم خونهٔ خاله و برگردیم» «دو ساعت فیلم دیدن و گپ زدن مگه چیه حالا» را بشنوید ولی انجام ندهید و طبق برنامه خودتان عمل کنید. ج: زمان کیفیتان را بشناسید. زمان کیفی یعنی چه زمانی؟ یعنی اینکه شما بدانید در چه ساعاتی از روز حالتان بهتر است و از نظر جسمی و روحی توانایی انجام بهتر کارها را دارید. چه از نظر کیفی و چه کمی. وقتی زمان کیفیتان را شناختید، میتوانید کارهایتان را بر اساس اولویت در این زمانها دستهبندی کنید. به عنوان مثال ساعات کیفیتان را صرف اینستاگرام و تلگرام نمیکنید و این کارها را به زمانها مرده موکول میکنید.
مدیریت زمان برای یک خانهتکانی تمام عیار
۱. خوب فکر کنید. خودتان را پرتاب نکنید وسط خانهتکانی. یعنی اینکه یکدفعه صبح از خواب بلند نشوید و صبحانه نخورده، تمام محتویات کابینتها را بدون هیچ برنامهریزی قبلی بریزید کف آشپزخانه یا کمدها را خالی از لباس و خرت و پرت کنید و بنشینید میان خرت و پرتها و ندانید از کجا شروع کنید. آدمهایی که پروژههای بزرگ انجام میدهند معتقدند یک کار خوب، هشتاد درصد خوب از آب درآمدنش به درست و کافی فکر کردن ربط دارد و تنها بیست درصدش مربوط به اجرای خوب است. پس اول خوب به جزییات خانه تکانی فکر کنید. اصلا برایش زمان بگذارید، بنشینید روی میز آشپزخانه و فکر کنید؛
• از کجا باید شروع کنید؟ • چه وسایلی نیاز دارید؟ • شویندهها و پاککنندهها موجود را چک کنید! • خریدهایی مورد نیاز را یادداشت کنید
• یادداشت کنید که برای انجام چه قسمت از خانه تکانی نیاز به کمک همسرتان دارید
۲. جابه جا کردن وسایل سنگین، پاک کردن شیشههای بیرونی و... به تنهایی از دست شما بر نمیآید. حتی اگر بربیاید هم لزومی ندارد تنهایی زیر بارش بروید. با همسرتان مشورت کنید و ببینید چه زمانی برای اینجور کارها زمان دارد. جمعه؟ عصر پنج شنبه؟ هر شب؟ و بر اساس آن برنامهتان را تنظیم کنید.
۳. بیوقفه و یک دفعه کار نکنید؛ گمان نکنید که خانه تکانی یعنی اینکه صبح از آشپزخانه شروع کنید و بیست و چهار ساعت بعد بدون ثانیهای استراحت با شستن و سابیدن حمام، تمام کنید. خرد خرد و تکه تکه شروع کنید و خودتان را اذیت نکنید. تا هم از کت و کول نیفتید و کمرتان زیر بار خانهتکانی خرد نشود و هم به بقیهی کارهایتان هم برسید. و اما نکته اصلی که شاید الان برای گفتنش دیر باشد، اما به درد سالهای بعدتان میخورد این است که خانهتکانی و بقیهٔ کارهایی که گمان میکنیم ویژهٔ اسفند ماه است را نگذارید فقط برای این ماه. اگر در طول سال به کنج و گوشهها سرک بکشید و برای تمیزکاری وقت کوتاه اما مستمر، اختصاص دهید، نیازی به یک خانه تکانی کمرشکن ندارید. همینطور است در مورد خرید کردن که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
لازم نیست تمام پاساژها را آباد کنید!
درباره خرید کردن باید قبل از اینکه بخواهیم پا به اولین فروشگاه بگذاریم یک کار مهم کنیم، آن هم اینکه خودمان را از زیر بار این عرف غلط و دست و پا گیر بیرون بکشیم که؛ «حتما باید برای نوروز خرید کنیم» لباس تازه، حتی اگر لباسهایمان تمیز و نو هستند. دکوراسیون جدید، حتی اگر قبلیها هیچ ایرادی ندارند. اگر از پس همین یک کار -یعنی مقابله با عرف اشتباه- بربیایم، حجم کارهایمان نصف میشود.
و راه حل دوم اینکه در فصلهای معکوس خرید کنید. لابد با خودتان میگویید یعنی چه؟ یعنی در پایان تابستان که همهٔ فروشگاهها محصولاتشان را با تخفیف میفروشند برای تابستان بعدی خرید کنید و در زمستان، برای زمستان سال بعد. هم از نظر مالی مقرون به صرفه است، هم در وقتتان صرفهجویی میشود.
دیدگاه تان را بنویسید