چطور فکر و ذهن خود را از خیال پردازی‌های گناه آلود دور کنیم؟

کد خبر: 636887

قرآن مجید می‌فرماید:«پرهیزگاران هنگامى که گرفتار وسوسه‏‌هاى شیطانى که پیرامون وجود آنها در گردش است مى‌‏شوند به یاد خدا مى‏‌افتند و بینا مى‏‌گردند». اگر کسی توجّه ‏کند که خدا کارش را مى‏‌بیند و حرفش را مى‌شنود، همین توجّه به حضور خداوند، سبب ترک گناه مى‏‌شود.

چطور فکر و ذهن خود را از خیال پردازی‌های گناه آلود دور کنیم؟
سرویس سبک زندگی: افکار انسان‌ها مانند اتومبیلی است، که اگر کنترل نشود ممکن است به هر طرف برود، اما یک راننده ماهر می‌تواند آن را در یک مسیر صحیح به حرکت در آورده و به سر منزل مقصود برساند. برای کنترل و هدایت افکار سعی و تلاش زیادی لازم است تا دچار وسوسه‌های شیطانی نشود. اگر انسان اثرات و عواقب افکار ناپسند را در نظر داشته باشد سعی خواهد کرد فکر خود را در مسیر صحیح هدایت کند. در ادامه این مطلب را به نقل از سایت شهر سوال می‌خوانیم.
چطور فکر و ذهن خود را از خیال پردازی های گناه آلود دور کنیم؟
بعضی از راه‌های کنترل افکار شیطانی و شهوانی عبارتند از:
۱. خرد ورزی: یکی از راه‌های مهار احساسات و افکار ناپسند و متعادل ساختن غریزه جنسی استفاده از نیروی خرد وعقل است؛ حضرت امام علی علیه السلام می‌فرماید: «به درستی که از برای دل‌ها اندیشه‌ها و خواهش‌های بدی باشد و عقل‌ها منع می‌کند از آن‌ها».(۱)
بنابراین، عقل نگهبان خیر خواهی است که مانع طغیان غرایز می‌شود؛ کسی که عقل را راهنمای خود قرار دهد، لذت آنی و لحظه‌ای را بر لذت دائمی ترجیح نمی‌دهد و با در نظر گرفتن مفاسد و نتایج شهوت رانی و بی بند و باری، از پیروی بی‌قید و شرط تمایلات و افکار نفسانی و شیطانی پرهیز می‌کند.
۲. خدا محوری: به طور طبیعی در هنگام بلوغ و فشار غرایز، عقل به تنهایی قادر به کنترل شهوت نیست؛ در این شرایط به سلاحی برنده تر نیاز است و آن تقوی و عشق به خدا و در یک کلمه خدا محوری است. با رعایت تقوی نه تنها انسان از محیط گناه آلود و شهوت انگیز دوری می‌کند، بلکه برای او چنان حالتی ایجاد می‌شود که حتی با ورود به ورطه گناه می‌تواند خود را حفظ کند.
قرآن مجید می‌فرماید:«پرهیزگاران هنگامى که گرفتار وسوسه‏‌هاى شیطانى که پیرامون وجود آنها در گردش است مى‏‌شوند به یاد خدا مى‏‌افتند و بینا مى‏‌گردند»(۲)
اگر کسی توجّه ‏کند که خدا کارش را مى‏‌بیند و حرفش را مى‌شنود، همین توجّه به حضور خداوند، سبب ترک گناه مى‏‌شود.
۳. برای انجام و یا ترک هرکاری باید اراده و تصمیم جدی داشت؛ پس،برای ترک افکار ناپسند باید اراده جدی داشت.
۴. از مشاهده انواع عکس‌ها و فیلم‌ها و مناظر شهوت‌انگیز به شدت پرهیز شود.
۵. دوری از خیال‌پردازی و فکر کردن در مسائل شهوانی: امیرالمومنین علی علیه السلام می‌فرماید:«کسی که در اطراف گناه بسیار بیندیشد، سر انجام به آن کشیده خواهد شد.»(۳)
اگر چه طرد افکار شیطانی در آغاز برای جوان مجرد بسیار دشوار است اما با استقامت و تمرین و ممارست مداوم می‌تواند قوه تخیّل خود را کنترل کند؛ همانطور که هر چیزی در اثر تمرین زیاد به دست می‌آید.
۶. پر کردن اوقات فراغت: سعی کنید همیشه مشغول به کارهای مفید باشید. بیکاری مساله‌ای است که اگر از آن دوری نکنید ممکن است شما را به هر چیزی وادارد.
پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم می‌فرماید:« دو خصلت برای بسیاری از مردم مایه فتنه است: سلامت بدن و بیکاری»(۴)
نتیجه این که، با توکل بر خدا و توسل به ائمه اطهار علیهم السلام می‌توان بر هر مشکلی - چه روحی و چه جسمی - پیروز شد و افکار شیطانی در مورد گناهی را کنترل کرده و به مرور زمان از ذهن پاک کرد و این هم صبر و استقامت می‌خواهد؛ اما این توکل و توسل باید همراه با انجام یک سری اعمالی باشد که ذکر شد.
پی‌نوشت:
۱. شرح بر غررالحکم ، ج ۲ص ۵۰۰
۲. اعراف، ۲۰۱
۳. شرح غررالحکم ، ج ۵، ص ۳۲۱
۴. تحف العقول، ص۶۵
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت