سرویس سبک زندگی فردا: چگونه میتوان دست از قضاوت دیگران کشید؟ آیا با تمرین و آگاهی میتوان قضاوت کردن درباره دیگران را کاهش داد و افراد را بدون پیش فرضهای ذهنی پذیرفت؟ آیا ما میتوانیم عملی را که برای ما و دیگران ناخوشایند و آزاردهنده است، متوقف سازیم؟ در ادامه این مطلب را به نقل از تبیان بخوانید. هنگامی که یك خبر كوتاه درباره یك اتفاق، در فضای مجازی یا كانال یا گروهی منتشر میشود، خیلی زود متوجه موج قضاوتها و نظرات و كارشناسیهای مختلفی میشوید كه درباره خبر مورد نظر، فضای مجازی را پر كرده است. حتی در این میان قطعا شاهد دعوا و كل كل عدهای موافق و مخالف هم هستید. در واقع بدون هیچ تعلل و صبری راحت قضاوت میکنید. کسانی که دیگران را قضاوت میکنند، درباره خودشان خیلی بی رحم تر عمل میکنند. کسانی که به اندازه کافی نسبت به خودشان احساس خوب دارند این خوبی را در دیگران هم میبینند. قبل از اینکه به قضاوت کردن درباره دیگران خاتمه دهید اول از قضاوت کردن درباره خودتان دست بکشید. فراموش نکنید خیلی از اوقات قضاوت کردن جزء عادتهای فرد میشود.
چرا مدام دیگران قضاوت می شوند؟ رشد در شرایط طاقت فرسا: بعضیها به دلیل رشد در شرایط طاقت فرسای انتقادی در خانواده، قضاوت کردن درباره دیگران را به عنوان یک عامل کمکی در برقراری رابطههایشان یاد گرفتهاند. مخفی کردن خود: بعضیها دیگران را قضاوت میکنند تا در اصل، خودشان را مخفی کرده باشند چراکه مواردی را در دیگران میبینند که در خودشان هم وجود دارد و آنها این ویژگی را دوست ندارند. اعتماد به نفس پایین: بعضیها اعتماد به نفس پایینی دارند و درمورد همه چیز در زندگی دورنمایی منفی دارند. تحقیر دیگران و بزرگ نمایی خود: بعضیها از تحقیر دیگران برای مهم جلوه دادن خود و داشتن حس بهتر استفاده میکنند. یادتان باشد، هیچ کدام از این دلایل باعث نمیشوند قضاوت کردن حس بهتری به شما بدهد زیرا خود قضاوت کردن دارای بار منفی است. چطور بی خیال قضاوت شوید؟ شما میتوانید به صورت آگاهانه زاویه دید منفی را به زاویه دید مثبت تغییر دهید. این کار فقط تمرین میخواهد. تمرینهایی از جمله اینکه: - دیگران را همان گونه که هستند بپذیرید و به آنها عشق بورزید. - به خودتان بگویید هیچ کس کامل نیست. هر فردی نقاط منفی و ضعفهایی دارد همان
طور که نقاط مثبت و مهارت هایی دارد. این ترکیب انسانها را منحصر به فرد می کند. - بدانید قضاوت کردن و انتقادکردن به راحتی جزو عادتها میشود. با نگرش منفی به آن دامن نزنید و گسترش شان ندهید. - کاستیها و ضعفهایتان را بپذیرید. - قضاوت کردن و انتقادکردن را با افکار مثبت جایگزین و روی نکات خوب دیگران تمرکز کنید. - دیگران را به دلیل اشتباهاتشان ببخشید. مهربان باشید و آنها را درک کنید. و اما یک توصیه دکتر سید معتمدی، روانپزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی در این باره چند توصیه دارد، وی میگوید: متاسفانه قضاوتهای همراه با بدبینی به خصوص در میان همسران با احساس حسادت و حس بد و ناخوشایندی از تصور محبوب نبودن و جذاب نبودن همراه است. به دنبال آن و با تداوم بدبینی و شکی که فرد را به قضاوت اشتباه وادار میکند، احساس تحقیر شدن و مورد بیاحترامی واقع شدن برای شخص مورد قضاوت پیش میآید. بروز این اتفاقات در زندگی زناشویی نتیجهای جز کاهش علاقه، بروز رفتارهای خشونت آمیز، پرخاشگری و در نهایت ناکامی نسبت به تداوم زندگی مشترک نخواهد داشت. همین طور بروز چنین رفتارهایی به ایجاد حس بی اعتمادی میان والدین و
فرزندان منتهی میشود و به نوعی میان آنها به شدت فاصله میاندازد که تبعات منفی خود را دارد. اما در محیط های کاری شخصی که براحتی دیگران را مورد قضاوتهای اشتباه قرار میدهد، به عنوان فردی زیر آب زن و بدخواه شناخته میشود و به تدریج طرد میشود.
اولین و مهمترین گام عذرخواهی و باز گرداندن و جبران صدماتی است که به دنبال قضاوت اشتباه به شخص مورد قضاوت وارد شده است. البته در بسیاری موارد لازم است به فردی که مورد قضاوت اشتباه قرار گرفته، فرصت داده شود تا خودش را بازسازی کند و بتواند ما را ببخشد. البته جبران اثرات منفی ناشی از قضاوت اشتباه به شدت علائم و صدمات ایجاد شده بستگی دارد و در برخی موارد ممکن نخواهد بود. چراکه در برخی موارد قضاوتها به از دست رفتن حیثیت فرد، موقعیت و جایگاه شغلی یا ارتباطات وی منجر میشود و جبران آن به سادگی ممکن نخواهد بود. در زندگی زناشویی حتی ممکن است قضاوتهای ناآگاهانه به جدایی نیز منتهی شود.
دیدگاه تان را بنویسید