دکتر سلام: تا به حال افرادی را دیدید که مدام دستمال به دست دارند و سرفه های شدید میکنند؟ در اولین دیدار ما فکر میکنیم این افراد دچار حساسیت یا سرماخوردگی شدید هستند ولی یکم که میگذرد متوجه وخامت اوضاع و وجود بیماری سل در فرد میشویم. سل به وسیله ی یک باکتری به نام مایکوباکتریوم توبرکلوزیس ایجاد می شود و ریه ها را تحت تاثیر قرار می دهد و یک بیماری واگیردار است اما معمولا پس از قرار گرفتن طولانی مدت نزدیک فرد مبتلا انتقال پیدا می کند مثلا در بین افراد خانواده که باهم در یک خانه زندگی می کنند گسترش می یابد.
سیستم ایمنی که در برابر عفونت و بیماری به طور طبیعی از بدن دفاع می کند در بیشتر افراد سالم این باکتری را ازبین می برد و علامتی ایجاد نمی کند اما گاهی اوقات سیستم ایمنی بدن می تواند باکتری را بکشد ولی موفق نمی شود از گسترش آن در بدن جلوگیری کند که به آن سل نهفته گفته می شود زیرا هیچ گونه علائمی ندارد.
اگر سیستم ایمنی بدن نتواند باکتری ها را بکشد داخل ریه ها و یا قسمت های دیگر بدن عفونت می کنند و علائم سل در عرض چند هفته یا چند ماه ظاهر می شوند که به این نوع، سل فعال گفته می شود.
سل نهفته با گذشت زمان می تواند به عفونت سل فعال گسترش پیدا کند مخصوصا زمانی که سیستم ایمنی بدن ضعیف باشد. در 20 سال گذشته، موارد ابتلا به سل به تدریج به ویژه در میان اقلیت جوامع قومی افزایش یافته است و تخمین زده شده که حدود یک سوم جمعیت جهان به سل نهفته آلوده هستند. چگونه سل درمان می شود؟ این بیماری درصورت به کار بردن روش های درمانی مناسب قابل درمان است و برای درمان آن معمولا یک دوره آنتی بیوتیک به مدت شش ماه لازم است اما گاهی از چندین نوع مختلف آنتی بیوتیک استفاده می شود زیرا بعضی از انواع سل به آنتی بیوتیک مقاوم هستند. چه کسانی بیشتر درمعرض خطر ابتلا به سل هستند؟ این بیماری می تواند تمام اشخاص را تحت تاثیر قرار دهد اما افرادی که به مدت طولانی در تماس باافراد آلوده هستند ،بیماران مبتلا به اچ آی وی که سیستم ایمنی بدن آن ها ضعیف است، افرادی که به دلیل نوع زندگیشان رژیم غذایی فقیر و مشکلات دیگری مثل سوء استفاده از مواد مخدر یادسوء مصرف الکل دارند ، افراد بی خانمان و بیمارانی که تحت درمان با داروهای کورتیکواستروئیدی ،شیمی درمانی یا فاکتور نکروز دهنده تومور (TNF) می باشند بیشتر است.
دیدگاه تان را بنویسید