سرویس سبکزندگی فردا؛ محدثه انسینژاد: در جامعه ایرانی امروز نقشهای زنان دچار تحول شده است. در گذشته نقشهای زنان به امور خانهداری و نگهداری از بچه محدود میشد و کارهای سخت بیرون از منزل مختص مردان بود. اما با پیشرفت تکنولوژی و صنعتی شدن فضای کار در خانه و بیرون از آن دگرگون شد. زنان با یادگیری دانشها و مهارتهای مختلف توانستند به مرور وارد بازار کار شوند و نقش سنتی زن خانهدار بودن را تغییر دهند.
حال زنان شاغل امروزی باید هم در زمینه شغلی موفق عمل کنند و هم در امور خانهداری انتظارات را بر آورده سازند. در این میان شرایط برای زنان شاغل متاهل بسیار دشوار است. آنان باید بتوانند بین مسائل کاری و خانهداری تعادل ایجاد کنند، بدون اینکه به هیچ کدام از این نقشها آسیبی برسد.
دوران شیرین نامزدی
تاهل مطمئنا فقط به زنانی که در خانهای مستقل زندگی میکنند خلاصه نمیشود. بسیاری از زنانی که در دوران نامزدی به سر میبرند و شاغل نیز هستند باید برای برقراری تعادل میان شغل و زندگی عاطفیشان تلاش کنند. در این دوران لازم نیست که میزان کارهای خود را بیشتر کنید بلکه باید وظایفتان را به صورتی انجام دهید که فرصتی برای تفریحات دو نفره و لذت بردن از این دوران داشته باشید. از طرفی انقدر غرق در زیباییها و تفریحات این دوران نشوید که کار کردن را فراموش کنید. در هر حال شما مدتی بعد باید زندگی مستقل و جدیدی را تجربه کنید که برای یک شروع خوب نیاز به پسانداز و پشتوانه مالی خواهید داشت.
برنامهریزی داشته باشید
وضعیت برای زنانی که ازدواج کرده و به خانه بخت رفتهاند در مورد ایجاد تعادل بین کار و زندگی مشترک کمی پیچیدهتر است. اولین قدم در این راه برنامهریزی است. پیش رفتن طبق برنامهریزی روزانه باعث میشود که از استرس شما کاسته شده و تمرکز بیشتری روی کارهایتان داشته باشید. برای برنامه بهتر است چند ستون بنا به نقشهایتان بکشید و شرحی از وظایف و مسئولیتهای خود را بنویسید. به عنوان مثال ستونی با عنوان؛ مادر، همسر و شاغل برای خود بکشید. به این ترتیب به سادگی میتوانید کارهایتان را اولویتبندی کنید. اگر با وجود برنامهریزی باز هم بخشی از کارهای خانه ناتمام باقی میماند و شما از نظر مالی مشکلی ندارید میتوانید برای نظافت منزل از شخصی کمک بگیرید.
کار و زندگیتان را از هم جدا کنید
به یاد داشته باشید که نباید مشکلات محیط کار را وارد زندگی شخصیتان کنید. همچنین ناراحتیهای خانه را هم با خود به محل کار نبرید. این مسئله میتواند شما را آسیبپذیر کند. البته لازم نیست از خودتان دو شخصیت مجزا نشان دهید و در این مورد از نظر روانی تحت فشار قرار بگیرید. فقط کافی است وقتی در خانه هستید و مثلا با بچههایتان وقت میگذرانید، حواس و فکرتان در خانه باشد نه در محل کار. در این مورد بهتر است تمرین کنید، حواستان به رفتارهای خودتان باشد و از همسرتان نیز کمک بخواهید تا به عنوان یک ناظر بیرونی شما را راهنمایی کند.
احساس و منطق
در خانه بیشتر احساس و عاطفه حکمفرماست. به راحتی میشود گذشت کرد، به همه افراد خانواده میشود اعتماد کرد و میتوان بی هیچ تکلفی شخصیتی صمیمی از خود نشان داد. در خانه میتوان از خستگیها گفت، درددل کرد و گاهی انجام وظایف خانه را به دلیل همین خستگیها به تعویق انداخت. اما در محل کار باید شخصیتی جدی و منطقی از خود نشان دهید. کسی که وظایفش را درست و به موقع انجام میدهد. به صورت کلی میتوان گفت که اشتغال با خود مسئولیتهایی به همراه دارد که گاه در هیچ شرایطی نمیشود از آن صرف نظر کرد. ذکر این نکته ضروری است که گرچه انجام ندادن مسئولیتهای کاری شوخی بردار نیست. اما نباید زندگی شخصی خودتان را فدای کارمند نمونه بودن، کنید.
رئیس بازی ممنوع
هر کس بنا بر سمت شغلی خود در محل کار دارای بالادستی است که از او دستور میگیرد یا به پایین دستی دستور میدهد. اما اگر این ادبیات و دستور دادن و دستور گرفتن به خانه منتقل شود وضعیت آزاردهندهای پیش خواهد آمد. مخصوصا در مواردی که زن و شوهر همکار هم هستند. در مواردی هم که شخص دارای بالادست است، این امکان وجود دارد که بخواهد دستورشنیدنهایش را در محیط خانه تلافی کند. این یعنی به صدا در آمدن زنگ خطر در روابط عاطفی.
کارهای نامناسب
وقتی شما تمام تلاشتان را میکنید تا میان کار و زندگیتان تعادل برقرار کنید ولی نمیشود. مثلا شبها دیرتر از بقیه به خانه میرسید یا فرصت انجام وظایفتان را در خانه ندارید، بهتر است در ادامه دادن این کار تجدید نظر کنید. به دنبال کاری باشید که بتوانید برای خانوادهتان هم به اندازه کافی وقت بگذارید.
کاری را انجام دهید که دوستش دارید
اگر تنها به دلیل درآمد یا پر کردن وقتتان کاری را انجام میدهید و از آن کار لذتی نمیبرید بهتر است که از ادامه آن کار صرفنظر کنید. کاری را انتخاب کنید که خلاقیت شما را پرورش میدهد و خودتان نیز به آن علاقهمند هستید. چرا که کار شما بخش مهمی از زندگی شما را تشکیل میدهد و علاقه نداشتن به آن میتواند به مرور باعث ناراحتیها و اعصابخردیهایی شود که بر زندگی شخصیتان نیز اثر خواهد گذاشت.
برای خودتان وقت بگذارید
انجام کارهای محیط کار و منزل نباید باعث شود که از خودتان غافل شوید. این روند فرسایشی باعث خستگی شما خواهد شد. تفریح و ورزش را فراموش نکنید. کارهای مورد علاقهتان را انجام دهید. داشتن زمان شخصی باعث ایجاد حس رضایتمندی از زندگی و کارتان خواهد شد.
آخر هفتهها با خانواده در تعطیلات آخر هفته برای استراحت خودتان و بودن در کنار خانواده سنگ تمام بگذارید. به هیچ وجه به کار فکر نکنید. اگر از طریق اینترنت ممکن است که ایمیلهای کاری برای شما ارسال شود، اینترنت خود را قطع کنید و در برابر آنلاین شدن کاری مقاومت کنید. از تعطیلات خود لذت ببرید و شنبه با نیروی بیشتری هفته کاری خود را آغاز کنید.
دیدگاه تان را بنویسید