یارانه نقدی چه کسانی حذف خواهد شد؟
احتمال حذف یارانه نقدی به زودی وجود دارد چه کسانی دیگر یارانه نمیگیرند؟
ستاره پارسی : یارانه در دولت رئیسی قرار است افزایش یابد. یارانه افراد متمول احتمالا قطع شود. یارانه در دولت روحانی ادامه یافت. یارانه افراد کم بضاعت احتمالا افزوده شود.
حذف یارانه نقدی ۷ دهک جامعه متوسط و ثروتمند و اضافه کردن بر دریافتی ۳ دهک پایین درآمدی است. این در حالی است که سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه مجلس میگوید: هنوز هیچ طرحی برای حذف یارانههای پنهان و آشکار در مجلس اعلام وصول نشده چرا که هرگونه بحث درباره یارانهها نیاز بهکار کارشناسی دقیق و لحاظ نظر مردم دارد.
روز گذشته یکی از نمایندگان مجلس از جمعآوری امضا برای برگزاری رفراندوم جهت حذف یارانههای آشکار و پنهان خبر داد و گفت: با توجه به اینکه سالانه رقم بسیار بالایی یارانه نقدی پرداخت میشود، بنده براساس اصل ۵۹ و ماده ۳۶ قانون همهپرسی تقاضای برگزاری رفراندوم بهمنظور حذف یارانههای آشکار و پنهان و پرداخت مستقیم به مردم را مطرح کردهام.
ابوالفضل ابوترابی تأکید کرد: تاکنون این تقاضا توسط ۲۲ نفر از نمایندگان امضا شده؛ این در حالی است که برای اعلام وصول، به ۱۰۰ امضا نیاز دارد و برای تصویب آن باید دستکم دوسوم نمایندگان به آن رأی مثبت بدهند. او میگوید: دهکهای اول و فقیر فقط ۲/۱ درصد از یارانه انرژی استفاده میکنند؛ درحالیکه این مقدار برای دهکهای دهم و مرفه ۲۵ درصد است.
عباس گودرزی از اعضای کمیسیون اجتماعی مجلس تصریح کرد: براساس گزارش سازمان برنامه و بودجه در سال ۹۸، حدود ۹۰۰ هزار میلیارد تومان یارانه انرژی به افراد داده شده که سهم دهک اول که اقشار مستضعف و کم درآمد هستند تنها ۲/۱ درصد و سهم دهک دهم ۲۵ درصد از کل یارانه پرداختی به بنزین کشور است؛ در بخش گاز نیز شاهد همین وضعیت هستیم بهگونهای که دهک دهم ۱۵د رصد و دهک اول ۵ درصد از کل یارانه گاز را مصرف میکند. این نماینده افزود: دولت باید نسبت به حذف یارانههای آشکار و پنهان و پرداخت بهصورت مستقیم و کارت اعتباری به مردم اقدام کند.
همزمان با این اظهارنظرها و درحالیکه سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه مجلس، میگوید هنوز طرحی برای این منظور تقدیم هیأت رئیسه مجلس نشده، سیدمحمد رضا میرتاجالدینی، نایبرئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس از تشکیل کمیته مشترک میان دولت و مجلس خبر داد و گفت: کار نظارتی مجلس هم این است که بسترها و زمینههای فساد و رانت را از میان ببرد و تمام این موضوعات در جلسه مشترک دولت و مجلس بررسی خواهد شد.
وی هدف از تشکیل این کمیته را اصلاح نظام یارانهای، حذف بسترها و و زمینههای رانت در اقتصاد ازجمله اصلاح تامین ارز ۴۲۰۰ تومانی در کشور اعلام و تصریح کرد: کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس، متولی تشکیل این کمیته شده و بهزودی با حضور نمایندگانی از وزارتخانهها و کمیسیونهای مجلس کار خود را آغاز خواهد کرد.
وی با اشاره به اعضای این کمیته اظهار کرد: پیشنهاد شده، وزرای اقتصادی دولت، بانک مرکزی و سازمان برنامه و بودجه نمایندهای ثابت در حد معاونت و از کمیسیونهای اقتصادی مجلس ۲ نماینده در این کمیته حضور داشته باشند و همچنین از بخش خصوصی برای معرفی نمایندگان خود دعوت به عمل خواهد آمد. میرتاجالدینی تصریح کرد: یک بازه زمانی ۳ ماهه برای کار بررسی این کمیته درنظر گرفته شده تا بعد از بحث و بررسیهای لازم درخصوص موارد ذکر شده، خروجی مورد توافق مجلس و دولت در قالب طرح، لایحه و یا بودجه ۱۴۰۱ ارائه شود.
او با تأکید براینکه نظام یارانهای کشور متأسفانه یک توقف ۱۰ ساله داشته است، بیان کرد: گام اول نظام هدفمندی یارانهها ۱۰ سال پیش برداشته شد و اکنون باید با انجام بررسیها اصلاحات لازم درخصوص نحوه اجرای آن انجام شود. یارانه پنهان بیش از بودجه عمومی دولت بوده و از سوی دیگر ارز ۴۲۰۰ تومانی به اندازه ۱۰ سال پرونده فساد برای قوه قضاییه ایجاد کرده است و باید بستر این مفاسد از میان برداشته شود.
دیدگاه تان را بنویسید