همراه با بهترین رمان های انقلاب اسلامی (3) / «سال های بنفش» «تی لم» «گرگ سالی» و «به هم رسیدن در میانسی»
جریان انقلاب اسلامی به رهبری حضرت امام خمینی (ره) - با ابعاد و گستردهی فراوانش - چشمانداز جدیدی پیش روی داستاننویسی گشوده است و هر گوشه از آن ویژگیهایی در خود دارد که میتواند دستمایهی بدیعی برای رمان و داستانهای کوتاه و بلند باشد. کما اینکه در سالهای اخیر نیز اینگونه بوده و آثار متفاوتی در داستاننویسی با موضوع انقلاب اسلامی داشتهایم.
تی لم - میثم امیری
این داستان درباره زندگی یک جوان دانشجوی عدالتخواه است و از دوره تولد او در سال ۲۹ تا مرگ او را که در همان دوران قبل از پیروزی انقلاب اسلامی رخ میدهد را در بر میگیرد . بیشتر رویدادهای این داستان در سال ۴۸ رخ میدهد و درواقع ۱۶ آذر سال ۴۸ مبدأ اتفاقی در این داستان میشود و مابقی آن با برگشت به عقب و شکلگیری شخصیت راوی در دانشگاه تهران روایت میشود .
«کیومرث» شخصیت اصلی رمان است و داستان زندگی کیومرث، دغدغههای فردی و اجتماعی او را در سالهای 29 تا 48 روایت میکند. کیومرث یک آرمانخواه عدالتطلب است. چپ نیست، راست هم نیست. او مثلِ همه شخصیتهای خودساخته که هویتشان با شورِ جوانی و دغدغه عدالتخواهی آمیختهشده، در پی ساختنِ جهانی بهتر است .
در بین داستان از شخصیتهای مؤثر آن سالها نقل میشود. هر یک از این افراد به فراخورِ قصه، در داستان حضور مییابند. بهعنوانمثال از آقای مطهری در حد یک خط و از آقای طالقانی در حد چند صفحه یادشده است، البته برخی هم مانند حضرت امام (ره) در داستان حضور ندارند، ولی فضای داستان را تحت تأثیر قرار دادهاند . یکی از کسانی که بر کیومرث اثر میگذارد جلال آل احمد است و در بین علما هم از آقای شعرانی بهره میبرد . تمام مطالب این کتاب پیغامی برای نسل آینده دارد زیرا آرمانخواهی و عدالتخواهی یک جوان دانشجو را به نمایش میگذارد .
امیری در مصاحبهای پیشتر گفته بود: «این داستان ریشه در واقعیت ندارد و به معنی معمول مستند نیست. من این رمان را پس از یک سال تحقیق در مرود سوژه و بستر اجتماعی و سیاسی رخدادش در سال ۹۲ نوشتم»
رمان میثم امیری در سال گذشته نیز برگزیده جشنواره داستان انقلاب شده است.
به هم رسیدن در میانسی - مهدی کرد فیروزجایی
«به هم رسیدن در میانسی» روایت نوجوانی به نام «شکرا...» است که بهواسطه برادر ناتنیاش «زکریا»، ناخواسته وارد فضای مبارزات علیه رژیم پهلوی میشود و اتفاقاتی خواندنی برای او رقم میخورد. این رمان حول محور تلاش شکرا...برای نجات زکریا است که بهواسطه مبارزات انقلابی تحت تعقیب ساواک قرارگرفته است میچرخد. شکرا... عزم خود را جزم میکند تا هر طور شده مانع از دستگیری زکریا توسط ساواک شود.
شکرا... در میان روایت داستان و تلاش برای سردرگم کردن مأموران در دستگیری زکریا، گهگاه نقبی به گذشته میزند و با روایت داستانی فرعی به عمق ماجرا میافزاید. رمان «به هم رسیدن در میانسی» رویهمرفته، روایت خوشخوانی از زندگی نوجوانان است با همان طنازیها و اضطراب و هوس قهرمان شدن که در «به هم رسیدن در میانسی» بهخوبی با زبان داستان عجین شده و خواننده در فرازوفرودهای آن با هم ذات پنداری باشخصیت اصلی گامی مهم در ارتباط برقرار کردن با داستان برمیدارد.
داستان بلند «به هم رسیدن در میانسی» نوشته مهدی کرد فیروزجایی نویسنده ساکن قم، اولین اثر داستانی این داستاننویس است که به چاپ رسیده است . این اثر که برای گروه سنی نوجوان به نگارش درآمده است سال گذشته در جشنواره داستان انقلاب برگزیده شد. علاوه بر این «به هم رسیدن در میانسی» بهعنوان برگزیده جشنوارههای «اشراق» و «طلوع خرداد» نیز شناختهشده است .
سالهای بنفش - ابراهیم حسن بیگی
«سالهای بنفش» اثری بسیار جذاب در حوزه انقلاب اسلامی است. شخصیت اول داستان در دوران پهلوی به خاطر مبارزات علیه رژیم به زندان رژیم طاغوت رفته و اتفاقاتی در آن مکان برایش رخ میدهد. «سالهای بنفش» داستان پسری روستایی است به نام علی که در حوالی بندر شاه (بندر ترکمن فعلی) زندگی میکنند. علی که کلاس پنجم دبستان تحصیل میکند، با روحانی جوانی به نام سید رسول که به روستای آنها، خواجه نفس تبعیدشده، آشنا میشود. پدر علی، اوستا ابوالحسن مردی متدین و از معدود خانوادههای شیعه در روستایشان است که علیرغم دیگران، از ارتباط پسرش با سید رسول جلوگیری نمیکند و همین ارتباط و رفتوآمد، علی را بهتدریج وارد فعالیتهای سیاسی میکند، تا آنجا که رسماً یکی از مبارزین علیه حکومت پهلوی شده و توسط ساواک دستگیر و به 15 سال حبس محکوم میشود .
گرگ سالی - امیرحسین فردی
کتاب« گرگ سالی» نوشته زندهیاد امیرحسین فردی است. کتابی که ادامه رمان برجسته او با عنوان « اسماعیل » است.
داستان رمان « گرگ سالی » درباره جوانی مبارز است که پس از فرار از دست نیروهای ساواک به منطقه سبلان پناه میبرد و در آنجا با گرگهای آدمخواری که آمریکاییها برای اصلاح نژاد گرگهای ایرانی به آن منطقه فرستادهاند، درگیر میشود. فردی در این داستان به کشمکش میان اسماعیل و گرگهایی میپردازد که آمریکاییها برای اصلاح نژاد گرگهای ایرانی به منطقه سبلان آوردهاند. آمریکاییها که در آن زمام کشت و صنعت مغان را بر عهده داشتند، درصددند گرگهای آدمخواری را در این منطقه بارآورند تا بتوانند برای کشتن افراد انقلابی از آنها استفاده کنند .
«گرگ سالی» پیش از انقلاب اسلامی را روایت میکند که آمریکاییها و اسرائیلیها در اطراف مجتمع اقتصادی کشاورزی مغان دست به اصلاح نژاد گرگها میزنند، اما این گرگهای اصلاح نژادی توسط آمریکاییها مبدل به گرگهای آدمخوار میشوند وزندگی را بر مردم منطقه تنگ میکنند .
دیدگاه تان را بنویسید