گروه بین الملل فردا - درست در زمانی که ریاض وارد مدار مسکو شد و گفت و گو با نظام بشار اسد را کلید زد، آنکارا اعلام کرد به صورت مستقیم - به بهانه مبارزه با داعش و پ ک ک - در جنگ سوریه وارد خواهد شد و به موازات آن، پایگاه هوایی اینجرلیگ را در اختیار آمریکا قرار داد تا بتواند برای مقابله با روسیه، از حمایت نسبی آمریکا بهره مند باشد.
با اوج گیری رقابت مسکو و آنکارا بر سر سوریه، هر دو گروه برگه های جدیدی را رو می کنند. در شرایطی که آمریکا و کشورهای پرنفوذ منطقه ای تلاش می کنند از این تحولات عقب نمانند و حتی در مورد برخی کشورها، امکان تغییر جدی نگرش مطرح شده است؛ آنکارا به ابتکار جدیدی دست زد که بتواند در ادامه تحولات سوریه از آن بهره برداری کند. به نظر می رسد آنکارا به مرور در حال پرده برداری از آلترناتیوهای خود در سوریه است و به این ترتیب، آمادگی خود را برای معامله بر سر داعش نشان می دهد.
نمایی از فرودگاه نظامی اینجرلیگ که ترکیه آن را در اختیار آمریکا قرار داد
در تازه ترین این تحولات، جمع قابل توجهی از شیوخ فتنه گر و تکفیری-تروریست سوریه گروهی را تشکیل داده اند که در حمایت از اردوغان و آنکارا، «حکم جهاد» می دهد!! گروه «مجلس شورای اهل علم در شام» که جمع گسترده ای از شیوخ فتنه گر و تروریست را در بر می گیرد، تا چندی قبل اساسا وجود نداشت! با این حال، آنکارا توانست آنان را از سراسر سوریه و حتی کشورهای همجوار گرد آورد تا در شمال حلب، تحادیه خود را تشکیل دهند و بدون هیچ ملاحظه دیپلماتیک در دومین بیانیه خود، بر ضرورت «جهاد در مسیری که ترکیه و اردوغان طی می کنند» حکم دهند!
شیخ مازن، بعد از ترور از سوی داعش
گروه «مجلس شورای علما شام» بعد از این ترور، برای اولین بار اعلام موجودیت کرد.
این گروه نوظهور، در نخستین بیانیه خود به ماجرای قتل یکی از شیوخ وهابی سوریه پرداخت که به دلیل استنکاف از بیعت با ابوبکر بغدادی، از سوی داعش ترور شده بود. «شیخ مازن» یکی از شیوخ اردنی الاصل وهابی سوریه بود که گروه «فیلق الشام» را تأسیس کرد و بعد از اتحاد با دو گروه تروریستی دیگر، در جایگاه فرماندهی تشکیلات نسبتا قابل توجه «جند الاقصی» قرار گرفت که سومین بزرگ ترین گروه خارجی فعال در سوریه و مرتبط با القاعده (بعد از النصره و مجاهدی الاسلام) می باشد.
نخستین بیانیه گروه مجلس شورای اهل علم شام
در نوار آبی رنگ سمت راست، مؤسسان این گروه معرفی شده اند.
در تاریخ 27 جولای (6 مرداد) به مناسبت ترور «شیخ مازن» از سوی داعش، این گروه بیانیه ای را منتشر کرد و طی آن، سکوت و مماشات با داعش را موجب عصیان و عذاب الهی خواند و ضمن خوارج خواندن داعش، هر گونه همکاری با آن را مصداق همکاری منافقان با کفار در نبردهای صدر اسلام دانست. در این بیانیه شدید اللحن - که تنها چند روز از آغاز عملیاتی استراتژی جدید ترکیه مبنی بر ورود مستقیم به سوریه می گذشت- به همه معارضان هشدار داده شد که اولا باید نسبت خود با داعش را بیان کنند؛ ثانیا در صورت عدم برائت از آن باید خود را آماده جنگ با «گروه های تکفیری و جهادی» کنند!
جایگاه پایگاه هوایی اینجرلیگ در نزدیکی خاک سوریه
اما تنها 8 روز باید می گذشت تا این گروه در دومین بیانیه خود، فراتر از انتظار ظاهر شده و به صورت رسمی برای همکاری با همراهی با اردوغان، حکم جهاد صادر کند!
حتی بعد زا بیانیه شماره دو مجلس شورای علما اهل شام، هنوز این گروه برای بسیاری از فعالین معارض سوری، ناشناخته بود.
در بیانه دوم این گروه که چهارشنبه شب به وقت محلی (بامداد پنج شنبه به وقت ایران) منتشر شد، آمده است: «ما به صورت رسمی به تمام گروه های جهادی و تکفیری حکم می دهیم که باید حداکثر هماهنگی و همکاری را با "حزب عدالت و توسعه" و "ترکیه" داشته باشند، زیرا آن ها برای نجات مسلمانان سوریه از دست دو گروه تروریستی خوارج و قومگرایان سکولار قیام کرده اند. هر پرچمی که به نام اسلام و برای نجات مسلمانان قیام کند، باید مورد استقبال مسلمانان قرار گیرد و سکوت در قبال آن جایز نیست؛ در حالی که این بار ترکیه وارد میدان شده که قطعا - در صورت همکاری انقلابیون - می تواند معادلات را تغییر دهد. ما اعلام می کنیم از نظر شرعی، نه تنها آسیب زدن و ایذاء به این عملیات حرام است؛ بلکه شرعا بر هر مسلمان و مؤمنی واجب است که حداکثر همکاری و تعاون را با اردوغان و حزب وی داشته باشد.» در این بیانیه، منظور از خوارج، داعش است و منظور از قومگرایان سکولار نیز سازمان تروریستی پ.ک.ک
متن کامل بیانیه شماره 2 مجلس شورای علما اهل شام که به صورت رسمی از ترکیه حمایت کرد.
در ادامه این بیانیه، ضرورت های مبارزه با این دو و لزوم همکاری با ترکیه بیان شده است: «سازمان پ.ک.ک یک سازمان تروریستی است که برای مقاتله و خونریزی، ابدا انگیزه یا نگرش الهی و شرعی ندارد. آن ها صرفا بر اساس منطق خون و نژاد اقدام به مقاتله می کنند و در نتیجه از نظر شرعی، مصداق کامل تروریست هستند. با توجه به این که پ.ک.ک در سرزمین های اسلامی دست به اقدامات تروریستی می زند و بسیاری از قربانیان وی را مسلمانان تشکیل می دهند؛ از نظر شرعی محارب است و مقاتله با محارب نیز واجب مسلم و قطعی است. علاوه بر آن، پ.ک.ک یک سازمان چپ گرا و کمونیست است که به صورت طبیعی وظیفه مسلمانان، جنگ و جهاد علیه آنان است.»
معرفی سران این گروه نوظهور
این گروه، همچنین با حمله به داعش، بهانه های ایدئولوژی سلفی برای مقابله با این سازمان تکفیری خطرناک ارائه می دهد: «و اما داعش؛ گروهی که فساد بسیار برانگیخت. اگر فساد گروه های دیگر از نوع خونریزی و فتال مسلمین باشد؛ داعش فساد عقیده در میان موحدان راه انداخت و به این علت، مصداق حقیقی خوارج است. خیانت ها و آسیب هایی که داعش بر سرزمین های موحدان و اهل سنت و جماعت را داشته است، آن قدر زیاد است که نیازی به ارائه دلیل نباشد. اگر داعش را خوارج و عملشان را مصداق "بغی" بدانیم، شرعا باید علیه وی بجنگیم.»
پیش از جدایی رسمی داعش از معارضان، محیسنی مورد توجه همه گروه های سلفی تروریستی فعال در سوریه بود.
در پایان این بیانیه نیز بار دیگر با اردوغان بیعت شده است! «با توجه به مقدمات فوق، قیام علیه دو گروه مزبور نه تنها بر مجاهدان که بر هر مسلمانی مفروض و واجب است. در نتیجه ما موظفیم سلاح به دست گیریم و با هر دو گروه بجنگیم. امروز ترکیه همین کار را کرده است و ما نسبت به وی اعتماد کامل داریم. به این ترتیب، از نظر شرعی موظفیم با وی همکاری کنیم؛ زیرا همکاری با این کشور در این مسیر، مصداق جهاد برای خدا به حساب می آید.»
جمعیت وسیع تروریست های تکفیری حاضر در منابر المحیسنی
دقت در ترکیب اعضای این گروه، نفوذ آن را به خوبی نشان می دهد. «عبدالله المحیسنی» مفتی بزرگ جبهه النصره - که بسیاری او را نفر دوم این تشکیلات می دانند - یکی از عناصر شاخص این گروه است. «ابو العباس الشامی»، «احمد فارس السقوم» و... دسته دیگری از شیوخ مشهور وهابی سوریه هستند که هیأت مؤسس گروه مزبور را تشکیل می دهند. دقت در افراد فوق الذکر، گرایش و ارتباط تام انان با عربستان را نشان می دهد!! این که نفوذ ترکیه بر این افراد بیش تر است یا آل سعود را نمی توان از الآن پیش بینی کرد؛ اما می توان احتمال داد که ارتباط این افراد با آل سعود از طریق «بندر بن سلطان» باشد که این روزها مورد غضب پادشاه و فرزندان وی در ریاض قرار گرفته است. شاید اردوغان در طرح جدید خود، توانسته «بندر بن سلطان» را به خود جلب کند! در صورت افزایش فاصله ریاض با آنکارا و گرایش شیوخ جوان دربار آل سعود به مسکو، می تواند اقدامات تنبیهی اردوغان را در پی داشته باشد و در میان اقدامات تنبیهی می توان «بهره برداری از ظرفیت بندر بن سلطان» را ذکر کرد.
بعد از اعلان خلافت رهبر داعش (ابوبکر بغدادی) مهم ترین نقدها به وی از سوی عبدالله المحیسنی ارائه شد.
گروه بین الملل فردا، پیش از این به تقصیل در مورد ائتلاف قبلی میان ریاض-آنکارا برای تغییر معادلات سوریه نوشته بود. (به عنوان نمونه: + ، + ، + و + ) با افزایش گرایش شاهزاده های جوان به مسکو، این ائتلاف تا حدی دچار ضعف شده است. پایگاه خبری تحلیلی فردا به تفصیل در مورد این اختلافات نوشته بود. ( + ، + و + ) در روزهای آینده، ابعاد بیش تری از نبرد سیاسی بسیار حساس در سوریه بیان خواهد شد.
دیدگاه تان را بنویسید