به گزارش « فردا » ، با توجه به اهمیت موضوع لغو تحریم ها پس از اجرای مذاکرات هسته ای، بخشی از این گفتوگو با عضو تیم مذاکرهکننده هستهای را در ادامه می خوانید:
بعد از این مرحله، کدام یک از تحریمهای ایران باقی میمانند؟
هیچ کدام از تحریمهای غیرمرتبط با مسائل هستهای ایران که عموماً در گذشته اعمال شدهاند، لغو نمیشوند. فراموش نکنید که مذاکرات ما در مورد بحثهای هستهای بوده است. عمده تحریمهای اقتصادی، تجاری، بانکی و بیمهای ایران نیز به جهت فعالیتهای هستهای ما بود که به زودی لغو میشود. تحریمهای مرتبط با بهانههایی چون تروریسم یا موضوع حقوق بشر که در طول 30 سال گذشته علیه ایران اعمال شده است یا تحریمهای تسلیحاتی ایران به اندازه تحریمهای هستهای مهم و حیاتی نیست. از ابتدا نیز تصمیم بر آن بود که ما تنها با تمرکز بر روی موضوع تحریمهای هستهای به دنبال لغو آنها باشیم. این را هم بگویم که تحریمهایی که تحت عنوان موضوع حقوق بشر علیه ایران اعمال شده است در میان تحریمهای اقتصادی کشورهای اروپایی سهم چندانی ندارند و عمده تحریمهای این اتحادیه در مورد تحریمهای هستهای است که با لغو آنها بخش اعظمی از تحریمهای ما متوقف میشود.
آنچه تحت عنوان تحریمهای حقوق بشر یا عناوین دیگر باقی میماند بحثهایی است که خود ما نیز تمایلی به دخالت آنها در مذاکرات هستهای نداشتیم. اما در مورد تحریمهای غیرهستهای آمریکا نیز باید گفت یکسری از تحریمها باقی میماند که شامل تحریمهای اولیه آمریکاست. یعنی تحریمهایی که آمریکاییها بر اساس قوانین خودشان در ممنوعیت تجارت با ایران وضع کردهاند.
منظور تحریمهای داماتو است؟
تحریمهای داماتو متفاوت از این بحث است. تحریمهای داماتو بازمیگردد به تحریمهای ثانویه آمریکا. تحریمهایی که بر اساس آن کمپانیهای خارجی باید میان ایران و آمریکا دست به انتخاب بزنند. آمریکاییها به این دست از تحریمها، تحریمهای فرامرزی میگویند. تحریمهایی که محل اعتراض کشورهای در حال توسعه نیز هست که در سطح مجامع بینالمللی و در رد سیاستهای آمریکا بیان شده است. آنها میگویند اگر کشورهای جهان تمایلی به کار تجاری یا مراودات بازرگانی با کشورهای دیگر را دارند باید به اختیار خودشان گذاشت و نباید اینطور باشد که تحت فشارهای آمریکاییها بخواهند فعالیتهای اقتصادی خود را با کشورهای دیگر قطع کنند. امری که واشنگتن با پافشاری بر روی آن میگوید اگر خواهان مراودات تجاری و بانکی با من هستید باید از مراودات اقتصادی با تهران چشمپوشی کنید. این موضوعی فراتر از عرف و قوانین بینالمللی است که آمریکا با زور و اجبار بر کشورهای دیگر تحمیل کرده است.
در بحثهایی که داشتید به این موضوع اشاره کردید که تمام تحریمهای پیرامون برنامههای هستهای ایران طی ماههای آتی لغو خواهند شد. اما در این میان هستند بنگاههای اقتصادیمانند بانک صادرات ایران که اگرچه به بهانه حمایت از فعالیتهای تروریستی تحریم شده اما گفته میشود این تحریمها بیارتباط با برنامههای هستهای ایران هم نبود. آمار یا اطلاعاتی از تحریمهایی از این دست که به صورت دوگانه بر بنگاههای اقتصادی یا تجاری ایران اعمال شده باشد دارید؟
بهطور کلی میگویم که مذاکرات ما پیرامون تحریمهای هستهای ایران بود و طبعاً تاکیدمان نیز بر لغو این دست از تحریمهاست. حالا هر بانک یا بنگاه اقتصادی که با توجیه و حمایت از روند برنامههای هستهای کشورمان مورد تحریم کشورهای اروپایی و آمریکا قرار گرفته باشد نیز میتواند از این پس به صورت آزادانه به فعالیت خود ادامه دهد. با وجودی که ما تاکید میکنیم که مذاکرات هستهای هم تنها برای لغو تحریمهای مرتبط با برنامههای هستهای کشورمان بوده است اما در این میان هستند تحریمهایی که به ناحق و با توسل به بهانه حمایت از تروریسم یا نادیده انگاشتن حقوق بشر اقتصاد ما را نشانه رفته است و متاسفانه در شرایط فعلی نمیتوانیم کاری برای توقف اعمال آنها انجام دهیم.
دیدگاه تان را بنویسید