آمریکا و بحرین؛ بن بست سیاست فریب و سکوت

کد خبر: 436010

احترام به اصل حق تعیین سرنوشت یکی از مهمترین اصول بنیادین سازمان ملل متحد است. اما چرا ایالات متحده با در اختیار داشتن یکی از مهمترین مقرهای نظامی جهان در بحرین (پایگاه پنجم دریایی ارتش آمریکا) از ابتدای قیام مردمی در بحرین تا به امروز سیاستی متفاوت با این اصل را در پیش گرفته است؟

آمریکا و بحرین؛ بن بست سیاست فریب و سکوت

سرویس سیاسی فردا - حامد نوریان ؛ احترام به اصل حق تعیین سرنوشت یکی از مهمترین اصول بنیادین سازمان ملل متحد است که در منشور این سازمان (میثاق حقوق بشر سال 1966) مورد تاکید قرار گرفته است. اما همواره دولت آمریکا در دوره‌های مختلف تاریخی با توجه به ماهیت تفکرات لیبرالیستی خود و تفاوت‌های ماهوی سیاسی با ملت‌های دارای روحیه ضد امپریالیستی و مستقل، رویکردی متفاوت با اصل حق تعیین سرنوشت این ملت‌ها در پیش گرفته است.

از همین رو عملکرد دولت آمریکا در رابطه با این اصل باعث شده است که دولت آمریکا بزرگترین کشور ناقض اصل حق تعیین سرنوشت نام گیرد. اما چه دلایلی باعث می‌شود که دولت آمریکا نسبت به مسئله حق تعیین سرنوشت ملت‌ها و به طور خاص در خصوص ملت بحرین که در تظاهرات گسترده مردم این کشور در روز پنجشنبه دوم جولای 2015 نیز با پلاکاردهای" تعیین سرنوشت، حق من است" بر آن تاکید کردند، رویکرد یکسانی نداشته باشد؟

رابطه ویژه واشنگتن-منامه

موقعیت ژئو استراتژیک بحرین و نیاز آمریکا در جهت پیش برد اهداف خود در خلیج فارس باعث شده است که ایالات متحده روابط ویژه‌ای را با منامه برقرار سازد. در واقع محدودیت امکانات انسانی و نظامی لازم در این کشور ذره‌ای و اشتیاق آل خلی ف ه برای تعمیق و گسترش مناسبات منامه-واشنگتن؛ دلیلی بر هرچه نزدیک شدن آمریکا به بحرین بوده است، به طوری که که سران کاخ سفید همواره از دولت منامه به عنوان شریک دائمی یاد می‌کنند.

در این راستا ایالات متحده با در اختیار داشتن یکی از مهمترین مقرهای نظامی جهان در بحرین (پایگاه پنجم دریایی ارتش آمریکا) و اهمیت این پایگاه برای منافع خود و هم پیمانانش از ابتدای قیام مردمی در بحرین تا به امروز سیاست سکوت، فریب و حمایت از آل خلیفه را در پیش گرفته است.

سیاست فریب

چندی قبل جان گلاسر تحلیلگر مجله هافیگتون پست آمریکا نوشت: اوباما از نا آرامی‌های فرقه‌ای در بحرین حمایت می‌کند در حالی که صحبت از دموکراسی و میهن دوستی می‌زند و این دروغی بیش نیست.

اشاره جان گلاسر به سخنرانی اوباما در سال 2011 در هفتمین ماه اعتراضات دموکراتیک در بحرین بود. اوباما در نطق خود در سازمان ملل گفت: آمریکا یکی از دوستان نزدیک بحرین است... من معتقدم که این میهن پرستی است که بحرین را به هم پیوند می‌دهد نه تمایلات فرقه‌ای که از هم گسستگی به بار می‌آورد. و در اظهار نظر دیگر اعلام کرد: ویژگی بحرین، حس میهن دوستی در آن است و حکومت بحرین باید در مقابل گروه‌ها و فرقه‌هایی که آن را از هم گسیخته می‌کنند، قوی ظاهر شود.

سیاست سکوت

حمایت هاي مستقیم و غیر مستقیم کاخ سفید از آل خلیفه طی سه سال اخیر و با اوج گیري اعتراضات شیعیان، عمق و اهمیت روابط طرفین را بیش ازپیش نمایان ساخته است. مقامات آمریکایی برخلاف ادعاهاي حقوق بشري خود، که به طور صریح در قانون اساسی ایالات متحده نیز به آن اشاره شده است، سیاست سکوت را در قبال مظالمی که به مردم بحرین وارد می‌شد در پیش گرفتند و در راستای حفظ موقعیت نفوذ خود در خلیج فارس پیمان دفاعی مشترکی که در سال 2002 با دولت بحرین منعقد کرده بودند را تا 5 سال دیگر تمدید کردند. در این راستا گزارشات متعدد سازمان های بین المللی از دیکتاتوری دولت بحرین حقایق بسیاری را برای افکار عمومی جهان آشکار ساخته است.

با شروع اعتراضات گسترده مردمی در بحرین سازمان دیده بان حقوق بشر ( Huma Right Watch ) و عفو بین الملل ( Amensty International ) با انتشار گزارش‌های متعدد از نقض حقوق بشر، فشار بر فعالان مدنی و اجتماعی، افزایش فیلترینگ وبلاگ ها و سایت‌ها، بازداشت وبلاگ نویس ها و روزنامه نگاران در این کشورابراز نگرانی کردند. همچنین پارلمان اروپا نیز با صدور قطع نامه نسبت به ادامه نقض حقوق بشر در بحرین ابراز تاسف کرد و از دولت بحرین خواست تا هرچه سریعتر نسبت به بهبود فوری شرایط حقوق بشر در این کشور اقدام کند.

سرنوشت در بن بست!

براي دولت مردان کاخ سفید مسجل شده است که درصورت پیروزي اعتراضات مردمی در بحرین، منافع خود را در این کشور ازدست خواهند داد . با توجه به اهمیت راهبردی جزیره بحرین سران کاخ سفید نمی‌توانند از مزایای بی‌شمار حضور در خلیج فارس چشم بپوشند.

بر همین اساس با توجه به تاکید قوانین داخلی ایالات متحده بر روی مسئله حقوق بشر و فشار مجامع بین المللی و همچنین اتحادیه اروپا به دولت منامه، سکوت و عدم اظهار نظر سران کاخ سفید را در قبال سیاست وحشیانه آل خلیفه ضربه بزرگی به ژست حقوق بشری آمریکا نزد افکار عمومی دنیا زده است.

از این منظر اگر همگرایی کشور‌های منتقد به عملکرد دولت بحرین و فشار بر محاکم بین المللی بیشتر شود سران کاخ سفید نمی‌توانند در قبال یک فشار فزاینده و پیگیری مجامع بین المللی ، سیاست سکوت و فریب خود را ادامه دهند. این مسئله باعث نمایان شدن هر چه بیشتر رویکرد ناهمگون و گزینشی ایالات متحده در موضوع حق سرنوشت و حقوق بشری ملت‌ها خواهد شد.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت