گزارش اختصاصی فردا از سومین سال محاصره شیعیان «نبل» و «الزهرا»

کد خبر: 428033

«شاید در سال نخست محاصره، نگرانی در مورد منابع باعث پریشانی جوانان و زنان می شد؛ اما اکنون بیش از سه سال از محاصره می گذرد. هر کس قصد فرار داشت، تا به حال از شهر رفته است و اکنون همه شهروندان مانند یک خانواده در کنار هم هستند. همه باور دارند که یا باید در کنار هم بتوانند زندگی کنند یا باید همگی توسط تروریست ها قتل عام شوند. در نتیجه شما این جا "تنازع بقا" را نمی بینید؛ بلکه شاهد "اوج همبستگی برای حق حیات" هستید؛ چیزی که شاید درک آن برای غیرشیعیان مشکل باشد!»

گزارش اختصاصی فردا از سومین سال محاصره شیعیان «نبل» و «الزهرا»
گروه بین الملل فردا - دو شهر شیعه نشین «نبل» و «الزهرا» در شمال حلب و سرزمین شام، در حالی سومین رمضان خود را تحت محاصره شدید تجربه می کنند که این بار، نیروهای ارتش سوریه تنها در فاصله کم تر از 15 کیلومتری آنان قرار دارند، اما محاصره آنان تغییری نکرده است.
نبل و الزهراء دو شهر مهم شیعه نشین در سوریه اند که در بیست کیلومتری شمال غربی شهر حلب و 25 کیلومتری مرز ترکیه، در کنار اتوبان بین المللی حلب ـ ترکیه واقع شده-اند. ‌این دو شهر بیش از 65 هزار نفر شیعه دوازده امامی دارند که پس از شروع ناآرامی ها در سوریه، میزبان نزدیک به پانزده هزار پناهنده شیعی و سنی هوادار حکومت بشار اسد شده و جمعیتش به هشتاد هزار نفر رسیده است.
تجمع کودکان و نوجوانان شیعه نبل و الزهرا در اعتراض به محاصره شدید انسانی، دارویی و غذایی
بر روی پلاکاردهای جلوتر نوشته شده است:
«سکوت، فریادی بلند از ...» (پایین تصویر)
«وطن به همه شهروندان تعلق دارد.»
«خداوندا، ما امنیت را برای همه مکان ها و سرزمین ها آرزو داریم.»
«ای کودکان جهان، شما در کجای داستان گرسنگی ما قرار گرفته اید؟»
«حقوق کودکان کجاست؟»
«دارو، ابزار "تجویع" (تحمیل گرسنگی به مخالفان) نیست!»
شیعیان نبل و الزهرا، در حالی به استقبال ماه مبارک رمضان رفته اند که سه سال از محاصره شدید غذایی آن ها می گذرد. امسال در مقایسه با دو سال گذشته، وضعیت غذایی این روستا بهتر نشده؛ اما اهالی آن به گرسنگی و مقاومت عادت کرده اند. در حالی که ارتش سوریه اراده کافی برای شکستن محاصره نشان نداده است و از سوی دیگر نهادهای بین المللی و کشورهای غربی در مورد فاجعه انسانی رخ داده در این دو روستا سکوت می کنند، بخشی از جوانان مسلح و مدافع شهر نیز به شهر «زیاره» در شمال الزهرا رفته اند تا در کنار ارتش سوریه علیه گروه های تروریستی منطقه بجنگند.
شهر شیعه نشین الزهرا، تنها 20 کیلومتر با حلب (بزرگ ترین شهر سوریه) فاصله دارد.
شهر نبل نیز در فاصله 4 کیلومتری الزهرا قرار دارد.
شهرستان نبل، یکی از بزرگ ترین شهرستان های شمالی استان حلب واقع در منطقه اداری «اعزاز» است. منطقه اداری اعزاز، علیرغم مساحت نسبتا کوچک آن، تقیربا همه گروهای فعال در جنگ سوریه را در بر گرفته است. شهر اعزاز، تحت کنترل ارتش آزاد سوریه است و مناطق همجوار آن تحت کنترل جیش الفتح و جبهه اسلامیه، دو گروه بزرگ سلفی معارض بشار اسد قرار دارند. شهر «صوران» در شرق اعزاز، تحت کنترل داعش است و شهرک های پرشماری در این منطقه نیز به گروه های تروریستی جبهه النصره، لواء التوحید (اخوان المسلمین سوریه) و «عملیات الشام» (عمده مبارزان آن چچنی هستند) تعلق دارد. همزمان بخش مرکزی و شمالی شهرستان نبل تحت کنترل شیعیان محلی و گردان های دفاع محلی است که نیروهای ارتش سوریه نیز از طریق هوایی از آنان پشتیبانی می کنند. گروه های قومگرای کرد به خصوص ypg و pkk در بخش جنوب غربی این منطقه به مرکزیت «باشمره» حضور دارند.
یک تجمع انسانی دیگر کودکان و نوجوانان نبل و الزهرا در اعتراض به محاصره شدید انسانی
بر روی پلاکاردهای جلوتر نوشته شده است:
«کودکان محاصره شده اند.»
«خداوند ما را یاری خواهد کرد.»
«من گرسنه ام. آرزوی "نان" دارم!»
«ای کودکان جهان، صدای ما را بشنوید.»
«وطن، به همه شهروندان تعلق دارد.»
شهر الزهراء - با فاصله 20 کیلومتری از شهر حلب - که به لحاظ اداری زیر مجموعه بخش نُبُّل است، با فاصله کمی در کنار شهر نُبُّل قرار گرفته است. این منطقه از آنجا که دارای سلسله آثار تاریخی مشهور و مهمی از قبیل شهرهای مرده و یا فراموش شده است، اهمیت وی‍‍ژه ای دارد. از طرف دیگر، موقعیت جغرافیایی این منطقه و قرار گرفتن آن در میانه راه بین‌المللی حلب تا ترکیه، و واقع شدن آن میان مناطق سنی‌نشین سمت شرق و مناطق کرد نشین سمت غرب و مرتفع بودن آن و همچنین تمرکز بالای جمعیتی آن نسبت به سایر مناطق، باعث شده این منطقه از اهمیت استراتژیک زیادی برخوردار باشد.
یکی از کودکان الزهرا که خانه اش همین هفته هدف حملات خمپاره ای گروه های تروریستی قرار گرفت.
با وحود درگیری های شدید در این منطقه، امسال حتی محاصره باعث افزایش قیمت ها و تورم در این دو شهر نشده است! یکی از اهالی ازهرا در گفت و گوی تصویری با شبکه الحدث می گوید: «با وجود محدودیت شدید و فقر منابع در مواد اولیه مودر نیاز، مواد دارویی و فقدان امکانات و بالاخره حملات موشکی و خمپاره ای که مانع از انبارداری در سطح گسترده می شود، حیات روزمره در این دو شهر ادامه دارد و ما در کنار فرزندان، خویشان و دوستان خود با آسودگی خاطر زندگی می کنیم.»
گروه های تروریستی و تکفیری در روستاهای اطراف، به صورت روزمره خمپاره و توپ به شیعیان هدیه می دهند!
صفحه اختصاصی گروهی از جوانان نبل در شیکه اجتماعی فیس بوک نیز در متن کوتاهی وضعیت ماه مبارک رمضان در شهرشان را این گونه توصیف می کند: «شاید در سال نخست محاصره، نگرانی در مورد منابع باعث پریشانی جوانان و زنان می شد؛ اما اکنون بیش از سه سال از محاصره می گذرد. هر کس قصد فرار داشت، تا به حال از شهر رفته است و اکنون همه شهروندان مانند یک خانواده در کنار هم هستند. همه باور دارند که یا باید در کنار هم بتوانند زندگی کنند یا باید همگی توسط تروریست ها قتل عام شوند. در نتیجه شما این جا "تنازع بقا" را نمی بینید؛ بلکه شاهد "اوج همبستگی برای حق حیات" هستید؛ چیزی که شاید درک آن برای غیرشیعیان مشکل باشد!»
مناطق قرمز: تحت کنترل ارتش سوریه
مناطق سبز: تحت کنترل گروه های مسلح تکفیری و تروریستی
در حالی که کم تر از 15 کیلومتر میان شهرهای شیعه نشین و مناطق تحت کنترل ارتش فاصله وجود دارد، به نظر می رسد ارتش سوریه برنامه جدی برای رفع محاصره از نبل و الزهرا در دستور کار ندارد!
گفته می شود محاصره حلب و ایجاد درگیری میان معارضان در جبهه شمالی حلب و بالاخره نبردهای داخلی شهر حلب در مقایسه با وضعیت الزهرا و نبل از الویت به مراتب بیش تری برای ارتش سوریه برخوردار است؛ زیرا جوانان شیعه محلی از توانایی کافی برای مقاومت در برابر گروه های تروریستی برخوردارند.
همین صفحه در پست دیگری به قلم یکی از جوانان می نویسد: «دیشب در کوچه ... افطاری پخش می کردند. بر خلاف رویه رایج، عابران را به داخل خانه برای صرف افطاری دعوت می کردند. به خانه وارد شدم و دیدم عکس 15 شهید بر دیوار است و علاوه بر شمع، سفره افطار پهن بود: پنیر، کره، نصف کاسه سوپ و البته خرما و آب به مقدار کافی! جای شما خالی!»
یکی از اهالی الزهرا در گفت و گوی تصویری با شبکه العالم
او بر مقاومت شیعیان در این دو شهر تأکید می کند.
یکی از صاحبان رستوران در الزهرا در گفت و گوی تصویری با خبرنگار شبکه العالم در مورد حال و هوای رمضان در این شهر می گوید: «ما این جا با تمام قوا ایستاده ایم و ثابت قدم خواهیم ماند. هرگز نمی شنوید که شیعیان به آوارگی تن دهند و شهر خود را به تکفیری های سلفی تحویل دهند. تاریخ ما شهادت داده که خداوند ما را یاری خواهد کرد و کسی شهر را ترک نمی کند.»
بعد از آزادسازی روستای «مایر» در شمال الزهرا به دست رزمندگان شیعه و بیرون راندن تروریست های «جبهه النصره»، ارتش سوریه از طریق هلی کوچتر تعداد زیادی چریک به منطقه اعزام کرد تا در کنار جوانان به سمت شمال پیشروی کرده و شهر «زیاره» را از کنترل اخوان المسلمین سوریه (لواء التوحید) آزاد کنند.
در مقایسه با سه سال اخیر، اهالی الزهرا اخیرا موفق به پیشروی هایی در شمال شده اند. هم اکنون روستای «مایر» در شمال الزهرا، از سیطره گروه های تروریستی «عملیات الشام» و «جبهه النصره» آزاد شده و در نتیجه حجم خمپاره ها و موشک های روزانه ای که بر سر شیعیان مطلوم شام می ریخت، کم شده است. بعد از آزادی مایر، گروه اندکی از نیروهای ارتش از طریق هلی کوپتر به مایر آمدند، اما به جای تلاش در راستای شکستن محاصره، به سمت شمال و شهر «زیاره» حرکت کردند و حتی از گردان های دفاع مدنی شیعیان این دو شهر طلب مساعدت کردند.
در نقشه فوق، شهرهای «نبل» و «الزهرا» در کنار شهرهای مجاورشان مشخص شده اند.
در تصویر فوق می توان شهرهای حلب، باشمره، زیاره، مایر، عندان و ... را مشاهده کرد.
در نتیجه این وضعیت، از حجم مدافعان محلی این دو شهر نیز کاسته شده است؛ هر چند با عقب راندن تروریست ها می توان پیش بینی کرد گروه های تکفیری نیز از توان کافی برای حمله به دو شهر شیعه نشین برخوردار نباشند.
با وجود فعالیت های مدنی گسترده شیعیان سوری در مورد شهرهای تحت محاصره، سکوت نهادهای بین المللی و حقوق بشری در مورد محاصره ضدانسانی سه ساله شیعیان ادامه دارد.
در این پوستر نوشته شده است:
«به فریاد کودکان نبل و الزهرا برسید و آن ها را از تهدید سازمان [تروریستی] القاعده نجات دهید.»
مسأله سومی که محاصره نبل و الزهرا را تحت الشعاع قرار داده است، افزایش قابل توجه رویکردهای قومگرایانه در میان همسایگان کرد است. پیش از این و در جریان محاصره شدید، اهالی نبل و الزهرا زراعت های کشاورزی خود را با قیمت ارزان به کردهای روستاهای همجوار به خصوص اهالی «باشمره» می فروختند؛ اما طی ماه های اخیر - به خصوص بعد از وقایع رخ داده در «عفرین» و «باسوطه» - رویکردهای قومگرایانه در کردها چند برابر شده و درصد بالایی از اهالی باشمره و ذوق الکبیر حاضر به معامله با اعراب شیعه در نبل و الزهرا نیستند!
ثابت قدم و استوار به مقاومت ادامه می دهند؛ علیرغم محاصره و آتش
نبل، الزهرا، فوعه و کفریا، شهرهای شیعه نشین شمال سوریه هستند که هم اکنون از سوی گروه های تکفیری و تروریستی محاصره شده اند.
علاوه بر نبل و الزهرا، دو شهر شیعه نشین «کفریا» و «فوعه» نیز تحت محاصره کامل و شدید گروه های تروریستی و تکفیری قرار دارند. شدت محاصره این دو شهر به اندازه ای است که گروه بین الملل فردا نتوانست گزارشی در مورد وضعیت ماه مبارک رمضان در این دو شهر تهیه کند! پیش از این، پایگاه خبری تحلیلی فردا از وضعیت میدانی خطرناک این دو شهر شیعه نشین گزارشی اختصاصی منتشر کرده بود. ( + )
با وجود شدیدترین محاصره های ممکن طی سه سال، هنوز هم بازار شهرهای نبل و الزهرا فعال هستند.
در مورد دو شهر «نبل» و «الزهرا» خبرنگاران رسانه های مختلف به این دو شهر رفته اند و از ترکیب گزارش های آنان، یک گزارش اختصاصی برای فردانیوز تدوین شد. پایگاه خبری تحلیلی فردا، به زودی گزارشی از وضعیت نبرد میدانی دو شهر شیعه نشین «نبل» و «الزهرا»منتشر خواهد کرد.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت