آیا طرح مجلس قبل از توافق ابلاغ می شود؟/ متن و جزئیات طرح حفظ حقوق هسته ای

کد خبر: 425461

صبح امروز وقتی طرح الزام دولت به به حفظ حقوق و دستاورد‌های هسته‌ای از دستور مجلس خارج شد و در پاسخ اعتراضات حجت الاسلام ابوترابی نائب رئیس مجلس که ریاست جلسه را بر عهده داشت در توضیح این اقدام فراقانونی هیئت رئیسه مجلس گفت طرح بعد از بررسی طرح استانی شدن انتخابات در دستور قرار خواهد گرفت.

سرویس سیاسی فردا: صبح امروز وقتی طرح الزام دولت به به حفظ حقوق و دستاورد‌های هسته‌ای از دستور مجلس خارج شد و در پاسخ اعتراضات حجت الاسلام ابوترابی نائب رئیس مجلس که ریاست جلسه را بر عهده داشت در توضیح این اقدام فراقانونی هیئت رئیسه مجلس گفت طرح بعد از بررسی طرح استانی شدن انتخابات در دستور قرار خواهد گرفت.

حجت الاسلام محبی از اساتید حقوق و پژوهشگران مرکز پژوهشهای مجلس در صفحه شخصی خود در گوگل پلاس نوشت:

۱. چهارشنبه با تصويب مجلس طرح صيانت از دستاوردهاي هسته اي با ٩٢ درصد آرا در اولويت بررسي قرار گرفت .

۲. امروز در دستور روزانه قرائت نشد و بنا شد بعد بررسي طرح استاني شدن بررسي شود .

۳. تا ده تير مذاكرات بايد به نتيجه برسد .

۴. يك طرح تا تصويب شود و شوراي نگهبان تاييد كند و ابلاغ و امضا شود يكي دو هفته اي وقت ميخواهد .

٥ . هفته بعد مجلس تعطيل است .

با حضور لاریجانی در جایگاه هیئت رئیسه اعتراضات نمایندگان ادامه یافت. احمد توکلی نماینده مردم تهران طی تذکری آیین‌نامه‌ای نسبت به از دستور کار خارج شدن بررسی طرح الزام دولت به حفظ حقوق هسته‌ای انتقاد کرد و اظهار داشت: در بند ۹ دستور کار هفته گذشته صحن علنی بررسی طرح الزام دولت به حفظ حقوق هسته‌ای آمده بود .

وی افزود: ماده ۱۴۶ آیین‌نامه داخلی مجلس می‌‌گوید اگر گزارش چاپ شده در دستور کار هفتگی صحن علنی درج نشده باشد، فقط با تصویب دو سوم کمیسیون و تأیید هیأت رئیسه قابل درج در دستور کار است و در صورت درج در دستور هفتگی هم قابل تصویب است .

توکلی با بیان اینکه متأسفانه در دستور کار این هفته صحن علنی همان عنوان قبلی درباره طرح هسته‌ای مجلس آمده است، تصریح کرد: مردم منتظرند ببینند مجلسی که با رأی ۹۲ درصدی با بررسی با اولویت طرح هسته‌ای موافقت کرد، آیا آن را نهایی می‌کند یا نه؟ بنابراین چرا دستور کار صحن علنی مجلس را تغییر دادید؟

نماینده تهران در مجلس در بخش دیگری از سخنانش یادآور شد: وقتی بررسی طرحی در دستور هفتگی صحن علنی چاپ می‌شود، طبق آیین‌نامه داخلی اصلاً قابل تغییر نیست. این موضوع بسیار دارای اهمیت است و کسی نمی‌توانست آن را تغییر دهد .

در ادامه این جلسه، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در پاسخ به این تذکر احمد توکلی با بیان اینکه طرح الزام دولت به حفظ حقوق هسته‌ای در دستور هفتگی مجلس قرار دارد، گفت:‌ موضوع هسته‌ای جزء مسائلی است که به شورایعالی امنیت ملی مربوط می‌شود و شورایعالی امنیت ملی نیز درباره اینگونه موارد نظراتی دارد، لذا باید اینگونه طرح‌ها با هماهنگی شورایعالی امنیت ملی به تصویب برسد .

وی با بیان اینکه ما می‌خواهیم در کشور به یکدیگر کمک کنیم نه اینکه مسئله جدیدی برای کشور بسازیم، تصریح کرد: شورایعالی امنیت ملی یکسری چارچوب‌های مشخصی دارد، ما باید در این زمینه هماهنگی لازم را داشته باشیم، چون بحث فروش سیب‌زمینی در کشور که نیست بلکه بحث یک موضوع مهم کشور است .

لاریجانی تأکید کرد: باید در این زمینه توجه لازم را داشته باشیم، این موضوع در هیأت رئیسه مجلس هم مورد بحث و بررسی قرار گرفت و بنا شد درباره طرح هسته‌ای مجلس چارچوب‌های مورد نظر مقام معظم رهبری حتماً رعایت شود. لذا این طرح باید پس از مشورت با شورایعالی امنیت ملی به تصویب برسد .

وی در پایان خاطرنشان کرد: شورایعالی امنیت ملی ملاحظاتی درباره طرح الزام دولت به حفظ حقوق هسته‌ای کشورمان دارد که ما این ملاحظات را به نمایندگان مجلس منتقل کردیم، اما متأسفانه برخی از این ملاحظات در مجلس رعایت نشده است، ما چون می‌خواهیم با رأی بالایی طرح مذکور را در صحن علنی تصویب کنیم، لذا باید به یکدیگر در این زمینه کمک کنیم .

سرانجام پس از کش و قوس‌های فراوان طرح الزام دولت به حفظ حقوق و دستاوردهای هسته‌ای کشور در دستور کار مجلس قرار گرفت و با رای ۱۹۹ نفر از نمایندگان به تصویب رسید.

علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی پیش از تصویب کلیات در سخنان کوتاهی، اظهار داشت: از صبح امروز نمایندگان مجلس در حال تهیه ماده واحده‌ای بودند تا اصلاحات لازم برای باز بودن دست تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای و تأیید مقام معظم رهبری و شورایعالی امنیت ملی لحاظ شود .

وی از این مجموعه تلاش برای تهیه ماده واحده به عنوان تلاشی موفق یاد کرد و به قرائت ماده واحده پرداخت .

متن کامل این ماده واحده به شرح ذیل است :

در راستای صیانت از منافع ملی و رعایت مقررات پادمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌آی هر گونه نتایج مذاکرات هسته‌ای با کشورهای ۱+۵ در صورتی معتبر است که الزامات زیر به صورت شفاف رعایت شود :

۱ - لغو تحریم‌ها به طور یکجا و کامل باید در متن توافقنامه درج شده و در روز اجرای تعهدات ایران انجام شود .

۲ - آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در چارچوب توافقنامه پادمان مجاز به انجام نظارت‌های متعارف از سایت‌های هسته‌ای است و دسترسی به اماکن نظامی، امنیتی و حساس غیرهسته‌ای، اسناد و دانشمندان ممنوع است؛ باید مصوبات شورایعالی امنیت ملی رعایت شود .

۳ - هیچ محدودیتی برای کسب دانش و فناوری صلح‌آمیز هسته‌ای و تحقیق و توسعه پذیرفته نیست و باید مصوبات شورایعالی امنیت ملی رعایت شود .

تبصره یک- بر اساس اصول ۷۷ و ۱۲۵ قانون اساسی نتیجه مذاکرات باید به مجلس شورای اسلامی ارائه شود .

تبصره دو- وزیر خارجه موظف است روند اجرای توافقنامه را هر شش ماه یکبار به مجلس شورای اسلامی گزارش کند؛ کمیسیون امنیت ملی مجلس هر شش ماه یکبار گزارش روند حسن اجرای توافقنامه را به نمایندگان مجلس شورای اسلامی ارائه می‌نماید .

رئیس مجلس پس از قرائت متن ماده واحده تغییریافته طرح الزام دولت به حفظ حقوق و دستاوردهای هسته‌ای گفت: متنی که تهیه شده است همان متن قبلی است البته یکسری اصلاحات ویرایشی در آن انجام شده است، کلیات این طرح را امروز در مجلس تصویب کردیم و جزئیات آن در جلسه بعد به رأی گذاشته خواهد شد .

وکلای ملت با ۱۹۹ رأی موافق، ۳ رأی مخالف و ۵ رأی ممتنع از مجموعه ۲۱۳ نماینده حاضر در مجلس ماده واحده این طرح را به تصویب رساندند .

پس از تصویب کلیات طرح مذکور با رأی بالای نمایندگان، فریاد «مرگ بر آمریکا» در صحن علنی مجلس طنین‌انداز شد .

اصلاحات صورت گرفته بر طرح الزام دولت به صیانت از حقوق هسته‌ای چه بود

به گزارش فردا مهمترین تغییرات صورت گرفته بدین شکل است: در بند ۱ زمان لغو تحریم از «روز توافق» به «روز اجرای توافق توسط ایران» تغییر کرده است .

در بند ۲ و ۳ نیز درباره ی عدم دسترسی به اماکن نظامی و اشخاص، «رعایت مصوبات شورای عالی امنیت ملی» به طرح اولیه افزوده شده است .

در بند ۴ عبارت «توافق نهایی باید توسط مجلس شورای اسلامی تصویب شود.» به عبارت « نتیجه مذاکرات باید به مجلس شورای اسلامی ارائه شود.» تغییر یافته است

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت