برخورد با تئاترهای هنجارشکن وظیفه کیست؟/ مدیر کل هنرهای نمایشی: برای حل شدن مشکل مذاکره میکنیم
مدتی است که شوخی های غیراخلاقی، کنایه های رکیک و کارهای خلاف عرف و شرع، محوری برای کمدی بودن تئاترهای موزیکال شده است. بازیگران روی صحنه می روند با شوخی و حرکاتی زننده، تئاتر را نمایش می دهند. در حالی که اگر ذره ای از این رفتارهای غیر اخلاقی در سینما یا تلویزیون شکل می گرفت منجر به موجی از اعتراضات مردمی می شد.
مدتی است که شوخی های غیراخلاقی، کنایه های رکیک و کارهای خلاف عرف و شرع، محوری برای کمدی بودن تئاترهای موزیکال شده است. بازیگران روی صحنه می روند با شوخی و حرکاتی زننده، تئاتر را نمایش می دهند. در حالی که اگر ذره ای از این رفتارهای غیر اخلاقی در سینما یا تلویزیون شکل می گرفت منجر به موجی از اعتراضات مردمی می شد. همین چند شب پیش بود که با خانواده ام تصمیم گرفتیم به یکی از تئاترهای موزیکالی که زیاد هم تبلیغ شده بود برویم. زمانی که به آنجا رسیدیم متوجه شدیم به علت تقاضای زیاد برای دیدن این تئاتر، بلیط ها تمام شده و ما باید از قبل بلیط را رزرو می کردیم. اما خوشبختانه 4 نفر بلیط هایشان را کنسل کرده و فوری ما جایگزین آنها شدیم. جمعیت زیادی برای دیدن این تئاتر آمده بودند. همه منتظر ایستاده بودیم تا در باز شود و روی صندلی ای که شماره اش روی بلیط مان نوشته بود بنشینیم. آن شب اولین باری بود که من برای دیدن تئاتر کمدی رفته بودم، اما از صحبت های خانمی که کنار من ایستاده بود مشخص بود که تئاترهای کمدی زیادی را دیده است. او راجع به تئاترهای دیگری که رفته بود صحبت می کرد و حتی اسم بازیگران تئاتر را حفظ بود! آنقدر از تئاترهای کمدی تعریف کرد که لحظه شماری می کردم وارد سالن شوم و زودتر دیدن تئاتر کمدی را تجربه کنم. وقتی در باز شد، وارد سالن شدیم و از همان لحظه ورود، صدای بلند موزیک با ریتم شاد پخش می شد. حدود 10 دقیقه موزیک های شاد توسط نوازنده ای در کنج سالن نواخته شد و پس از آن اولین پرده نمایش شروع و از همان اول موجب خنده بینندگان شد. بازیگران تئاتر از هر راهی برای خنداندن بینندگان استفاده می کردند و بدون توجه به آن چه که در عرف جامعه ما وجود دارد، نمایش تئاتر را پیش می بردند. چندین بار در حین نمایش تئاتر با شروع آهنگ خواننده معروف یا حتی بردن اسم او، موزیک پخش شد و بازیگران مرد هماهنگ با آهنگ می رقصیدند و جمعیت حاضر کف می زدن و سوت می کشیدن و گاهی نیز برخی افراد با رقصیدن بازیگران را همراهی کردند! به طور خلاصه می توانم بگویم این تئاتر هیچ موضوع و محتوای خاصی نداشت و بازیگران در آن با زدن حرف های رکیک و رفتارهای زشت، موجب خنده مخاطبان می شدند. حرف هایی که با شنیدنشان کله ام داغ می شد و نمی توانستم در صورت کسی نگاه کنم! وقتی سایت مرکز امور هنرهای نمایشی به روز نمی شود نحوه آرایش خانم های تئاتر کمدی و موزیکال، به خصوص در بنرهای تبلیغاتی که نصب کرده اند و نوع رفتارهای بازیگران این تئاتر، سوالی را در ذهن مان طرح می کند که این دسته تئاتر ها از کجا و چگونه مجوز می گیرند؟ برای رسیدن به پاسخ به سایت اداره کل امور هنرهای نمایشی سری زدیم تا بتوانیم شخصی را برای پاسخگویی به سوالمان پیدا کنیم. نکته قابل تاملی که هنگام ورود به سایت وجود داشت این بود که آخرین به روز رسانی اخبار در شهریور ماه 1393 انجام شده بود.
وقتی مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد، بر به روز کردن سایت خود نظارتی ندارد، چگونه باید انتظار داشت که بر این تئاترهای کمدی و موزیکال نظارت داشته باشد؟ مدیر کل هنرهای نمایشی چه می گوید؟ مهدی شفیعی، مدیرکل هنرهای نمایشی، به خبرنگار «فردا» می گوید: تئاترهای کمدی و موزیکال که در سینما اکران می شوند معمولا نمایشی هستند که مکلفند مجوز بگیرند، اما مشکل اینجاست که صحنه های نمایشی تئاتر را بر حسب سلیقه خود تغییر می دهند. شفیعی می افزاید: من قبول دارم که باید بازیگری اساسی در حوزه این نمایش ها داشته باشیم و نباید روند نمایش تئاتر موجب پایین آمدن سطح سلیقه شود. وی در پاسخ به این سوال که آیا حضور ناظر نمایشی برای این دسته از تئاترها الزامی نیست؟ تصریح می کند: نظارت از بیرون احتیاجی نیست و ما باید از مدیران سالن که مجوز می خواهند بهره بگیریم و آنها را درگیر نظارت بر تئاتر کنیم. البته به عقیده مدیرکل هنرهای نمایشی، برخی مدیران تئاترهای کمدی برای جذب مخاطبان و سود بیشتر، تخلفاتی کرده و تغییراتی در اکران نمایش انجام می دهند. مدیر کل هنرهای نمایشی بیان می کند: در گزارشاتی که به من رسیده تخلفاتی گزارش شده و ما با دوستان این صنف جلساتی را تشکیل داده ایم و انتظاراتمان را گفته ایم. ان شا الله بشود به نتیجه مطلوبی برسیم. مهدی شفیعی می گوید: تلاش ما این است که با ادامه این جلسات به یک جمع بندی درست از روند اجرای تئاترهای کمدی برسیم.
دیدگاه تان را بنویسید