بیت المقدس،نتیجه بلوغ همکاری ارتش و سپاه است/ فتح خرمشهر نماد شکست همه شیطنت‌های دشمن

کد خبر: 419301

امير مسعود بختياري: با آزاد سازی فتح خرمشهر مشخص شد که به هیچ کدام از اهداف خود یعنی براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران و جداسازی خوزستان و تغییر در قرار داد الجزایر 1975 نتوانست، دست یابد.

بیت المقدس،نتیجه بلوغ همکاری ارتش و سپاه است/ فتح خرمشهر نماد شکست همه شیطنت‌های دشمن
سرویس سیاسی فردا: نسرین بشیری راد - آزادسازی خرمشهر در روز سوم خرداد ۱۳۶۱ پس از ۵۷۸ روز اشغال، با عنوان مهم‌ترین هدف عملیات بیت‌المقدس در دوره جنگ ایران و عراق توسط ارتش جمهوری اسلامی ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی انجام گرفت. این آزادسازی در پی مرحله چهارم عملیات بیت‌المقدس که از ۱ تا ۴ خرداد ۱۳۶۱ انجام شد، محقق گردید. در جریان آزادسازی خرمشهر حدود ۱۶ هزار نیروی عراقی کشته و زخمی شدند و همچنین 20 هزار نفر نیروی عراقی به اسارت نیروهای ایرانی درآمدند.
گفتگوی «فردا» با امير سرتيپ مسعود بختياري از فرماندهان دوران دفاع مقدس در خصوص بررسی ابعاد و برتری عملیات بیت المقدس، اهمیت فتح خرمشهر، ویژگی‌های سیاسی و نظامی آزادسازی خرمشهر، تعامل سپاه و ارتش در طول عملیات و همچنین از اتحاد مثال زدني مردم ايران كه سرنوشت كشور را آنگونه كه خدا مي خواست رقم زدند، به شرح زیر است:
فتح خرمشهر از چه جهاتی حائز اهمیت بود؟
فتح خرمشهر از دو جنبه دستاوردهای تاکتیکی، راهبردی و استراتژیکی حائز اهمیت است و ما توانستیم حدود 60 هزارکیلومتر مناطق اشغالی را آزاد کنیم و تلفات سنگینی را به عراق وارد وهمچنین 20000اسیر عراقی بگیریم؛ از لحاظ راهبردی نیز این هدف عراق را که با اشغال خرمشهرمی‌خواست در شمال رودخانه اروند بماند و با گزینه نظامی به اهدافش در ایران برسد را سرکوب کردیم و با آزاد سازی فتح خرمشهر مشخص شد که به هیچ کدام از اهداف خود یعنی براندازی نظام جمهوری اسلامی ایران و جداسازی خوزستان و تغییر در قرار داد الجزایر 1975 نتوانست، دست یابد.
با توجه به اینکه هر عملیات براساس شرایط زمانی و مکانی و شیوه عملیات، ویژگی های خاص خودش را دارد لطفا بفرمایید که ابتکارات و ابداعات جنگی عملیات بیت المقدس چه بود؟ و چه برتری به سایر عملیات‌ها داشت؟
این عملیات نسبت به قبل و بعد خود بزرگترین منطقه عملیات در طول جنگ تحمیلی محسوب می‌شود و بیشترین هجم نیروی خودی در عملیات بیت المقدس قرار داشت و همچنین حجم مدت عملیات 26روز یعنی بیشترین مقاومت عملیات را در طول جنگ تحمیلی داشتیم؛ ویژگی دیگر نیز سرعت از زمان طرح ریزی تا شروع و اجرای عملیات به نسبت عملیات‌های قبل و دستاوردهای تاکتیکی و راهبردی، عملیات بیت المقدس را به نسبت سایر عملیات‌ها برتری داده است.
در خصوص ویژگی‌های سیاسی و نظامی فتح خرمشهر بفرمایید؟
از نظر سیاسی عراق درصدد براندازی ثبات و استحکام نظام جمهوری اسلامی بود که با فتح خرمشهر ثابت شد که این نظام دارای ثبات سیاسی قوی بوده و توانسته نیروی ضد انقلابی را سرکوب و تثبیت حاکمیتی را در کشور به دست بگیرد و همچنین در جهان و منطقه نشان دهد که نظام ما یک نظام بی ثبات نیست که با حمله عراق سرنگون شود.
از نظر نظامی نیز در فتح خرمشهر، برتری و قدرت نیروهای مسلح خود را به ارتش بعثی عراق نشان دادیم که علی رغم کمبودهای تسلیحاتی ولی توانستیم رژیم متجاوز عراق را از خاک کشورمان بیرون بیندازیم.
درباره چگونگی شکل گیری طرح عمليات بیت المقدس و اینکه آيا از افراد خاصي در ارتباط با اين طرح مي توان نام برد؟
شهيد صياد شيرازي از همان ابتدای فرمانده نيروي زميني، همكاري و تعامل بین ارتش و سپاه را مطرح كرد که در پی آن قدم هاي اوليه برای طرح آزادسازي خرمشهر برداشته و طرح هايي پيش بيني شد كه البته در قالب طرح‌هاي عملياتي كربلا بود که نخستين آن منجر به آزادسازي بستان شد و باید بگویم آزادسازي بستان در واقع بخشي از استراتژي آزادسازي خرمشهر بود؛ نيروهاي ما در نهم و دهم فروردين سال ۱۳۶۱ عمليات فتح المبين را انجام دادند و شهر بستان را آزاد و بلافاصله بعد از آن با جديت آماده آزادسازي خرمشهر شدند.
در آزاد سازی خرمشهر يك سلسله عمليات مقدماتي انجام گرفت که بعد از آن عمليات، آزادسازي خرمشهر به اجرا گذاشته شد در خصوص پيرامون اين عمليات‌ها توضيحاتي مي فرماييد؟
طرحي در ۳ مرحله برای آزاد سازی خرمشهر در نظر گرفته شد که البته گام به گام هم به اجرا درآمد یعنی در ابتدا عمليات ثامن الائمه انجام گرفت و سپس عمليات طريق القدس و در نهايت بيت المقدس كه منجر به آزادسازي خرمشهر شد. مجموعه اين ۳ عمليات اصلي و چند عمليات فرعي و انحرافي اقدام‌هايي بود كه با هدف تغيير كفه قدرت به نفع نيروهاي خودي و به ضرر دشمن انجام گرفت. توان نظامي دشمن در ابتداي جنگ بيشتر از ما بود و ما در مرحله اول بايد اين توازن را بر هم مي زديم لذا ابتدا دشمن را به حالت انفعال رسانديم تا بتوانيم ضربه نهايي را كه آزادسازي خرمشهر بود بر پيكر دشمن وارد سازيم، بنابراين فتح خرمشهر برآيند يك سلسله عمليات مقدماتي و حساب شده است.
عملیات بیت المقدس بین سپاه و ارتش مشترک بود، سطح و نوع تعامل این دو نیرو در این عملیات چگونه بود؟
سپاه و ارتش به همراه نيروهاي داوطلب بسيجي دوشادوش هم تحت فرماندهي مشترك سپاه و ارتش عمل كردند. در اين مقطع كه سال دوم تشكيل سپاه بود، تشكيلات سپاه پاسداران توانسته بود سازمان‌هاي مورد نياز يك نيروي رزمي را به دست آورد و يگان‌هايش در قد و قواره لشكر وارد عمل شود. ارتش هم پس از بركناري بني صدر و با حضور افرادي همچون شهيد صيادشيرازي ضمن داشتن جايگاهي مناسب توانسته بود به بالندگي‌هاي متناسب با يك نظام انقلابي دست يابد. عمليات آزادسازي خرمشهر سومين عمليات مشترك سپاه و ارتش بود و از اين جنبه هم تجربه كافي و همراهي لازم وجود داشت.
چه راهکارهایی در طراحی عملیات تدوین شده بود؟
ابتدا راهكارهاي زيادي در مرحله طراحي عمليات پيش بيني و در نهايت عبور از كارون كه عملياتي پيچيده بود انتخاب شد و نيروهاي ما در فاصله ۱۵ كيلومتري بالاي خرمشهر از رودخانه عبور كردند و با يك گردش به سمت خرمشهر، شهر را از سمت ورودي از طريق بصره و شلمچه به محاصره خود درآوردند. اين طرح بسيار جالب و دقيق بود و روي آن حدود يك ماه كار شده بود و نيروي كافي براي اقدام پاي كار آورده شد و تداركات لازم ديده شده بود. در واقع اين عمليات قدرت نمايي نيروهاي مسلح جمهوري اسلامي ايران بود كه همه نيروها با هر لباسي اعم از ارتشي، سپاهي و بسيجي در آن نقش عمده اي داشتند و سهميه بندي براي هر لباسي درست نيست، چون همه ملت دست به دست هم دادند و خرمشهر را آزاد كردند.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت