سرویس سیاسی فردا: بخش فارسی صدای آمریکا بسیار ناتوان و درمانده ظاهر شده است. این بخش در مشکلات فراوانی غرق شده و عملا هیچ کارائی برای پیگیری پروژه برقراری ارتباط با مردم ایران نداشته است.
ششم آوریل 2011، کمیسیون فرعی نظارت بر رسانههای دولتی آمریکا وابسته به کمیته سیاست خارجی مجلس نمایندگان ایالات متحده، برگزار کننده یکی از مهمترین نشستهای دههی اخیر برای بررسی بحران در بخش فارسی صدای آمریکا بود. دانا رورباکر نماینده کالیفرنیا در مجلس نمایندگان ریاست این جلسه را بر عهده داشت.
پس از آن فرصتی یک ساله به شورای سیاستگزاری رسانههای دولتی آمریکا داده شد تا به بحران بخش فارسی صدای آمریکا رسیدگی کند و مقرر شد چنانچه پس از یکسال این مشکلات بزرگ حل نشود، یکی از گزینههای پیش رو درخواست تعطیلی بخش فارسی صدای آمریکا و سپردن آن به مدیریتی شایسته و پاسخگو به کنگره آمریکا و خارج از چهارچوب صدای آمریکا باشد. در پایان مهلت یک ساله نه تنها مشکلات در بخش فارسی حل نشد بلکه فساد اداری و تخلفات به آستانه انفجار نزدیک شده است.
در گزارش سازمان بازرسی کل آمریکا آمده که وب سایت صدای آمریکا در دسامبر 2007 شش میلیون، در ژانویه 2008 سه میلیون و در نوامبر 2008 تنها دو میلیون و در سال 2011 تنها 2 درصد از وب آن دیدن کردهاند، یعنی کمتر از 500 هزار نفر.
دیوید انزور مدیر صدای آمریکا نیز اخیرا استعفا داده و بزودی پس از 4 سال این جایگاه را ترک خواهد کرد. او مدتی پیش در گفتوگویی خصوصی با یکی از چهرههای برجسته مطبوعاتی ایران در لندن با او درد دل کرده بود که ما در صدای آمریکا به بیش از ۴۵ زبان مختلف برنامه داریم ولی هیچ یک از آنها به اندازه بخش فارسی برای من مشکل نیافریده است . ظاهرا این گفته انزور به انتقادات گروههای مختلف از ایرانیان و آمریکاییان از عملکرد بخش فارسی این رسانه مربوط میشود، عملکردی که وزیر امورخارجه آمریکا از سوی کنگره این کشور به تحقیق و تصمیم در مورد آن فراخوانده شد. صدای آمریکا سازمانی دولتی است که از مالیات مردم آمریکا و وزارت امورخارجه این کشور تامین بودجه میشود.
تعداد بینندگان بخش فارسی صدای آمریکا از بیش از 30 درصد در سال 2006 به کمتر از 5 درصد در سال 2012 رسیده که پائین ترین سطح در تاریخ این رسانه است.
سال 2010، هشت نفر از اعضای جدید شورای سیاستگذاری رسانههای دولتی آمریکا بیبیجی، که توسط رئیس جمهور ایالات متحده انتخاب شده بودند، کمیتهای را تشکیل دادند به ریاست اندرس ویمبوش که تحقیقاتی را درباره ریشه مشکلات بخش فارسی انجام دهد.
اکنون نتیجه همه این تحولات چیزی نبوده جز تعطیلی رادیوی صدای آمریکا پس از 36 سال تلاش نافرجام برای تخریب پیوند عمیق مردم و نظام جمهوری اسلامی.
از تلویزیون صدای آمریکا هم همچنان اخباری درباره اختلافات داخلی و ناکارآمدی مفرط عوامل این شبکه به گوش می رسد.
یک خبرگزاری در لس آنجلس نوشته است که سیامک دهقان پور یکی از مجریان سرشناس بخش پارسی صدای آمریکا و مجری برنامه "افق" از این شبکه کنار گذاشته شده است. در این گزارش آمده است که اخراج دهقان پور به دستور محمد منظرپور(سردبیر کنونی برنامههای بخش پارسی صدای آمریکا) است. منظرپور سابقه فعالیت در رادیو و تلویزیون بی بی سی را در کارنامه خود دارد و مدت 3 سال به عنوان خبرنگار شبکه بی بی سی در بیت المقدس مشغول به فعالیت بوده است. محمد منظرپور حدود سه سال اقامت خود در اسرائیل، در کنار تهیه صدها گزارش از رخدادهای سیاسی اسرائیل و فلسطینی ها، در سال ۲۰۰۹ نیز از سوی شیمون پرز، رییس جمهوری اسرائیل برای برنامه "به عبارت دیگر" جهت مصاحبهای مشروح پذیرفته شد. او بعد از پایان یافتن دوران سه سالهاش در اسرائیل به همراه دخترش روژان راهی واشنگتن(پایتخت آمریکا) گردید و به ریاست دفتر فارسی بی.بی.سی در آمریکا منصوب شد. وی سابقه فعالیتهای مختلفی از قبیل مسئولیت جذب و گزینش ایرانیان در لندن، استانبول، لس آنجلس، بیروت و بیت المقدس را تحت عنوان خبرنگار و گزارشگر داشته است. مطلبی که از همگان پنهان نیست این است که رابطه بسیار نزدیکی با
خانواده پهلوی دارد.
بیژن فرهودی از اعضای سابق صدای آمریکا که 30 سال تجربه همکاری با این شبکه را دارد می گوید بارها شاهد آن بودهایم که خط ادیتوریال این رسانه و حتی نحوه اجرای برنامهها براساس سلایق شخصی و روابط افراد برنامهساز با مدیریت بخش تعیین شده است. منتقدان میگویند: یک فساد سیستماتیک در این شبکه وجود دارد. بسیاری از کسانی که از نزدیک با کار این رسانه آشنا بوده و من برای تهیه این نوشتار با آنها صحبت کردهام بر این باورند که این رسانه با مشکلات زیربنایی روبروست. تغییر رؤسا نیز نتوانسته است این مشکلات را برطرف سازد و آرامش و ثباتی را که برای پیشبرد امور یک رسانه مهم و معتبر به صورت حرفهای و به دور از تعصبات فردی و باندبازی ضروریست به این موسسه بازگرداند.
با همه اینها به نظر نمیرسد قطار ناکامیهای پی در پی و افزایش روزافزون مشکلات اساسی و زیربنایی در این شبکه قصد توقف داشته باشد.
دیدگاه تان را بنویسید