سید صادق طباطبایی که بود؟/ تصاویر

کد خبر: 400974

سید صادق طباطبایی برادر همسر سید احمد خمینی و خواهر‌زاده امام موسی صدر دارفانی را وداع گفت.

ابنا: «دکتر سید صادق طباطبایی» از فعالان نهضت امام خمینی(ره)، فرزند آیت‌الله سلطانی طباطبایی(ره)، خواهر‌زاده امام موسی صدر و برادر سرکار خانم دکتر فاطمه طباطبایی همسر مرحوم حاج سید احمد خمینی دار فانی را وداع گفت.

وی صبح امروز، دوم اسفند ۱۳۹۳، پس از تحمل دوران طولانی بیماری سرطان ریه، در شهر "دوسلدورف" آلمان درگذشت.

مدیر دفتر حجت الاسلام والمسلمین سید حسن خمینی از انجام اقدامات برای انتقال پیکر مرحوم سید صادق طباطبایی از آلمان به کشور و دفن در ایران خبر داد.

«فدایی» گفت: در حال تماس و هماهنگی با آلمان برای بازگرداندن آن مرحوم هستیم زیرا این اقدام ضوابط خاص خود را دارد.

وی افزود: هنوز درباره زمان و مکان برگزاری مراسم تشییع و خاکسپاری پیکر مرحوم طباطبایی تصمیم گیری نشده است و در این باره متعاقبا اطلاع رسانی می‌شود.

سید صادق طباطبایی که بود؟

سید صادق طباطبایی در سال ۱۳۲۲ در شهر قم متولد شد. پدر او «آیت‌الله سید محمدباقر سلطانی طباطبایی بروجردی(ره)» از مدرسان بنام فقه و اصول در حوزه علمیه قم به شمار می آمد.

وی تحصیلات دبستان و دبیرستان را در شهر قم گذراند و پس از اقامت کوتاهی نزد «امام موسی صدر» در لبنان، برای ادامه تحصیل راهی آلمان شد.

سید صادق رشته شیمی را با درجه تخصص در شیمی آلی در "دانشگاه آخن" به پایان رساند و سپس در "دانشگاه بوخوم" به تحصیل در مقطع دکترای رشته بیوشیمی پرداخت و موفق به اخذ این درجه در شاخه آنزیمولوژی و ژنتیک گردید و در سن ۳۲ سالگی استاد دانشگاه بوخوم شد.

وی همچنین در سال ۱۹۷۱ (۱۳۵۰) به عضویت جامعه پژوهش گران آلمان DFG در آمده و نتایج پژوهش‌های او در مجله علمی FEBC، ارگان فدراسیون اروپایی بیوشیمیست‌ها منتشر می‌شد.

همانند جوانان انقلابی شاغل به تحصیل در غرب، صادق طباطبایی نیز در کنار تحصیل و رشد علمی، همگام با سیاسیون مذهبی و سایر اقشار مردم و پیروان حضرت امام خمینی(ره) به کارهای اجتماعی و سیاسی و مبارزه علیه استبداد داخلی و استیلای خارجی می پرداخت؛ از مبارزه در سازمان کنفدراسیون دانشجویان و محصلین ایرانی گرفته تا بنیان گذاری و عضویت در اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان در اروپا، آمریکا و کانادا.

او چند دوره دبیر روابط بین‌الملل آن سازمان و نیز عضو کادر سردبیری فصل نامه عقیدتی و سیاسی "اسلام؛ مکتب مبارز" (ارگان انتشاراتی اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان در اروپا، آمریکا و کانادا) بود. و بالاخره

وی در سال ۱۳۴۴ با دختر خاله خود «فاطمه صدرعاملی» (فارغ التحصیل روان‌شناسی و نیز جامعه‌شناسی تعلیم و تربیت) ازدواج کرد که ثمره این ازدواج یک دختر و پسر به نام‌های غزاله (پزشک و متخصص مغز و اعصاب، متولد ۱۳۵۲) و عدنان (دانشجوی حقوق و اقتصاد سیاسی، متولد ۱۳۵۷) است.

فعالیت‌های ایشان در ایران، لبنان و اروپا و تلاش‌های ایشان در پایه گذاری مبارزات دانشجویی خارج از کشور علیه حکومت پهلوی و عضویت در شورای مرکزی اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان ایرانی خارج از کشور و همچنین پیوند با امام خمینی و همکاری با شخصیت‌های برجستۀ انقلاب اسلامی و ارتباط با نیروهای انقلابی و مسلمان و روشنفکر در سایر کشور‌ها، از دیگر شاخص‌های زندگی ایشان بوده است.

مرحوم سید صادق طباطبایی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در دولت موقت به نخست وزیری «مرحوم مهندس مهدی بازرگان»، به عنوان معاون سیاسی نخست وزیر و سخنگوی دولت به خدمت پرداخت. او برخلاف بعضی از اعضای دولت موقت، پس از استعفای آن نیز در خط انقلاب اسلامی باقی ماند.

فرا‌تر از نسبت خانوادگی، هم‌نشینی و مؤانست نزدیک و طولانی مدت سید صادق طباطبایی با امام موسی صدر و دغدغه‌های آن بزرگوار، ایشان را به یکی از اصلیترین چهره‌های فعال در نشر و ترویج افکار و اندیشه‌های امام موسی صدر در سالهای اخیر بدل کرده بود و همواره تا آخرین لحظه، دغدغه‌مند این مسئله و مشوق و محرک دیگران در این باره بود.

دکتر طباطبایی همچنین کتابهایی را نگاشته و ترجمه کرده که از میان آن‌ها می‌توان به "طلوع ماهواره و افول فرهنگ"، "تکنوپولی"، "زندگی در عیش مردن در خوشی" و "زوال دوران کودکی" اشاره کرد.

طلوع ماهواره و افول فرهنگ؛ کتابی درباره شبیخون فرهنگی

پس از هشدارهای رهبر معظم انقلاب درباره شبیخون فرهنگی دشمن، دکتر طباطبایی این کتاب را در این موضوع و میدانهای تهاجم فرهنگی ــ که بیشتر بر موضوع تلویزیون متمرکز است ــ تألیف کرد.

در فصل اول آن، نویسنده به آثار و زیانهای جبران ناپذیر ابزارهای رسانه ای بر قوای ذهنی و سیستم عصبی انسان و اختلالهای فیزیولوژی و بیوشیمیایی بین دو بخش مستقل و جدا از هم چپ و راست مغز پرداخته و آثار زیانبار رسانه ها را بر قدرت تخیل و تعقل و حافظه، تداعی معانی و دیگر کنش های مغزی از جمله مسائل عاطفی و احساسی را مورد بررسی قرار داده است. این فصل از کتاب به دلیل تخصصی بودن، حوصله و تمرکز ذهنی و تحمل بیشتر خواننده را طلب می کند.

در فصل دوم با عنوان «چه باید کرد؟» به بررسی راهکارهای فرهنگی فردی و جمعی مقابله با آثار سوء این رسانه های ارتباط جمعی و به اثرات هر کدام بر فرهنگ و معارف دینی جامعه خودمان پرداخته است. همچنین در این فصل راهکارهایی را ارائه می نماید تا از آثار زیانبار رسانه ها در قوای ذهنی و عصبی بکاهد. به علاوه در این فصل، به نقد وضع موجود صدا و سیمای جمهوری اسلامی نیز پرداخته است.

مجموعه "خاطرات سیاسی ــ اجتماعی"

دکتر صادق طباطبایی مجموعه خاطرات سیاسی اجتماعی خود را در پنج جلد تدوین کرده‌است که سه جلد آن تا کنون توسط نشر عروج منتشر شده ‌است.

وی که به بیماری سرطان ریه مبتلا بود سرانجام صبح روز شنبه دوم اسفند ۱۳۹۳ در شهر "دوسلدورف" آلمان درگذشت.

آخرین تصویر مرحوم طباطبایی در کنار حجت الاسلام سید حسن خمینی و فرزند او سید احمد خمینی ــ پاییز 1393

تو را به خدا می‌سپارم...

امام موسی صدر در نامه ای تاریخی، خطاب به خواهرزاده خود صادق اینگونه نوشته است:

"تو را به خدا می‌سپارم، و با این جمله از تو خداحافظی می‌کنم، امیدوارم که همیشه خوش و موفق باشی، و ما را فراموش نکنی!... «إِنَّ الَّذِی فَرَضَ عَلَیْکَ الْقُرْآنَ لَرَادُّکَ إِلَى مَعَادٍوالله خیر حافظاً وهو أرحم الراحمین» این آیه خطاب به پیغمبر است به او بشارت می‌دهد، خدایی که قرآن را بر تو نازل و واجب کرده است، به طور حتم تو را به سرانجام مقصود می‌رساند. او بهترین پناه‌دهنده و مهربان‌ترین مهربانان است. آری، راهی که پیغمبر می‌رود، راهی که در راه حق و خیر و عدل باشد، قدم‌هایی که با تدبیر و با علم توأم باشد، حتماً به سرانجام خواهند رسید. این آیه برای ما تفألی است از وضع آینده تو. خداحافظ و نگهدار تو".

تصاویری از مرحوم دکتر سید صادق طباطبایی :

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت