آمریکا دقیقه 90 مذاکرات را به شکست کشاند/ابراز تاسف آلمان از کارشکنی یانکی ها
غربیها به جای مذاکره جدی با طرف ایرانی، اقدام به موضع گیری رسانهای کردند و دست پیش گرفتند تا پس نیافتند. اما طرف ایرانی نیز علی رغم برخی اظهارنظرها نشان داد که پای منافع ملی کشور ایستادگی میکند و برای استیفای حقوق حقه ملت پروایی از این بازی و ترفندها ندارد.
به گفته این منابع، تیم مذاکره کننده امریکا صبح روز دوشنبه مطالباتی را مطرح کرده که حتی با مواضع آن در مسقط هم کاملا در تناقض بوده است.
یک منبع مطلع در این خصوص به «ایران هسته ای» گفته است: «امریکایی ها در دقیقه 90 میز بازی را کاملا به هم زدند. مذاکرات شکست خورده بود. امریکایی ها همه چیز می خواستند بدون اینکه حتی حاضر باشند یک وعده روشن بدهند. امتیاز که مطلقا در کار نبود».دیپلمات ها می گویند امریکا تنها پس از آن به میز مذاکره بازگشت که پیشنهادهایی جدید مطرح شد.
فیلیپ هاموند و لوران فابیوس این موضوع را که اکنون پیشنهادهای جدیدی روی میز وجود دارد که ارزش بررسی دارد تایید کرده اند.اشتاین مایر وزیر خارجه آلمان هم گفته است متاسف است که با وجود پیشنهادهای جدید، امکان پیش روی بیشتر در وین فراهم نشد.
روشن نیست که این پیشنهادهای جدید را تیم ایرانی مطرح کرده یا کشورهای دیگر.کارشناسان در این باره که علت مانور عجیب روز آخر امریکا چه بوده تردید دارند.برخی کارشناسان در تهران می گویند این نوعی تاکتیک از سوی امریکا برای وادار کردن تیم ایرانی به واگذاری امتیازهای بیشتر بوده است.
برخی دیگر عقیده دارند این مسئله به پیچیدگی مسائل داخلی امریکا مربوط است.چاک هاگل وزیر دفاع امریکا دیروز استعفا داد.
نتیجه کوبیدن بر طبل «اختلافات زیاد »
از ابتدای دور پایانی مذاکرات هستهای در وین، مجموعه مقامات غربی طرف مذاکره با کشورمان بر طبل «وجود اختلافات زیاد» کوبیدند و جریان رسانهای خود را بر «تمدید مذاکرات» هدایت کردند. جان کری وزیر خارجه آمریکا، قبل از آمدن به وین در شهر پاریس گفت:«ما در ملاء عام مذاکره نخواهیم کرد.» اما وی و همقطارانش عملا چندان به این اظهار نظر که فی نفسه درست است پایبند نبودند.
طی چند روز اخیر و از ابتدای شروع دور پایانی مذاکرات هستهای در وین رسانههای غربی به شدت جریان هدفمند گزینه تمدید را با اتکا به برخی «منابع آگاهی که خواستند نامشان فاش نشود» یا «دیپلماتهای غربی نزدیک به مذاکرات» و یا مصاحبه با کارشناسان و همواره نتیجه گیری خود را بر تمدید مذاکرات متمرکز کردند.
البته سیگنالهای آشکار وزرای غربی در وین نیز برای تایید و تاکید این نتیجه گیری کاملا جمع بندی گزارشات رسانه های غربی را چفت و بست کرد.
در حالی که از ابتدای شروع مذاکرات در هفته گذشته هیچ عضو تیم مذاکره کننده ایرانی در جلوی دوربین های خبرنگاران ظاهر نشد و بر کار سنگین و فشرده مذاکره بر روی محتوای توافق تمرکز کردند، وزرای خارجه غربی گاه و بی گاه به سمت دوربین های مستقر در جلو هتل پاله کوبوگ آمدند و با حالتی حق به جانب یک صدا تکرار میکنند: «همچنان شکافها زیاد است و ما همه تلاش خود را برای رسیدن به توافقی که تضمین کننده صلح باشد انجام می دهیم.» و این در حالی بود که پیشتر بسیاری از همین کارشناسان و مقامات تایید کرده بود موضوع بیشتر تصمیم سیاسی است و نه فنی و کارشناسی.
بعلاوه ادعای «توافق تضمین کننده صلح» و اظهارات شبیه آن از سوی کشورهای ناقض صلح و امنیت بین الملل و دارنده هزاران سلاح هستهای درباره فعالیتهای هستهای صلح آمیز و تحت نظارت ایران هیچ مبنا و اساسی ندارد، بلکه تنها با برجسته سازی سریع رسانهای لعاب موجه به خود می گیرد.
پروژه کشاندن مذاکرات به وقت اضافه با خبر ناگهانی امروز خبرگزاری رویترز مبنی بر ادامه مذاکرات در 15 دسامبر تکمیل شد و پس از آن دیگر همه فضای خبری حول تمدید مذاکرات چرخش یافت. دقایقی بعد و در حالی که هنوز مذاکرات هستهای در جریان بود، جن ساکی سخنگوی وزارت خارجه آمریکا به سی ان ان گفت: «تیمهای کاشناسی و مذاکراتی ماه دسامبر گردهم می آیند.» همزمان اخباری نیز مبنی بر اینکه جان کری قصد ترک وین را دارد منتشر شد. عجله آمریکایی ها برای به تعویق انداختن مذاکرات و ایجاد مکث از ابتدای دور پایانی مشخص بود و گویا آنها با دستورکار تمدید به عازم وین شده بودند. غربیها علنا با تئوریزه کردن وجود «اختلاف و شکاف» رسیدن به همان توافقی را که قبل از مذاکرات طرف روسی اعلام کرده بود «نیاز به نیم قدم» دارد معلق کردند.
غربیها به جای مذاکره جدی با طرف ایرانی، اقدام به موضع گیری رسانهای کردند و دست پیش گرفتند تا پس نیافتند. اما طرف ایرانی نیز علی رغم برخی اظهارنظرها نشان داد که پای منافع ملی کشور ایستادگی میکند و برای استیفای حقوق حقه ملت پروایی از این بازی و ترفندها ندارد.
ایجاد فضای تمدید در افکار عمومی جهان و القای وجود اختلافات زیاد، بازی چند وجهی غرب بود تا از همان تصمیم دشوار یعنی پذیرش نهایی و احترام به حقوق مسلم کشور ایران در استفاده و داشتن فنآوری صلح آمیز هستهای طفره رود. همان گونه که شخص وزیر خارجه کشورمان در ابتدای ورود به وین گفت: «نتیجه مذاکرات چه توافق و چه ایستادگی در مقابل زیاده خواهی باشد، روز سوم آذر روز پیروزی ملی است.»
دیدگاه تان را بنویسید