چرا باید کرانه باختری مسلح شود؟/ اشتراک تاکتیک نظامی حماس و حزبالله لبنان + تصاویر
زمانی که در انتخابات سال 2006 حماس در راس حکومت خودگردان قرار گرفت متهدان سنتی اسرائیل که فکر میکردند کاملا بر اوضاع فلسطین مسلط هستند متوجه شدند که تشکیلاتی مانند آنچه در سال 2000 نسخه اسرائیل را در جنوب لبنان در هم پیچید اینبار در چند کیلومتری تلاویو در راس یک قدرت سیاسی قرار گرفته است.
اگر به تاریخچه شکلگیری حزبالله لبنان نگاه کنیم متوجه میشویم که امروز حماس پیرو همان مسیری است که سالها پیش حزب الله با پیروی از آن توانست بخش زیادی از جنوب لبنان را از دست اسرائیل خارج و جایگاه خود را در میان مردم لبنان و احزاب سیاسی این کشور تثبیت کند. سناریوی فشار سیاسی و جنایت اسرائیل که چند دهه پیش نتوانست مانع از پیشرفت حزب الله لبنان شود امروز در مواجه با حماس با شکست جدی روبرو شده است.
در 6 ژوئن سال 1982 وقتی اسرائیل یک عملیات گسترده با عنوان "سلامت الجلیل" را در خاک لبنان و با هدف دور کردن آوارگان فلسطینی تا فاصله 40 کیلومتری از مرزهای فلسطین اشغالی ترتیب داد نخستین اقدامات برای تشکیل یک خط مقاومت واحد در خاک لبنان آغاز شد. حملات پیاپی گروههای مقاومت سرانجام پس از سه سال اولین عقبنشینی را به اسرائیل تحمیل کرد تا جایی که گروههای مقاومت تواستند تا بخشی از جنوب لبنان را از دست صهیونیستها خارج کنند. در اولین سالگرد شهادت شیخ راغب حرب و پس از دو سال و نیم فعالیت محرمانه تشکیلات حزبالله لبنان به صورت رسمی اعلان وجود کرد.
ارتش اسرائیل در اواسط دهه نود با شکستهای متعدد دیگری از جانب حزبالله لبنان روبرو شد تا جایی که برای اولین بار شهرکهای اسرائیل با موشکهای کاتیوشای حزب الله هدف قرار گرفت. اسرائیل تلاش کرد تا با عملیات موسوم به "تصفیه حساب" انتقام موج گستردهای از شکستها را از مردم لبنان بگیرد اما این عملیات که هفت روز به طول انجامید نهتنها هیچ دستاوردی برای تلاویو نداشت بلکه مقاومت با موشکباران شهرکها توانست "توازن وحشت" را بر ساکنان اسرائیل تحمیل کند.
این دقیقا همان سیاستی است که امروز حماس در مقابل تجاوزات اسرائیل پیش گرفته است تا حمله و جنایت در نوار غزه برای مقامات اسرائیل بدون هزینه باقی نماند. پیروز نهایی این شیوه مبارزه به دو دلیل قطعا گروههای مقاومت فلسطینی هستند چرا که رعب و وحشت اصابت یک گلوله کاتیوشا به سرزمینهای اشغالی بسیار بیشتر از حمله به مردمی است که دائما شاهد منازل خود توسط جنگندهها و توپخانه اسرائیل هستند.
ساکنان سرزمینهای اشغالی با وعده امنیت به این مکان کوچ کردهاند و غریب به اتفاق جمعیت 7 میلیونی ساکن در فلسطین اشغالی مهاجر و دارای محل سکونت در سایر نقاط جهان هستند لذا با تداوم ناامنی در شهرکهای اسرائیلی روند مهاجرت معکوس تسریع میشود و از سوی دیگر صنعت گردشگری اسرائیل که بخش عمدهای از درآمد رژیم صهیونیستی را تامین میکند با حملات موشکی براحتی فلج میشود.
سیاست بالا بردن آمار تلفات غیرنظامی که از همان دهه نود میلادی برای مقابله با گروههای مقاومت از جمله حزبالله لبنان آغاز شد همواره با موجی از اعتراضات جهانی روبرو شده است چنانکه مظلومنمایی رژیم صهیونیستی را به کلی ناکام گذاشته و سبب شد تا چندین مورد جنایت جنگی در کارنامه این رژیم ثبت شود.
حمله به مناطق مسکونی و غیر نظامیان تاکنون در جنگهای 16 روزه و 33 روزه در لبنان و جنگهای 22 روزه و نبرد اخیر در غزه نشان میدهد که سیاست تلاویو در صورت شکست در عرصه نبرد رو در رو کشاندن دامنه جنگ به غیر نظامیان است تا در ظاهر آمار تلفات حریف بیش از شکست اسرائیل از چند گروه کوچک شبه نظامی به چشم بیاید.
حماس در مقابله با حملات زمینی اسرائیل نیز از تاکتیک موفق کمین حزبالله استفاده میکند تاکتیکی که در مقابله با هلی برد نیروهای اسرائیلی در زمان اشغال جنوب لبنان سبب پشیمانی تلاویو از حمله زمینی در جنگهای با حزب الله شد. آنچه که اسرائیل را در جنگ اخیر غزه در تجاوز زمینی وادار به عقبنشینی کرد استفاده مکرر رزمندگان مقاومت فلسطین از کمین بود. بزرگترین کمین موفقیت آمیز در مقابله با نیروی زمینی اسرائیل کمین موسوم به "انصاریه" در سال 1977بود که حزبالله طی آن توانست تعداد زیادی از سربازان اسرائیل را به هلاکت برساند. کمین اخیر گردانهای الاقصی شاخه نظامی حماس که موجب به هلاکت رسیدن 14 سرباز صهیونیست شد را میتوان بزرگترین دستاورد زمینی حماس که از تجربه حزبالله لبنان به دست آمده توصیف کرد.
ساکنان غزه متوجه شدهاند که راه رسیدن به آرامش و بازپس گیری سرزمینهای اشغالی پیروی از الگوی موفق حزب الله است و اینکه مذاکرات صرف نه تنها حقوق از دست رفته آنها را محقق نمیکند بلکه برخی رهبران دست نشانده در مذاکرات تنها به دادن امتیاز به طرف صهیونیست مشغول هستند.
از طرف دیگر حزبالله لبنان توانست با مقاومت تمام عیار که در بیش از یک دهه طول کشید جنوب لبنان را آزاد کند و قدرت خود را در این مناطق تثبیت نماید لذا ساکنان غزه امروز میدانند هرچند تقدیم بیش از 2000 شهید در جنگ اخیر بسیار تلخ است اما اعتماد به بدنه سیاسی و نظامی حماس به مرور زمان زمینه یک پیروزی شیرین را محقق خواهد کرد.
امروز حماس تجربه بیش از سه دهه مقاومت مردم لبنان را سرلوحه عمل خود در مواجه با اسرائیل قرار داده است و مسیری که روزی منجر به واهمه تمام ساکنان سرزمینهای اشغالی از حزب الله شد امروز بخوبی در فلسطین بدست حماس تکرار میشود.
مسلح کردن کرانه باختری در کنار مقاومت چشمگیر مردم غزه و دست بالای حزبالله در مقابله با اسرائیل میتواند زمینه ساز یک بحران جدی برای تلاویو باشد چرا که کرانه باختری از لحاظ جغرافیای نظامی تسلط بیشتری بر سرزمینهای اشغالی دارد. راهی که حماس چندی پیش با الگو برداری از حزبالله لبنان آغاز کرد میتواند با شکلگیری یک حلقه جدید در کرانه باختری و با الگوبرداری از حماس ادامه یابد.
دیدگاه تان را بنویسید