نیویورک تایمز: نظام تحریمها فرو ریخت/ گاردین:نتانیاهو شکست خورد
کاهش آن تحریمها اکنون شرکتهایی از سرتاسر دنیا را به رقابت برای تجارت با ایران میکشاند که این در نهایت به فروپاشی تحریمهایی منجر خواهد شد که بنا بر فرض پابرجا ماندهاند.«اما این موضوع آقای بیبی - لقبی که نخست وزیر اسرائیل به آن شهره است- را در کجای کار قرار میدهد؟ فریادهای "مصالحه نکنید" او شنیده شده اما اعتنایی به آن نشده است.
یک روزنامه آمریکایی ضمن اشاره به اینکه امتیازهای ایران در توافق هستهای بین ایران و کشورهای ۱+۵ در ژنو تزئینی بودند تأکید کرد که این توافقنامه به فروپاشی نظام تحریمها منجر خواهد شد.
این روزنامه آمریکایی در گزارشی با عنوان «خطرناکترین معامله» مدعی شده است توافقی که چند روز پیش در ژنو بین ایران و کشورهای 1+5 منعقد شد قادر به کنترل تهدید هستهای ایران نیست.
نیویورکتایمز مینویسد: «توافقی که ایران با کشورهای 1+5 به آن دست یافت، به طرز قابل توجهی قابلیتهای هستهای ایران را به عقب برنمیگرداند چون ایران تنها امتیازهایی تزئینی داد تا هدف اصلیاش که ادامه غنیسازی است را نگاه دارد.»
این گزارش میافزاید: «تحریمهای سخت ایران را به میز مذاکره آوردند. کاهش آن تحریمها اکنون شرکتهایی از سرتاسر دنیا را به رقابت برای تجارت با ایران میکشاند که این در نهایت به فروپاشی تحریمهایی منجر خواهد شد که بنا بر فرض پابرجا ماندهاند.»
این روزنامه آمریکایی در ادامه از برخی مفاد توافق ژنو انتقاد کرده و نوشته طبق این توافقنامه ایران نه تنها مجاز به نگاه داشتن 18 هزار سانتریفیوژ خود خواهد بود بلکه اجازه خواهد داشت به ساخت سانتیرفیوژهای نسل پیشرفتهتر هم ادامه دهد، به شرطی که این سانتریفیوژها را در تأسیسات غنیسازی اورانیوم نصب نکند. این یعنی اینکه: توانایی غنیسازی اورانیوم ایران ضعیفتر نشده است.»
گاردین:حیثیت نتانیاهو رفت!
تحلیلگران و کارشناسان مسائل خاورمیانه در گفتوگو با روزنامه انگلیسی گاردین گفتهاند توافق هستهای ایران با کشورهای 1+5 بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی را به حاشیه رانده است.
این روزنامه انگلیسی گزارش خود درباره مخمصهای که نتانیاهو در آن گرفتار آمده است چنین آغاز میکند: «اول، اوضاع خراب بود. بعد خیلی خراب شد؛ مدت کمی بعد، اوضاع بیش از حد خراب شد. سرانجام این اوضاع به عنوان یک اشتباه تاریخی مورد تقبیح قرار گرفت که جهان را به مکانی خطرناکتر برای زیستن تبدیل کرد.»
این روزنامه انگلیسی در ادامه به موفقیت نتانیاهو در برههای از زمان برای جلب نظر جهان به سوی اظهاراتش اشاره میکند و مینویسد که «برای مدتی چنین به نظر رسید که اقدام نظامی اسرائیل با همکاری یا بدون همکاری آمریکا مسئلهای است که تنها زمان وقوع آن محل بحث است.»
این گزارش میافزاید: «اما اکثر کشورهای دنیا اکنون خواهان یافتن راه حل دیپلماتیک برای برنامه هستهای ایران هستند؛ یعنی به دنبال مصالحه با ایران برای اینکه از جنگی دیگر پیشگیری کنند.»
گاردین ادامه میدهد: «اما این موضوع آقای بیبی - لقبی که نخست وزیر اسرائیل به آن شهره است- را در کجای کار قرار میدهد؟ فریادهای "مصالحه نکنید" او شنیده شده اما اعتنایی به آن نشده است.»
گیل هافمن، دبیر سیاسی روزنامه جروزالمپست میگوید: «ژنو از لحاظ سیاسی به او (نتانیاهو) لطمه زد. این مرد به خاطر اینکه خوب ارتباط برقرار میکرد و به خاطر تواناییاش در متقاعد کردن دنیا درباره مهمترین مسائلی که با آن مواجه است در انتخابات رأی آورد.»
وی تصریح کرد: «اما او شکست خورد. به او پادشاه بیبی میگفتند، اما حالا او دیگر شباهت زیادی به پادشاه ندارد.»
دانیل لوی، از اندیشکده روابط خارجی شورای اروپا میگوید نتانیاهو سه راه پیش رو دارد: تقبّل، تهاجم یا تسامح.
به گفته وی «او میتواند بگوید که ایران تسلیم شده و خودش را پیروز اعلام کند. میتواند ایران را بمباران کند، کاری که هیچوقت باور نداشت میتواند به تنهایی از پس آن بربیاید. یا اینکه میتواند تلاش کند که مطمئن شود توافق مد نظر او ظرف ماههای آینده حاصل میشود.»
دیدگاه تان را بنویسید