جلیلی : پیشنهادات عملی ارائه کردیم/ اشتون:پس از مشورت با 1+5 با جلیلی تماس میگیرم
برای شکل گیری گفتگوهای جامع بین ایران و شش کشور برنامه عملیاتی ارائه شد که دربرگیرنده پیشنهادهای مشخص و راهگشایی برای حرکت گفتگوها به سمت جلو بود. بر اساس آنچه که برخی نام گذاشته اند گام هایی اعتمادساز باید توسط دو طرف برداشته شود که این گام ها دور جدیدی از همکاری ها میان طرفین را شکل می دهد.
سرویس سیاسی«فردا»: نوبت چهارم مذاکرات ایران و گروه 1+5 در آلماتی قزاقستان پایان یافت. مذاکرات ایران و 1+5 از دیروز جمعه در دو نوبت صبح و عصر با حضور هیئتهای مذاکره کننده ایران، پنج عضو دائم شورای امنیت (آمریکا، فرانسه، چین، روسیه و انگلیس) به اضافه آلمان به سرپرستی کاترین اشتون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در هتل ریکسوس شهر آلماتی قزاقستان برگزار شد.
جلیلی و اشتون پیش از آغاز مذاکرات در روز دوم به صورت دوجانبه دیدار و رایزنی کردند. شب گذشته نیز باقری معاون جلیلی و نمایندگان چین و روسیه دیدار و تبادل نظر داشتند.
بر اساس این گزارش علی باقری بعد از مذاکرات ایران و 1+5 در گفتگویی اظهار داشت:امروز دور دیگری از گفتگوهای میان جمهوری اسلامی ایران و 5+1 در آلماتی قزاقستان برگزار شد که در این دور ایران پیشنهادهای مشخص و راهگشایی را برای پیشبرد روند گفتگوها ارائه کرد.
وی افزود: چند ماه گذشته ایران طرح جامعی را به نام طرح مسکو ارائه کرد. این طرح ابعاد مختلف روند گفتگوها را در بر می گرفت و مبنای و چارچوب هایی را که لازم است گفتگوها بر اساس آن استوار شود در دل آن دیده شده بود.
باقری تصریح کرد: برای شکل گیری گفتگوهای جامع بین ایران و شش کشور برنامه عملیاتی ارائه شد که دربرگیرنده پیشنهادهای مشخص و راهگشایی برای حرکت گفتگوها به سمت جلو بود. بر اساس آنچه که برخی نام گذاشته اند گام هایی اعتمادساز باید توسط دو طرف برداشته شود که این گام ها دور جدیدی از همکاری ها میان طرفین را شکل می دهد.
معاون سیاست خارجی دبیر شورای عالی امنیت ملی تاکید کرد: جمهوری اسلامی ایران در این برنامه عملیاتی پیشنهادهای خود را به گونه ای تنظیم کرد که گام های متقابل به صورت هم جنس، متقابل و هم وزن برداشته شوند.
وی ادامه داد: ایران تاکید کرد که این گام های اعتمادساز به عنوان بخشی از راه حل جامع موضوع دیده و نگریسته شود تا ما را به هدف نزدیک کند. این گام ها بخشی جدا و در کنار راه حل جامع نیست و نباید اینگونه تلقی شود.
باقری افزود: در جلسه صبح دکتر جلیلی به صورت مشروح ابعاد این طرح عملیاتی را توضیح دادند. و در جلسه عصر نیز نمایندگان شش کشور سوالات و ابهامات خود را مطرح کردند که دکتر جلیلی به تفصیل به همه ابهام ها پاسخ دادند و فرصتی شد که ابعاد و زوایای بیشتری از پیشنهادهای ایران برای همه توضیح داده و بیشتر تبیین شود.
در حاشیه این مذاکرات، دیدارهای دوجانبهای بین علی باقری و ما ژائوشو معاون وزیر خارجه چین و همچنین سرگئی ریابکوف معاون وزیر خارجه روسیه انجام شد. نوبت سوم و چهارم مذاکرات صبح و بعدازظهر امروز (شنبه) در همان محل برگزار شد.
پیش از آغاز نوبت سوم جلیلی و اشتون دیداری دوجانبه داشتند و باقری و ژاک اودیبر رئیس هیئت فرانسوی نیز ملاقات کردند.
«وندی شرمن» معاون سیاسی وزارت خارجه آمریکا، «سایمون گس» سفیر اسبق انگلیس در ایران، «ما ژائوشو» دستیار وزیر خارجه چین، «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه، «ژاک اودیبر» مدیرکل وزارت خارجه فرانسه و «هانس دیتر لوکاس» از مقامات ارشد وزارت خارجه آلمان قرار است بر سر یک میز با «سعید جلیلی» دبیر شورای عالی امنیت ملی، «سید عباس عراقچی» معاون آسیا و اقیانوسیه وزارت خارجه، «علی باقری» معاون سیاست خارجی و امنیت بینالملل دبیر شورای عالی امنیت ملی، «حمیدرضا عسگری» مشاور وزارت امور خارجه، «رسول موحدیان» سفیر سابق ایران در لندن و «مهدی صفری» سفیر ایران در پکن طی این 2 روز به گفتوگو و تبادلنظر پرداختند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا با اشاره به دو روز مذاکرات بین ایران و 1+5 گفت: مذاکرات طولانی و فشرده بود؛ پس از مشورت با پایتختهای شش کشور با سعید جلیلی تماس میگیرم.
وی افزود: مذاکرات ما درباره طرح اعتمادسازی که اخیرا به ایران اعلام کردیم طولانی و فشرده بود. در این گفت وگوها مشخص شد ایران و 1+5 فاصله ماهوی با هم دارند. از این رو قرار است ما برای مشورت به پایتخت هایمان برویم و من سپس با آقای جلیلی تماس می گیرم.
اشتون افزود: ما برای اولین بار وارد جزئیات شدیم طوری که قبلا تا این حد وارد مسائل ریز نشده بودیم. در گفتوگو سوالات و ابهامات مطرح شد. برای بار اول بحثهای چالشی مطرح شد. ما باید برای حصول به راه حل سخت با هم کار کنیم.
سرپرست تیم مذاکره کننده 1+5 هیچ اشاره به برگزاری دور بعدی مذاکرات و زمان و مکان آن نکرد.
کاترین اشتون در بخش دیگری از این کنفرانس خبری پاسخگوی سئوالات خبرنگاران شد و در جواب پرسش خبرنگاری گفت: ما بسته پیشنهادی داریم که به اندازه کافی محتوی دارد که بر اساس آن اعتمادسازی را شروع کنیم.
وی در پاسخ به سئوالی عنوان کرد: گفتوگو برای گفتوگو نیست. این گفتوگوها قصد و نیت دارد و طی دو روز گذشته مفصل درباره جزئیات صحبت کردهایم.
اشتون در پاسخ به سئوال دیگری هدف از مذاکرات را این عنوان کرد که ایران به طرح اعتمادسازی که 1+5 به آن ارائه داده، پاسخ دهد تا فضایی برای مذاکرات جامع ایجاد شود و در نهایت اعتماد بیشتری حاصل شود.
وی گفت: ما بارها گفته ایم که نقطه نهایی چه باشد و ما و آژانس و همه می دانیم که مرحله نهایی چیست. کاترین اشتون تنها به سئوالات خبرنگاران خارجی پاسخ داد و به سئوال خبرنگار صدا و سیما درباره اینکه چرا فقط ایران باید اعتمادسازی کند و 1+5 نه، پاسخی نداد.
سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی در نشست خبری که بعدازظهر امروز در پایان مذاکرات ایران و 1+5 در آلماتی برگزار شد در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه آیا ایران قصد کاهش غنی سازی از 20 درصد را دارد و تاریخی برای ادامه مذاکرات مشخص شده است یا خیر ، گفت: غنی سازی را جزو حقوق مسلم ایران می دانیم چه 5 درصد و چه 20 درصد و در دوره های قبل هم و در طرح جامع مسکو بیان کردیم. چون غنی سازی را حق خود می دانیم بر اساس نیاز ملت ، آن را اعمال می کنیم اما اگر غنی سازی موضوع همکاری باشد می تواند موضوع گفتگو باشد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی یادآور شد: پیشنهادات مشخصی برای ادامه گفتگوها ارائه کردیم و بیان داشتیم گفتگو را همین امروز نیز آمادگی داریم ادامه دهیم تا شروع یک حرکت جدید باشد اما آنها گفتند لازم است در پایتخت ها با مقامات سیاسی کشورهای خود مشورت کنند بر این اساس قرار شد در آینده نزدیک نتیجه جمع بندی را خانم اشتون به من اطلاع دهد.
وی در پاسخ به سئوالی در رابطه با اقدامات خصمانه آمریکا علیه ایران گفت: اعتماد سازی یک جاده دو طرفه است. امروز آنها بعد از اقدامات فراوان ایران برای اعتماد سازی باید اعتماد ملت ایران را جلب کنند. رفتارهای خصومت آمیز منافی مسیر اعتماد سازی است و به هر میزان که اعلام می کنند که در مسیر اعتماد سازی هستند باید از آن مسیر اقدامات خصمانه فاصله بگیرند.
خبرنگار ان اچ کی ژاپن پرسید برخی معتقدند که این مذاکرات تا زمان انتخابات ریاست جمهوری در ایران به نتیجه نخواهد رسید جلیلی در این رابطه اظهار داشت: دفاع از حقوق هسته ای در ایران اجماع ملی است و تمام آحاد و جریانات سیاسی به دفاع از حقوق هسته ای ایران تاکید دارند و انتخابات پرشور ریاست جمهوری ایران باعث خواهد شد با شور بیشتری از حقوق خود دفاع کند.
خبرنگار رویترز در رابطه با پیشنهادات 1+ 5 سئوال کرد که مذاکره کننده ارشد ایران اظهار داشت: 1+5 در آلماتی پیشنهاداتی در محورهای مختلف ارائه کرده بود که ما آنها مطالعه کردیم و در استانبول آنها را به بحث های دقیق و فنی و کارشناسی گذاشتیم و آنچه در آلماتی 2 ارائه کردیم این بود که برخی مولفه های پیشنهاد بررسی شود و موضوع همکاری و توافق در گام اول باشد.
وی ادامه داد: بر همین اساس طرح عملیاتی خود را پیشنهاد کردیم. آنها چون آمادگی لازم را نداشتند خواستند فرصت داشته باشند بررسی کنند.
خبرنگار المنار در رابطه با اقدام برخی اعضای 1+5 در دنبال کردن منافع و اظهارات مقامات رژیم صهیونیستی سئوال کرد که دبیر شورای عالی امنیت ملی در پاسخ تصریح کرد: در دور ه های مختلف یکی از بحث هایی که ما تاکید داشتیم این بود که به نظر می رسد برخی اعضا دارند منافع ملت خود را هزینه می کنند برای برخی دیگر. ما توصیه کردیم منافع ملت خود را قربانی اهداف رژیم صهیونیستی نکنند.
خبرنگاری در رابطه با اظهارات اشتون مبنی بر اینکه مواضع طرفین از هم فاصله دارد سئوال کرد که مهمترین مانع در گفتگوها چیست ؟ که جلیلی در پاسخ بیان داشت: اختلافات می تواند وجود داشته باشد اما چیزی که می تواند مبنای گفتگو و توافق قرار گیرد ان پی تی است. در ان پی تی حقوق کشورها از جمله غنی سازی وجود دارد که طرفین اگر این حق را شناسایی کنند می تواند گام مهمی در پیشرفت و نزدیک شدن دیدگاهها باشد که مبنای قانونی و بین المللی هم دارد.
خبرنگاری پرسید آیا در مذاکرات شواهد و اراده ای از سوی آمریکا برای لغو تحریم ها علیه ایران دیده شده است که جلیلی در این رابطه نیز گفت: در گفتگوهای اخیر یکی از بحث های اصلی این بود که اگر کسانی می خواهند اعتماد ملت ایران را جلب کنند باید از رفتار خصمانه پرهیز کنند و ما این را همیشه توصیه کرده ایم.
جلیلی به پیام نوروزی اوباما رئیس جمهور آمریکا به ملت ایران اشاره داشت و گفت: آقای اوباما در این پیام به شعری از حافظ که اشاره می کند نهال دوستی بنشان که کام دل برآرد/ درخت دشمنی برکن که رنج بیشمار آرد در حالی که ما فکر می کنیم این شعر پیام ملت ایران به اوباما بود که از زبان حافظ به او داده شد.
وی خاطرنشان کرد: آمریکا بداند نهال دشمنی که به با ملت ایران از 34 سال پیش کاشته است چیزی که ناکامی برای او ندارد و باید از این دشمنی دست بردارد.
دیدگاه تان را بنویسید