تاسوعا و عاشورا کجا برویم؟

کد خبر: 232826

مراسم های عزاداری روز عاشورا در طول سال تنها یکبار اتفاق می افتد ولی می توان با یک تصمیم درست از این روز بهترین استفاده را از نظر گردشگری و معنوی برد.

تاسوعا و عاشورا کجا برویم؟

باشگاه خبرنگاران: آیین های مذهبی در کشور ما و در شهرهای مختلف با یکدیگر متفاوت است و این می تواند ناشی از تفاوت های فرهنگی باشد که در نقاط مختلف ایران وجود دارد. استان یزد مراسم های آیینی عاشورا در دل کویر و در یزد نیز به شیوه ای خاص و زیبا دنبال می شود که یکی از مهمترین آنها نخل برداری و یا نخل گردانی است. این مراسم در حالی برگزار می شود که افراد بسیار زیادی سالانه به یزد سفر می کنند تا این مراسم زیبا را از نزدیک تماشا کنند. این مراسم به صورت نمادین به نوعی نشان از تشییع پیکر امام حسین(ع) است و غالبا در روز عاشورا با خیل عظیمی از جمعیت برگزار می شود. این مراسم به قدری معروف شده است که حتی به مرزهای خارج از ایران نیز سرایت کرده و این روزها در هندوستان با نام "تعزیره" برگزار می شود.

نخل كه در لغت فارسی به معنای تابوت است نزد مردم منطقه نمادی از تابوت سیدالشهد (ع)است. نخل وسیله ای چوبی است كه دو طرف آن به صورت مشبك از چوب ساخته شده و به وسیله چوب های دیگر به هم مرتبط شده و روی چهار تیر چوبی قرار دارد. آذین بندی نخل كه نیاز به مهارت خاصی دارد، از روز های پیشین ماه محرم آغاز شده و در عصر عاشورا برای اجرای مراسم مهیا می شود. خراسان جنوبی یکی از مراسم های سنتی و دیرینه ای که در کشور ما برگزار می شود "بیل زنی" نام دارد و خواستگاه آن نیز استان خراسان جنوبی است. در این مراسم که نزدیک به 250 سال قدمت دارد کشاورزان روستای خوسف دور هم جمع می شوند و با نطم خاصی بیل هایشان را به یکدیگر می زنند که سر و صدای ایجاد شده یادآور روزعاشورا و صحرای کربلا باشد.

مراسم دیگری که در این استان برگزار می شود "حسن حسین" نام دارد و در آن مردم از روستای بصیران دور علم می چرخند و در همان حال دست خود را روی شانه نفر بغل دست می گذارند و با دست دیگر رو بار بر سینه و دو بار بر پای خود می کوبند. خراسان رضوی خراسان رضوی با حرم امام رضا(ع) است که زیبا شده است و در روز تاسوعا و عاشورا نیز تقریبا تمامی دسته های عزاداری وارد حرم مطهر می شوند به طوری که در هیچ یک از صحن های حرم تردد ممکن نخواهد بود. در این مراسم دسته های عزاداری شروع به انجام مراسمشان می کنند. همچنین در میدان طبرسی نیز در ظهر عاشورا چندین خیمه به آتش کشیده می شود تا یادی باشد از اتفاقاتی که در ظهر عاشورا در صحرای کربلا رخ داد.

استان بوشهر استان بوشهر نیز یکی از مکان هایی است که در آن مراسم های خاصی هر ساله برگزار می شود که دانستن آن ها خالی از لطف نیست. یکی از مراسم های سنتی این شهر نان پوشی نام دارد که در آن افرادی که نذری به منظور فرزندان تازه متولد خود داشته ویا نذر در مورد مریض خود دارند در کنار منبر ، معمولا حلوا ویا... در تکه ای نان گذاشته و زیر سر فرد قرار میدهند ونان های دیگر را بروی بدن وی گذاشته وسوره ی حمد ویا آیة الکرسی بر او قراءت می نمایند سپس خانواده ی فرد مذکور حلوا و... در نان پیچیده ودر بین حضار تقسیم می نمایند.

استان کرمان استان کرمان از جمله محل هایی است که افراد زیادی سالانه برای دیدن مراسم های مذهبی به آن سفر می کنند. یکی از این مراسم ها علم گردانی است. مراسم علم گردانی در کرمان آیین پرمغزی است. در این آیین افراد معتمد محلی علم هایی که از چوب و پارچه ساخته شده است را به در خانه های مردم می برند و نذورات مردم را برای برگزاری مراسم عزاداری جمع می کنند این مراسم در گذشته در کرمان هم برگزار می شد، اما امروز بیشتر در شهرستان هایی مانند سیرجان پابرجاست.

«چل منبرون» نیز از زیباترین و پرقدمت ترین رسوم کرمانی هاست. در این رسم مردم در شام غریبان امام حسین(ع) در چهل تکیه و منبر به یاد شهدای عاشورا و به امید قرار گرفتن مورد تفقد و شفقت امام همام شمع روشن می کنند و با نجواهای سوزناک نیاز خود را به واسطه امامشان با خدای بزرگ در میان می گذارند. استان لرستان استان لرستان و مخصوص خرم آباد نیز دارای مراسم های خاصی است که یکی از رایجترین آن ها "ده خره اوفتایه" نام دارد که به معنای همان به گل افتادن است. در این مراسم مردم از کوچک و بچه تا کهنسالان تمامی بدن و لباسشان را با گل خاصی که از ترکیب خاک نرم با گلاب تشکیل شده است می پوشانند. این افراد سپس در مقابل آتش می ایستند تا خشک شوند و به یاد آن بیافتند که از خاک آفریده شده اند.آن ها پس از خشک شدن به عزاداری می پردازند. در لرستان نیز مراسم 40 منبرون برگزار می شود.

استان همدان درشهر همدان امامزاده ای به نام عبدا... وجود دارد که تمامی دسته های عزاداری به سمت آن حرکت می کنند و در ساعت خاصی به امامزاده می رسند. در روز سوم امام حسین(ع) نیز دسته های عزاداری با لباس های تعذیه و همچنین با اسب هایشان وارد خیابان های می شوند. یکی از نذری های معروفی که در این روزها در همدان وجود دارد آبگوشتی خالی از هر نوع حبوبات است.
۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت