بالن پژوهشگاه فضایی در آسمان شهر سیلزده پلدختر +تصاویر
رییس پژوهشگاه فضایی ایران از ارائه دو خدمت فضایی در مدیریت بحران سیل اخیر خبر داد و گفت: در پی وقوع سیل اخیر با استفاده از تصاویر راداری نسبت به تهیه نقشههای سیل اقدام کردیم که این تصاویر در اختیار مسوولان عالی رتبه کشور قرار گرفت.
خبرگزاری ایسنا: دکتر حسین صمیمی پژوهشگاه فضایی را یک پژوهشگاه عملیاتی توصیف کرد و افزود: بر این اساس هیچ پروژهای در این پژوهشگاه اجرایی نمیشود، مگر آنکه منجر به یک محصول کاربردی شود و یا خدمتی که دارای مشتری باشد.
وی مرکز تحقیقات فضایی و مرکز سنجش از دور وابسته به این مرکز را از جمله بخشهای ارائهدهنده خدمات فضایی پژوهشگاه فضایی دانست و ادامه داد: از چند ماه قبل تعاملات گستردهای را با برخی از نهادها از جمله سازمان برنامه و بودجه آغاز کردیم و در این همکاری طرح "آمایش سرزمینی" را اجرایی کردیم.
صمیمی با تاکید بر اینکه موضوع آمایش سرزمینی مدتی است که در کشور مطرح است، ولی تاکنون نهایی نشده است، اظهار کرد: خوشبختانه طی بازدیدی که دکتر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه از پژوهشگاه داشت و تعاملاتی که کارشناسان این سازمان در پژوهشگاه انجام دادند، توانستیم تفاهم نامهای با این سازمان برای انجام آمایش سرزمین و مشخص کردن کاربری اراضی منعقد کنیم.
وی با تاکید بر اینکه این تفاهمنامه در حال حاضر به صورت پایلوت آمایش سرزمینی در ۴ استان "اصفهان"، "تهران"، "چهار محال و بختیاری" و "خوزستان"در حال اجرا است، خاطر نشان کرد: اجرای مفاد این تفاهمنامه یکی از اقدامات بسیار خوبی است که اگر به سرانجام برسد، دستاوردهای مؤثری را در پی خواهد داشت.
توسعه فناوری فضایی در بخش کشاورزی
رئیس پژوهشگاه فضایی ایران همچنین از همکاری پژوهشگاه فضایی با وزارت جهاد کشاورزی خبر داد و گفت: این همکاری در حوزه پایش محصولات کشاورزی صورت گرفته است و در گام نخست نسبت به پایش کشت برنج در کشور اقدام شد که گزارشهای مربوط به آن تهیه و برای مقامات عالی رتبه کشور ارسال شد.
وی با تاکید بر اینکه این گزارشها در تصمیمگیریها بسیار مؤثر است، یادآور شد: بر اساس بخشنامه دولت کشت برنج به جز استانهای "مازندران" و "گیلان" ممنوع است. اما بررسیهای ما نشان داد که حجم زیادی از کشت برنج در استانهای "فارس"، "اصفهان" و "چهار محال و بختیاری" نیز صورت میگیرد و اندک آبی که در این استانها وجود دارد، برای کشت برنج صرف میشود. این اقدام نشان داد که فناوری "سنجش از دور" راه خود را در این زمینه باز کرده است.
باز شدن پای فناوری فضایی در مدیریت بحران
صمیمی با اشاره به اقدامات پژوهشگاه فضایی در زمینه توسعه فناوریهای فضایی در مدیریت بحرانها، خاطر نشان کرد: یکی دیگر از اموری که در برنامه آمایش سرزمینی پژوهشگاه مورد توجه قرار گرفت، امر مدیریت بحران به ویژه در وقایع اخیر است.
وی با تاکید بر اینکه مدیریت بحران بدون تکیه بر دادهها و اطلاعات صورت نمیگیرد، اظهار کرد: برای مدیریت بحران نیاز است اطلاعات و دادههای بهروزی در اختیار باشد و این دادهها و اطلاعات نیز بهتر است از دادههای فضایی به دست آید و پس از وقوع سیل در استانهای کشور، ما در مرکز تحقیقات فضایی پژوهشگاه به صورت خودجوش تیم سنجش از دوری را تشکیل و در ایام تعطیلات نوروزی تصاویر ماهوارهای مربوط به سیل اخیر را مورد رصد قرار دادیم.
تهیه نقشههای مخاطرات
رئیس پژوهشگاه فضایی با اشاره به تهیه نقشه سیلابهای اخیر در این پژوهشگاه، توضیح داد: دو نوع "سنجنده" " اپتیکی" و "راداری" در این زمینه موجود است. سنجندههای اپتیکی نسبت به شرایط جوی بسیار حساس هستند، به گونهای که اگر هوا ابری باشد، تصاویر خوبی را ارائه نمیدهند؛ اما سنجندههای "راداری" مستقل از شرایط جوی هستند و در شرایط جوی نامساعد نیز تصاویر مناسبی را ارائه خواهند داد.
صمیمی با بیان اینکه تصاویر تهیه شده از سیل اخیر مبتنی بر سنجندههای راداری بوده است، ادامه داد: تصاویر به دست آمده از سیل اخیر در مرکز تحقیقات فضایی این پژوهشگاه با دقت مورد رصد و تحلیل گرفت و گزارشات بسیار خوبی را از روند گسترش سیل در کشور و میزان پهنهها و ریسک تشدید سیل بر اثر ذوب شدن برفها تهیه کردیم و در اختیار ستاد مدیریت بحران استان گلستان قرار دادیم که بسیار مورد توجه قرار گرفت، ضمن آنکه مدیریت آبفای استان گلستان نیز ارتباطات مستقیمی با ما برقرار کرد تا گزارشهای این مرکز را دریافت کند.
صمیمی در ادامه خاطر نشان کرد: تمرکز ما در مرکز تحقیقات فضایی در واقعه سیل بیشتر بر استان "گلستان" متمرکز بود، اما در "پلدختر" و "خوزستان" نیز فعالیتهای موردی انجام دادیم و حتی تصاویر راداری مفیدی برای شهر اهواز تهیه کردیم که امروز در اختیار مسؤولان در استانهای مربوط قرار میگیرد.
استفاده از بالن برای برقراری ارتباطات اینترنتی در استانهای سیلزده
وی از اقدامات این پژوهشگاه برای ایجاد ارتباطات اینترنتی در مناطق سیلزده خبر داد و افزود: در کنار فعالیتهای سنجش از دور مرکز تحقیقات فضایی، در روز ۱۳ فرودین به دستور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات بالن "مدیریت بحران" را به استان لرستان اعزام کردیم. علیرغم اینکه ما به عنوان یک سازمان آمادهباش برای حل این موضوع نبودیم، اما با توجه به عملیاتی بودن فعالیتهای پژوهشگاه، سه تریلی مجهز به ابزارهای ارتباطی به پلدختر اعزام شد و خوشبختانه سرویسدهی بالن از دو روز گذشته آغاز شده است.
بالن مدیریت بحران پژوهشگاه فضایی در آسمان شهر سیلزده پلدختر
صمیمی با بیان اینکه این بالن قادر است محموله ۵۰ کیلوگرمی را حمل کند، افزود: این بالن میتواند اینترنت منطقه را تأمین کند و خوشبختانه این اقدام نیز یکی از برگهای زرین کارنامه کاری پژوهشگاه به شمار میآید، اما هنوز جای کار بسیاری وجود دارد.
وی تجهیز استانهای کشور به یک بالن "مدیریت بحران" را از برنامههای اصلی این پژوهشگاه ذکر و تاکید کرد: این طور نباشد که بالنی از تهران به مرکز استان اعزام شود، اما هنوز این برنامه اجرایی نشده است.
به گفته صمیمی، پژوهشگاه فضایی ایران در بحران سیل اخیر دو خدمت "برنامه سنجش از دور" و "بالن مدیریت بحران" را به منظور تأمین ارتباطات اینترنتی ارائه کرده است.
به گزارش ایسنا، بالنهای ارتباطی پژوهشگاه فضایی که تاکنون برای ایجاد ارتباطات در اربعین به کار گرفته میشد، این بار به منظور مدیریت بحران در مناطق سیلزده به کار گرفته شد.
دیدگاه تان را بنویسید