تکرار برخی تجربه‌های تاریخی برای کشور پر هزینه است

کد خبر: 890398

رئیس دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران گفت: اگر مسائل تاریخی در کشور تبیین نشود در یک چرخه تجربه مجدد خواهیم افتاد که این تکرار وقایع برای کشور بسیار پرهزینه است.

تکرار برخی تجربه‌های تاریخی برای کشور پر هزینه است

خبرگزاری مهر: عباس سلیمی نمین، ظهر سه شنبه درهمایش آمریکا سراب تعامل فرآیند تقابل که در دانشگاه پردیس دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان برگزار شد، اظهار کرد: به دلیل کم کاری‌هایی که وجود دارد برخی از جوانان می‌خواهند آمریکا را تجربه کنند و اگر مسائل تاریخی در کشور تبیین نشود در یک چرخه تجربه مجدد خواهیم افتاد که این برای کشور بسیار پرهزینه است.

وی با بیان اینکه فردی که در دشمن شناسی دچار مشکل است می‌تواند دوباره دشمن را بر کشور مسلط کند، اظهار کرد: ما به جای اینکه تفکر نهضت آزادی را نقد کنیم گمان کردیم با حذف معادلات سیاسی می‌توان آن را بر طرف کرد، اما امروز بعد از دو دهه تفکر نهضت آزادی با یک تابلو جدید با همان تفکر وارد شدند.

سلیمی نمین افزود: امروز بیش از هر زمان حساسیت امام راحل را در مورد نهضت آزادی درک می‌کنیم چرا که امام معتقد بود بازرگان فردی محترم است، اما به درد قدرت نمی‌خورد، اگر این تفکر به قدرت برسد در حقیقت دشمن به قدرت خواهد رسید.

وی ادامه داد: در دوره رضا شاه آمریکایی‌ها تلاش کردند وارد حوزه نفت ایران شوند و در دهه ۲۰ علی رغم اینکه متفقین ایران را اشغال کرده بودند انگلیسی‌ها به روسی‌ها و آمریکایی‌ها اجازه انعقاد تفاهم نامه ندادند.

رئیس دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران گفت: در زمان نهضت ملی شدن صنعت نفت انگلیسی‌ها توان مالی و سیاسی برای تداوم سلطه جهانی را نداشتند و رو به ضعف بودند و نمی‌توانستند به تنهایی کودتا را در ایران دنبال کنند.

وی دهه‌ای که منجر به ظهور ۱۵ خرداد شد را یک فرصت استثنایی دانست و اظهار کرد: در این دهه جنبش اسلامی رشد خوبی داشت و اقداماتی که از سوی آمریکایی‌ها صورت گرفت نقش بسیار مهمی در پیروزی انقلاب اسلامی ایران به همراه داشت.

سلیمی نمین با بیان اینکه در اتفاقات ۱۶ آذر آمریکایی‌ها سعی داشتند تا جنبش دانشجویی را سرکوب کنند، اظهار کرد: اگر چه در دهه ۴۰ موضوع سرکوب کردن نیرو‌های مردمی وجود داشت، اما در لایحه‌های پنهان جامعه فعالیت‌های بسیاری زیادی انجام می‌شد.

وی یادآور شد: افزایش قیمت نفت یکی از اشتباه‌های آمریکا بود که باعث تغییرات بنیادی در ایران شد و در آن زمان آمریکایی‌ها به نوعی دستگاه پهلوی را کنترل می‌کردند تا منافع بلند مدت شان تامین شود.

رئیس دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران با بیان اینکه شاه در ایران یک نقطه اتکاء جدی برای اسرائیل بود، گفت: ایران نقش تعیین کننده‌ای برای تثبیت اسرائیل در منطقه داشت و از همین رو همواره سعی می‌کردند تا با شاه ایران از در دوستی وارد شوند.

وی با اشاره به اینکه مسائلی در ابتدای پیروزی انقلاب وجود دارد که همه آن‌ها مربوط به دشمن شناسی می‌شود، افزود: بعد از دولت شاه پهلوی خوش بینی به دولت آمریکا بزرگترین ضعف دولت بازرگان بود.

رئیس دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران گفت: بر اساس مستنداتی که در ۱۳ آبان وجود دارد نشان می‌دهد آمریکا حتی در دولت بازرگان هم به دنبال کودتا بود.

وی یادآور شد: بر اساس تحقیقات انجام شده اگر جوانان در سال ۵۸ سفارت آمریکا را در ایران از کار نمی‌انداختند طرح کودتای نوژه با موفقیت انجام می‌شد.

وی با بیان اینکه امروز بازگشت تفکر بازرگان را در دولت روحانی دوباره با اعتماد به آمریکا تجربه می‌کنیم، گفت: دولت روحانی در شرایط جدید دوباره سعی کرد اعتماد آمریکا را تجربه کند و با وجودیکه برای کشور هزینه داشت، اما امروز به نتیجه خوبی رسیدند و اعلام کرد که آمریکا قابل اعتماد نیست و امروز باید این اظهارات را تابلو کرد نه آنکه با آن مقابله کرد.

وی خاطرنشان کرد: باید این بی اعتمادی به آمریکا در کشور را به یک باور تبدیل کنیم نه آنکه با منازعه و دعوا اثرات مثبت آن را از بین ببریم.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت