مجاورت زلزله ایذه با سد کارون ۳
زلزلههای ۴.۱ در زاغه استان لرستان و ۴.۲ در ایذه استان خوزستان از مهمترین رخدادهای لرزهای در هفته گذشته بودند، ضمن آنکه در همین بازه زمانی ۱۲ زمینلرزه بیش از ۳ در کشور به ثبت رسید.
خبرگزاری ایسنا: در هفته گذشته سه زمین لرزه با بزرگی ۳.۶، ۲.۸ و ۴.۱ در استان لرستان در ۲۸ کیلومتری جنوب شرق خرم آباد این استان رخ داد. این زمینلرزهها را به فاصله تقریبی ۲۰ کیلومتری شهر زاغه (نام قدیمی آن سکوند) روی دادند. این شهر دارای جمعیت بیش از ۲۷۰۰ نفر و این زمین لرزه در سمت جنوب غربی آن جانمایی شده است. البته چند آبادی نسبتا بزرگ دیگر با جمعیت بیش از ۵۰۰ نفر طبق آمار ۱۳۹۵ قرار دارند.
"ایمان آباد"، "سیف آباد" و "سردار آباد" از دیگر روستاهای نزدیک به کانون زمینلرزه هستند که در حدود ۵ کیلومتری رومرکز زلزلهها و در سمت شمال شرقی آن قرار دارند و به اعتقاد محققان زلزله شناسی منطقه به لحاظ وجود گسلهای بزرگ زاگرس (گسل اصلی جوان زاگرس (MRF) و گسل زاگرس مرتفع (HZF)) از نظر تکتونیکی فعال و زمینلرزههای بزرگی در این گستره به وقوع پیوسته است.
از آنجا که زمین لرزههای رخ داده بر روی گسل زاگرس مرتفع جانمایی میشوند، میتوان گفت که همین گسل، به عنوان گسل مسبب زمین لرزههای منطقه زاغه استان لرستان است.
علاوه بر آن زلزله دیگر با بزرگای ۴.۳ در ایذه استان خوزستان رخ داده است. این زمین لرزه در عمق ۱۰ کیلومتری و در کانون رومرکز ۱۸ کیلومتری ایذه، ۱۹ کیلومتری قلعه تل و ۲۴ کیلومتری دهدز استان خوزستان بوده است.
دکتر علی بیت اللهی در گفت: وگو با ایسنا در این باره توضیح داد: زمین لرزهای با بزرگی ۴.۵ در ۱۸ کیلومتری جنوب شرقی ایذه استان خوزستان رخ داد. موقعیت رومرکز این زمین لرزه را در ۳۱.۷۵ شمالی و ۵۰.۰۴ شرقی در عمق ۱۸ کیلومتری بوده است.
مدیر بخش زلزله مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی اهمیت رخداد این زمینلرزه را مجاورت رومرکز این زلزله با سد عظیم کارون ۳ دانست و خاطر نشان کرد: بجز "ایذه، " مراکز جمعیتی دیگری در نزدیک رومرکز زلزله قرار دارند که از آن جمله میتوان به "باغ ملک"، "لالاب"، "قلعه طول"، "ابرکه ازگیل" و "کوهباد" اشاره کرد.
وی اضافه کرد: با توجه به نقشههای تهیه شده و جانمایی گسلههای منطقه و تطابق آن با رومرکز زلزله ۵.۴ ایذه، به نظر میرسد قطعات گسل "پیشانی کوهستان" در شرق ایذه که به صورت سگمنتی (بخش) یال غربی دریاچه سد کارون ۳ را نیز در بر گرفتهاند، گسل مسبب این زمین لرزه باشد.
بیتاللهی یاداور شد: گسل ایذه در غرب ایذه قرار دارد و با توجه به موقعیت رومرکز زلزله، چنین به نظر نمیرسد که نقشی در رخداد زلزله ایذه (۱۸ کیلومتری جنوب شرقی ایذه) با بزرگی ۴.۵ داشته باشد.
وی با بیان اینکه در تصویر ذیل زمین لرزههای یک ماه اخیر را که با شروع زلزله اردل (با بزرگی ۴.۷ گزارش شده بود) همراه بوده است، میتوان مشاهده کرد، اضافه کرد: هرچند فاصله بین دو رومرکز زلزله ۶۰ کیلومتر است (در راستای غربی - شرقی)، اما سازوکار راندگی گسلهای زاگرس نظیر رفتاری که در منطقه بین ازگله، سرپل ذهاب و ثالث باباجانی مشاهده شد، در اینجا نیز مهاجرت فعالیت لرزهای را بین دو امتداد اصلی گسل پیشانی کوهستان و گسل جوان زاگرس و نیز قطعات گسلی زاگرس مرتفع نشان میدهد.
دبیر کارگروه ملی زلزله تاکید کرد: اگر زمین لرزههای جنوب شرقی خرم آباد، تازه آباد کرمانشاه و اردل چهارمحال بختیاری را در راستای گسل زاگرس مرتفع و نیز گسل اصلی جوان زاگرس تلقی کنیم، زمین لرزه ایذه با بزرگی ۵.۴ و به سمت شمال غرب، زلزلههای محدوده سرپل ذهاب و ازگله را در امتداد گسل پیشانی کوهستان ایالت لرزه زمین ساختی زاگرس باید در نظر گرفت.
وی اظهار کرد: نکته مهم در بررسی مجموعه رخداد زمینلرزههای از شمال غرب به سوی جنوب غرب و در راستای بلندیهای زاگرس، ادامه ساختارهای تکتونیکی در استان فارس و امتداد آنها تا گستره بالای تنگه هرمز و حوالی بندرعباس است. در هر حال بسیار واضح است که آهنگ فعالیت لرزهای در امتداد گسلهای اصلی زاگرس به صورت رفت و برگشتی بین سامانههای گسلی موازی هم زاگرس، تندتر شده است و ضرورت پایشهای دقیقتر احساس میشود.
بیت اللهی با بیان اینکه بررسی رخدادهای نوین لرزهای از سال ۲۰۰۶ (رخدادهای لرزهای با دقت بیشتری در سایت موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران ارائه میشود) نیز نشان میدهد که در ناحیهای با یک درجه (حدود ۱۰۰ کیلومتر) اطراف رومرکز زلزله ایذه، فعالیت لرزهای با نوساناتی همیشه ادامه داشته است.
وی ادامه داد: بیش از ۱۶۰۰ زمین لرزه با بزرگی ۵.۲ و بیش از آن در شعاع ۱۰۰ کیلومتری اطراف رومرکز زلزله ایذه رخ داده است. در شکل ۵ تعداد زمین لرزههای ۱۲ ساله اخیر اطراف زمین لرزه ایذه نسبت به عمق نشان داده شده است. هرچند که بیشترین زلزلهها با عمق کمتر از ۱۰ کیلومتری گزارش شده اند، اما در شکل میتوان به تعداد قابل توجه زلزلهها در عمق حدود ۱۸ کیلومتری پی برد. لازم بذکر است که زلزله ۵.۴ ایذه نیز در عمق ۱۸ کیلومتری رخ داده است.
منطقه مذکور در سال ۲۰۱۵ بزرگترین زلزله با بزرگای در حدود ۳.۵ را در عمق ۱۲ کیلومتری و همچنین زلزلهای با بزرگای ۵ را در عمق ۲۰ کیلومتری تجربه کرده است که بایستی در نظر داشت بیشترین تعداد زلزلههای رخ داده در منطقه ۳۸ عدد در سال ۲۰۱۰ بوده است.
به گزارش ایسنا، مجموعا ۱۲ زلزله بزرگتر از ۳ در ۹ استان کشور به ثبت رسید. جزئیات زلزلههای هفته گذشته به این شرح است:
شنبه ۵ آبان
در بهاباد استان یزد زلزله ۲.۸، تازه آباد استان کرمانشاه زلزله ۲.۵، رابر استان کرمان زلزله ۲.۸، کوار استان فارس زلزله ۲.۶، بجنور استان خراسان شمالی زلزله ۲.۶، خوی استان آذربایجان غربی زلزلههای ۲.۷ و ۲.۵ به ثبت رسید.
یکشنبه ۶ آبان
بهاباد استان یزد با زلزلهای به بزرگای ۳ لرزید. عمق این زلزله در ۷ کیلومتری و کانون آن در ۱۸ کیلومتری تازه آباد، ۳۰ کیلومتری جوانرود و ۳۲ کیلومتری گهواره استان کرمانشاه بوده است.
در تازه آباد استان کرمانشاه زلزلهای با بزرگای ۳.۵ رخ داد. عمق این زمینلرزه در ۷ کیلومتری و کانون آن در ۱۸ کیلومتری تازه آباد، ۳۰ کیلومتری جوانرود و ۳۲ کیلومتری گهواره این استان گزارش شد.
دوشنبه ۷ آبان
زاغه استان لرستان نیز با زلزلهای به بزرگای ۴.۱ لرزید. عمق این زلزله در ۸ کیلومتری و کانون آن در ۲۰ کیلومتری زاغه، ۲۸ کیلومتری سپید دشت و ۲۹ کیلومتری خرم آباد این استان بوده است. زلزله ۲.۸ و ۳.۶ در عمق ۴ کیلومتری از دیگر رخدادهای لرزهای این منطقه بوده است.
در سپید دشت استان لرستان ۲.۸، رازقان استان مرکزی زلزله ۲.۶، قاسم آباد استان خراسان رضوی زلزله ۲.۸، دمق استان همدان زلزله ۲.۷ و تازه آباد استان کرمانشاه زلزله ۲.۸ به ثبت رسید.
زلزله ۳.۲ در مزدآوند استان خراسان رضوی از دیگر رخدادهای لرزهای این روز بوده که در عمق ۱۳ کیلومتری و کانون این زمین لرزه ۴۰ کیلومتری مزدآوند، ۴۰ کیلومتری سفید سنگ و ۴۶ کیلومتری نصرآباد خراسان رضوی بوده است.
سهشنبه ۸ آبان
در تازه آباد استان کرمانشاه زلزله ۲.۸، قوچان استان خراسان رضوی زلزله ۲.۵، مورموری استان ایلام زلزله ۲.۷، قصر شیرین زلزله ۲.۵، ازگله استان کرمانشاه زلزله ۲.۶ و کهنوج استان کرمان زلزله ۲.۵ رخ داد.
مسجد حضرت ابوالفضل استان سیستان و بلوچستان زلزلهای به بزرگای ۳.۲ را تجربه کرد که عمق آن در ۱۰ کیلومتری و کانون این زمینلرزه در ۱۶ کیلومتری مسجد حضرت ابوالفضل استان سیستان و بلوچستان، ۵۴ کیلومتری محمدآباد ریگان و ۸۸ کیلومتری فهرج استان کرمان بوده است.
چهارشنبه ۹ آبان
قاسم آباد استان خراسان رضوی نیز با زلزلهای به بزرگای ۳.۷ لرزید. عمق این زمینلرزه در ۱۰ کیلومتری و کانون آن در ۳۰ کیلومتری قاسم آباد، ۵۳ کیلومتری نشتیفان و ۵۶ کیلومتری سنگان این استان بوده است.
در خرانق استان یزد زلزله ۲.۷، گلیداغ استان گلستان زلزله ۲.۸ و بافق استان یزد زلزله ۲.۵ به ثبت رسید.
در ساغند استان یزد بعد از یک زلزله ۲.۸، با زلزله دیگری با بزرگای ۳ لرزید. عمق این زمینلرزه در ۱۳ کیلومتری و کانون آن در ۴۶ کیلومتری ساغند، ۵۷ کیلومتری بهاباد و ۷۴ کیلومتری بافق این استان گزارش شد.
در اندیمشک استان خوزستان زلزلهای به بزرگای ۳.۷ رخ داد که عمق آن در ۱۰ کیلومتری و کانون این زمین لرزه در ۲۶ کیلومتری اندیمشک، ۲۸ کیلومتری سالند و ۳۰ کیلومتری دزفول این استان بوده است.
پنجشنبه ۱۰ آبان
در تازه آباد استان کرمانشاه دو زلزله ۲.۸، تازه شهر استان آذربایجان غربی زلزله ۲.۵ به ثبت رسید.
مهران استان ایلام زلزلهای به بزرگای ۳.۱ رخ داد. عمق این زلزله در ۱۰ کیلومتری و کانون آن در ۸ کیلومتری مهران، ۴۶ کیلومتری صالح آباد و ۵۱ کیلومتری ارکواز این استان گزارش شد.
در سرپل ذهاب استان کرمانشاه زلزلهای با بزرگای ۳.۲ رخ داد که عمق آن در ۸ کیلومتری و کانون این زمین لرزه در ۱۴ کیلومتری سرپل ذهاب، ۲۶ کیلومتری گیلانغرب و ۲۷ کیلومتری قصر شیرین این استان به ثبت رسید.
در این روز "سرمست" استان کرمانشاه با زلزله ۳.۶ ریشتری لرزید که عمق آن در ۱۰ کیلومتری و کانون این زمین لرزه در ۸ کیلومتری سرمست و ۱۶ کیلومتری اسلام آباد غرب استان کرمانشاه و ۲۲ کیلومتری ایوان استان ایلام بود.
زلزله ۴.۵ ریشتری ایذه استان خوزستان از مهمترین رخدادهای این بود که عمق آن در ۱۰ کیلومتری و کانون آن در ۱۸ کیلومتری ایذه، ۱۹ کیلومتری قلعه تل و ۲۴ کیلومتری دهدز استان خوزستان بوده است.
جمعه ۱۱ آبان
زلزله ۳.۴ ریشتر در مورموری استان ایلام اولین رخداد مهم این روز بوده که در عمق ۱۴ کیلومتری و در رومرکز ۷ کیلومتری مورموری، ۱۶ کیلومتری سراب باغ و ۳۱ کیلومتری آبدانان این استان رخ داد.
دیدگاه تان را بنویسید