دخالتهای مستقیم آمریکا در انتخاب نخستوزیر شاه
شاه درباره انتخاب آموزگار به نخست وزیری چنین گفته بود: «آموزگار را به خاطر دوستی و درستی با آمریکا انتخاب کرده است».
خبرگزاری فارس: کتاب «کارنامه شیطان» نوشته صالح قاسمی به بررسی جنایات ایالات متحده آمریکا در پرداخته است. ایالات متحده آمریکا با مداخلات آشکار در بسیاری از عزل و نصبهای کشور و حتی در مواردی خلاف نظر شاه اعمال نظر میکرد.
اعمال نظر آمریکا برای نخستوزیری قوام
طبق گزارش مامور ویژه اخیرا طرفداران قوامالسلطنه شایع کردهاند که مقامات سیاسی آمریکا با استفاده از اقامت اعلی حضرت همایون شاهنشاهی در آنجا سعی نمودهاند نظر ایشان را برای ورود مجدد قوامالسلطنه به صحنه جلب نمایند و در این امر تا اندازهای موفقیت حاصل شده است. به طوری که پس از بازگشت ملوکانه از آمریکا کابینه آقای ساعد سقوط نمود و قوام مامور تشکیل یک کابینه طرفدار سیاست آمریکا خواهد شد.
انقلاب سفید آمریکایی
سرانجام به دنبال مسافرت شاه در ۲۱ فروردین به آمریکا مقامات آمریکایی متقاعد شدند که اصلاحات مورد نظر آمریکا که چند ماه بعد با سرو صدای فراوان به عنوان انقلاب سفید اعلام شده به دست شاه اجرا شود. به دنبال بند و بست سیاسی، علی امینی از صحنه خارج میشود به جای او امیر اسدالله علم به نخست وزیری رسید.
تلاش شاه برای جلب نظر رییس جمهور آمریکا
شاه با همکاری باند اسدالله علم و انجام دسیسههای گوناگون توانست نظر آمریکاییها را به خود جلب کرده و سرانجام، سپردن تعهد برای انجام اصلاحات، موافقت مقامات آمریکایی را برای کنار گذاشتن امینی بگیرد. شاه یکبار در برکناری توانست برای خود امتیاز کسب کند و به صورت فعال وارد صحنه سیاست شد. این برای دومین بار بود که پیوند میان شاه و رییس جمهوری ایالات متحده برقرار گردید و با کنار گذاشتن امینی و انتصاب اسدالله علم میخواست خودش اختیار همه کارها را به دست بگیرد.
حسنعلی منصور، منصوب آمریکا، مغضوب شاه
لازم به ذکر است که رضایت شاه نه به خاطر وقایع اخیر و تصویب لایحه ننگین کاپیتولاسیون توسط منصور بود، بلکه بدین جهت بود که حسنعلی منصور نخستوزیری نبود که مطیع اوامر شاه باشد و از لحاظ سیاست خارجی وابستگی کامل به آمریکا داشت. شاه از نخستوزیری منصور راضی نبود، چرا که او با اصرار و اجبار جانسون رئیس جمهور وقت ایلات متحده و سازمان سیا بر مسند نخست وزیری تکیه زده بود.
علت انتخاب آموزگار
شاه درباره انتخاب آموزگار به نخست وزیری چنین گفته بود: «آموزگار را به خاطر دوستی با آمریکا انتخاب کرده است.»
دیدگاه تان را بنویسید