قاضی عسکر: زائران به مقدسات دیگر مذاهب اهانت نکنند

کد خبر: 886394

تشریح اهداف زیارت اربعین، پرهیز از اهانت به مقدسات دیگر مذاهب اسلامی، تمرین یک زندگی مسالمت‌آمیز با دیگر مذاهب و ادیان توحیدی، مجموعه وظائفی است که روحانیون محترم نقش اساسی در تحقق آن‌ها دارند.

قاضی عسکر: زائران به مقدسات دیگر مذاهب اهانت نکنند

حوزه: اربعین حسینی یکی از بزرگ‌ترین اجتماع مسلمانان جهان در راستای تقویت و اجرای شعائر دینی به‌ویژه عزای سید و سالار شهیدان است و ادیان و مذاهب مختلف از اقصی نقاط جهان در ایام اربعین حسینی در کربلای معلی به‌منظور تعظیم و تکریم شعائر حسینی حضور دارند.

هرساله تعداد کثیری از زائرین امام حسین (ع) به‌منظور حضور در اجتماع باشکوه و معنوی اربعین حسینی از ایران عازم عراق می‌شوند تا قطره‌ای از این دریا معنویت و فضیلت را بچشند و با حضرت سیدالشهدا (ع) هم‌عهد و پیمان می‌شوند و ثابت می‌کنند که نقشه‌ها و دسیسه‌های دشمن برای کم‌رنگ کردن محرم و عزای حسینی راه به‌جایی نخواهد برد و مسئولان ذی‌ربط در حوزه ستاد اربعین حسینی در کشور نیز با تلاش مضاعف و جدی در حوزه خدمات‌رسانی به زائرین امام حسین (ع) گام برمی‌دارند.

حجت‌الاسلام‌والمسلمین سید علی قاضی عسکر نماینده، ولی فقیه در امور حج و زیارت در گفت‌وگویی به مسئله تعامل و همبستگی مسئولان ایرانی با مسئولان عالی‌رتبه و مسئولان اعتاب مقدسه در عراق، استقبال مردم از اربعین حسینی سال جاری با توجه به هزینه‌های سنگین آن و تدابیر حج و زیارت جهت کاهش هزینه‌های اربعین حسینی و نقش طلاب و روحانیون در فرصت بزرگ اجتماع اربعین پرداخته که حاصل این گفتگو را در ادامه می‌خوانید:

ضمن تقدیر و تشکر از فرصتی که به ما اختصاص دادید، به نظر شما اهمیت اجتماع میلیونی اربعین در چیست؟ چرا اربعین امام حسین (ع) تا این اندازه با شور و شعور بالا برگزار می‌شود؟

زیارت در اسلام دارای اهداف و برکات فراوانی است و می‌تواند در اصلاح فرد و جامعه در یک نظام دینی و اسلامی بسیار مؤثر و اثربخش باشد؛ همه می‌دانیم که یکی از ویژگی‌های مهم اسلام آن است که همه خوبی‌ها را در وجود خالق زمین و آسمان‌ها دیده و هرگونه توجه به غیر را در کنار خدا، شرک و غیرقابل‌قبول دانسته است.

پرستش مخصوص ذات لایزال الهی است و هیچ‌کس حق ندارد موجود دیگری را پرستش کند؛ از همین‌جا می‌توان به تفاوت دیدگاه شیعه و وهابیت پی برد، وهابیت به‌دروغ شیعیان را قبر پرست می‌نامد، لیکن شیعه هرگز چنین اعتقادی نداشته، زیارت را راهی برای نزدیکی به خداوند، معرفت افزایی دینی، الگو گیری از پیشوایان، زنده نگه‌داشتن یاد و اهداف آنان، تجدید دوستی و محبت نسبت به پیشوایان و ابراز بیزاری و نفرت از دشمنان آن‌ها می‌داند.

زائر اهل‌بیت (ع) وقتی در برابر قبور آنان قرار می‌گیرد با این الفاظ با آنان سخن می‌گوید: «اللّهم انّی زرتُ هذا الامام مُقراً بامامته عارفاً بحقّه» یعنی در حالی پیشوای خود را زیارت می‌کنم که هم او را امام و پیشوای خود می‌دانم و هم نسبت به آن حضرت شناخت دارم.

نکته مهم دیگر در مسئله زیارت الگو گیری است، همان‌که قرآن بیان فرموده است: «لَقَدْ کَانَ لَکُمْ فِی رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ» احزاب آیه ۲۱ و حضرت سیدالشهدا (ع) نیز فرمود: «لکم فِیّ اُسوه» و با این نگاه زیارت اربعین نیز معنی و مفهوم ویژه‌ای پیدا می‌کند.

امام حسین (ع) نهضتی را پایه گذاری کرد تا نشانه‌های دین خدا را احیاء نموده، جامعه را اصلاح، امنیت را برای عموم مردم به‌ویژه مظلومان ایجاد و زمینه اجرای احکام و سنن الهی را در جامعه فراهم سازد، شعار‌ها و فرمایشات آن حضرت نیز همه شورآفرین، الهام‌بخش و انقلابی پرور است.

زیر بار ذلت نرفتن، مرگ و شهادت در راه خدا را بر مُردن در بستر ترجیح دادن، مردم را علیه ظلم و ستم شوراندن، بخشی از ویژگی‌های نهضت حسینی است و زیارت اربعین دقیقاً در همین راستا تعریف‌شده است.

چرا جریان اربعین حسینی، هر شخص با هر دیدگاه، سلیقه، تفکر، دین و مذهبی را به کربلا می‌کشاند؟

نکته‌ای که در رابطه با زیارت اربعین وجود دارد این است که هرکس با هر دین و مذهبی نسبت به شعار‌ها و اهداف نهضت حسینی علاقه‌مند می‌شود و «ضدیت با ظلم»، «دفاع از ارزش‌های اخلاقی و انسانی»، «آزادی‌خواهی»، «افشای چهره ظالمان و ستمگران»، «عدالت‌خواهی و عدالت‌جویی»، «ایجاد روحیه شور و حماسه در مردم و محکوم ساختن بی‌تفاوتی و تسلیم‌پذیری»، «تقویت محبت و عشق به همنوع»، «به نمایش درآوردن باور قلبی به خداوند با اهدای خون و فرزندان و اهل‌بیت خود در عرصه عاشورا»، همه و همه موردپذیرش وجدان‌های پاک بشری است؛ و به همین دلیل است که غیر از شیعه، اهل سنت، مسیحیان و یهودیان و پیروان سایر مکاتب نیز عاشقانه به زیارت حضرت سیدالشهدا (ع) می‌آیند و در این پیاده‌روی شرکت می‌کنند.

وظیفه امروز شیعیان و مسلمانان در جامعه در قبال رویداد عظیم اربعین حسینی چیست؟

وظیفه ما این است که دقیقاً این اهداف را برای مردم به‌ویژه نسل جوان بیان کنیم تا تمامی کسانی که در این حرکت عظیم و مردمی حضور می‌یابند بدانند چرا پیاده‌روی می‌کنند و برای چه این‌همه رنج و زحمت را تحمل می‌کنند.

اربعین هم‌اینک به بزرگ‌ترین اجتماع دینی تبدیل‌شده است، میلیون‌ها نفر از همه طبقات و همه سنین، کودک و جوان و پیر و زن و مرد، کوچک و بزرگ در این اجتماع حضور دارند، عشق و محبت در مجموعه این سفر موج می‌زند، فداکاری و ایثار و ازخودگذشتگی در آن بی‌نظیر است.

مرزنشینان ما در خوزستان و ایلام و آن‌طرف مرز در جای‌جای عراق، خانه و کاشانه خود را خالصانه در اختیار زائران گذاشته، به اشکال گوناگون و با اصرار فراوان زائران را دعوت و از آن‌ها پذیرایی می‌کنند، نه خشونتی وجود دارد و نه دشمنی، همه‌جا عاطفه و عشق دیده می‌شود، یکی برپای عرق کرده زائر بوسه می‌زند، دیگری پای ورم‌کرده را ماساژ می‌دهد، آن دیگری کفش زائر را واکس می‌زند، این عظمت را در هیچ کجای دنیا با این ویژگی‌ها نمی‌شود مشاهده کرد و وظیفه همگان است تا در تقویت آن بکوشند.

با توجه به روابط سیاسی، فرهنگی و اقتصادی ایران و عراق، چرا برای مسئله لغو روادید و یا کاهش هزینه آن، اقدام قابل توجهی صورت نگرفته است؟

در توافق دو کشور ایران و عراق مشکل لغو روادید اربعین هنوز حل‌نشده است و هم اکنون ۴۱ دلار از هر زائر به‌عنوان حق ویزا گرفته می‌شود.

وقتی مردم عراق با تمام وجود ایثار کرده و از زائران پذیرایی می‌کنند، دولت عراق نیز وظیفه دارد روادید را حداقل برای زائران اربعین لغو و مبلغ کمی برای جبران هزینه‌ها دریافت کند، تا این تجمع دینی روزبه‌روز باشکوه‌تر و ثمربخش‌تر برگزار گردد.

امسال دولت جمهوری اسلامی ایران و ستاد مرکزی اربعین تسهیلات خوبی را برای زائران فراهم کردند، از کاهش مبلغ ویزا، دادن ارز از طریق ثانویه و نیما، کنترل نرخ پروازها، لغو ودیعه گذاری برای دانشجویان، کاهش مبلغ پرداختی برای خروج از کشور و ... که این اقدامات ستودنی است و باید برای آینده نیز بیشتر شود.

مسئولیت اصلی برای سیاست‌گذاری و اجرا در حوزه اربعین به عهده ستاد مرکزی اربعین واقع در وزارت کشور است و سازمان حج و زیارت وظیفه مستقیمی در این زمینه به عهده ندارد؛ لیکن در تقسیم‌کاری که صورت گرفته، ساما‌ندهی اعزام زائران از طریق ثبت‌نام در سامانه سماح به عهده سازمان حج و زیارت و مسئولیت کمیته فرهنگی اربعین به عهده بعثه مقام معظم رهبری گذاشته‌شده است که بحمدلله تاکنون بیش از یک میلیون و ۵۵۰ هزار نفر در سامانه سماح ثبت‌نام کرده اند و از این تعداد برای بیش از یک میلیون و ۳۵۰ هزار نفر روادید صادرشده است و این روند همچنان ادامه دارد.

از نقش و تأثیر طلاب و روحانیون در فرصت بزرگ اجتماع اربعین حسینی برای ما بگوئید.

روحانیون و طلاب و فضلای محترم حوزه‌های علمیه می‌توانند نقش تعیین‌کننده و اثرگذاری در حوزه اربعین داشته باشند.

تشریح اهداف زیارت اربعین، آشناسازی زائران با وظائف دینی این سفر، آداب سفر، آداب معاشرت، پرهیز از اهانت به مقدسات دیگر مذاهب اسلامی، تمرین یک زندگی مسالمت‌آمیز با دیگر مذاهب و ادیان توحیدی، تقویت روحیه ایثار و فداکاری و شهادت‌طلبی، جلوگیری از انحراف این حرکت بزرگ و ورود خرافات و غلو و تحریف به این حرکت الهی و مردمی، مجموعه وظائفی است که روحانیون محترم نقش اساسی در تحقق آن‌ها دارند.

از اینکه فرصت خود را در اختیار خبرگزاری حوزه قرار دادید تشکر می‌کنیم.

سپاسگزارم، موفق باشید.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت