ارسال تجهیزات موکب‌ها به عراق آغاز شد

کد خبر: 878917

قائم مقام ستاد بازسازی عتبات در امور اربعین با اشاره به آغاز ارسال تجهیزات موکب‌های اربعین به عراق، گفت: امسال یک‌هزار موکب ایرانی در عراق برپا می‌شود که خدمت‌رسانی به زائران از ۲۸ مهرماه آغاز شده و تا ۱۱ آبان‌ماه ادامه دارد.

ارسال تجهیزات موکب‌ها به عراق آغاز شد

خبرگزاری فارس: قائم مقام ستاد بازسازی عتبات در امور اربعین با اشاره به آغاز ارسال تجهیزات موکب‌های اربعین به عراق، گفت: امسال یک‌هزار موکب ایرانی در عراق برپا می‌شود که خدمت‌رسانی به زائران از ۲۸ مهرماه آغاز شده و تا ۱۱ آبان‌ماه ادامه دارد. یکی از کمیته‌های ستاد اربعین، کمیته مشارکت‌های مردمی، اسکان و تغذیه است که این کمیته بر اساس تقسیم وظایف دبیرخانه ستاد مرکزی اربعین حسینی بر عهده ستاد بازسازی عتبات قرار گرفته شده است.

یکی از مهم‌ترین مسؤولیت‌های ستاد بازسازی عتبات در امور اربعین، هماهنگی و نام‌نویسی متقاضیان برپایی موکب‌های اربعین است که نام‌نویسی از متقاضیان از اوایل شهریورماه آغاز شده است و روند اقدامات اساسی برای برپایی موکب‌های اربعین در داخل خاک ایران و عراق در حال انجام است.

در ادامه گفت‌وگویی داشتیم با جمشید گودرزی قائم مقام ستاد بازسازی عتبات در امور اربعین تا از روند اقدامات موکب‌های اربعین مطلع شویم که مشروح آن به شرح ذیل است.

ایجاد سامانه اینترنتی ثبت موکب‌های اربعین

کمیته مشارکت‌های مردمی، اسکان و تغذیه برای اربعین امسال چه تمهیداتی اندیشیده است؟

مطابق با وظایفی که ستاد اربعین برای ما در نظر گرفته است، برنامه‌ریزی‌هایی صورت گرفته که در صدر آن ساماندهی موکب‌های داوطلب ارائه خدمت است.

یکی از اموری که امسال انجام گرفته برنامه‌ریزی برای تدوین و ایجاد سامانه اینترنتی ثبت موکب‌ها است که هم‌زمان با تدوین برنامه، کار اجرایی آن نیز صورت گرفته است و موکب‌داران هم‌زمان با ثبت موکب‌ها اقدام به ثبت پروانه‌های موکب‌ها کرده‌اند.

هر کدام از موکب‌های متقاضی ارائه خدمت تعهدی را برای خدمت به زائران در نظر گرفته‌اند که اسکان زائران شامل خواهران و برادران، تأمین سرویس بهداشتی و ایجاد حمام و ارائه خدماتی مثل امانت‌داری و درمانی، خیاطی و شست‌وشوی لباس و سایر امور مورد نیاز زائران از این جمله است. همچنین برخی موکب‌ها تنها به طبخ غذا و ارائه تغذیه به زائران می‌پردازند.

۲ هزار موکب برای خدمت‌رسانی در اربعین امسال نام‌نویسی کردند/ رشد متقاضیان موکب در اربعین

تاکنون چند موکب نام‌نویسی کرده‌اند و چند موکب مجوز گرفته‌اند؟

تاکنون بیش از ۲ هزار موکب ثبت شده است که نسبت به سال قبل ۲۰۰ تا ۳۰۰ موکب بیشتر شده است. البته هنوز هم متقاضی هستند، اما با توجه به حجم خدمات، کار ثبت را متوقف کرده‌ایم و دوستانی که مراجعه می‌کنند ثبت نمی‌شوند چرا که حجم خدمات نسبت به فضایی که در اختیار داریم، زیاد است و متقاضیان این امر هم بسیار هستند.

سال قبل اسکان حدود یک میلیون تا یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر در روز اسکان داشتیم، اما امسال یک‌هزار و ۶۰۰ تعهد اسکان ایجاد شده که در بخش خواهران ۶۰۰ هزار نفر در روز و در بخش برادران بیش از یک میلیون نفر در روز پیش‌بینی شده است.

پیش‌بینی اسکان ۲ میلیون نفر در روز در موکب‌های ایرانی

همچنین با توجه به موکب‌هایی که در ردیف ثبت هستند، احتمال بیشتر شدن آن نیز وجود دارد و پیش بینی می‌کنیم تا ۲ میلیون نفر در روز تعهد اسکان داشته باشیم.

علاوه بر این، موکب‌های تغذیه نیز تعهد ارائه تغذیه صبحانه، ناهار، میان‌وعده و شام داریم که هر کدام برنامه‌های خود را ارائه داده‌اند. همچنین امسال طبخ نان افزایش یافته است و یکی از تعهدات موکب‌داران این است که با انتقال نانوایی سیار و ایجاد نانوایی موقت در محل برای زائران به صورت رایگان خدمت‌رسانی کنند.

با توجه به پایان نام‌نویسی موکب‌ها، صدور روادید برای خادمان موکب‌ها آغاز شده است؟

با توجه به سهمیه ما در تفاهم‌نامه اربعین ایران و عراق، سقفی به عنوان ارائه ویزای رایگان به خادمان پیش بینی شده است که بخشی از نیاز خدمات و موکب‌داران را در نظر گرفتیم و در اختیار آن‌ها قرار گرفته که اقدام به ثبت اطلاعات خادمان کنند.

نسبت به نیازی که عراقی‌ها دارند، شاید سقف خدمات در حوزه‌های مختلف محدود باشد، اما با توجه به توافقی که با طرف عراقی صورت گرفته، بخش ناچیزی از نیاز موکب‌داران را برآورده می‌کند که ویزای آن‌ها در مراحل اجرایی است و قرار است از طرف سفارت عراق این امر صورت گیرد.

ارسال تجهیزات موکب‌ها به عراق آغاز شد/ ارائه خدمت به زائران از ۲۸ مهرماه

اعزام موکب‌داران از چه زمانی آغاز می‌شود؟

موکب‌داران می‌توانند از امروز اقدام به ارسال تجهیزات موکب‌ها کنند، اما با توجه به اینکه شاید اکنون آمادگی‌های لازم توسط موکب‌داران انجام نشده است پیش‌بینی کردیم تا قبل از ماه صفر روند انتقال تجهیزات و امکانات صورت پذیرد.

در مجموع باید تا ۱۰ صفر یعنی ۲۸ مهرماه تمامی موکب‌ها در جایگاه معین شده مستقر شوند و به ارائه خدمت به زائران بپردازند.

موکب‌های ایرانی در عراق ۱۳ روز برپا هستند/ خدمت‌رسانی تا ۱۱ آبان ادامه دارد

موکب‌های ایرانی در ایام اربعین تا چه زمانی به زائران خدمت‌رسانی می‌کنند؟

با توجه به اینکه هشتم آبان‌ماه اربعین است، پیش‌بینی ما این است که موکب‌های اسکان و پذیرایی تا ۱۱ آبان یعنی ۲۳ صفر به ارائه خدمت ادامه دهند. یعنی در مجموع موکب‌ها حدود ۱۳ روز خدمت‌رسانی خواهند کرد. بعد هم روند جمع کردن امکانات و استقرار برخی تجهیزات در انبار‌ها صورت می‌گیرد.

ایجاد ۶ قرارگاه در شهر‌های مقدس عراق و ۳ قرارگاه در مرز ایران

چند قرارگاه در ایران و عراق پیش‌بینی شده است؟

سه تا مرز را قطعی مشخص کردیم. مرز مهران، شلمچه و چذابه. بخشی از موکب‌داران و استان‌های معین آمادگی خود را اعلام کردند تا قرارگاه‌ها استقرار یابند. اگر مرز قصر شیرین و خسروی هم باز شود پیش بینی کردیم که از استان‌های معین و موکب‌داران کشوری و محلی مستقر شوند.

در شهر‌های مقدس عراق نیز در شهر کربلا یک قرارگاه، نجف یک قرارگاه، بین کربلا تا نجف یک قرارگاه و مسیر کاظمین و سامرا دو قرارگاه و قرارگاه فرعی مسیب محل دفن طفلان مسلم نیز یک قرارگاه پیش بینی شده است. علاوه بر این، برخی موکب‌ها هم در مرز خدمت رسانی می‌کنند.

۱۰۰۰ موکب ایرانی در عراق برپا می‌شود

با توجه به برنامه‌ریزی‌هایی که صورت گرفته، قرار است چند موکب ایرانی در ایام اربعین برپا شود؟

آمار اولیه مشخص شده، اما هنوز نهایی نشده است، اما مجموعا حدود یک هزار موکب در خاک عراق اقدام به اسکان و پذیرایی زائران حسینی می‌کنند.

هم‌اکنون نیز در حال ثبت اطلاعات خودرو‌ها و موکب‌داران و هماهنگی‌های لازم با گمرک هستیم تا محموله‌ها برای ارائه خدمت صورت گیرد.

به افزایش تقاضای برپایی موکب اربعین (بیش از ۲۰۰ موکب) در سال جاری اشاره کردید، مشارکت مردم را در برپایی موکب‌ها چگونه ارزیابی می‌کنید؟

سیاست ستاد مرکزی اربعین این است که موکب‌داران محور کار باشند، چرا که این حرکت مردمی است و قرار نیست از امکانات دولتی استفاده شود؛ بر همین اساس موکب داران با حفظ استقلال آموزش‌هایی دیدند.

برای جمع‌آوری منابع و امکانات نیز هر موکبی اقداماتی انجام می‌دهد و ما چیزی در ستاد جمع‌اوری نکردیم و تنها نظارت می‌کنیم و نتیجه حسابرسی‌ها را در اختیار مردم قرار می‌دهیم تا به صورت شفاف خیران بدانند چه خدماتی ارائه شده است.

ممکن است برخی در این بین سوء استفاده کنند، چگونه خیران می‌توانند مطمئن شوند که نذورات آن‌ها به موکب‌ها زیر نظر ستاد است؟

ما برای موکب‌داران پروانه صادر کردیم که نشان می‌دهد زیر مجموعه ستاد است یا نه. از طرفی شهرستان‌ها و استان‌ها هم موظف به نظارت شدند. اگر موردی مشاهده و توسط مردم گزارش شود که خارج از موکب‌های قانونی و تحت نظارت است، می‌توانند به ستاد‌های استانی و شهرستان‌ها گزارش دهند تا از مراجع قانونی پیگیری کنند. البته در این سه سال تاکنون چنین گزارش‌هایی ارائه نشده است و ستاد‌های استانی نیز نظارت کافی داشته و شناخت خوبی به موکب‌داران محلی دارند.

برخی از خیران که امکان دسترسی به موکب‌داران را ندارند، چگونه می‌توانند نذورات خود را واریز کنند؟

هم ستاد‌های استانی حساب محلی برای جذب مشارکت‌ها دارند و هم به صورت کشوری ستاد مرکزی حساب‌هایی اعلام کرده است و از طریق پرداخت آسان خیران می‌توانند با شماره‌گیری #۱۰۴۰* (ستاره ۱۰۴۰ مربع) اقدام کنند.

یکی از موضوعاتی که در چند سال اخیر مورد تأکید قرار گرفته، این است که به میزبانی مردم عراق و هماهنگی موکب‌های ایرانی و عراقی از منظر ساختار توجه شود. برای این امر چه برنامه‌ریزی دارید؟

سال گذشته و امسال سعی کردیم با برگزاری همایش‌های استانی و کلاس‌های آموزش‌ها برای موکب‌داران و خادمان حسینی این امر را متذکر شویم. با توجه به سیاست‌های ستاد اربعین و سیاست کلی نظام که از سوی رهبری ابلاغ شده باید طوری عمل کنیم که رقابتی نباشد و ما در بحث ارائه خدمت به عنوان کمکی و مهمان برادران عراق فعالیت کنیم و خدماتی ارائه دهیم حالتی نباشد که موجب رقابت باشد.

ایجاد سازه‌هایی برای ارائه خدمات بیشتر به زائران اربعین/ استقرار یک رابط بهداشتی و مبلغ فرهنگی در هر موکب

در طول این سال‌ها این امور تاکید شده است و همه مقید شدند تا این مسائل را رعایت کنند. با توجه به اینکه در بخش اسکان چادر‌هایی می‌بریم به دنبال آن هستیم که با ایجاد سازه‌ها فضای گسترده‌ای برای زائران ایجاد کنیم. به همین دلیل ممکن است با سازه‌های عراقی قابل قیاس نباشد و خود به نوعی در نما احساس شود که اختلاف است؛ اما سعی و تأکیدات ما بر این است که در اسکان و موکب‌ها از تجملات بپرهیزیم و اسراف نباشد و در طبخ غذا هم سعی داریم طوری باشد که غذای باکیفیت همراه با رعایت نکات بهداشتی به زائران ارائه دهیم.

علاوه بر این، امسال در موضوعات آموزشی نکات مهمی را رعایت کردیم و با همکاری وزارت بهداشت بحث رعایت بهداشت محیطی و طبخ غذا، خدمات سرویس بهداشتی و .. داشتیم تا سلامت بیشتر زائران را مد نظر قرار دهیم. همچنین هر موکب رابط بهداشتی دارد تا از انتقال بیماری‌ها جلوگیری شود.

در موضوعات فرهنگی هم تمامی موکب‌ها موظف به برگزاری نماز جماعت و حضور روحانی در موکب‌ها هستند تا از این طریق از مباحث اختلاف‌انگیز بپرهیزند به همین دلیل ما برای هر موکب از مبلغان و روحانیون موکب‌ها استفاده کردیم که امیدواریم با حضور آن‌ها برنامه‌های فرهنگی خوبی برپا شود.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت