پایگاه خبری تحلیلی فردا: باتوجه به اینکه در زمان انتخاب رشتهی داوطلبان کنکور کارشناسی و نزدیکی شروع سال تحصیلی جدید هستیم، تصمیم گرفتیم تا برای کمک به آشنایی بیشتر داوطلبان با رشتههای مختلف، پرطرفدار و یا افرادی که در مسیر تحصیلیشان تغییر رشته دادهاند مصاحبههای کوتاهی انجام دهیم. توصیههایشان، سختیهایی که دارد، بازار کار و درآمد حاصل از آن رشته را شنیدیم و سعی کردیم مفیدترین قسمتهای مصاحبه را با شما درمیان بگذاریم. در این مطلب پیرامون رشته مهندسی صنایع با یکی از افرادی که تحصیلات خود را در کارشناسی مهندسی صنایع و کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی گذرانده گفتگو کردهایم.
- در مورد رشتهیتان توضیح دهید که چه سختیهایی دارد؟ چه توصیهای دارید برای کسی که میخواهد وارد شود؟ به چه کسانی توصیه نمیکنید وارد شوند؟
مهندسی صنایع رشتهای بود که در پاسخ به نیاز مدیریت و اتصال بین بقیه رشتههای مهندسی ایجاد شده. رشتهای با ابعاد بسیار زیاد، بطوری که توانایی کار کردن با بقیه رشتههای مهندسی را داشته باشد.
به کسانی که ذهنشان چند وجهی است، دوست دارند کارهای متفاوتی را انجام دهند، توانمندی انجام چندین کار را بهصورت همزمان داشته باشند و علاقهمند هستند در برنامه ریزی و مدیریت کارها مشارکت داشته باشند توصیه میکنم که حتما رشته مهندسی صنایع را جزء انتخابهایشان داشته باشند. جذابیت این رشته بیشتر از این جهت است که مباحث متفاوتی را در آن دنبال میکنید.
- مثلا چه مباحثی؟
مباحث بسیار زیادی. شما اگر دوست دارید کار کنترل کیفیت کنید، به مباحث کنترل پروژه علاقهمندید، دوست دارید به مدل سازی مسائل بپردازید، علاقهمند به انبار و کنترل موجودی هستید، به آمار و داده کاوی گرایش دارید، حتی اگر به مباحث مالی علاقهمندید مهندسی صنایع تلفیقی از این مباحث است.
مهندسی صنایع اقیانوسی به عمق یک متر است! شما با مباحث مختلف آشنا میشوید، ولی برای اینکه خبره شوید نیاز دارید که در زمینهای خاص بهصورت تخصصی مطالعه و کار کنید.
- چه سختیهایی در این رشته وجود دارد؟
در این رشته باید استعداد مطالعه در حوزههای مختلف را داشته باشید و علاقهمند به مباحث ریاضی باشید تا بتوانید مباحثی مثل جبرخطی و تحقیق در عملیات را پاس کنید. شاید یک سختی آنهم خواندن دروسی مثل استاتیک، مقاومت مصالح، برق و ... است که هیچ ربطی بهبچههای صنایع ندارد. باید تحمل آشنایی به مباحثی که اصلا علاقهمند نیستید را هم داشته باشید. بهطور کلی در حوزههای مختلف بتوانید حداقل مطالعه را انجام دهید. فکر میکنم سختیاش این است.
- برداشتتان قبل از ورود به این رشته با وقتی که وارد شدید تفاوتی کرد؟
من حقیقتش تحقیق کرده بودم. برای اینکه میخواستم مهندسی صنایع بروم با قطعیت میگفتم مهندسی صنایع. قبل و بعدش برایم تفاوتی ایجاد نکرد. جز اینکه یک سری از مباحثی که شما میخوانید و هیچ ارتباطی به شما ندارد. مثلا بعضی از دروس پایه که انتظارشان را نداشتم، ولی بقیهی دروس را هم اطلاعات مختصری داشتم. به شخصه با انتخاب این رشته خوشحال هم بودم، چون میتوانستم با موضوعات و مبحاث مختلف آشنا شوم.
- یعنی حتی بهتر از آن چیزی بود که فکر میکردید؟
بله. بهنظرم بهتر ازآن چیزی بود که قبلش فکر میکردم. چون برای خود من این مساله جذاب است که شما از حوزههای مختلف، اطلاعات مختلف داشته باشید، بنابر سلیقه و علاقهی خودتان به آن زمینهای که به شما نزدیکتر است را انتخاب کنید و بر اساس آن مطالعات خودتان را شکل دهید.
- این رشته بازار کار خوبی دارد؟
بله. به شدت. اگر فردی رشته مهندسی صنایع را بخواند، علاقهمندیاش را از بین مباحث متنوعی که مطرح میشود پیدا کند و در زمینهای که علاقهمند است عمیق شود، قطعا برای این فرد کار هست. کار در حوزههای مختلف. ابدا افرادی که دغدغهی بازار کار داشتن مهندسی صنایع را در ذهنشان دارند نگران نباشند، به این شرط که موقعی که وارد رشته شدند، زمینهی مورد علاقهی خودشان را پیدا کنند، حداقل در یک یا چند حوزه عمیق شوند، یعنی سعی کنند که منابع آنرا بخوانند، با نرم افزارهایی که آن حوزه کاربردی است آشنا شوند و با آن بتوانند کارکنند.
قاعدتا این فرد رزومهی قوی خواهد داشت و میتواند در حوزههای مختلف ورود پیدا کند؛ لذا از جهت بازار کاری به افرادی که سعی کنند در این رشته خود را پر بار و عمیق کنند نوید میدهم که بازار کار خوبی دارد و در آینده بهتر هم میشود ان شاالله.
- با همهی آن شرطها، به نظرتان کسی وارد این کار شود درآمد خوبی میتواند کسب کند؟
بله. بسته به توانمندی خود فرد درآمد خوبی هم میتواند کسب کند. چون الآن بیشترین درآمدی که داریم در حوزهی نفت و گاز است. در این حوزه هم بچههای مهندسی صنایع میتوانند در فضای مدیریت پروژه ورود پیدا کنند و از مزیتهای درآمدی و کاری نفت و گاز بهره ببرند.
- برای ادامه دادن تخصصی این رشته به مهاجرت فکر میکنید؟
بله. فکر میکنم. برای مهندسی صنایع فضای این مساله هم هست، هم از این جهت اینکه شما بروید آن طرف تحصیل کنید و همان طرف هم کار کنید این قابلیت در مهندسی صنایع وجود دارد. بسیار زیاد هم هست. از این جهت که تحصیل کنید آن طرف، برگردید و این طرف کارهای علمی و تخصصی را ادامه دهید هم میتوانید روی این حساب باز کنید. مثلا کشورهای اروپایی بهنظرم الآن برای خود من به شخصه جذابیت بیشتری دارد تا آمریکا. کشورهای صنعتی مثل آلمان، بهنظرم بهتر است. هر چند مهاجرتهایی که از طرف بچههای صنایع صورت میگیرد عمدتا آمریکای شمالی است. یعنی آمریکا، کانادا و برخی هم استرالیا و برخی هم آسیای شرقی میروند که تعدادشان زیاد نیست.
من میگویم هدف باید مشخص شود. خود این موضوع را که شما در این مملکت بمانید و خدمت کنید به مملکت خودتان را مقدس میدانم حالا اگر نیاز است بروید آن طرف و یکسری مسائل را یاد بگیرید، بیایید این طرف ترویج دهید. چه بهتر. ولی من بهشخصه اینکه فرد برود آنطرف، بالآخره اینجا رشد کردهاست، ساز و کار این ممکلت حق برگردن او دارد و یا ارتقا پیدا کند و برود آن طرف و ماندگار شود؛ این را به جهت اخلاقی و عقیدتی توصیه نمیکنم. خودم هم این کار را انجام نمیدهم. هر چند اگر مشکلات مملکت زیاد شود.
من فکر میکنم نقش بچههای مدیریت و مهندسی در این چالش اقتصادی و صنعتی رخ داده در مملکت بسیار پررنگ است و مهاجرت این گونه افراد به نوعی شانه خالی کردن از زیر بار مشکلات است.
در آخر ذکر این نکته خالی از لطف نیست، ممکن است برای مخاطبان سوال پیش بیاد که بنده که مهندسی صنایع خواندم چرا به مدیریت صنعتی کوچ کردم و در مقطع ارشد مهندسی صنایع را ادامه ندادم؟ خب من بنابر وضعیت خودم این تصمیم را گرفتم. دیدم در مقطع ارشد یک تکرار محتوایی را در مهندسی صنایع داریم که در این تکرار محتوا مباحث از جهت تکنیکال، تئوریکال و ریاضی عمیق میشود. بهشخصه برای خود من جذابیت زیادی نداشت. ترجیح دادم به سمت رشتهی مدیریت بروم. چون آنجا مباحث نظری و کاربردی بیشتری وجود داشت و من نیاز و علاقه بیشتری به مباحث مطروحه در مدیریت داشتم لذا رشته خود را که در راستای مهندسی صنایع است در مقطع ارشد تغییر دادم.
دیدگاه تان را بنویسید