سلطان سکه و سرنوشت بازار ارز ایران
عربستانی ها، ۱۳ نفر را مامور خرید سکههای طلا در ایران نمودند.
اسپوتنیک: فرمانده نیروی انتظامی ایران اعلام نمودند که سلطان سکه در ایران دستگیر شده است. فردی ۵۸ ساله که تاثیر بسیاری بر نوسانات سکه و ارز در ایران داشته است. گویا خرید و فروش عمده سکه از سوی این افراد خاص در ایران با برنامه ریزی عربستان صورت گرفته است، زیرا این کشور میخواهد ایران را خالی از نقدینگی و منابع ارزی نماید. سردار حسین رحیمی فرمانده انتظامی تهران بزرگ در جمع خبرنگاران در این خصوص گفت: فردی که معروف به سلطان سکه بود و سال ۹۶ حدود ۲ تن سکه را از سطح بازار جمع کرده بود، دستگیر شد. این فرد ۵۸ ساله به افراد و نوچههای خود دستور داده بود در بازار تهران به راه افتاده و بدون توجه به قیمت روز سکه، تمام سکههای موجود را بخرند تا در روزهای آینده خودش تعیینکننده نرخ سکه باشد.
جواد کریمی قدوسی نماینده مشهد در مجلس گفت: در ۲ ماه گذشته سه میلیون و ۵۰۰ هزار سکه از کشور جمع آوری شده و به سلیمانیه عراق ارسال شد. سعودیها برای جنگ اقتصادی علیه ایران در سلیمانیه عراق قرارگاه زدند، افزود: سعودیها ۱۳ نفر را مامور کردند که در بازار تهران هر چه سکه و دلار آوردند، خریداری کنید. آنها هر چه سکه و دلار در بازار تهران بوده را حتی ۲۰ درصد بالاتر از قیمت هم خریداری کردند.
دستگیری سلطان سکه در تهران
در این راستا، هوشیار رستمی، کارشناس مستقل ایرانی در رشته اقتصاد مدیر آموزش و پژوهش در موسسه مطالعات و تحقیقات اقتصادی فایناپس کانادا (شعبه ایران) در خصوص دستگیری سلطان سکه در ایران در مصاحبه با اسپوتنیک به گفتگو نشست.
- سلطان سکه چگونه در ایران پیدا شد؟ چطور این امکان وجود دارد که فردی به تنهایی بتواند این میزان سکه در ایران خریداری نماید؟ سپاه ایران چگونه موفق به دستگیری این فرد شده است؟ آیا هر فردی در ایران به هر میزان که بخواهد میتواند سکه بخرد؟ آیا خارجیان نیز میتوانند اقدام به خریدن سکه در ایران نمایند؟ ما بحثی به نام پیش فروش سکه داشتیم که پس از بحران افزایش شدید قیمت سکه مطرح گردید. بانک مرکزی به طرز بسیار ناشیانهای این ایده را مطرح نمود که ما طرح پیش فروش سکه را ارائه دهیم و به این روش تب بازار را کاهش دهیم. فارغ از اینکه تقاضایی که در خصوص خرید سکه به وجود آمده است، در اثر افزایش شدید نقدینگی در کشور در چند سال گذشته رخ داده است. این نقدینگی بخشی از آن حدود ۱۰ درصد سرگردان است و از یک بازار به بازار دیگری مدام سیال و جریان است. این نقدینگی را نمیتوان با پیش فروش سکه و یا هر ابزار دیگری کنترل نمود. این اتفاق بسیار دردناکی برای اقتصاد ایران است. به همین دلیل طرح پیش فروش سکه را مطرح نمودند که کار درستی نبود، در آن طرح هیچ محدودیتی نبود، فردی توانسته است یک سکه و فرد دیگری ۱۰۰۰ سکه خریداری نماید. اساسا از آنجا که ما هیچ محدودیتی نگذاشته ایم، کسی نمیتواند بر علیه دیگری ادعا نماید که چرا این تعداد سکه خریده ای. تنها کاری که میتوان کرد این است که این پول را از کجا آورده اید. اتفاقا این نقدینگی است که شما این سکه را فروخته اید و این پول در جریان نباشد و به سمت بازارهای دیگر نرود، فردی که حدود ۵۰ تا ۶۰ میلیارد سکه خریده است، این پول کاملا بلوکه شده است و در اختیار دولت است. به نظر من خوب دولت این مورد به ذهنش رسیده بود، اینکه چرا این اتفاق افتاده است من هیچ ایده خردمندانهای پشت آن نمیبینم. این کاملا نادرست است. ما نمیتوانیم به این فرد گیر بدهیم که چرا این مقدار سکه خریده ای، چرا، چونکه محدودیتی نبود. ما تنها میتوانیم این مورد را مطرح نماییم که پول خرید این مقدار سکه را از کجا آورده ای. زیرا سکهای بوده است که بانک مرکزی فروخته است و فرد بدون محدودیتی آن را خریده است. چه ایرادی داره است، در واقع این طرح یک کار نادرستی بوده است. در واقع دولتی که خودش به قوانین خودش احترام نمیگذارد، این بحث را مطرح مینماید که به من اعتماد نمایید. من یک موضوع و سیاستی را مطرح میکنم و خودم زیر آن میزنم. اینکه سپاه این فرد را پیدا نموده است، احتمالا به دستور دولت بوده است. باید دولت به سمت جبران برود. قبل از طرح پیش فروش سکه، هر ایرانی اجازه خرید هر مقدار سکه در صرافیها را داشته است. یک فرد خارجی در صورت خرید از صرافی با مشکلی مواجه نمیگردید، اما اگر یک فرد خارجی بخواهد از طریق پیش فروش بانک مرکزی سکه بخرد، این طرح غیر ممکن بود، زیرا نیاز به کد ملی و حساب بانکی بود، که خارجیان در ایران نمیتوانند به عنوان یک شخص حقیقی حساب باز کند.
زراندوزی عدهای خاص از ایرانیان و واکنشها به حرکت سلطان سکه
دکتر امیر حسین نوربخش، حقوقدان و عضو حزب ندای ایران در خصوص مسئله خرید و فروش سکه به حجم بسیار بالا توسط برخی افراد پرداخته است. به عقیده ایشان دولت باید با ادامه مبارزه علیه رانت خواری و اختلاس در کشور، اعتماد مردم را بار دیگر به کشور بازگرداند. - سپاه ایران چگونه توانسته است سلطان سکه را دستگیر نماید؟ چطور ممکن است که یک فرد عادی در ایران به این میزان سکه بخرد و از ایران خارج نماید؟ به هر حال زمانی که نوسانات اقتصادی در کشور ایجاد میشود، افراد سودجو و گروههای سودجو میخواهند به اشکال مختلف از این موقعیت استفاده نمایند. این افراد و گروهها توسط گروههای مخصوص مثل ستاد مبازره با قاچاق کالا و ارز که زیر مجموعه نهاد ریاست جمهور است یا بخشهای اقتصادی سازمانها اطلاعاتی کشور از جمله نیروی انتظامی یافت میشوند. این در واقع یک تروریسم اقتصادی است که بر علیه ایران راه افتاده است. بعد از بدعهدی که ترامپ انجام داد و از برجام بیرون امد، پیش بینی آنها این بود که وضعیت اقتصادی ایران را مختل نماید و بر دولت ایران فشار بیاورند، الگویی که در ذهن آنها است در واقع شوروی سازی کردن ایران است. آنها میخواهند همان فشاری را که بر شوروی وارد مینمودند بر ایران وارد کنند و اتاق جنگ اقتصادی بر علیه ایران فعال نمایند. در واقع با محوریت آمریکا، اسرائیل و برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس سعی در این کار دارند، تمام تلاش آنها این است که یک سری افراد سودجو را تحریک کنند و با این فشارها و توطئه ها، دولت ایران را در اسپاسم اقتصادی قرار دهند تا بعد بتوانند، امتیازاتی از این کشور بگیرند. سلطان سکه یکی از این موارد و توطئهها است. به هر حال نمونه اش را قبلا در ایران داشتیم، پرونده آقای بابک زنجانی در زمان تحریمها و قبل از برجام هم بوجود آمد. در آن پرونده بحث فروش نفت مطرح بود. اکنون دلار و سکه این موضوع مطرح شده است.
افزایش قیمت ارز برای مقابله با تحریم ها!
- ایران چه برنامهای برای ثبات سکه و ارز دارد؟ به هر حال یک سری سیاستهای تنظیمی دولت دارد از جمله تعرفه گذاری و مجوز دهی. به هر حال یک بخش از این بحران باید با استفاده از مذاکره با صرافی ها، صنفهای سکه و طلا به نتیجه برسد، اصناف باید همکاریهای بهتری انجام دهند، تا ضمن اینکه نیاز مردم به ارز، سکه و اقلام ضروری را تامین نمایند. مراقب باشند تا قیمتها بالا نرود. اما میدانیم که اقتصاد به صورت دستوری نمیتواند انجام شود، اگر فقط دولت بخواهد دستور بدهد و مردم همکاری نمایند؛ بنابراین نیاز است که یک سوسیالیست بازار در ایران انجام شود. یعنی خود بازار و مردم به کمک دولت بیایند، ما نمونه این مورد را در کره جنوبی و مالزی داشتیم. خیلی سالهای پیش مردم به دولت خود کمک کردند و طلاها و ارز خود را در اختیار دولتهای خود قرار دادند، مردم اعتماد باید بکنند، تا جلوی آسیب دیدن بیشتر اقتصاد را بگیرند. الان در جامعه ایران متاسفانه اعتماد عمومی آسیب دیده است، علت آن پرونده و موسسات مالی اعتباری که مشکلاتی را ایجاد نمودند. اما دولت با رای بسیار بالای مردم و مجلس بر روی کار آمد، نظامی ایران نظام جمهوری است و این جمهوری برآمده از یک انقلاب است. اگر مردم به دولت کمک نمایند، با سیاستهای دولت میتوان این مشکل را حل نمود. اما اگر دولت تنها بماند واقعا مشکل میشود. وظیفه دولت با مفاسد اقتصادی، رانت خواری و اختلاسها یا پارتی بازی مبارزه کند، در آن صورت اعتماد مردم باز میگردد، مردم ما مردم بزرگواری هستند، در صورت همکاری مردم، دولت توان مهار این آشفتگیها را دارد. اتفاقی که افتاده است، و فشارهای اقتصادی که آمریکا بر ایران وارد میکند. دنیا را به سوی دنیای دو قطبی پیش میبرد. ایران با امضای توافق برجام و حتی امتیازاتی که به غرب داد، با این حال غرب بد عهدی کرد. با این کار تاثیر گذاری آمریکا بر کشورهای دیگر از بین میرود. آمریکا تنها قدرت برتر جهان نیست، روسیه، هند و چین، برزیل و اتحادیه اروپا نیز دارای قدرت هستند. در واقع این سیاستهای یک طرفه آمریکا اعتماد به این کشور را از بین میبرد. در واقع ایجاد جنگ اقتصادی و فشار بر کشور دیگر برای از بین بردن دولت، یک سیاست خوبی نیست. اینکه آمریکا بخواهد تلاش خود را برای از بین بردن کشور دیگری انجام دهد. در واقع هر گونه ناامنی در ایران کل منطقه را به بی امنی میکشاند.
دیدگاه تان را بنویسید