تمام حاشیههای خانم خیّر ایرانی از هندوستان تا کرمانشاه
بعد از زلزله ۲۱آبانماه۹۶ در سرپلذهاب، سلبریتیهای زیادی دستبهکار شدند و برای کمکرسانی به مناطق زلزلهزده رفتند. آقایان «علی دایی»، «جواد خیابانی»، «صادق زیباکلام» و خانمها «نرگس کلباسی»، «نیکی کریمی»، «مبینا نصیری» و... از جمله کسانی بودند که با اعلام شمارهکارت شخصیشان، کمکهای مردمی به مناطق زلزلهزده را جذب کردند.
روزنامه صبح نو: بعد از زلزله ۲۱آبانماه۹۶ در سرپلذهاب، سلبریتیهای زیادی دستبهکار شدند و برای کمکرسانی به مناطق زلزلهزده رفتند. آقایان «علی دایی»، «جواد خیابانی»، «صادق زیباکلام» و خانمها «نرگس کلباسی»، «نیکی کریمی»، «مبینا نصیری» و... از جمله کسانی بودند که با اعلام شمارهکارت شخصیشان، کمکهای مردمی به مناطق زلزلهزده را جذب کردند. مسدود شدن حساب بانکی برخی از این سلبریتیها، موضوعی بود که خیلی زود خبرساز شد. افکار عمومی نیز مدتهاست پاسخ قانعکنندهای از شفافیت مالی و هزینهکرد این افراد ندارند. در جدیدترین این جنجالها، برخی اهالی ناراضی سرپلذهاب، از خانم «نرگس کلباسی» شکایت کردهاند. آنها میگویند از کلباسی بهخاطر کٌند پیش رفتن شرایط ساختوساز و بهخاطر پولهای بیسرانجامی که از آنها گرفته شکایت کردهاند. این گزارش در پی آن است که واقعیت ماجرای شکایت از خانم کلباسی را بر اساس گفتههای شاکیان پرونده و دفاعیات نزدیکان خانم کلباسی بدون هیچ قضاوت جانبدارانهای روشن کند.
نرگس کلباسی اشتری را همه از ماجرای هندوستان او به یاد دارند. او در سال۲۰۱۰ «بنیاد خیریه پریشان» در شرق هند را افتتاح کرد. چهار سال بعد، اما اتفاق عجیبی افتاد، یکی از کودکان بنیاد در اردویی که کلباسی تدارک دیده بود، غرق شد و او به اتهام قتل غیرعمد مواجه شد. او در یک درخواست که در آن زمان به زبان انگلیسی منتشر کرده بود، از دوستان و همکارانش در بریتانیا خواست که از او حمایت کنند. کمپین اینترنتی برای حمایت از او تشکیل شد. سرکنسول وقت ایران در حیدرآباد هند هم برای حمایت از او وارد پرونده شد. اوج ماجرا، اما ورود آقای «محمدجواد ظریف» و دیدارش با نرگس بود. چند ماه بعد از این دیدار، کلباسی پنجم فروردینماه۱۳۹۶، بنا بر حکم دادگاه، تبرئه و بیگناه شناخته شد.
روستاهای شمارهگذاریشده بعد از زلزله کرمانشاه، او در فراخوانی در صفحه شخصیاش یک روز بعد از وقوع زلزله، درست در تاریخ ۲۲/۸/۹۶ از دنبالکنندگان خود میخواهد که به شمارهحساب شخصی که اعلام میکند، کمک واریز کنند تا بتواند به زلزلهزدگان کرمانشاه کمک برساند. بهسرعت طی همان روزهای اول مبلغ قابلتوجه ۱۱ میلیارد ریال در حساب او جمع میشود. کلباسی با این کمکها راهی کرمانشاه شده و در روستای «امامعباس» ساکن میشود. او اسم روستا را با این استدلال که نمیخواهد وقتش را به پاسخگویی به مراجعین بگذراند، اعلام نمیکند و از روستای امامعباس بهعنوان روستای «یک» نام میبرد. او بعد از ورود به مناطق زلزلهزده، اقدام به خرید کانکس و اسکان موقت اهالی امامعباس میکند. کلباسی کمپینی بهنام «پویش یاران عشق» تشکیل میدهد و عنوان میکند در روستاهایی که انتخاب کرده تا پایان بحران میماند. او علاوهبر روستای امامعباس، روستاهای تپهکبود، داررشید و دماغسفید را نیز برای حمایت انتخاب میکند. اما هیچگاه نام این روستاها را نمیبرد و در گزارشهایش با اعداد دو و سه و چهار، آنها را معرفی میکند. او حتی اطلاعاتی درباره اینکه هر روستا چند سکنه دارد، چقدر تخریبشده است و نیز اسمی از کسانی که کانکس دریافت کردهاند، نمیبرد. ماجرا، اما وقتی عجیب میشود که یکی از کاربران مجازی مدعی شده است: «از او در فضای مجازی درباره اسامی روستاها و تعداد خانوارها پرسیدم، پیامها پاک و من بلاک شدم. این اتفاق برای چند نفر دیگر هم رخ داده است.» او تنها از مردم درخواست مالی میکند و تأکید میکند که نیازی به حضور فیزیکی آنها نیست. کلباسی دلیل عملکرد شفاف خود را ارائه واریزیها و هزینههای روزانه در صفحه شخصیاش میداند و فیشهایی که از حسابش پرداخت شده است، بهعنوان سند مالی ارائه میدهد. خانم کلباسی در دیماه۹۶ اعلام میکند که قصد دارد کل خانههای سه-چهار روستا را بسازد و برایشان اشتغالزایی کند. او بعد از مدتی اعلام میکند علاوهبر این موارد محل دامهای زلزلهزدگان این چهار روستا را نیز خواهد ساخت. او با این اعلام از دنبالکنندگانش درخواست مبالغ بیشتری میکند. کلباسی پس از آن، سریع وارد مرحله ساختوساز میشود، اما در فراخوان یاران پویش اعلام نمیکند که قرار است این خانهها با وام و کمک روستاییان ساخته شود. او برای ساختن خانه از روستاییان پنجمیلیون تومان وام بلاعوض و ۳۰میلیون اقساطی را که دولت برای همه زلزلهزدگان درنظر گرفته بود، دریافت میکند.
در مرحله تحقیق و بررسی آقای «داود دانش» نماینده محلی است که از کلباسی شکایت کردهاند. دانش در گفتگو با «صبح نو» درباره شکایت اهالی روستاها از خانم کلباسی میگوید: «در مجموع این چهار روستا ۲۰۰خانواده هم ندارند و کلباسی ساخت تنها ۷۰ تا ۷۴، خانه را برعهده گرفته است. از هر کدام از این خانوادهها هم تعهد گرفته و ۳۰میلیون وام و پنج میلیون کمک بلاعوض را دریافت کرده است. خانههای بنیاد مسکن در حال تحویل است درصورتیکه خانههایی که قرار بود ایشان بسازند، در مرحله پیریزی است.» دانش معتقد است که حتی کانکسهایی که به خانوادهها اهدا شده هم از طرف او نبوده است: «هیچکدام از کانکسها را کلباسی نخریده است. ایشان تنها کانکسهای اهدایی از سپاه و کارخانهها را به روستاها منتقل کردهاند.» آقای «وحید محمدی» وکیل پرونده شکایت مردم سرپلذهاب است. او در گفتگو با «صبح نو» درباره روند پرونده توضیح میدهد: «مسوولان برای رسیدگی به این پرونده قول مساعد دادهاند، اما قول دادهاند که حساب ایشان را مسدود کنند. در این ۱۰روزی که شکایت را به دادسرا تحویل دادهایم، روند پرونده پیشرفته است و درحالحاضر پرونده در مرحله تحقیق و بررسی است.» او البته تاکید میکند: «حکم نهایی صادر نشده است. قولهای مساعد برای محافظت از این مبالغ داده شده است. البته بازپرس پرنده به من گفتند که درباره پرونده نباید صحبت کنم. درصورتی که حکم نهایی صادر شود، ما میتوانیم جواب کاملتری به شما دهیم. قبل از صدور حکم نهایی ما مجاز به مصاحبه و صحبت درخصوص پرونده نیستیم، اما از لحاظ مستندات قانونی، مدارک ما در حدی است که بتوانیم حکم را به نفع خود دریافت کنیم.» محمدی توضیح میدهد: «ما میخواهیم که تمامی پولها از یک حساب شخصی بیرون و در یک حساب مطمئن محافظت شود. این هزینهها حق مردم سرپل است و باید خرج همین مردم شود.»
با احساسات مردم بازی شده است بعد از خبر شکایت مردم سرپل از کلباسی، خیرینی که به کلباسی پول واریز کرده بودند هم از او شکایت کردند. خیرین در دوم خردادماه در تهران، در دادسرای جرائم رایانهای شعبه۵، ناحیه۳۱ از کلباسی شکایت کردهاند. حکم دادرس تهران، درحالحاضر بررسی ریز حساب کلباسی است. آقای «سعید رفیعی» یک از کسانی است که بعد از شنیدن خبر شکایت مردم سرپل در تهران از کلباسی شکایت کرده است. او تهیهکننده و کارگردان است و فعالیتهای زیادی در خصوص کمک به زلزلهزدگان و کودکان کار انجام داده است. رفیعی در گفتگو با «صبح نو» درباره شکایتش عنوان میکند: «من خودم به همه دوستانم فراخوان کمکرسانی به زلزلهزدگان را داده بودم تا همه کمکهایشان را به ایشان -که یک بانی بودند- برسانند. خیلی از دوستان و همکارانم کمک کردند.» رفیعی، اما تبلیغاتی را میبیند که علیه کلباسی است: «خبری دیدم که اینها همه کلاهبرداری است و هیچ کمکرسانی به مردم زلزلهزده ارائه نشده است. سعی کردم با ایشان ارتباط برقرار کنم که موفق نشدم.» همین باعث میشود که رفیعی به شهر سرپلذهاب سفر کند: «به هفت تا هشت روستا سر زدم و تحقیق کردم. در چهار روستا فعالیت داشته و وام بنیاد مسکن را از مردم گرفته است. کمکهای مردمی، اما مشخص نیست که به کجا رفته است.» تحقیق میدانی باعث میشود که تهیهکننده، به دادسرای جرائم یارانهای شکایت کند: «بعد از دادسرای جرائم یارانهای به پلیس فتا هم شکایت کردم. من از این ناراحتم که چرا با احساسات مردمی بازی شده است.» او توضیح میدهد که پرونده شکایت درحالحاضر در بخش تحقیقات و بررسی پلیس فتاست. بهجز رفیعی همکارانش هم از کلباسی شکایت کردهاند. او البته نامی از آنها نمیبرد: «بسیاری از کسانی که شکایت کردهاند، شناخته شدهاند و در عرصه تلویزیون و سینما فعالیت میکنند. من از بازپرس دادسرا اجازه گرفتم تا فراخوان برای شکایت هم بزنم تا هر کسی که به حساب ایشان واریزی داشته است، از ایشان شکایت کند.»
استاندار کرمانشاه: صحت ندارد آقای «هوشنگ بازوند» استاندار کرمانشاه، در گفتگو با «صبح نو»، اما خبر شکایت از کلباسی را رد میکند. او توضیح میدهد: «ایشان به مردم کمک میکند چرا باید این مسأله را پیش بکشیم؟ مطمئن باشید که خبر شکایت صحت ندارد. تنها کسی که بهعنوان یک نهاد مردمنهاد در منطقه خوب فعالیت میکند، ایشان هستند.» بازوند تأکید میکند که از کارهایی که تابهحال کلباسی انجام داده، راضی است: «من خودم از منطقه و روند کارهای ایشان دیدن کردم. ایشان پیمانکار استخدام کرده و علاوهبر پولی که دولت برای ساخت خانهها داده است، ایشان هم هزینه تکمیل و نازککاری ۸۰خانه را با پولی که دارد، برعهده گرفته است.» بازوند تأکید میکند که عملکرد کلباسی از نظر فنی خوب بوده است. از سوی دیگر آقای «فرهاد تجری» نماینده قصرشیرین در مجلس شورای اسلامی، در گفتگو با «صبح نو» درباره شکایت از کلباسی عنوان میکند: «من از شکایت بیاطلاعم.» او البته چند روز گذشته در گفتوگویی که در باشگاه خبرنگاران جوان انتشار پیدا کرده، عنوان داشته است: «خانم «ک» تاکنون مبلغ پنجمیلیارد جمعآوری کرده است، اما اعلام کرد که ۵/۲ میلیارد تومان را در مناطق زلزلهزده هزینه کرده، در صورتی که بعد از بررسیها مشخص شد تنها ۷۵۰میلیون تومان از مبلغ مورد نظر را خرج کرده است. اکنون این خانم از نقش یک خیر به یک پیمانکار تبدیل شده و با انعقاد قرارداد با مالکان و دریافت اختیاراتی شروع به ساختوساز کرده است.» او درباره انتشار این خبر توضیح میدهد: «من کلی صحبت کردم و اسم شخص خاصی را نیاوردهام. من از خانم کاف گفتم، ولی اصلاً معلوم نیست که این خانم چه کسی است. من اسم کسی را نیاوردهام و در این خصوص هم با کسی صحبت نمیکنم.»
از همان اول هم قرار بود وام بدهد تلاشهای «صبح نو» برای ارتباط با خانم کلباسی و پاسخگویی وی به ابهامات مطرح شده، بینتیجه بود و او نه از طریق ایمیل، نه شبکههای اجتماعی و نه شماره همراه، پاسخگو نیست. با این حال آقای «رضا فرحزادی» از اعضای پویش یاران عشق و یکی از کسانی که بهطور مستقیم با کلباسی در ارتباط است، در گفتگو با «صبح نو» درباره اتهامات این پرونده به کلباسی توضیح میدهد. فرحزادی درعینحال تاکید میکند: «کلباسی با هیچ خبرنگاری مصاحبه نمیکند.» این عضو پویش یاران عشق درباره شکایت مردم از کلباسی و شایعه سودجویی او میگوید: «به این شایعات توجه نکنید. ایشان کار خود را انجام میدهند. بنیاد مسکن که در حال ساختوساز است، خیلی کندتر از ایشان کار میکنند. مردم راضیاند.» عضو پویش یاران عشق، در پاسخ به صحبتهای نماینده قصر شیرین هم میگوید: «صحبت دو دو تا چهار تاست. به نظر شما برای ساخت یک خانه ۹۰ متری چقدر باید هزینه کرد؟ ایشان به تازگی روستای ۵ و ۶ را هم شروع کردهاند. ایشان هر پولی را داشته باشند، برای کار خیر خرج میکنند. برنامهیشان این است که تا قران آخر پولهایی که دارند، خرج کارهای خیر کنند و برای مردم زلزلهزده خانه بسازند. حتی اگر ۳۰میلیون هم ماند، با آن هم میتواند برای مردم خانه بسازد. تمام پولهایی که ایشان از مردم گرفتهاند، صرف خود مردم کرمانشاه، خواهد شد.» او با اشاره به کلیپها و فیلمهایی که از نارضایتی مردم منتشر شده است، میگوید: «یک سری از کارها که انجام میشود، یک عده دوست دارند، کار پیش برود، تعدادشان هم زیاد است. یک سری هم دوست ندارند کاری انجام شود. این موضوع طبیعی است. در هر کاری این طور مسائل وجود دارد. من به شما قول میدهم که اگر به منطقه بروید، ۹۰درصد مردم راضیاند.» او دلیل کند پیش رفتن ساختوساز در روستاها را اینطور عنوان میکند: «عوامل زیادی وجود دارد. شرایط محیطی در روند کار تأثیر دارد. دوهفته هر روز در آن مناطق بارندگی بود که روند کار را کٌند کرد. بنیاد مسکن برای بتنریزی آماده نیست و این کار را عقب میاندازد. بهصورت عادی برای هر خانه ۶۰ تا ۷۰ روز در نظر گرفتهایم.» فرحزادی درباره وام دادن کلباسی به اهالی روستا هم میگوید: «از همان اول قرار بود که همینطور باشد. اینطور نیست که ایشان هر چیزی را از خودشان بدهند. کمکها با وام هایی که میگیرند انجام میشود. فکر نکنید که خانهای که قرار است ساخته شود، با وام ساخته نمیشود.» او درباره کمکهای میلیاردی مردم هم میگوید: «آنها هم هستند. اهالی از بنیاد مسکن وام میگیرند. یک خانه که با ۳۰میلیون تومان ساخته نمیشد. حداقل ۷۰ تا ۸۰ میلیون تومان نیاز است تا یک خانه ساخته شود. بنیاد مسکن یک خانه را کامل تحویل نمیدهد. در مرحله سیمکشی، تاسیسات و شیرآلات رها میکند. کلباسی، اما قرار است که همه اینها را برای مردم کامل کند. یک هزینهای هم خودش میدهد. با کمکهای مردم و پولی که خودش میگذارد، خانهها ساخته میشود. در این صورت خانههای بیشتری میسازد.» فرحزادی البته از هزینهای که برای هر خانه قرار است، هزینه کنند نمیگوید: «هزینهها لحظهای تغییر میکند. ما همه هزینهها را برآورد کردیم، ولی نمیتوانم به شما بگویم که چهقدر هزینه کردهایم.» ماجرایی که درباره شکایت از خانم کلباسی نشانگر آن است که لااقل از نظر مالی اتهامی به او وارد نیست و اگر هم مشکلی در باره فعالیت او در مناطق زلزله زده وجود داشته باشد ناشی از مشکلات مدیریت هزینهها بوده است.
دیدگاه تان را بنویسید