نسخه پیچی برای همه دانش‌آموزان یا احیای بند خاک خورده!

کد خبر: 816284

برای شروع سال تحصیلی دانش‌آموزان طی سال‌های متفاوت از زمان ایجاد تعلیم و تربیت در ایران، نسخه‌های متفاوت نوشته شده است؛ این در حالی است که بندی در این خصوص در قانون شورا‌های آموزش و پرورش وجود دارد که سال‌هاست خاک می‌خورد.

نسخه پیچی برای همه دانش‌آموزان یا احیای بند خاک خورده!

خبرگزاری فارس: ماجرای تعطیلات دانش‌آموزان از آن جمله روایت‌هاست که طی سالیان گذشته درباره آن قضاوت‌های مختلفی شده است و تصمیم‌گیری‌های متعددی هم شد، اما هیچوقت به سرانجام نرسید.

اما طی سالیان گذشته دانش‌آموزان چه روز‌هایی به مدرسه می‌رفتند و چه روز‌هایی تعطیل بودند. با تورق در تاریخ آموزش و پرورش کشور، می‌توان نظام‌نامه مدارس ابتدایی و متوسطه را مشاهده کرد که در آن سال‌ها ثبت‌نام دانش‌آموزان در مدارس تغییراتی با زمان فعلی داشته است.

زمان ثبت‌نام دانش‌آموزان در مدارس از سال‌های ۱۳۰۷ و ۱۳۰۸ تا ۱۳۹۷

بر اساس مصوبه شورای عالی معارف، در سال‌های ۱۳۰۷ و ۱۳۰۸، دانش‌آموزان از ۱۶ شهریور در مدارس پذیرش می‌شدند که مهلت ثبت‌نام تا ۱۵ مهر ماه بود.

در سال ۱۳۱۳ در جلسه ۲۸۹ شورای عالی معارف مصوب شد که در نظام‌نامه ابتدایی شروع سال تحصیلی از ۱۵ شهریور ماه باشد.

در سال ۱۳۲۲ عنوان شد ثبت‌نام دوره تعلیمات ابتدایی اجباری شش سال، در شهریور ماه انجام شود.

در سال ۱۳۳۸، شورای عالی فرهنگ در جلسه ۹۶۹ خود در آیین‌نامه دبیرستان‌ها مصوب کرد که شروع سال تحصیلی در نقاط گرمیسری ۱۶ مهر ماه باشد و در سایر نقاط کشور، اول مهرماه در نظر گرفته شد.

در جلسه ۳۹ شورای عالی آموزش و پرورش، آیین‌نامه ساعات کار سالانه مدارس مصوب شد که بر اساس آن آغاز سال تحصیلی در دبستان‌ها، مدارس راهنمایی و دبیرستان‌های کشور اول مهر ماه بود.

در سال ۱۳۴۹ در جلسه ۷۲ شورای عالی آموزش و پرورش مصوب شد که آغاز و پایان کار کودکستان‌ها در هر حوزه فرهنگی با پیشنهاد اداره آموزش و پرورش محل و تصویب شورای آموزش و پرورش منطقه باشد.

در سال ۱۳۵۰ در جلسه ۷۵ شورای عالی آموزش و پرورشس مصوب شد که آغاز سال تحصیلی مدارس راهنمایی بر حسب وضع آب و هوای هر منطقه بین اول شهریور تا ۱۵ مهر ماه باشد و در جلسه ۸۵ شورای عالی آموزش و پرورش مصوب شد که آغاز سال تحصیلی دبستان‌ها در اول مهر‌ماه باشد.

در سال ۱۳۶۲ در جلسه ۳۱۹ شورای عالی آموزش و پرورش مصوب شد که آغاز سال تحصیلی در تمام پایه‌ها از اول مهر ماه باشد.

در سال ۱۳۷۴ در جلسه ۵۸۱ شورای عالی آموزش و پرورش مصوب شد که آغاز سال تحصیلی دانش‌آموزان از پانزدهم شهریور ماه باشد و در ایام زمستان یک هفته تعطیل باشند.

اما در سال ۱۳۷۶ مجلس شورای اسلامی مصوب کرده که آغاز سال تحصیلی برای تمام پایه‌ها از اول مهر ماه است و دوره تحصیل تا پایان اردیبهشت‌ماه خواهد بود و خرداد ماه نیز ایام امتحانات محسوب می‌شود.

مصوبه مجلس در سال ۱۳۷۶ تا کنون ادامه دارد و هنوز هیچ مصوبه‌ای در این خصوص صادر نشده است.

انواع طرح‌ها برای اصلاح تقویم آموزشی

در سال ۱۳۹۵، هیأت دولت وزارت آموزش و پرورش را موظف کرد که طرح تقویم آموزشی را تهیه کند و به دولت ارائه دهد تا به مجلس تقدیم شود، اما کلیات آن با رأی اکثریت اعضا به دلیل ناقص بودن لایحه رد شد.

در طول این مدت طرح‌های متعددی مطرح شد به عنوان مثال، «سال تحصیلی از ۱۵ شهریور ماه آغاز شود، در بهمن‌ماه یا دی ماه تعطیلات زمستانی باشد، تعطیلات عید به یک هفته کاهش یابد و در ۱۵ خرداد ماه مدارس تعطیل شود» یا اینکه «۱۵ شهریور ماه مدارس دایر شود، بهمن‌ماه با دی‌ماه تعطیلات زمستانی باشد و آخر خرداد ماه دانش‌آموزان تعطیل شوند».

۲۴ خرداد ماه ۹۶ احمد عابدینی معاون دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش در برنامه تیتر امشب با ارائه سناریو‌هایی برای اصلاح تقویم آموزش و پرورش کشور تأکید کرد: «نخستین طرح ما این است که در بازه زمانی ۱۵ شهریور تا ۱۵ مهر فعالیت مدارس آغاز شود، به دنبال آن ۱۴ روز هم به عنوان تعطیلات زمستانی در نظر گرفته شود».

وی در مورد طرح دوم آموزش و پرورش برای تقویم آموزشی کشور، افزود: «سناریوی دوم این است که مدارس از همان ابتدای مهر آغاز شود و دو هفته هم تعطیلات زمستانی متناسب با اقلیم هر استان در نظر گرفته شود».

عابدینی در مورد سناریوی سوم آموزش و پرورش برای اصلاح تقویم نظام آموزشی کشور ادامه داد: «در این طرح تعطیلات متناوب در طول سال را خواهیم داشت و سناریوی چهارم هم تعدیل تعطیلات در نظام آموزشی است، زیرا ما ۱۲۶ روز تعطیلی داریم که از این حیث در کل دنیا پیشتاز و مقام اول را از آن خود کرده ایم».

هر چند که این طرح‌ها هیچ‌کدام مورد موافقت نمایندگان مجلس قرار نگرفت و همانطور مسکوت ماند.

*** ورود ۲ سازمان به تعطیلات مدارس

دی ماه سال گذشته سازمان محیط زیست طرح تعطیلات یک ماهه مدارس را مطرح کرد و امسال هم سازمان گردشگری از طرح تعطیلات زمستانی مدارس خبر می‌دهد.

طرح محیط زیست در راستای کاهش آلودگی هوا و طرح سازمان گردشگری در جهت افزایش اشتغال و درآمدزایی بیشتر در استان‌های جنوبی کشور مطرح شد.

آیا مدارس یک هفته زودتر از مهر ماه، شروع به کار می‌کنند؟

اما اگر مدارس تعطیلی دوهفته‌ای زمستانی را تجربه کند، کدام یک از طرح‌ها برایش اجرا خواهد شد.

سید محمد بطحایی وزیر آموزش و پرورش در این خصوص گفته است: «در صورتی که در زمستان دو هفته تعطیلات در نظر گرفته شود باید مدارس یک هفته زودتر شروع شوند همچنین پایان مدارس نیز با یک هفته تأخیر همراه است و دانش‌آموزان باید در هفته اول خرداد در کلاس‌های درس حاضر شوند که این موضوع به قانون و موافقت مجلس با تغییر شروع و پایان سال تحصیلی نیاز دارد».

وی در پاسخ به اینکه در مناطق گرمسیری با توجه به گرمی هوا، امکان برگزاری کلاس‌های درس در خرداد ماه وجود ندارد این طرح چگونه در این مناطق اجرایی می‌شود، خاطرنشان کرد: «در صورتی که تعطیلی دو هفته در زمستان مدنظر باشد چاره‌ای جز ادامه مدارس در خرداد ماه وجود ندارد».

بندی که سال‌هاست در شورا‌های آموزش و پرورش خاک می‌خورد

در بند ۲ وظایف و اختیارات شورای آموزش و پرورش استان در قانون تشکیل شورا‌های آموزش و پرورش آمده است: تصویب تقویم آموزشی مناطق تابعه با توجه به شرایط اقلیمی و جمعیتی هر منطقه.

در شرایطی این بند در وظایف و اختیارات شورای آموزش و پرورش استان آمده است که هیچ‌گاه به آن عمل نشده است.

اعضای شورای آموزش و پرورش استان:

- از امام جمعه مرکز استان یا نماینده وی که از میان روحانیون آشنا به موازین تعلیم و تربیت اسلامی تعیین می‌شود.

- استاندار

- مدیرکل آموزش و پرورش استان که دبیر و مسئول تعیین جلسات شوراست.

- شهردار مرکز استان

- رئیس سازمان برنامه و بودجه استان

- معاون پرورشی اداره‌کل آموزش و پرورش استان

- مدیرکل یا رئیس نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان

- دو نفر رؤسای آموزش و پرورش شهرستان به انتخاب رؤسای آموزش و پرورش مناطق استان

- یکی از استادان دانشگاه‌های استان با اولویت اساتید تعلیم و تربیت به انتخاب سایر اعضای شورا

- سه تا پنج نفر از معتمدان، فرهنگ‌دوستان، اولیای دانش‌آموزان یا صاحبان حرف و اصناف شهر مرکز استان بنا به پیشنهاد انجمن اولیا و مربیان استان و تصویب سایر اعضای شورا.

آنطور که مشاهده می‌شود شورای آموزش و پرورش استان توانایی تصویب تقویم آموزشی را دارد و این قانون در ۲۶ دی ماه ۱۳۷۲ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید، اما با مصوبه مجلس در سال ۱۳۷۶ و تصویب یک قانون واحد برای شروع و پایان سال تحصیلی تمام دانش‌آموزان کشور، بند «تصویب تقویم آموزشی با توجه به شرایط اقلیمی و جمعیتی هر منطقه» خاک می‌خورد.

یک نسخه واحد برای تمام دانش‌آموزان یا احیای بند خاک خورده

همانطور که ذکر شد، حضور دانش‌آموزان در مدرسه از جمله مواردی است که در سال‌های مختلف، به طور مداوم برای آن برنامه‌ریزی شده است و این تصمیم‌گیری از بالا به پایین، برای وزارت آموزش و پرورش که مصمم است سیاست «تفویض اختیار» را اجرا کند و مدرسه‌محوری در اولویت برنامه‌هایش باشد، تناقض ایجاد می‌کند.

به نظر می‌آید که اگر بند «تصویب تقویم آموزشی با توجه به شرایط اقلیمی و جمعیتی هر منطقه» قانون تشکیل شورا‌های آموزش و پرورش احیا شود، هم سیاست‌گذاری تفویض اختیار معنا می‌یابد و هم برای تمام دانش‌آموزان یک نسخه واحد پیچیده نمی‌شود.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت