اعتراف جوادی به کاستیهای نمایشگاه کتاب
رئیس سی و یکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با اعتراف به کاستیهای نمایشگاه، در عین حال اظهار کرد: این دوره از نمایشگاه مزیتهای بسیاری داشت؛ به طور مثال بازدیدهای گسترده از طیفهای مختلف.
خبرگزاری ایسنا: رئیس سی و یکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با اعتراف به کاستیهای نمایشگاه، در عین حال اظهار کرد: این دوره از نمایشگاه مزیتهای بسیاری داشت؛ به طور مثال بازدیدهای گسترده از طیفهای مختلف.
محسن جوادی امروز (شنبه، ۲۲ اردیبهشتماه) در برنامهای که برای تشکر و قدردانی از خبرنگاران و رسانهها برای پوشش نمایشگاه کتاب تهران در نظر گرفته شده بود، اظهار کرد: امسال نمایشگاه پوشش خبری بسیار خوبی داشت و سهم زیادی از بازدیدها به خاطر پوشش خبری بود که خبرنگاران از نمایشگاه کتاب داشتند. اگر این تعامل بین خبرنگاران و معاونت فرهنگی حفظ شود سهم بسیار زیادی از معرفی کتاب تا ارائه آن به مخاطبان میتواند داشته باشد. نه فقط لزوما خبرنگاران کتاب بلکه همه اهالی رسانه میتوانند به حوزه چاپ، نشر و توزیع کتاب کمک کنند. این فضای مناسبی که برای فروش کتاب و اقتصاد کتاب بهوجود آمده به خاطر خبرنگاران است. ما باید رسانه قوی داشته باشیم تا تقاضای کتابخواندن بیشتر شود.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سپس درباره جمعبندیاش از سی و یکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران اظهار کرد: برگزاری نمایشگاه در مصلا با توجه به آمارهایی که وجود دارد خیلی خوب بوده است. میزان بازدیدکنندگان افزایش پیدا کرده و فروش کتاب هم افزایش داشته است. در بخش بینالملل نیز مبادله رایت زیاد بود و رونمایی کتاب و نقد کتاب در این دوره از نمایشگاه جدیتر دنبال شد.
جوادی افزود: در مصلا نیز کاستیهایی وجود داشت. فشردگی سالن ناشران عمومی یکی از اشکالات بود؛ به طوریکه در روزهای آخر نمیشد در فضای این بخش حرکت کرد. همچنین اعتراضاتی در بخش عمومی به خاطر چینش غرفهها وجود داشت. اینکه چینش غرفهها براساس حروف الفبا باشد یا موضوعی، که مدیریت نمایشگاه بحثهایی در این موضوع داشت که قرار شد این موضوع به صورت جدیتری دنبال شود و آییننامه روشنی در اینباره نوشته شود. همچنین قرار شد برنامهریزیهایی داشته باشیم تا زودتر میهمان ویژه و شهر میهمان در نمایشگاه کتاب سال آینده تعیین شود. امسال این موضوع با تأخیر اتفاق افتاد که قدرت برنامهریزی را از ما میگرفت.
او خاطرنشان کرد: یکی از وجوه مثبت نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بازدید از نمایشگاه بود که طیفهای مختلفی از نمایشگاه دیدار کردند. این موضوع نشاندهنده انسجام ملی و فرهنگی ما بود. فرهنگ ایرانی-اسلامی خردهفرهنگهایی دارد که برخی از آنها در نمایشگاه حضور پیدا کردند و برنامههایی را نیز اجرا کردند. کسانی که به نمایشگاه آمدند از جناحهای مختلف فکری بودند که نشان میداد مقوله کتاب میتواند نقطه وحدت برای جامعه باشد.
جوادی سپس با اعتراف به کاستیهایی که این دوره از نمایشگاه داشت، گفت: مزایای زیادی هم در این دوره دیدیم. یکی از آنها دیدارها و بازدیدهای گسترده از نمایشگاه بود. مقام معظم رهبری در آخرین روز شلوغ نمایشگاه اینجا تشریف آوردند که بر حکم و اعتبار این دوره از نمایشگاه افزود. امیدوارم کتاب بتواند به عنوان هویتی برای ایرانیان شناخته شود و ایرانیان را با نام کتابهای ایرانی بشناسند.
سپس یحیی دهقانی، معاون اجرایی نمایشگاه کتاب، درباره این دوره از نمایشگاه با بیان اینکه صنعت نشر، صنعت ضعیفی است، گفت: همه نهادهای مسئول و رسانهها به این صنعت کمک میکنند تا مشکلات آن رفع شود. از مسئولان وزارت ارشاد به آقای دکتر صالحی (وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی) و آقای دکتر جوادی تشکر میکنم. من حضور این دو را افتخار و نعمتی برای نشر میدانم. همه عزیزان میدانید که در دورههای قبل تعاملی با صنف وجود نداشت، اما این دو عزیز به صنف بها میدهند. من حضورشان را مغتنم میدانم و امیدوارم حمایت آنها ادامه داشته باشد تا مشکلات را برطرف کنیم.
او افزود: با توجه به گزارشهایی که به دست ما میرسد و سرزدنهایی که خود من به نمایشگاه داشتم، نمایشگاه امسال را نسبت به سالهای گذشته از جهت فروش، میزان بازدیدکنندگان و آرامشی که وجود داشت موفقتر میدانم و این دو روز اخیر به خاطر افزایش جمعیت میزان فروش تقویت شد که این دلگرمی زیادی برای ناشران بود. انتظار ما از وزارت ارشاد و موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران این است که امر واسپاری امور به صنف هرچه سریعتر انجام شود و توجه بیشتری به آن وجود داشته باشد.
دهقانی در ادامه گفت: یکی از مشکلاتی که وجود داشت این بود که در نمایشگاه سال گذشته با وجود اینکه وزارت ارشاد از ما خواست کارها را زودتر انجام دهیم صنف همراهی نکرد و کارها به موقع انجام نشد. در واقع مشکل از صنف بود. ما انتظار داریم صنف پس از اتمام این دوره از نمایشگاه فعالیتهایش را آغاز کند تا سال آینده نمایشگاه بهتری داشته باشیم.
در ادامه همایون امیرزاده، رئیس کمیته نظارت و رسیدگی به تخلفات ناشران و سخنگوی نمایشگاه کتاب، اظهار کرد: از منظر یک سخنگو اگر بخواهم نمایشگاه را ارزیابی کنم باید بگویم اینکه من سخنگوی نمایشگاه بودم مانع رسانهای برای خبرنگاران ایجاد نکرد. من کمترین میزان مصاحبهها را داشتم. دسترسی خبرنگاران به کمیتهها نیز وجود داشت که آنها میتوانستند به راحتی با کمیتهها در ارتباط باشند. امسال رسانه به کمک نمایشگاه آمد. ما هر روز رسانهها را رصد میکردیم. رسانهها به ما کمک میکردند چه در روزهای نخست که جمعیت زیادی آمده بود و چه در روزهای بارندگی که تن ما را میلرزاند. نگاههای اهالی رسانه نگاههای منصفانه و دوستانهای بود.
او درباره میزان تخلفات در ۹ روز اول نمایشگاه نیز گفت: ما در ۹ روز ابتدای نمایشگاه ۲۰ جلسه برگزار کردیم تا به تخلفات رسیدگی کنیم، اما موضوعی که وجود دارد این است که چیزی که به عنوان تخلف معرفی میشود در بستری شکل میگیرد. مسائلی مانند قاچاق کتاب، افست و ارائه و فروش کتابهای سایر ناشران به خاطر مسائل و مشکلات جاری کشور است. بستر این تخلفات نمایشگاه نیست بلکه این مشکلات در نمایشگاه خود را نشان میدهد. ما موظف هستیم از ناشرانی که به صورت حرفهای فعالیت میکنند، صیانت کنیم.
امیرزاده خاطر نشان کرد: در ۹ روز اول نمایشگاه ۳۷۱ گزارش تخلف را مورد بررسی قرار دادیم که از این میزان منجر به صدور ۲۴۱ رأی شد. ۹۹ ناشر متخلف نیز از حضور در نمایشگاه منع شدند. البته امکان تجدیدنظر در آرا هم وجود دارد و ناشران میتوانند اعتراض کنند.
رئیس کمیته نظارت و رسیدگی به تخلفات ناشران سی و یکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران تأکید کرد: نمایشگاه بستر شکلگیری مشکلات نیست بلکه مشکلات در آنجا خود را نشان میدهد. ناشرانی که شش متر جا دارند میخواهند بیشترین سود را از نمایشگاه ببرند و گاهی اقدام به نقد کردن بنها میکنند که ما سعی کردیم با هماهنگیهایی که با سازمان ثبت احوال داشتیم این میزان را کاهش دهیم. شاید برای سال آینده فکری برای تخصیص یارانهها داشته باشیم.
همچنین داریوش رضوانی، رئیس کمیته تشریفات نمایشگاه، گفت: نمایشگاه کتاب تهران واقعا چهره بینالمللی و داخلی خود را در معرض نمایش گذاشت. حدود ۱۵ سفیر از نمایشگاه دیدار کردند و گفتگو داشتند. ۱۴ استاندار به جهت برگزاری روز استانها در نمایشگاه شرکت کردند. حضور مقام معظم رهبری، حضور علی لاریجانی ریاست مجلس شورای اسلامی و معاونان قوه قضاییه را در این دوره از نمایشگاه داشتیم. ۵۸ نماینده مجلس به صورت مستقیم از نمایشگاه دیدار کردند. ۱۷ هیأت خارجی از جمله کشورهای صربستان، هند، بنگلادش، فرانسه، ترکیه، عمان، تونس، روسیه و آلمان در نمایشگاه شرکت کردند.
امیرمسعود شهرامنیا، قائممقام نمایشگاه کتاب و مدیرعامل موسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران، نیز آماری را از میزان تراکنش و بازدید مردم از نمایشگاه ارائه کرد و گفت: ما عدد دقیقی را برای بازدید از نمایشگاه چند سالی است ارائه نمیکنیم. ما بازدیدها را به صورت تخمینی میدانیم. روز گذشته در چهار ساعت اولیه ۳۰۰ هزار نفر از نمایشگاه دیدن کردند که نشاندهنده رضایتمندی نسبی بازدیدکنندگان است و اینکه مصلا شرایط قابل قبولتری را دارد.
او با بیان اینکه ۴۰ درصد از فروش کتابها خارج از شبکه بانک عامل است، گفت: عدد ثبتشده در تراکنشهای بانک عامل تا پایان شب گذشته ۸۴ میلیارد تومان بود و تا ظهر امروز ۵ میلیارد دیگر اضافه شد. یعنی حدود ۸۹ میلیارد تومان که اگر آن ۴۰ درصد خارج از این تراکنشها را حساب کنیم تعداد تراکنشها حدود ۱۳۰ میلیارد تومان میشود که نشاندهنده رشد ۱۰ درصدی فروش کتاب در این دوره از نمایشگاه است.
شهرامنیا خاطر نشان کرد: تعداد تراکنشها حدود ۱۶ درصد بیشتر شده است که نشان میدهد ناشران کوچک نیز سهمی از فروش کتابها داشتند. این اتفاق مبارکی برای ما است، زیرا سال گذشته ناشران کوچک از فروش کتاب ناراضی بودند.
او همچنین گفت: بُعد بینالمللی نمایشگاه با حضور گستردهای همراه بود. حضور مهمان ویژه و شهر مهمان و همچنین بورسیهها از نقاط قوت نمایشگاه کتاب است و فعالیتهای فرهنگی خوبی در نمایشگاه شکل گرفت.
دیدگاه تان را بنویسید