روزنامه جوان: سالهاست که گفته میشود نحوه ورود به دانشگاه آسیب جدی به امر تعلیم و تربیت و روند آموزش و پرورش زده است و روش نامناسب جذب دانشجو در مراکز آموزش عالی باعث شده مشکلات موجود که همواره از آن سخن به میان میآید، به قوت خود باقی بماند. در این میان برگ برنده در دست کسانی افتاده است که میتوانند از طریق اقناع قبولی در دانشگاههای برتر، خانوادهها را ترغیب به ثبتنام در مؤسسات آموزشی خود کنند تا با بهکارگیری شیوههایی مثل کلاس کنکور، مشاوره و حتی روشهای تستزنی از این نمد برای خود کلاهی داشته باشند. از آنجایی که فقدان نظارت میان مؤسسات همچنان به قوت خود باقی مانده است، اکنون به گفته مسئولان تعداد آموزشگاههای غیرمجاز بیشتر از آموزشگاههای مجاز شده است و تنها در تهران ۹۱۲ آموزشگاه مجاز و ۹۵۰ آموزشگاه غیرمجاز وجود دارد. آموزشگاههای غیرمجازی که تنها راهحل حذف آن را فراهم کردن زمینه حذف تدریجی کنکور توسط دولت میدانند.
افزایش ظرفیتهای پذیرش دانشگاهها طی سالهای اخیر یکی از مواردی بود که تب شرکت در کلاسهای کنکور و مؤسسات آموزشی آمادگی در آزمون سراسری را بالا برد و داوطلبان شرکت در کنکور بعد از مدتی نه صرفاً برای قبولی در آزمون سراسری، بلکه به امید قبول شدن در دانشگاههای برتر کشور حاضر شدند تا با هر قیمت و هر هزینهای در این کلاسها شرکت کنند. در این رقابت تنگاتنگ داوطلبان آزمون سراسری برای دستیابی به صندلیهای دانشگاههای سطح یک کشور، به تدریج باعث سودآوری برای مؤسسات آموزشی شدند. مؤسساتی که تنور خود را قبل از کنکور گرم کرده و با توجه به نیاز داوطلبان با بهانههای مختلف از قبیل: تستزنی، آمادگی کنکور و مشاوره انتخاب رشته هزینه گزاف را از جیب خانوادهها برمیداشتند و در این راستا تبلیغات گسترده و قول قبولی بر افزایش روزانه این مؤسسات اضافه کرد. بهگونهایکه اکنون گفته میشود تعداد مؤسسات غیرمجاز بیش از فعالیت مؤسسات مجازی است که اگر از حق نگذریم تا حدی توانستهاند در کنار اهداف و کارکردها به ایجاد اشتغال کمک کنند.
اما نکته مهم این است که فعالیت موازی این مؤسسات غیرمجاز باعث شده تا علاوه بر آنکه فعالیت اصلی مؤسسات آموزشی را به حاشیه ببرد، بلکه با ایجاد التهاب فضای مسمومی را در جو مهمترین آزمون علمی کشور هم ایجاد کنند. پیشی گرفتن مؤسسات غیرمجاز از مجاز در آیین رابطه قدرتالله علیزاده، نایب رئیس شورای مؤسسان مراکز آموزشی کشور گفت: تعداد آموزشگاههای غیرمجاز بیشتر از آموزشگاههای مجاز است و طبق تحقیقات کارگروه ویژه ما در تهران ۹۱۲ آموزشگاه مجاز و ۹۵۰ آموزشگاه غیرمجاز داریم.
وی چالشهای آموزشگاههای آزاد را برشمرد و معتقد است: یک مشکل اساسی ما فعالیت موازی مراکز غیرمجاز است که یا از هیچ نهادی مجوز ندارند یا از نهادهای دیگری، چون شهرداری، جهاددانشگاهی و وزارت ارشاد مجوز فعالیت فرهنگی دریافت میکنند. علیزاده بیان داشته است: آموزشگاههای مجاز از سوی آموزشوپرورش در حیطههایی، چون تأیید فضا، انتخاب مدیر، بیمه، پرسنل و مالیات نظارت میشوند، درحالیکه این نظارت بر آموزشگاههای دیگر وجود ندارد. ضرورت فراهم کردن حذف کنکور همچنین حمایت میرزاده در واکنش به اظهارات نایب رئیس شورای مؤسسان مراکز آموزشی کشور مبنی بر اینکه کمتر از ۲۰ مؤسسه کنکوری جامعه را ملتهب میکنند، میگوید: اگر واقعاً کمتر از ۲۰ مورد هستند این در شأن نظام نیست که با چنین وضعی روبهرو باشد. اگر این مؤسسات قانون را زیرپا میگذارند و مانع اجرای سند تحول میشوند و دولت نمیتواند اسامی آنها را اعلام کند، اجازه دهند مجلس از طریق قوهقضائیه جلوی آنها را بگیرد. وی اضافه میکند: اسامی را مکتوب اعلام کنید تا اگر دولت نمیتواند ما با کمک قوهقضائیه ورود کنیم. اگر مؤسسهای متخلف است سریعاً باید مجوزش را
لغو کنند.
سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی با اشاره به سرانجام حذف کنکور گفت: دولت تا پایان سال ۹۷ باید زمینه حذف کنکور را فراهم کند. البته وزارت علوم معتقد است زمینه در آموزشوپرورش فراهم نیست. با این حال جلوی پای دولت مانع قانونی برای روشن کردن تکلیف کنکور و آموزشگاهها وجود ندارد.
آنچه میرزاده به آن اشاره میکند بر این اساس است که باید با انتخاب قانون مشخص بر فعالیت اینگونه نهادها نظارت دقیق داشت یا اینکه در گام مهمتر دولت تکلیف نهایی کنکور و وضعیت آموزشگاهها را مشخص کند. البته این موضوع تنها یکی از حاشیهها در بحث وضعیت ورود به دانشگاهها از طریق کنکور است و این در حالی است که طبق قانون باید طی مدت زمانی پنج ساله، ۸۵درصد پذیرش در دانشگاههای کشور بر اساس سوابق تحصیلی و ۱۵ درصد با توجه به آزمون باشد که سالهاست دو وزارتخانه علوم و آموزشوپرورش سعی دارند در این رابطه مدلی طراحی، ارائه و اجرا کنند!
دیدگاه تان را بنویسید