ایرانیان چطور به‌حج ۹۶ می‌روند؟

کد خبر: 676164

شهریور سال گذشته بود که ماجرای دستبندهای اسرائیلی برای حجاج در رسانه‌ها منتشر شد. هرچند پیگیری این خبر آن زمان برای خوانندگان جذاب بود اما سال گذشته ایران نماینده‌ای در مراسم حج نداشت و به همین دلیل موضوع انعکاس داخلی نداشت و مسئولان لزومی به واکنش نمی‌دیدند.

روزنامه صبح نو: شهریور سال گذشته بود که ماجرای دستبندهای اسرائیلی برای حجاج در رسانه‌ها منتشر شد. هرچند پیگیری این خبر آن زمان برای خوانندگان جذاب بود اما سال گذشته ایران نماینده‌ای در مراسم حج نداشت و به همین دلیل موضوع انعکاس داخلی نداشت و مسوولان لزومی به واکنش نمی‌دیدند. آن زمان رسانه‌ها نوشتند که عربستان سعودی مسوولیت ساخت دستبند هوشمند برای استفاده حجاج از زمان ورود به فرودگاه‌های این کشور تا بازگشت را به شرکت اسراییلی «جی 4 اس» واگذار کرده است. این دستبند مجهز به نوعی فناوری بسیار پیشرفته است که به سازمان‌های جاسوسی بیگانه دارای روابط استراتژیک با آل‌سعود هستند این امکان را می‌دهد که هر لحظه بخواهند از مکان حضور حجاج آگاه شوند.

حالا امسال مذاکرات حج به ثمر رسیده و قرار است دوباره حجاج ایرانی راهی عربستان شوند و همین مساله ماجرای دستبندهای اسرائیلی و لزوم استفاده از آن برای حجاج ایرانی را در محافل رسانه‌ای داغ کرده است.
مسوولان حج وزیارت می گویند خبری از دستبندهای اسرائیلی نیست و عربستان هیچ‌گاه طرح سال گذشته را عملیاتی نکرده است، بلکه حالا این ایران است که از طریق دانش بومی می‌خواهد آن طرح را برای حجاج خودش اجرا کند تا مانع از تکرار حوادث منا شود.
سرپرست حجاج ایرانی در ادامه برای روشنگری درباره مچ‌بندهایی که قرار است زائران ایرانی در حج امسال استفاده کنند، توضیح داد: در فضای مجازی شایعه‌هایی درباره ساخت دستبندهای فلزی به سفارش عربستان توسط شرکت اسرائیلی مطرح شد، درحالی‌که ساخت این مچ‌بندها با عربستان هیچ ارتباطی ندارد.
حجت‌الاسلام و المسلمین قاضی عسکر نمونه‌ای از این مچ بندها را برای جلب اطمینان نشان داد و گفت: این دستبندها تولید داخل کشور و از جنس پلاستیک است که حاوی اطلاعات محدودی از زائر شامل مشخصات فردی، نام هتل، کاروان و نوع بیماری خواهد بود که نه تنها هیچ مشکلی ندارد، بلکه با توجه به سن زائران ایران و آمار گمشدگان هر سال، ضریب ایمنی آنها را بالا می‌برد.

این مچ‌بندها به سیستم مکان‌یاب یا GPS مجهز نیست، چرا که برای استفاده از آن باید با عربستان هماهنگ و توافق کنند که این موضوع در مذاکرات بعدی پیگیری خواهد شد.

به شایعات توجه نکنید
حجت‌الاسلام‌والمسلمین سیدعلی قاضی عسکر درخصوص انتشار برخی شایعات در فضای مجازی پیرامون حج گفت: بسیاری از مطالب مطرح شده درباره حج، انحرافی است و مردم نباید به آنها توجه کنند. متأسفانه وادار کردن مردم به انصراف از حج، پیشینه تاریخی دارد، در‌حالی‌که فرهنگ دینی به آن توصیه مؤکد کرده است.
حج نه تنها پیامدهای خیرخواهانه‌ای همچون مدرسه‌سازی در نقاط محروم کشور داشته، بلکه گردش مالی بزرگی را برای کشورمان ایجاد کرده است. یک‌و‌نیم میلیون نفر در نوبت حج هستند که ۱۵ سال طول می‌کشد تا همه آنها به این سفر بروند.
بیشترشان هم نخستین‌بار است که به حج مشرف می‌شوند، با این حال تعجب می‌کنم چطور حتی برخی مذهبی‌ها تحت تأثیر افکار مسموم قرار گرفته‌اند و می‌پرسند چرا ایرانی‌ها باید به حج بروند.
سؤال ما هم از آنها این است؛ چرا نباید بروند؟! حج رکن دین است. مگر می‌شود ایرانی‌ها در آن حضور نداشته باشند.
سرپرست حجاج ایرانی، مطالب منتشر شده از حج در فضای مجازی را اغلب دروغ دانست و افزود: مثلاً گفته‌اند امام جمعه مکه، خون شیعیان را حلال اعلام کرده است، درحالی‌که پژوهشکده حج پس از ۶ ماه بررسی خطبه‌های نماز جمعه مکه، حتی یک جمله در این باره پیدا نکرد و در نهایت دریافتیم که این فتوا به شخصی اردنی منسوب می‌شود که چهره‌اش شبیه یکی از خطبای مسجدالحرام است. از سوی دیگر فردی در یکی از کشورهای عربی که نوع پوشش او تأییدی بر هویت اوست، مطالبی از این دست مطرح کرده که ارتباطی به عربستان ندارد، اما چرا برخی بی‌دقتی می‌کنند و با طرح این سخنان از مردم می‌خواهند فیش‌های حج را پاره کنند.
آیا در مملکت اسلامی که حج یکی از ارکان دینی‌اش است باید اینطور برخورد شود؟
حجت‌الاسلام‌والمسلمین قاضی‌عسکر درباره ضمانت اجرایی توافقنامه حج ایران و عربستان با توجه به قطع روابط دو کشور نیز گفت: توافقنامه دو کشور، حکم ضمانت اجرایی را دارد. این همان ضمانتی است که وزیر عربستان سعودی آن را امضاء کرده است.
شرایط حضور کارشناسان ایرانی در عربستان که این مدت پیگیر خدمات و تدارکات برای زائران ایرانی بودند نیز نشان می‌دهد؛ سعودی‌ها مراقب هستند و بستر را فراهم کرده‌اند تا قراردادها در اجاره مسکن، حمل‌و‌نقل و تغذیه به نتیجه برسد. احساس می‌کنم مشکلی در مسیر حج زائران ایرانی وجود نداشته باشد.
وی سپس بند مربوط به تأمین امنیت زائران ایرانی را از روی توافقنامه دو کشور خواند و افزود: عربستان با امضای این توافقنامه متعهد شده تا زمانی که زائران ایرانی در خاک این کشور هستند، سلامتی، آسایش، عزت، حرمت و امنیت آنها را تأمین کند.
این بند هم فقط مختص زائران ایرانی نیست، برای همه کشورهاست.
سرپرست حجاج ایرانی در پاسخ به این پرسش که در صورت بروز هر نوع مشکلی در زمان حج، مسوول حل‌وفصل اختلافات و مشکلات کیست، گفت: در توافقنامه حج دو کشور صراحتاً مشخص شده ۱۰ نفر از بخش کنسولی وزارت خارجه ایران از اول ماه شوال تا پایان ماه محرم در مکه، مدینه و جده مستقر شوند تا در صورت بروز هر نوع مشکلی، پیگیری‌های لازم را انجام دهند. این توافق امضاء شده است.

ضمن اینکه بنده و رییس سازمان حج و زیارت همزمان در عربستان حضور داریم و پیگیر هستیم و ان‌شاءالله که مشکلی پیش نخواهد آمد.

تکلیف صدور ویزای ایرانی‌ها در زمان تعطیلی سفارت عربستان
وی درباره چگونگی صدور روادید حج برای زائران ایرانی با توجه به قطع روابط دو کشور، اظهار کرد: این مشکل در توافقنامه حل شده است. در گذشته گاهی سعودی‌ها حرف از کشور ثالث می‌زدند، اما حالا پذیرفته‌اند روادید اتباع ایرانی را الکترونیکی صادر کنند و در فرودگاه، روی پرینت آن، مُهر ورود بزنند.

توافق شده برای کاهش معطلی زائران ایرانی در فرودگاه عربستان، نیروی انتظامی در داخل کشور انگشت‌نگاری زائران را انجام دهد و اطلاعات آن در اختیار سعودی‌ها قرار گیرد. احساس می‌کنیم با توجه به حوادث منا و مسجدالحرام، این اطلاعات در حوادث احتمالی، کاربرد خواهد داشت.

سفر حج چند روزه شد؟

وی سپس با یادآوری اینکه امسال ۸۶ هزار و ۵۰۰نفر از ایرانی‌ها به حج مشرف می‌شوند، درباره مدت زمان حضور آنها در عربستان توضیح داد: ما تا کنون خیلی تلاش کرده‌ایم مدت زمان حج را کوتاه کنیم، در گذشته محدودیت‌های فرودگاه‌های جده و مدینه این اجازه را نمی‌داد. الان که این فرودگاه‌ها توسعه پیدا کرده است سازوکاری طراحی شده که زائران ایرانی بین ۳۰ تا ۳۴ روز در عربستان حضور داشته باشند. اگر در آینده این فرودگاه‌ها شرایط لازم را مهیا کنند، ما هم مدت زمان حضور زائران ایرانی را به کمتر از ۳۰ روز می‌رسانیم. البته راه برای افرادی که می‌خواهند بیشتر بمانند، بسته نیست.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت