خبرگزاری تسنیم:مهدی طالعینیا در «نشست و رونمایی از پرده درویشی با موضوع شاهنامه ای»؛ اظهار داشت: این پرده نخستین پرده نقالی شاهنامه ای با الگوی پرده درویشی است.
وی با اشاره به اینکه پیش از این پردههای عاشورایی ،درویشی و تابلوهای شاهنامه ای وجود داشته اند، افزود: این پرده نقالی یکی از ابزارهای کار نقال است که همراه سایر ابزارش نظیر لباس، کشکول، چوب و ... با خود به این طرف و آن طرف میبرد و مانند تابلو جنبه تزیینی ندارد. این هنرمند با بیان اینکه در ترسیم این پرده، از پرده درویشیهای قدیم الهام گرفته است، تصریح کرد: پرده درویشیهای قدیم با موضوعات مذهبی و فورکلر هستند که در این تابلو به جای هر یک از عناصر و رویدادهای مذهبی عناصر و رویدادهای شاهنامه جایگزین شده اند و تشابهات آنها به تصویر در آمده است. طالعینیا در ادامه این پرده را نمایانگر موضوعات شاهنامه از قبیل تولد رستم، کشته شدن رستم، هفت خوان رستم، نبرد رستم و سهراب و ... دانست و به مقایسه، تشابهات و بیان ویژگیهای رویدادهای مذهبی و شاهنامه ای در این اثر پرداخت. وی گفت: در پردههای درویشی مهمترین عنصر یعنی حضرت ابوالفضل (ع) در مرکز تابلو ترسیم میشود در صورتیکه در این تابلو رستم به عنوان نمادی از قهرمان شاهنامه به تصویر در آمده است. همچنین در گوشه این پرده بر خلاف پردههای درویشی که تصویر سید الشهدا و حضرت
علی اکبر را مشاهده میشود نقشی از رستم در حال به آغوش کشیدن سهراب نمایان است. این هنرمند در ادامه با اشاره به برخی دیگر از موارد از این قبیل به دلایل شکل گیری این اثر پرداخت و گفت: با توجه به مراجعات نقالان شاهنامه خوان و در خواستهای آنان برای ترسیم پرده ویژه برای شاهنامه که بیانگر موضوعات ملی و حماسی شاهنامه باشد این تابلو را ترسیم کردم. پرده درویشی مهمترین ابزار نقالی همچنین مریم نعمت طاووسی - رئیس پژوهشکده هنرهای سنتی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری نیز در این نشست اظهار داشت: بعد از ثبت پرونده نقالی یکی از بخشهایی که در این پرونده هنوز مورد بررسی و رسیدگی شایسته قرار نگرفته است پرده درویشی است. وی یکی از شاخههای نقالی را پرده خوانی و پرده را یکی از مهمترین ابزار نقالی دانست و گفت: خوشبختانه هنوز افرادی نظیر طالع نیا هستند که در این هنر فعالیت میکنند و میتوان از تجربیات آنها در این هنر بصورت کتاب بهره برد.
دیدگاه تان را بنویسید