پای تستچیها و کنکورچیها روی مغز دبستان!
کنکوری که باشی عیدت نه فقط تعطیل نیست که مؤسسات کنکوری برای عیدت برنامهریزی میکنند تا هم تو بتوانی تست زدن را بهتر تمرین کنی و هم آنها از تب تند کنکور و تحصیلات دانشگاهی برای برشته کردن نان خود بهره بگیرند
شاید بتوان گفت: تب تند کنکور در جامعه تا حدود زیادی فروکش کرده و جای خود را به تب تحصیلات تکمیلی مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا داده است. با وجود این، اما مؤسسات آموزشی کنکوری همچنان در تلاشند تا این تب سرد نشود چراکه با سرد شدن تب تحصیلات دانشگاهی در جامعه، منبع درآمد این مؤسسات محدود خواهد شد، به همین خاطر هم با تغییرات جمعیتی کشور و کاهش تعداد داوطلبان ورودی دانشگاهها، بسیاری از این مؤسسات خود بروز میکنند و با طراحی کلاسهای خاص، کتابهای آموزشی، حل مسئله و تستزنی در انواع مختلف و همین طور طراحی اردوهای نوروزی برای کنکوریها تلاش میکنند تا همچنان در عرصه باقی بمانند. در این بین برخی مؤسسات پا را فراتر نهاده و سراغ مقطع تحصیلی ابتدایی هم رفتهاند تا به این وسیله جمعیت بالقوه تحت پوشش و صد البته درآمدهای خود را افزایش دهند. این در حالی است که طی سالهای اخیر با پدیده صندلیهای خالی در ساختار آموزش عالی مواجه هستیم و رقابت در کنکور برای داوطلبان ورودی دانشگاهها بر سر دانشگاه محل تحصیل است نه ورود به دانشگاه. از سوی دیگر بالا رفتن تب کنکور ومحدود شدن مفهوم موفقیت به داشتن مدرک تحصیلی بالا امری است که موجب اضطراب و پریشانی برای بچهها و خانوادهها میشود و خیلی وقتها جامعه را از مفهوم اصلی تعلیم و تربیت منحرف میکند.
«اردوی نوروزی برای دانشآموزان دختر و پسر، پایههای ششم ابتدایی تا چهارم دبیرستان (پیش دانشگاهی) در دو بازه زمانی دوم تا ششم فروردین (اردوی اول) و هشتم تا ۱۲ فروردین (اردوی دوم) برگزار میشود.
افروز با انتقاد از ساختار نظام آموزشی کشورمان معتقد است: متوسطه ما باید یک دوره کاربردی مهارت محور و خلاقپرور عمومی شود؛ چراکه این چند رشتهای بودن برای ۱۱۰ سال قبل است و تاریخ آن منقضی شده است و همینها باعث کنکورگری میشوند. از نگاه این روانشناس بروز پدیده کنکورگری نشانهای از ضعف آموزش و پرورش کشور است. وی در این باره میگوید: «مگر آموزش و پرورش توان ندارد همین کتابهای درسی را آموزش بدهد و حافظهمحوری آفتی است که جبران نمیشود و سکوت در این خصوص خیانت است.»
از نگاه معاون سابق آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش، توسعه بیرویه آموزشگاههای آزاد و نظارت ضعیف بر این آموزشگاهها نیز در این موضوع تأثیرگذار است حتی در برخی مواقع مدیر مدرسه دانشآموز را به آموزشگاه خصوصی ارجاع میدهد. سحرخیز با اشاره به اینکه کنکور لطمه بزرگی را به آموزشوپرورش میزند، میافزاید: کنکور امتحانات و برنامهریزیهای ما را تحت تاثیر قرار داده است و تمام سمت و سوی آموزشها به سمت سؤالات چهارگزینهای است به گونهای که حتی دانشآموز در دوره پیش دانشگاهی به کلاس درس نیامده و پیشدانشگاهی را غیرحضوری میکند با این استنباط که آموزشهای ارائه شده در مدرسه به موفقیت او در کنکور کمک نمیکند و به جای حضور در مدرسه به کلاس تستزنی میرود. وی با بیان اینکه هرگونه تولید محتوا در زمینه کتابهای درسی باید با مجوز آموزشوپرورش باشد، میافزاید: هماکنون کدام یک از کتب کمک آموزشی که مرتبا در تلویزیون تبلیغ میشود، مجوز آموزش و پرورش را دارد؟ این کتب دانش آموز را به نخواندن کتب درسی و فکر نکردن عادت داده و صرفا روشهای تستزنی را به آنها آموزش میدهد.
با تمام اینها، اما به رغم وجود سند تحول بنیادین نظام آموزش و پرورش و حتی سند پرحاشیه ۲۰۳۰، همچنان کنکور پابرجاست و مؤسسات آموزشی متعددی در این حوزه فعالند و آزادانه تبلیغ میکنند، کتابهای تست منتشر میکنند، کلاس میگذارند و اردو برگزار میکنند و خانوادهها و دانشآموزان در التهاب کنکور بخشی از زیباترین روزهای زندگیشان را در حالی میبازند که بسیاری از تحصیلکردهها با وجود داشتن مدرک تحصیلی بالا شاغل نیستند.
دیدگاه تان را بنویسید