چهارشنبه سوزی به جای چهارشنبه سوری

کد خبر: 644137

جنگی که در آخرین سه شنبه سال در خیابان ها درمی گیرد، سلامت جسمی و روانی همه ما را تهدید می کند

روزنامه ایران: چهارشنبه سوری یکی از سنت‌های دیرینه و باستانی ما ایرانیان است که فلسفه وجودی بسیار قابل احترامی دارد، اما این سنت متأسفانه در سال‌های اخیر از محتوای خود خالی شده و به رزمایشی تمام عیار تبدیل شده است.
ملزومات مراسمی که در شب چهارشنبه آخر سال برگزار می‌شود برخلاف گذشته‌های نه چندان دور دیگر بوته و آجیل و شیرینی و شعر و ترانه نیست. این روزها نارنجک‌های دست ساز حاوی اکلیل و سرنج در کنارمنورهای سوتی با صدایی مهیب میدانداری می‌کنند و چنان صحنه‌ای را به تصویر می‌کشند که حتی جرأت نمی‌کنی پای در خیابان بگذاری. حالا اگر نوجوانی هم در خانه داشته باشی دلشوره حضور او در این کارزار هم به این مصیبت اضافه خواهد شد. متأسفانه سال‌هاست که این جشن باستانی به اتفاقات دلخراش و حتی مرگ برخی از مصدومان ختم می‌شود و در یک کلام سلامت جسمی و روانی بسیاری از شهروندان را به مخاطره می‌اندازد. در اینجا این سؤال پیش می‌آید که آیا نمی‌توان از این حوادث پیشگیری کرد؟
دکتر محمد جواد فاطمی در پاسخ به این سؤال به «ایران» می‌گوید: حوادث دو نوع هستند، در شکل‌گیری دسته‌ای از آنها مانند سیل و زلزله انسان دخالتی ندارد. اما گروه دیگر از خطاهای انسانی ناشی می‌شوند. سوختگی و صدمات ناشی از آن، از جمله حوادثی است که با جلوگیری از خطای انسانی قابل کنترل و پیشگیری است.
رئیس انجمن حمایت از بیماران سوخته می‌افزاید: کشورهای توسعه یافته توانسته‌اند با آموزش صحیح، فرهنگ‌سازی و همچنین استانداردسازی وسایل و اماکن عمومی از بروز حوادثی از این دست پیشگیری کنند. اما کشورهای توسعه نیافته یا در حال توسعه همواره تاوان کم کاری خود در زمینه ایمن‌سازی و فرهنگ‌سازی را با جان مردم پرداخت می‌کنند. حقیقت این است درحالیکه کشورهای توسعه یافته وظیفه خود را در مقابل پیشگیری از حوادث ناشی از خطاهای انسانی انجام می‌دهند بسیاری از ما حتی اطفای حریق را یاد نگرفته‌ایم.
به گفته این فوق تخصص جراحی پلاستیک، برخلاف تصور عامه مردم، پوست جایگزین ندارد. پوستی که دچار سوختگی می‌شود و از بین می‌رود حتی با جراحی پلاستیک و درمان دارویی هم به طور کامل ترمیم نخواهد شد.
دکتر فاطمی در ادامه با اشاره به فرهنگ چهارشنبه سوری اظهار می‌کند: در فرهنگ باستانی ما به میمنت پایان زمستان و آغاز بهار چهارشنبه آخر سال را جشن می‌گرفتند و از آنجایی که نور و روشنایی همیشه از نظر انسان، منبع خیر و برکت است در این جشن سنتی بوته‌ای آتش می‌زدند و از روی آن می‌پریدند. اما متأسفانه کم کم این فرهنگ به دست فراموشی سپرده شد و با عملکرد نامناسب مردم و مسئولان این سنت به سمتی پیش رفت که امروزه چهارشنبه سوری به چهارشنبه سوزی تبدیل شده است.
وی در پاسخ به این سؤال که چه کسانی در معرض خطر هستند می‌گوید: کودکان و خصوصاً نوجوانان که سعی می‌کنند هیجان خود را تخلیه کنند نخستین قربانیان چهارشنبه سوزی هستند. پس از آنها میانسالان و افرادی که رهگذرند، ناخواسته هدف پرتاب وسایل محترقه قرار می‌گیرند و دست آخر بسیارند افرادی که در جریان تولید وسایل غیراستاندارد آتش بازی دچار صدمات جدی می‌شوند.
دکتر فاطمی با تأکید بر اینکه حتی نوع استاندارد وسایل آتش بازی خطرناک است توصیه می‌کند: هرچند به دلیل تفاوت و جدایی نسل‌ها، فرزندان حرف شنوی کمتری از والدین دارند اما والدین باید سعی کنند در شب چهارشنبه سوری درکنار فرزندانشان باشند و از آنها مراقبت کنند.

رئیس انجمن حمایت از بیماران سوخته در خاتمه خاطرنشان می‌کند: در صورتی که فردی در هنگام آتش بازی دچار سوختگی شد بسرعت محل سوختگی را با آب معمولی سرد کنید و با قرار دادن گاز استریل روی محل سوختگی او را به نزدیک‌ترین مرکز درمانی برسانید. اما اگر فردی در اثر انفجاردچار صدمه شد، با بالا نگه داشتن عضو آسیب دیده و فشار دادن گاز استریل روی آن، مانع خونریزی شوید و مصدوم را به مرکز درمانی برسانید.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت