سرویس اجتماعی فردا؛ عماد صادقی نسب: توجه به برقراری عدالت در ارائه امکانات آموزشی و فراهم آوردن بستر مناسب برای تحصیل کودکان و نوجوانان اقصی نقاط کشور، جزو وظایف انکارناپذیر وزارت آموزش و پرورش و ادارات متبوع آن است. حال آنکه در مواردی خیرین نیز وارد عرصه شده، آستینها را بالا زده و در کنار آموزش و پرورش به ساخت مدرسه و اماکن آموزشی مشغول میشوند تا هیچ کدام از فرزندان ایران، از تحصیل بازنمانند. اما گاهی هم اتفاقاتی رخ میدهد که خیر را دلسرد کرده و تعجب مردم را برمیانگیزاند. جدای آنکه آموزش و پرورش موظف به تامین فضاهای آموزشیست و اقدامات خیرخواهانه، داوطلبانه تلقی میشوند؛ ولی برخی اوقات خود آموزش پرورش ضمن بیاعتنایی به وظیفه روشن خود، دست به کارهایی میزند که به مثابه بار اضافه بر دوش خیرین مدرسه ساز است. یک ماجرای عجیب! بسیاری از رسانهها در همان روزهای نخست، به انعکاس این ماجرای عجیب پرداختند. آموزش و پرورش شهرستان پردیس به مدرسه خیرساز «امیرعلاقبند» نقل مکان کرد و بسیاری از امیدها برای افزایش ظرفیت آموزشی این شهرستان را ناامید ساخت. فاطمه آقچهلو، مدیر روابط عمومی و مسئول پروژههای بنیاد
نیکوکاری برین (صالح) در توضیح این ماجرا میگوید: «طبق توافقنامهای که میان بنیاد نیکوکاری برین با اداره کل نوسازی مدارس تهران در یکم بهمن ماه سال ۹۴ منعقد شد، خیرین این بنیاد اقدام به ساخت مدرسهای در فاز ۴ بخش پردیس بومهن کرده و در پایان اسفند این مدرسه افتتاح شد. قرار بود از ابتدای مهر ماه امسال شاهد حضور دانش آموزان در این مدرسه باشیم. ابتدای سال تحصیلی برای بازدید به مدرسه رفتیم و از اتفاق رخ داده شوکه شدیم، اداره کل آموزش و پرورش پردیس در اقدامی تامل برانگیز و بدون اطلاع قبلی به خیر مدرسه ساز، این ساختمان را تصاحب کرده بود.»
مکاتبات بنیاد خیریه برین - به عنوان متولی ساخت این مدرسه - ، اداره نوسازی مدارس و انجمن خیرین مدرسه ساز استان تهران، به جایی نرسید و این مدرسه نوساز، پیش از آن که بتواند دانش آموزان پردیس را به خود ببیند، به محل استقرار کارمندان و مدیران اداره آموزش و پرورش این شهرستان تبدیل شد و بنیاد نیکوکاری برین، همچنان در حال پیگیری حق کودکان و نوجوانان پردیس است تا شاید فضای آموزشی ساخته شده برای آنها، به خودشان بازگردد. انفجار جمعیتی در پردیس شهرستان پردیس پس از آن که در آذرماه سال ۹۱ به تابعیت استان تهران درآمد، افزایش جمعیت کمنظیری را تجربه کرد. توسعه پردیس تا جایی پیش رفت که جمعیت آن در سال ۹۲، بنا به گفته فرماندار وقت «با رشدی ۵۰ درصدی به ۱۰۴ هزار نفر رسید». ساخت انبوهی از مجتمعهای مسکونی اگرچه آبادانی نسبی را به این منطقه از استان تهران رساند، اما از طرفی کمبود امکانات در مقایسه با جمعیت ساکن در آن، مردم این شهرستان را به مشکلات عدیدهای رو به رو ساخت. یکی از مهمترین معضلات پیشروی مردم پردیس، کمبود فضای آموزشی در این شهرستان است. چنان که برخی مدارس این شهرستان، به واسطه عدم در اختیار داشتن فضای کافی،
مجبورند کلاسها را در دو شیفت صبح و بعد از ظهر برگزار کنند. مشکل اصلی اما از جایی آغاز شد که ادارات پردیس از شهر تهران منفک شده و بنا شد که به صورت مستقل جانمایی و مدیریت شوند. یکی از این ادارات که چند ماهیست حاشیه فراوانی برای خود ایجاد کرده، اداره آموزش و پرورش شهرستان پردیس است. با وجود اِشراف مسئولان آموزش و پرورش پردیس به کمبود فضای آموزشی و افزایش جمعیت، اداره مذکور را در فضایی مستقر کردند که میتوانست چند صد دانش آموز را پذیرا باشد و خانوادههایی بسیاری را از نگرانی پیرامون آینده تحصیل فرزندانشان خلاص کند. سعی میکنیم زودتر برویم! با وجود انبوهی از واکنشها، آموزش و پرورش پردیس تقریبا اظهارنظر نمیکند و سکوت پیشه کرده است. در حالی که این اداره به عنوان یکی از طرفین مجادله و مقصر اصلی این اتفاق باید موضع خود را شفاف ساخته و به توضیح چرایی تصرف این مدرسه و برنامه تخلیه آن بپردازد. سلیمانی، رییس اداره آموزش و پرورش پردیس، در توضیحی کوتاه به خبرنگار «فردا» گفت: «این مدرسه بالاخره تخلیه میشود. حتی سعی میکنیم که زودتر از اردیبهشت هم آن را تحویل دهیم. این مدرسه طبق برنامهای که اعلام شده به
دانشآموزان ۱۲ فروردین تحویل داده میشود و ما در مکان فعلی آنها مستقر خواهیم شد.»
وضعیت مدارس ۱۲ فروردین و علی اصغر اکنون با گذشت تقریبا نیمی از سال تحصیلی، وضعیت مدرسه خیرساز علاقبند پردیس در هالهای از ابهام دارد و بسیاری به همان وعده و وعیدهای نامحتمل آموزش و پرورش شهرستان امید بستهاند. در تماس خبرنگار فردا با مدرسه دخترانه «۱۲ فروردین» در فاز ۴ پردیس، مشخص شد که قرار است دانش آموزان آن به مدرسه خیرساز علاقبند نقل مکان کنند. یکی از مسئولان این مدرسه در توضیح برنامه اداره آموزش و پرورش پردیس میگوید: «به ما اطلاع دادهاند که قرار است به مدرسه امیرعلاقبند برویم و اداره هم در مکان فعلی مدرسه ۱۲ فروردین مستقر شود. اما هنوز مشخص نیست که این اتفاق چه زمانی رخ خواهد داد.»
این برنامه جابهجایی اما در حالی تدوین شده که فضای مدرسه حضرت علی اصغر (ع) در فاز ۴ پردیس، در مقایسه با تعداد دانشآموزان ثبت نامیاش بسیار کم است و انتظار میرفت که به جای آموزش و پرورش، دانش آموزان علی اصغر به مدرسه ۱۲ فروردین منتقل شوند. مدرسه پسرانه حضرت علی اصغر در مکانی قرار گرفته که نه تنها کوچک است، که به واسطه تعداد زیاد دانش آموزاناش، اسباب هر روزه شکایت همسایگان از سر و صدا را نیز فراهم آورده. اگرچه همسایهها، اولیاء دانشآموزان و برخی معلمان از وضعیت مدرسه گلهمندند، اما خانم تک، مدیر مدرسه حضرت علی اصغر (ع)، در گفتوگو با «فردا» با اعلام رضایت نسبی خود از وضعیت موجود میگوید: «این وظیفه اداره است که مکانی را در نظر بگیرد. پردیس الان شهرستان شده و آموزش و پرورش آن به مکان بزرگ نیاز دارد. اصلا شخصیت یک اداره جای بزرگ میطلبد و همین بزرگی میتواند به افزایششان شهرستانمان هم کمک کند.»
او در پاسخ به اظهارنظری پیرامون کوچک بودن مدرسه علی اصغر ادامه میدهد: «بله مدرسه حضرت علی اصغر (ع) کوچک است، ولی من به شخصه این مدرسه را دوست دارم و دخالتی هم در تصمیمات سازمان عمران مدارس نمیکنم. اگر مدرسه بزرگتر بدهند، جابهجا میشویم، اما با این شرایط هم مشکلی نداریم.»
پاک کردن صورت مسئله!
شاکی اصلی ماجرا، بیناد خیریه برین است. بنیادی که در مناطق محروم کشور اقدام به مدرسهسازی میکند و تاکنون بسیاری از فرزندان از تحصیل بازمانده ایران را به مدارس نوساز خود دعوت کرده است. این بنیاد از همان روزهای ابتدایی رسانهای شدن تخلف آشکار آموزش و پرورش پردیس مبنی بر «تصرف مدرسه خیر ساز و تغییر کاربری آن»، دست به کار شد و مسئولان آن به هر دری زدند تا مدرسه را پس بگیرند.
آقای بنایی، مستقر در روابط عمومی این بنیاد در این باره میگوید: «بعد از جانمایی اداره آموزش و پرورش پردیس در مدرسه خیرساز امیر علاقبند، مکاتباتی کردیم تا کاربری اصلی را بازگردانیم. بنا بود جشن بگیریم و تعداد زیادی از دانشآموزان پردیس را به این مدرسه منتقل کنیم که متاسفانه نشد. بعد از آن، آموزش و پرورش قول داد که بهمن ماه امسال مدرسه را تخلیه کند، ولی باز هم به قولشان عمل نکردند و خواهش کردند که چون نزدیک عید است و کارهای تحصیلی دانشآموزان پردیس دچار مشکل میشود، فعلا دست نگه داریم».
وی ادامه میدهد: «حالا هم یکی از مدیران ارشد آموزش و پرورش شهرستان قول داده که اردیبهشت سال ۹۶ مدرسه را تحویل بدهند». این مقام مسئول در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه «آیا تخلیه مدرسه در اردیبهشت ۹۶ قطعی است یا خیر؟» میگوید: «این دیگر به اداره بستگی دارد که به قول خود وفادار بماند یا خیر. آن وقت هم ممکن است که نزدیکی امتحانات مدارس به بهانهای برای عدم تخلیه مدرسه خیرساز علاقبند تبدیل شود!» آقای بنایی همچنین در مورد برنامه آموزش و پرورش برای مدرسه علاقبند توضیح میدهد: «قرار است که دانشآموزان مدرسه ۱۲ فروردین به این مکان منتقل شوند و اداره هم به مکان فعلی مدرسه ۱۲ فروردین انتقال یابد. این کار در واقع پاک کردن صورت مسئله است. چون در هر صورت به ظرفیت آموزشی شهرستان افزوده نشده و اداره از این مدرسه به مدرسه دیگری رفته است. در حالی که برنامه بنیاد احداث یک مدرسه جدید برای ثبتنام تعداد بیشتری از دانشآموزان پردیسی بود، نه جابهجا کردن دانشآموزان یک مدرسه فعال!»
حرف آخر!
توجه به آموزش و پرورش، آینده یک کشور را تضمین میکند و مادامی که این توجه و اعتنا، از سوی خود متولیان آموزش و پرورش هم اعمال نشود؛ نمیتوان به آینده فرزندان این کشور امید چندانی بست.
دیدگاه تان را بنویسید