سرویس اجتماعی فردا: بازهم ، همان مشکل همیشگی؛ آمدن تکنولوژی پیش از ورود فرهنگ آن و قانون گذاری مناسب برای جلوگیری از تخلفات. چندسالی نیست که باحضور فعال اقشار مختلف مردم، جرقه فعالیت و کسب وکارهای اینترنتی زده شد. جرقه ای که با گسترش شبکه های اجتماعی زده و کم کم آتش آن شعله ورتر شد و دست آخر دود آن در چشم کسانی رفت که دور از شبکه های مجازی ، با همان روش قدیمی و سنتی ،عمل می کنند.
بابالا رفتن اقبال عمومی به حضور در شبکه های مجازی و گذراندن ساعت های مداوم پای تلفن همراه و سرک کشیدن در کافه بازار و اپل استور برای یافتن اپلیکیشن های جدید و عقب نماندن از قافله اپ بازها ، اینترنت ، پلی شد که بدون وجود آن، زندگی امروزی مختل می شود. عده ای فقط از این شبکه های مجازی برای خواندن جوک و داستان های دنباله دار اینترنتی استفاده می کنند، برخی به دنبال برنامه هایی برای چک کردن حساب های کاربری آدم های مورد علاقه شان،تعدادی از کاربران نیز به دنبال نکات زندگی از آشپزی تا روانشناسی هستند.
دراین میان، ذهن های خلاق راه تجارت را در پیش گرفتند و تا کنون هم از این راه ، سود زیادی نصیبشان شده.
اشتباه نکنید!
درحال حاضر، نرم افزارهایی در تلفن همراه به طور رایگان در اختیار مشترکین تلفن همراه قراردارد که می تواند صدمه بزرگی به دیواره های قانون و خرید و فروش در چارچوبی منظم ، بزند.
ساخت و بارگذاری یکی از همین برنامه های تلفن همراه، به بهمن ماه 93 باز می گردد، شاید در آن زمان ، نام اسنپ و تاپسی برای کسی آشنا نبوده و ماهیت و کاربری این دو اپلیکیشن مشخص نبود.اما امروز، اسنپ و تاپسی، جای خود را بین جویندگان کار و جویندگان وسیله نقلیه با قیمتی ارزانتر از آژانس ها و تاکسی های سطح شهر، پیدا کرده اند.
بدنیست ، کمی از تاریخچه اسنپ و سرمایه گذاران این اپلیکیشن در ایران بدانیم.
برنامه بلند مدت اسنپ برای سرویس دهی کل کشور
با یک جستجوی ساده در گوگل متوجه می شوید که شرکت آفریقای جنوبی ام تی ان 20میلیون دلار در اسنپ سرمایه گذاری کرده و شرکت آلمانی راکت اینترنت،نیز به عنوان مالک اسنپ شناخته می شود.
اسماعیل جارودی قائم مقام شرکت MTN در خاورمیانه و شمال آفریقا درباره این سرمایهگذاری گفت: ما از ابتدای راهاندازی اسنپ فعالیت آن را به دقت زیر نظر داشتیم و تحت تاثیر موفقیت و قدرت اسنپ برای فراگیرکردن این سیستم در تهران و افزایش تعداد کاربران آن قرار گرفتیم. آنها موفق شدهاند طی مدت کوتاهی بازار درخواست اینترنتی خودرو در ایران را در اختیار بگیرند و حالا MTN به ادامه این مشارکت بسیار امیدوار است.
شهرام شاهکار، مدیرعامل اسنپ، نیز درباره این افزایش سرمایه توضیح داد: این سرمایهگذاری به ما کمک میکند تا بتوانیم خدمات اسنپ را در دیگر شهرهای ایران نیز گسترش دهیم و امکان دسترسی به این خدمت استثنایی را برای همه مردم ایران فراهم کنیم. ما به عنوان نخستین و بزرگترین اپلیکیشن درخواست خودرو که در ایران تولید و توسعه یافته، به آنچه همگی تا اینجا به دست آوردهایم افتخار میکنیم و به تحکیم موقعیت خودمان به عنوان پیشتاز بازار، با پشتیبانی قوی از سمت MTN، ادامه میدهیم. از سرمایه گذاران خارجی و ادعای آنها مبنی براینکه می خواهند به زودی در سراسر ایران ، سرویس اسنپ راه اندازی شود، بگذریم و به واکنش مسئولان داخلی دربرابر گسترش این سرویس بپردازیم.
مظفر: هیچ کس پاسخگوی امنیت مسافران اسنپی نیست
مسلما ترکش های این سرمایه گذاری میلیونی به سازمان تاکسی رانی و اتحادیه موسسات توریستی و اتومبیل کرایه اصابت می کند.
میثم مظفر، رییس سازمان تاکسیرانی تاکید کرده که در قانون صراحتا اعلام شده است که باید حمل و نقل درون شهری اعم از آژانسهای خودرو و تاکسیها زیر نظر شهرداری تهران فعالیت کند.
وی با بیان اینکه متاسفانه امنیت این آژانسهای اینترنتی زیر سوال است، گفت: هیچکس پاسخگوی امنیت و تایید صلاحیت اینگونه خودروها نیست و باید پلیس و سایر ارگانهای امنیتی در این مساله ورود کنند. ضمن اینکه، نحوه جذب و فعالیت رانندگان این خودروها مشخص نیست و از آنجایی که هیچگونه مجوز فعالیتی ندارد، لازم است ارگانهای ذیربط به این مساله ورود کنند.
اما، مسعود طبیبی ، مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی های شهری کشور، نظر متفاوتی دارد.
او استفاده از چنین سرویس های حمل ونقل اینترنتی را خوب ارزیابی کرده و یک استفاده مناسب از تکنولوژی می داند. طبیبی در این خصوص گفت: ما با ماهیت کل این جریان مشکلی نداریم. حتی از گروههای اسنپ و تاپسی که به شکل حرفهایتر در این عرصه و در سطح شهر تهران کار میکنند درخواست میکنیم تا برای رایزنی و حل مخاطرات احتمالی موجود به اتحادیه تاکسیرانیهای شهری کشور مراجعه کنند. قطعا با رایزنی میتوان راهکارهای مناسبی برای مخاطراتی که در مباحث امنیتی و شائبههای امنیتی وجود دارد پیدا کرد.
طبیبی افزود: البته باید در این برنامههای تحت وب تاکسی در مقابل غیرتاکسی به دلیل سطح خدمات بیشتری که ارائه میکند تفاوتی وجود داشته باشد. طبیعتا تاکسی باید در اولویت باشد به ویژه اینکه در حال حاضر نوسازی مناسبی در ناوگان تاکسیرانی کشور به ویژه در شهر تهران انجام شده است.البته، نباید این نرمافزارها تنها به تاکسی محدود شود چرا که اگر اینگونه شود قطعا با شکست مواجه خواهند شد، استفاده از این فناوری باید با حفظ حقوق تاکسیرانان و در چارچوب، قواعد و ضوابط مشخص انجام شود لذا باید این قواعد و ضوابط تدوین شود و مجوزهایی نیز بر این اساس صادر شود.
اسنپ؛ امنیت دارد یا ندارد؟ براساس اطلاعاتی که در سایت ها و خبرگزاری های مختلف از نحوه انتخاب راننده در این نوع شرکت ها وجود دارد، گفته می شود که اسنپی ها، در زمان عقد قرارداد با رانندگان خود مدارکی همچون عدم سوءپیشینه و عدم اعتیاد به مواد مخدر را دریافت میکنند و همچنین در زمان درخواست خودرو از جانب کاربر نیز، کاربر میتواند اسم، عکس، شماره تماس، شماره پلاک، نوع و رنگ خودرو را نیز مشاهده کند. همچنین کاربر میتواند مسیر حرکت خود را به صورت آنلاین برای شخص دیگری بفرستد تا از محل وی باخبر باشد، البته همه این فعالیت ها زمانی معنا پیدا می کند که ارگان های مرتبط نظیر نیروی انتظامی و قوه قضاییه ، صحت و سقم فعالیت آژانس های اینترنتی را تایید کنند. اما حقوق تاکسیران های شهر چگونه حفظ می شود زمانی که با یک کلیک می توان ، به اتومبیلی با قیمتی پایین تر از کرایه تاکسی مصوب شورای شهر دست پیدا کرد؟! مسئله امنیت و مشکلاتی که می تواند در خلل مسافرت با این نوع سرویس های حمل و نقل ایجاد شود، چگونه قابل پیگیری است؟
عواقب دیر رسیدن مسافر به دلیل عدم آشنایی راننده با آدرس مقصد، خرابی ناگهانی اتومبیل و خسارت هایی از این قبیل را چه کسی برعهده می گیرد و هزینه آن را پرداخت می کند؟ علاوه برآن، هرگونه تصادف و یا سانحه ای که در این میان رخ دهد ، تحت بیمه تاکسیرانی یا اتحادیه موسسات توریستی و اتومبیل کرایه نخواهد بود و اگر برای مسافران مشکلی رخ دهد، تنها وتنها راننده و وجدانش پاسخگو خواهند بود که در صورت خواب آلودگی وجدان راننده، مسافر دستش به جایی بدنیست!
حمایت وزیر ارتباطات از کسب وکار اینترنتی
نکته جالب اینکه وزیر ارتباطات هم از این سرویس های حمل و نقل مسافر، بدون فراهم آوردن زیرساخت های لازم وایجاد بسترهایی برای امنیت مسافرین حمایت می کند. محمود واعظی در خصوص فعالیت نرمافزارهای مربوط به حمل و نقل با حضور در یک برنامه تلویزیونی توضیح داد: کسب و کارهای سنتی نمیتوانند جلوی تکنولوژی را گرفته و برای کسب و کارهای جدید ایجاد مشکل کنند. در گذشته هم زمانی که قرار بر راهاندازی مراکز خرید بزرگ در دنیا بود بسیاری از واحدهای کوچک نگران بوده و به اعتراض میپرداختند چرا که فکر میکردند ایجاد این مجموعهها کسب و کار آنها را متضرر خواهد کرد اما بعدها تجربه ثابت کرد که هر یک از آنها مشتریان خاص خود را دارند به این ترتیب در فضا رقابت ایجاد شده و مردم استفاده بردند. وزیر ارتباطات در پاسخ به خلاءهای قانونی که در این حوزه وجود دارد نیز اظهار کرد: مساله فضای مجازی و خلاءهای قانونی تنها به حوزه کسب و کار محدود نمیشود. ما به شدت به دنبال آن هستیم که این موارد را اصلاح کنیم و در چند سال اخیر نیز هر بار به چنین نمونهای بر خوردیم تلاش کردیم با کمک سازمانهای تنظیم مقررات رادیویی و فناوری اطلاعات طرحهای لازم در این
زمینه را تدوین کرده و به دولت ببریم.
وی با بیان اینکه دولت نیز در مجموع دید مثبتی به فضای مجازی دارد، اظهار کرد: دولت این نکته را میداند که تقویت فضای مجازی به معنای ایجاد شغل و فرصتهای جدید است به همین دلیل همواره از این فضا حمایت کرده و اکنون هم امیدواریم که مجلس و دولت همکاریهای لازم را برای قانونگذاری در این بخش انجام دهند.
فعالیت خودروهایی با پلاک شهرهای مختلف در اسنپ از سوی دیگر اما قاسم قربانی خواه رئیس موسسات توریستی و خودرو کرایه این نوع سرویس های حمل ونقل را مناسب نمی داند. قربانی خواه تاکید کرد: ما به عنوان اتحادیه رسمی تایید نمیکنیم به خاطر اینکه نه تنها مالیاتی برای آنها تعیین نشده است بلکه رانندگان نیز مورد گزینش قرار نمی گیرند و انواع خودروها برای سرویسدهی پذیرش می شوند. این در حالی است که در اتحادیه حتی اتومبیلهایی که پلاک غیر از پلاک تهران دارند در این استان اجازه حضور در واحدهای صنفی را ندارد اما به وفور انواع خودروها با پلاکهای شهرهای مختلف را در این سامانههای مجازی مشاهده میکنیم. همچنین با حذف شدن هزینههایی از این دست، قیمتهای پایینی را هم برای ارائه خدمات به مشتری میدهد. تاکسی داران، آسیب دیدگان اصلی داستان
درپایان این گزارش، بد نیست ، یادی کنیم از رانندگانی که برای خرید و عضویت در سازمان تاکسی رانی مشقت های زیادی را تحمل کرده، روز به روز در حال اندوختن سرمایه بودند تا بتوانند بااتومبیل زرد رنگشان، اعتماد مسافرین را جلب کنند و کسب و کار خودرا رونقی دهند و حالا به جای دیدن ثمره تلاششان، سوار شدن مسافران را در خودروهای شخصی با لوگویی کوچک به شکل علامت مکان یاب ، نظاره می کنند. هیچ کس منکر فواید تکنولوژی و استفاده بهینه از آن نیست، اما بهترین تکنولوژی هم اگر در موقعیت نامناسبی، مورد مصرف قرار بگیرد، ضررهایی جبران ناشدنی خواهد داشت.
دیدگاه تان را بنویسید