مهر محیطزیستی در راه است
این روزها حفظ محیطزیست شاید دغدغه خیلیها باشد، اما تاکنون فرهنگسازیها درباره مسائل محیطزیستی اندک بوده است و به همین ترتیب افراد مشتاق به محیطزیست هم در برخی مواقع نمیدانند چگونه باید از این سرمایه استفاده و محافظت کنند.
روزنامه آرمان امروز- زهرا سلیمانی: این روزها حفظ محیطزیست شاید دغدغه خیلیها باشد، اما تاکنون فرهنگسازیها درباره مسائل محیطزیستی اندک بوده است و به همین ترتیب افراد مشتاق به محیطزیست هم در برخی مواقع نمیدانند چگونه باید از این سرمایه استفاده و محافظت کنند. منشأ برخی از این بی توجهیها به طبیعت و محیطزیست به دلیل عدم آموزش و فرهنگسازی از دوران کودکی است، چون هرگونه آموزش در دوران کودکی میتواند از سوی والدین، آموزگاران و رسانههای گروهی به ویژه رسانه ملی بر شكل دادن خلق و رفتار كودک و نوجوان نقش داشته باشد. در ضمن اگر نمونههای تبلیغ شده شایسته باشند، كودک به وسیله همانندسازی با آن، نمونههای رفتارش را شکل میدهد. بارها در بیلبوردهای تبلیغاتی شعار نخ نمایی با این مضمون که «ما فقط یک زمین داریم» را مشاهده کرده ایم، اما اینکه برای حفظ و نگهداری آن هر یک از ما تاکنون چه اقدامی انجام داده ایم و اولویت این قضیه در زندگیمان کجاست جای تامل دارد. مساحت ایران ۷/۱درصد کره زمین است، طبیعتا این فضای محدود نیازمند رسیدگی و توجهات اصولی است.
رئیس گروه آموزش همگانی سازمان محیطزیست درباره کم و کیف مدارس جم و مدارس محیطزیست به «آرمان امروز» میگوید: فعالیت مدارس جم به دلیل بروز برخی مسائل با وزارت آموزش و پرورش و نیاز آن به شرایط و بستر خاص مهیا نشده است و به این ترتیب فقط مدارس محیطزیستی با شاخصهای مورد تایید وزارت آموزش و پرورش اجرایی میشود. قرار است فعالیت مدارس محیطزیست با هدف ارتقای سواد محیطزیستی دانشآموزان باشد. در این اقدام مسائل محیطزیستی در ۱۰۵هزار واحد آموزشی مورد توجه قرار گرفته میشود. در کنار آن برای ارتقای سواد محیطزیستی دانشآموزان زمینه و بستر مناسب برای اجرای مسائل محیطزیستی فراهم شده است. برای مثال در این مدارس به دانشآموزان شیوههای مدیریت کاغذ، چگونگی بازیافت، تفکیک زباله و مصرف بهینه آب و برق آموزش داده میشود. شادی دیبایی میافزاید: در این مدارس در کنار آموزش مصرف بهینه، دیگر مسائل نیز در قالب مصرف مناسب و بهینه مورد توجه قرار میگیرد. برای مثال وقتی چگونگی مصرف بهینه آب مورد آموزش قرار گرفته شود در کنار آن حسگرهایی برای مدیریت مصرف آب روی شیرهای آب مدارس نصب میشود. چون در این مدارس بر اصول ساختاری و آموزشی تاکید میشود. به گفته او با هماهنگیهای سازمان محیطزیست و وزارت آموزش و پرورش اجرای مدارس محیطزیست در ۱۰۵هزار واحد آموزشی ابلاغ شده است و از سوی دیگر در سازمان حفاظت محیطزیست دستورالعملهایی تدوین شده و قرار است در این اقدام وزارت نیرو نیز ورود پیدا کند. در اصل این دستورالعمل با امضای سه جانبه از سوی وزارت آموزش و پرورش، سازمان حفاظت محیطزیست و وزارت نیرو به مدیریت انرژیهای گرمایشی و سرمایشی در مدارس میپردازد. دیبایی در پاسخ به این سوال که ممکن است حتی کادر آموزشی در مدارس نیز از دغدغههای محیطزیستی مطلع نباشند، در این زمینه کارشناسان آموزش محیطزیست چگونه انتخاب میشوند؟ تاکید میکند: در این اقدام بخش دانشآموزی مخاطب است و به این ترتیب محتوای محیطزیستی در کل دروس مورد بررسی قرار میگیرد. در چند سال اخیر کتابهای درسی در رشتههای کار و دانش، فنی و حرفهای و آموزش رسمی کشور مورد بازنگری قرار گرفته و به این ترتیب مفاهیم مورد نظر به سیستم آموزش کشور افزوده شده است. در بخش دیگر نیز با آموزشهای ضمن خدمت برای معلمان میتوان آنها را نسبت به مسائل محیطزیستی آگاه کرد. دیبایی میافزاید: در این اقدام دستگاههای دیگر از جمله شهرداریها برای بازیافت، فضای سبز شهری و... ورود پیدا میکنند. همچنین در حین اجرای برنامههای محیطزیستی از دیگر دستگاهها نیز کمک گرفته میشود. به گفته او چندین سال است که کارگروه ارتقای آگاهیهای زیستمحیطی بر نظام آموزشهای رسمی کشور تشکیل شده و به این ترتیب هماهنگیهای لازم به شکل مطلوب با وزارتخانه انجام میشود.
دیدگاه تان را بنویسید