شرق: کمحاشیه برگزارشدن جشنواره فیلم فجر، حفاظت از آرا، عدم لابی سینماگران با هیأت انتخاب یا داغکردن تنور جشنواره؟ موضوع هرچه هست، اعلامنشدن فهرست اعضای هیأت انتخاب توسط دفتر جشنواره و گمانهزنی رسانهها درباره اینکه امسال چه کسانی بر صندلیهای هیأت انتخاب سیوچهارمین جشنواره فیلم فجر تکیه زدهاند، بیش از هرچیز جشنواره فیلم فجر را تحتتأثیر قرار داده است. هرچند که از ابتدا مخفینگاهداشتن نام اعضایی که قرار است ماحصل کار یکسال سینماگران را انتخاب و درنهایت بهعنوان فیلمهای منتخب در جشنواره معرفی کنند بعید به نظر میرسید اما این سیاستی است که هنوز هم محمد حیدری، دبیر سیوچهارمین جشنواره فیلم فجر، از آن حمایت میکند و معتقد است تصمیم درستی است. این در حالی است که رسانهها هرروز از نام یکی از اعضای هیأت انتخاب رونمایی و بر درستبودن ادعایشان پافشاری میکنند. فریدون جیرانی، علیرضا شجاعنوری، رضا مقصودی، شهرام اسدی، حسین کرمی، محمدباقر قهرمانی و محمد احسانی، هفتنفری هستند که بسیاری از قطعیت حضور آنها در هیأت انتخاب این دوره جشنواره فیلم فجر صحبت میکنند. فریدون جیرانی جزء نخستین افرادی بود که از حضورش در
هیأت انتخاب فجر صحبت شد. جیرانی در مقابل موج پرسشهایی که از او تأیید حضورش در هیأت انتخاب جشنواره فیلم فجر را جویا شدند، پاسخ مبهمی داد و به خبرگزاری آنا گفت: بودن یا نبودنم را از دفتر جشنواره سؤال کنید. محمد احسانی که چندی قبل ترک ریاست شبکه یک سیما توسط او خبرساز شد، نیز از دیگر گزینههایی است که از او بهعنوان یکی از اعضای هیأت انتخاب صحبت میشود.
رضا مقصودی، دیگر گزینهای که نامش در فهرست هفتنفره است، در پاسخ به پیگیریهای «شرق» برای مشخصشدن حضور او در این ترکیب، اظهار بیاطلاعی میکند و میگوید با او در اینباره صحبتی نشده است. او حتی در واکنش به اینکه فهرستی منتشر شده است که نام او بهعنوان یکی از اعضا به چشم میخورد هم اظهار بیاطلاعی میکند! شهرام اسدی از دیگر سینماگرانی است که ظاهرا قرار بوده نامش بهعنوان یکی از اعضای هیأت انتخاب مخفی بماند. پیگیریهای خبرنگار «شرق» در مورد حضور شهرام اسدی در این فهرست نیز به آنجا ختم میشود که او نیز یقینا در ترکیب هیأت انتخاب حضور دارد. تماسهای «شرق» با محمد حیدری، دبیر جشنواره و سایر اعضای هیأت انتخاب بیپاسخ ماند. حالا به قطعیت میتوان گفت که اهالی سینما از فهرست هیأت انتخاب پیش از اعلام رسمی مدیران جشنواره، باخبر هستند؛ اتفاقی که بهعنوان یکی از تفاوتهای جشنواره امسال از آن یاد میشد و دبیر جشنواره هنوز هم اصرار دارد که زمان انتشار این خبر فرا نرسیده است و ظاهرا هیأت انتخاب نیز بر سر قول و قرارشان با دبیر جشنواره ایستادهاند.
پدرخواندهها چهکسانی هستند؟
انتشار گزارشی از سوی یکی از سایتها درباره نقش پدرخواندههای سینمای ایران در لورفتن هیأت انتخاب جشنواره فجر این ماجرا را وارد فاز تازهای کرده. «تابناک» گزارش کرده که پس از انتشار نام جیرانی، احسانی و شجاعنوری بهعنوان اعضای هیأت انتخاب بخش اصلی جشنواره (سودای سیمرغ)، تماس سینماگران با این گروه برای متقاعدکردن این چهرهها به تماشای دقیقتر آثارشان و تشویق هیأت انتخاب به رأی مثبت برای این آثار شدت گرفته و همزمان کوشش برخی اشخاص و رسانههای وابسته یا نزدیک به آنها برای کشف ترکیب کامل هیأت انتخاب ادامه دارد. از این منظر رویکردی که محمد حیدری، دبیر جشنواره، در پیش گرفته، در نادیده گرفتن نامها، نشانها و ارتباطات در انتخاب فیلمهای راهیافته به جشنواره تأثیر عمیقی خواهد داشت و بزرگترین لطمه از این شیوه بیطرفانه انتخاب را پدرخواندههایی خواهند دید که عمده منافعشان در راهیابی یک گروه مشخص از آثار سینمایی به جشنواره سیوچهارم است.
فهرست دوم در کار است؟
با وجود رسانهایشدن نام هیأت انتخاب جشنواره فیلم فجر و عدم انتشار رسمی آن از سمت دفتر جشنواره، اعضای هیأت انتخاب نیز علاقهمند هستند که تماس با آنها بهعنوان گفتوگوی رسمی منتشر نشود اما هیچکدام خبر حضورشان را در این ترکیب رد نمیکنند. به نظر میرسد بهترین تصمیم برای مسئولان جشنواره در این شرایط، تغییر فهرست هیأت انتخاب و اعلام نامهای جدید از طرف دبیر جشنواره در موعد مقرر است. عدم انتشار نام هیأت انتخاب تا این لحظه هرچه که هست، دیگر جذابیتی برای اهالی سینما ندارد و تعمدی که برای فاشنشدن نام آنها بوده است از دست رفته. با این شرایط باید دید واکنش مدیران جشنواره طی روزهای آتی به این اتفاق چیست؟ آیا این ترکیب تغییر خواهد کرد یا محمد حیدری توضیح دیگری برای این موضوع خواهد داشت؟
دیدگاه تان را بنویسید