زمستان امسال، سرمای بیسابقه نداریم
سازمان هواشناسی اعلام کرد میانگین بارش از آذر تا پایان سال نرمال و کمتر از نرمال است. همچنین در زمستان امسال سرمای بیسابقه مورد انتظار نیست و از اواخر آذرماه از قدرت النینوی امسال کاسته میشود.
وضعیت بارش و دمای کشور از اول مهر تا هشت آذر 1394
دمای کشور از ابتدای مهر تا هشت آذر 1394 در حد میانگین و در نیمه شمالی کشور کمتر از میانگین بلندمدت بوده است. در همین دوره میانگین بارندگی کل کشور نسبت به دوره بلند مدت حدود دو برابر شده و در مقایسه با سال گذشته نیز حدود چهارده درصد افزایش یافته است. چنین تغییراتی در ابتدای سال آبی عادی بوده و به دلیل بارش های اخیر نباید تلقی شود که منابع آبی کشور افزایش یافته، در این خصوص لازم است برنامههای کنترل و مصرف بهینه آب دنبال شود.
بیشترین افزایش در استانهای کرمان، ایلام، سیستان و بلوچستان، بوشهر در حدود سه برابر میانگین بلند مدت یا بیشتر بوده است. نکته حائز اهمیت سیل آسا و عمدتاً تک واقعهای بودن بارشها است. معمولاٌ در ابتدای سال زراعی یک رخداد بارشی سنگین و یا حدود دو هفته بدون بارش میتواند شرایط را به بالای نرمال یا کمتر از نرمال تغییر دهد.
پیش بینی دمای کشور در سه ماه آینده
میانگین دمای کشور از اوایل آذر تا دی به ویژه در نیمه شمالی کمتر از میانگین بلند مدت پیشبینی میشود که در برخی مناطق با کاهش شدید دما همراه خواهد بود. انتظار سرمای بیسابقه طی این مدت وجود ندارد. دما از اواخر دی ماه تا انتهای زمستان به تدریج تا حدود دو درجه نسبت به میانگین بلند مدت افزایش می یابد. در مجموع علی رغم کاهش دما در یک ماه آینده، تا پایان سال جاری سرمای کم سابقه مورد انتظار نیست.
پیش بینی بارش کشور در سه ماهه
الگوهای سینوپتیکی سطح زمین و لایه میانی جو طی سه ماه آینده در شرایط مناسب برای وقوع بارش در حد میانگین نیست. میانگین بارش کشور از آذر تا پایان سال در حد نرمال تا کمتر از نرمال به ویژه در استانهای واقع در غرب و جنوب غرب خواهد بود. میانگین بارش کشور در دوره سه ماهه آذر تا بهمن حول میانگین بلند مدت خواهد بود که به نظر میرسد در مناطق جنوب غربی به خصوص از اواسط زمستان گرایش به کمتر از میانگین بلند مدت داشته باشد.
در آذر ماه نیز میانگین بارش کشور عمدتاً در حد میانگین بلند مدت در نوسان خواهد بود که در نوار جنوبی دریای خزر تا حدودی گرایش به کمتر از میانگین دارد که البته تاثیری بر منابع آب و کشاورزی منطقه نخواهد داشت. اما در نواحی غرب و جنوب غرب کشور گرایش به بیشتر از میانگین میل دارد.
از اواخر آذر ماه به تدریج از قدرت النینوی 16-2015 کاسته شده تا این که در اواسط بهار به حالت خنثی تبدیل میشود.
الگوهای بزرگ مقیاس
برخلاف الگوهای سینوپتیکی مناسب در سطح زمین و سطح میانی جو که موجب بارشهای بسیار خوب در مهرماه گردید، در ماه آذر و به ویژه دی الگوهای سینوپتیکی سطح زمین و پانصد هکتوپاسکال شرایط مناسبی ندارند.
در دی ماه پشته ارتفاعی سطح پانصد هکتوپاسکال در سطح کشور حاکم است. در شرق مدیترانه، فشار سطح زمین یک هکتوپاسکال نسبت به میانگین بلند مدت افزایش یافته است که مناسب برای وقوع بارشهای در حد میانگین و یا بیشتر نیست.
نمایه دور پیوندی
در آذرماه بیشینه دمای آب دریا در ماههای دی و بهمن به ترتیب به 2/7 و 2/5 درجه بیش از نرمال خود کاهش مییابد.
دیدگاه تان را بنویسید