طعمه‌های مسموم در کمین پلنگ ها

کد خبر: 450504

در حالی سه قلاده پلنگ در دشت زرند کرمان مشاهده شده که فعالان محیط زیست نگرانند این حیوانات نیز همانند یوزهای کرمان قربانی طعمه‌های آلوده شوند.

طعمه‌های مسموم در کمین پلنگ ها
مهر: شمال استان کرمان یکی از مهم‌ترین زیستگاه‌های یوزپلنگ ایرانی است حیوانی زیبا و البته کم یاب که تعداد آن‌ها در دشت‌های کرمان به‌زحمت به‌اندازه انگشتان یک دست می‌رسد.

آخرین خبرهایی که در استان کرمان از یوزها منتشر شد از تلف شدن این حیوانات در تله‌های معدن کاران و شترداران دشت‌های اطراف راور و زرند حکایت داشت و چندین بار نیز این حیوانات زیبا براثر تصادف جاده‌های عبوری از دشت راور و زرند کشته شدند از آن زمان کمتر خبری از این حیوانات نادر در طبیعت استان کرمان شده است.

ماهی گرفتن یوزپلنگ

یکی از مهم‌ترین مکان‌هایی که امکان دیده شدن این حیوانات در آن‌ها وجود دارد پناهگاه حیات‌وحش دربند راور و دشت زرند است.

محیط‌بانان در طرحی برای مستندسازی حضور این حیوانات در استان کرمان اقدام به دوربین گذاری در مناطق مختلف این دو منطقه کردند و ۱۸ دوربین در دربند و چندین دوربین نیز در زرند کارگذاری شد، این پروژه از سال ۹۱ در استان کرمان رقم خورده است و نکته جالب‌توجه اینکه در حالی محیط‌بانان سال‌ها برای دیدن یوز ایرانی انتظار کشیدند که این پلنگ ایرانی بود که مقابل این دوربین‌ها خودنمایی کرد و روز گذشته نیز خبرها حکایت از مشاهده سه قلاده دیگر از این حیوان در مقابل دوربین‌ها در دشت زرند داشت.

مشاهده چندین‌باره پلنگ در محیط‌زیست یوز در شمال استان کرمان در کنار خوشحالی که از بابت وجود زمینه‌های مناسب زیستی برای این حیوان در استان دارد از سوی دیگر دل‌نگرانی‌هایی را نیز به همراه دارد

مشاهده چندین‌باره پلنگ در محیط‌زیست یوز در شمال استان کرمان در کنار خوشحالی که از بابت وجود زمینه‌های مناسب زیستی برای این حیوان در استان دارد از سوی دیگر دل‌نگرانی‌هایی را نیز به همراه دارد.

نباید فراموش کرد تنها چند ماه پیش بود که یک قلاده پلنگ در جنوب کرمان شکار شد و قبل از آن نیز یک قلاده از این حیوان در ارتفاعات غرب استان به دلیل تغذیه از طعمه آلوده کشته شد.

محمدعلی زاده ازجمله فعالان محیط‌زیست است داستان کشته شدن چندین قلاده یوزپلنگ را در کرمان یادآوری می‌کند و می‌گوید: علیرغم اینکه این پرونده حتی پیگیری قضایی هم شد به دلیل شناسایی نشدن عاملان تلف کردن یوزها بسته شد. و حالا نگرانیم که همان عامل جان پلنگها را تهدید کنند.

وی تصریح کرد: این سه پلنگ که دقیقاً در منطقه حفاظت‌شده یوز ایرانی دیده‌شده‌اند در معرض همان خطراتی هستند که یوزها قرار دارند که می‌توان به معدنکاری‌های گسترده در منطقه، عبور جاده از منطقه زیستی و تله گذاری‌های ساربانان شترها و طعمه های آلوده اشاره کرد.

علی زاده یادآوری کرد که تاکنون چندین قلاده یوز در جاده‌های دشت زرند و راور کشته‌ و یا به‌وسیله طعمه‌های مسموم ساربانان شترها و یا معدنچیان تلف شدند.

یوزها و پلنگ های دشت زرند و پناهگاه دربند در معرض خطر

این فعال محیط‌زیست گفت: پلنگ‌ها و یوزها در طبیعت رقیب هم هستند و حوزه حفاظتی خودشان رادارند از سوی دیگر خشک‌سالی به‌شدت وجود شکار برای این حیوانات را محدود کرده است به همین دلیل باید از هم‌اکنون تدابیر لازم برای حفاظت از حیوانات موجود در این منطقه را تشدید کنیم در غیر این صورت حیوانات یا از منطقه دربند راور و دشت زرند مهاجرت می‌کنند و یا قربانی مداخلات انسانی می‌شوند.

محمد جهانشاهی دیگر فعال محیط‌زیس اظهار داشت: در آستانه فصل سرما قرارگرفته‌ایم و در زمستان نیز طبیعتاً میزان شکار در طبیعت کاهش خواهد یافت و از طرفی خشک‌سالی به‌خصوص در شمال کرمان بی داد می‌کند به همین دلیل امکان نزدیک شدن حیوانات به محل زندگی انسان‌ها وجود دارد.

وی تصریح کرد: باید جوامع محلی را برای حفاظت از این حیوانات آموزش دهیم تا در آینده شاهد بروز حوادث تلخ نباشیم.

لزوم افزایش آگاهی جوامع بومی و محلی برای حفاظت از گونه های در معرض انقراض

جهانشاهی خواستار برگزاری کارگاه‌های آموزشی برای مردم محلی روستاییان و عشایر و دامداران منطقه شد و افزود: حساسیت لازم در خصوص عدم تله گذاری و رها کردن طعمه‌های آلوده در طبیعت باید ایجاد شود.

این فعال محیط‌زیست با اشاره به زمستان‌های سخت سال‌های گذشته کرمان گفت: هرروز که پیش می‌رویم شاهد سردتر شدن هوا هستیم و این باعث می‌شود حیوانات از ارتفاعات و مناطق سردسیر به سمت مناطق گرم‌تر و جاهایی که توان تغذیه و آبشخور بهتری دارند حضور پیدا کنند به همین دلیل شکارچیان غیرمجاز فرصتی مناسب برای صدمه زدن به محیط‌زیست خواهند یافت.

حضور احتمالی پلنگ‌ها در مناطق پایین درست مداخلات بین انسان و حیوان را افزایش می‌دهد و باید به یاد داشته باشیم که در سال ۸۶ یک قلاده پلنگ در این منطقه به دلیل تصادف با خودرو تلف شد

وی افزود: حضور احتمالی پلنگ‌ها در مناطق پایین درست مداخلات بین انسان و حیوان را افزایش می‌دهد و باید به یاد داشته باشیم که در سال ۸۶ یک قلاده پلنگ در این منطقه به دلیل تصادف با خودرو تلف شد.

رئیس اداره حفاظت محیط‌زیست شهرستان زرند نیز گفت: شکار تصویر این پلنگ‌ها به‌صورت اتفاقی بوده است زیرا دوربین‌های تله‌ای برای رصد یوز کار گذاشته‌شده‌اند بااین‌وجود خوشبختانه شاهد حضور سه قلاده پلنگ ایرانی در دشت زرند هستیم.

کامران قربی با اشاره به اینکه محیط‌بانان تمام توان خود را برای حفاظت از این حیوانات به کار خواهند بست گفت: پلنگ ایرانی یکی از گونه‌های کم یاب حیوانات در حیات‌وحش است و تصویربرداری برای نخستین بار در استان کرمان از این حیوانات نشان می‌دهد که محیط مناسبی برای زندگی پلنگ در این منطقه وجود دارد.

وی تصاویر گرفته شده از این سه پلنگ را بسیار جالب دانست و ادامه داد: این دوربین در محل احتمالی آبشخور حیوانات نصب‌شده بود.

قربی خواستار همکاری و همراهی مردم بومی منطقه برای حفاظت از پلنگ‌های دشت زرند شد و افزود: اطلاع‌رسانی و آموزش‌های لازم به مردم منطقه داده‌شده و بازهم تکرار می‌کنیم که برای حفظ محیط‌زیست به همکاری مردم محلی نیاز مبرم داریم.

وی با تأکید به برخورد جدی و مطابق قانون با شکارچیان افزود: در سال جاری ۱۴ شکارچی غیرمجاز در شهرستان دستگیرشده‌اند و محیط‌بانان با دقت بالا در منطقه حضور دارند و با همکاری مردم و اطلاع‌رسانی به‌موقع آن‌ها جلوی هرگونه صدمه به حیات‌وحش بکر منطقه را خواهیم گرفت.

پلنگ ایرانی یکی از گونه‌های در معرض خطر انقراض و در لیست قرمز قرارگرفته است و باوجوداینکه تعداد بسیار اندکی از این حیوان در محیط‌زیست وجود دارد طی سال گذشته بارها شاهد شکار شدن این حیوان نادر در طبیعت بوده‌ایم.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

اخبار مرتبط سایر رسانه ها

    تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد

    نیازمندیها

    تازه های سایت

    سایر رسانه ها

      تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت فردانیوز هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد