ظهور دلال‌ها در توریسم درمانی خوزستان

کد خبر: 446084

اهواز - همزمان با رونق حضور بیماران خارجی در بیمارستان‌های خوزستان، ظهور برخی دلالان بدون تخصص در زمینه سلامت و گردشگری، این حوزه را تهدید می‌کنند.

ظهور دلال‌ها در توریسم درمانی خوزستان
مهر: در سال‌های اخیر و به دنبال سقوط رژیم بعث در کشور عراق و تسهیل ورود و خروج مردم عراق به داخل کشور، بیماران بی‌شماری از کشور عراق، ایران را به‌عنوان کشوری برای درمان و معالجه انتخاب کرده‌اند و به دلیل اشتراکات بی‌شمار فرهنگی و مذهبی نوعی رضایتمندی در بیماران کشور عراق ایجاد شده است.

در این بین استان خوزستان به علت هم‌مرز بودن با کشور عراق و اشتراکات بیشتر با مردم این کشور، نسبت به سایر استان‌های ایران، بیشترین حجم ورود بیماران عراقی را به خود دیده است به‌گونه‌ای که این روزها بیمارستان‌های خوزستان به‌خصوص بیمارستان‌های خصوصی اهواز با انبوه بیماران عراقی مواجه هستند و دیدن بیماران عراقی یک امر عادی و طبیعی در این مراکز درمانی تبدیل شده است.

این در حالی است که برخی بیماران عراقی حتی فامیل و اقوامی در استان خوزستان دارند و این امر زمینه رونق بیشتری را برای حضور بیماران عراقی یا همان رونق صنعت گردشگری سلامت را به همراه داشته است.

توریسم درمانی صنعتی رو به رشد

هم‌اکنون طبق آمار موجود، صنعت گردشگری درمانی در جهان صنعتی با رشد انفجاری است که درآمدی بالغ بر ۱۰۰ میلیارد دلار در سطح جهانی تولید می‌کند. از این رو بسیاری از کشور از جمله کشور از جمله تایلند، هند و اخیرا امارات و ترکیه تلاش‌های گسترده‌ای برای مبدل شدن به یک‌قطب گردشگری درمانی آغاز کرده‌اند.

از جمله رقبای ایران در امر توریسم درمانی در منطقه می‌توان به کشورهای هند، سنگاپور، ترکیه، امارات و اردن اشاره کرد که برای جذب بیماران کشورهای آسیایی مشغول برنامه‌ریزی هستند. سنگاپور یکی از مقاصدی است که بسیاری از بیماران برای انجام جراحی‌های مهم به آن می‌اندیشند و هر سال حدود یک‌میلیون و ۵۰۰ هزار نفر با اهداف درمانی به این کشور سفر می‌کنند.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز در خصوص توسعه گردشگری سلامت در خوزستان عنوان کرد: خوزستان در خصوص گردشگری در دو حوزه توانایی دارد. به لحاظ مسائل طبیعی و تاریخی و به لحاظ گردشگری پزشکی این استان جایگاه بالایی دارد و می‌تواند مقصد جذابی برای بیماران کشورهای خارجی به‌خصوص عراقی باشد.

جایگاه مناسب خوزستان در بحث سلامت

اسماعیل ایدنی تأکید کرد: همه عوامل و تجهیزات در حوزه سلامت هم در بیمارستان‌های دولتی و هم در بیمارستان‌های خصوصی وجود دارد و اکنون بیمارستان‌های خوزستان بر اساس اعتبار سنجی وزارت بهداشت در جایگاه مناسبی قرار دارند.

ایدنی با اشاره هزینه‌های عمل جراحی در خوزستان گفت: قیمت خدمات پزشکی به‌رغم تبلیغات سو، بسیار ارزان‌تر از سایر کشور‌ها است زیرا در خوزستان سالانه ۱۷ هزار عمل جراحی صورت می‌گیرد که این نشان می‌دهد که بیماران بقیه استان‌ها هم تمایل دارند در خوزستان مورد جراحی قرار بگیرند.

بیمارستان عمل جراحی پیوند اعضا

وی همچنین در خصوص هتلینگ بیمارستان‌های استان خوزستان اظهار کرد: کیفیت خدمات هتلینگ بیمارستان‌های خوزستان بهبود چشمگیری یافته است و تا آخر سال نیز هتلینگ هر ۱۹ بیمارستان دولتی علوم پزشکی سراسر استان به اتمام خواهد رسید که در جذب گردشگر سلامت تأثیر به سزایی دارد.

ایدنی افزود: بیماران خارجی که برای درمان به خوزستان وارد می‌شوند باید به‌راحتی به خدمات درمانی با هزینه‌های مشخص آشنایی پیدا می‌کند تا دچار سردرگمی نشوند. باید راهکارهایی جذب توریست درمانی را در خوزستان فراهم کرد. به‌طور مثال عراق از جمله کشورهایی است که سامانه سلامت آن ضعیف است و خوزستان می‌تواند کارهای زیادی در این حوزه در این کشور انجام دهد.

رئیس دانشگاه علوم پزشکی اهواز همچنین تأکید کرد: باید اعتبار مشخصی برای این کار در خوزستان در نظر گرفته شود و دانشگاه علوم پزشکی در کنار بخش خصوصی می‌تواند به بخش توریسم درمانی وارد شود.

۱۵ میلیون ارزی آوری فقط در خوزستان

مدیر گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی اهواز نیز ضمن بیان اینکه توسعه گردشگری سلامت یک فرصت بی‌نظیر برای استان به شمار می‌رود در خصوص اقدامات انجام شده در راستای توسعه و رونق گردشگری سلامت، اظهار کرد: توریسم درمانی در سال ۹۳ تا ابتدای سال ۹۴ در خوزستان ۱۵ میلیون دلار ارزآوری داشت که این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل آن بیش از ۲۰ درصد افزایش را نشان می‌دهد.

دکتر مهران حق‌پرست افزود: سال گذشته بیش از پنج هزار و ۵۰۰ بیمار از کشورهای عراق و حوزه خلیج‌فارس برای درمان بیماری‌های خود از جمله قلب و عروق، کلیه و مجاری ادراری، داخلی، جراحی، نازایی و ... به بیمارستان‌های استان خوزستان مراجعه کردند که این آمار جدا از آمار حجم گسترده و تعداد زیاد بیماران سرپایی است و مجموع بیماران سرپایی و بستری رقم قابل‌ملاحظه ای را نشان می‌دهد.

وی از فعالیت ۶ شرکت خوزستانی فعال در زمینه گردشگری سلامت در کشور عراق خبر داد و گفت: قراردادهای تبادل اطلاعات و تجربیات در حوزه آموزش و پژوهش علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی بین استان خوزستان و استان‌های میسان و بصره عراق منعقد شده است.

دلال‌ها در این حوزه هم هستند

اما نکته‌ای که در کنار حضور بیماران عراقی در بیمارستان‌ها و مطب‌ها به‌خوبی دیده می‌شود؛ حضور برخی افراد در کنار آنها است که نشان می‌دهد این افراد در واقع کار اعزام و هماهنگی‌های معالجه بیماران عراقی را انجام می‌دهند.

این افراد که به‌نوعی می‌توان اسم آنها را «دلال سلامت» گذاشت در مدت اخیر بر تعداد آنها افزوده شده و بی‌شک هزینه یک اعزام و درمان را برای بیماران عراقی افزایش داده‌اند زیرا آنها نیز در این میان باید پولی به جیب بزنند و به گفته برخی افراد مطلع این افراد در این مدت توانسته‌اند به سود سرشاری دست پیدا کنند.

بیمارستان عمل جراحی پیوند اعضا

مدیر گردشگری سلامت دانشگاه علوم پزشکی اهواز نیز در این خصوص از راه‌اندازی سامانه رهگیری الکترونیکی بیماران از مرحله ورود به کشور تا انجام مراحل درمان و خروج از کشور خبر داد و افزود: خوشبختانه بیمارستان‌ها و مراکز درمانی داوطلب در سطح استان خوزستان پس از اعلام آمادگی رسمی برای پذیرش بیماران خارجی، در راستای ارتقای کیفیت خدمات درمانی و معرفی ظرفیت‌ها و توانمندی‌های خود در خارج از کشور از طریق اقدامات مختلف زمینه‌ساز رقابت مراکز درمانی در بهبود کیفیت ارائه خدمات درمانی شده و هم‌وطنان ما نیز از تبعات مثبت این اقدامات بهره‌مند خواهند شد.

حق‌پرست در تشریح اهم چالش‌های موجود اظهار کرد: یکی از مواردی که بحث گردشگری سلامت کشور را با چالش جدی مواجه کرده است وجود افراد غیرمتخصص در این عرصه است که علاوه بر اینکه گردشگری سلامت را با خطر جدی مواجه کرده، با اقدامات غیراخلاقی وجهه نظام بهداشت و درمان کشور را نیز نزد افکار گردشگران خارجی به مخاطره انداخته است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر افرادی تحت عنوان «دلال» بدون هیچ‌گونه صلاحیت علمی و تخصصی در حوزه بهداشت و درمان و حتی مهارت در امر گردشگری صرفاً با هدف سودجویی در نقاط مختلف کشور از جمله استان خوزستان در حال فعالیت هستند، افزود: این امر نه‌تنها باعث ضربه به فعالیت گردشگری سلامت کشور شده است بلکه متأسفانه به علت سوءاستفاده‌های صورت گرفته وجهه نظام سلامت کشور در میان اتباع خارجی را به خطر انداخته است. در همین راستا وزارت بهداشت با هماهنگی سایر ارگان‌های مسئول در حال سر و سامان دادن به ورود گردشگر سلامت به کشور هستند.

حق‌پرست در ادامه برخی از اقدامات انجام شده در یک سال اخیر را برشمرد و گفت: به‌خصوص در یک سال اخیر جلسات متعددی با اداره گردشگری سلامت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، استانداری، سازمان میراث فرهنگی، وزارت امور خارجه، منطقه آزاد اروند، سازمان نظام پزشکی، بیمارستان‌ها و مراکز درمانی داوطلب فعالیت در این حوزه برگزار شد که نتایج خوبی برای استان به همراه داشت.

وی افزود: در نهایت ۱۹ بیمارستان استان (۱۸ بیمارستان از اهواز و بیمارستان شهید چمران سوسنگرد) به‌طور رسمی آمادگی خود را برای پذیرش بیماران خارجی اعلام کرده و به‌منظور ثبت اطلاعات بیماران در سامانه آواب از سوی وزارت بهداشت نام کاربری و رمز عبور ویژه دریافت کردند.

مدیر گردشگری سلامت در پایان گفت: پروسه ثبت‌نام ۱۵ آژانس مسافرتی و گردشگری و ۶ شرکت خدمات گردشگری سلامت به انجام رسیده و گام‌های بعدی در دست اقدام است.

به هر حال وجود چنین دلال‌های غیر متخصص در دراز مدت می تواند موجب آسیب به پیکره توریسم سلامت در خوزستان شود که در این رابطه لازم است سازوکارهای ساماندهی این افراد پیش‌بینی و اجرا شد.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت