تعزیرات حکومتی حق ورود به مدارس را ندارد/ چه کسی بر شهریه مدارس غیردولتی نظارت می‌کند؟

کد خبر: 427164

معاون وزیر آموزش و پرورش می‌گوید که ورود گشت‌های سازمان تعزیزات حکومتی برای مقابله با تخلفات احتمالی در مدارس غیردولتی، ممنوع است و خود آموزش و پرورش ابزارهای نظارتی کافی بر این مدارس را دارد. اما این اظهارات "مرضیه گرد" در حالی است که هر ساله نظارت بر شهریه مدارس غیردولتی و اخذ شهریه‌های کلان دراین مدارس به معمایی بزرگ در آموزش و پرورش تبدیل شده است.

تعزیرات حکومتی حق ورود به مدارس را ندارد/ چه کسی بر شهریه مدارس غیردولتی نظارت می‌کند؟

سرویس اجتماعی فردا - شاهرخ صالحی کرهرودی : هرسال با آغاز فصل تابستان و شروع ثبت نام مدارس برای سال تحصیلی آینده دعوا در خصوص نظارت بر شهریه مدارس غیردولتی بالا می‌گیرد. در شهرستان‌ها معمولا مشکلات مدارس غیردولتی کمتر است اما در تهران موضوع متفاوت از سایر شهرهای کشور است. برخی مدارس غیردولتی در سال‌های اخیر برای خود شهرتی کسب کرده‌اند و با این اوصاف حتی برای ثبت نام دانش آموزان، نه تنها آزمون‌های سخت و دشوار برگزار می‌کنند که حتی شهریه‌های بالایی را هم دریافت می‌کنند. شهریه یکسال تحصیل برخی از این مدارس از شهریه کل دوره کارشناسی دانشگاه آزاد یا دانشگاه‌های غیرانتفاعی هم بیشتر است و مشخص نیست چرا برای یک سال تحصیل دوره متوسطه باید شهریه‌ای بیش از چهارسال یک دانشگاه اخذ شود؟

چه تعداد از دانش آموزان در مدارس دولتی تحصیل می‌کنند؟

بر اساس اصل سی‌ام قانون اساسی «دولت‏ موظف‏ است‏ وسایل‏ آموزش‏ و پرورش‏ رایگان‏ را برای‏ همه‏ ملت تا پایان‏ دوره‏ متوسطه‏ فراهم‏ سازد.» طبق این اصل قانون اساسی كه به «اصل آموزش و پرورش رایگان» مشهور است، دولت مكلف است شرایطی را فراهم كند تا همه كودكان كشور بتوانند به صورت رایگان تا پایان دوره متوسطه یا همان مقطع دیپلم، به ادامه تحصیل بپردازند.پس از آن نیز تا سرحد خودكفایی كشور، دولت باید وسایل آموزش عالی رایگان را فراهم كند. بر اساس آخرین آمار اعلام‌شده از سوی آموزش و پرورش، هم‌اکنون 12 میلیون و 300 هزار دانش‌آموز در كشور مشغول به تحصیل هستند.از این تعداد حدود یك میلیون و 400 هزار دانش‌آموز در مدارس خاص (استعدادهای درخشان، نمونه دولتی و شاهد) و غیردولتی به تحصیل می‌پردازند و 10 میلیون و 900 هزار دانش‌آموز دیگر نیز به مدارس دولتی می‌روند.

اگرچه تعداد دانش آموزانی که به مدارس غیردولتی می‌روند، در مقایسه با تعداد کل دانش آموزان زیاد نیست و کمتر از 10 درصد دانش آموزان به مدارس غیردولتی می‌روند اما رقم‌هایی که برخی مدارس برای شهریه مطالبه می‌کنند گاهی آنقدر عجیب و غریب است که صدای همه را در می‌آورد و همه خواستار نظارت بر این مدارس می‌شوند. اما شهریه این مدارس چگونه تعیین می‌شود؟

نحوه تعیین شهریه مدارس غیردولتی

مجتبی زینیوند، مدیر کل مدارس غیر دولتی وزارت آموزش و پرورش، با اشاره به ویژگی‌های الگوی تعیین شهریه مدارس غیر دولتی می‌گوید: یکی از ویژگی‌های مهم این الگو محاسبه هزینه تمام شده با توجه به نرخ تورم اعلام شده از سوی بانک مرکزی در حدود 11 مرحله فرآیندی و بر اساس 13 شاخص است که در سال قبل برخی از این شاخص‌ها در الگوی شهریه وجود داشت ولی امسال این شاخص‌ها کامل شده و مورد بازنگری و اصلاح قرار گرفته است .

وی، مهم‌ترین این شاخص‌ها را تعداد دانش‌آموز به ظرفیت نوسازی، تعداد کلاس‌های دایر، میانگین حقوق پرداختی به دبیر و آموزگار، شاخص‌های عملکردی آموزش و پرورش، مجموعه ساعات بیمه نیروهای آزاد بیمه شده و اجاره‌بهای مدرسه عنوان کرد و افزود: امسال میانگین حقوق پرداختی به دبیران، آموزگاران و عوامل اجرایی منطبق با شاخص‌های عملکرد آموزش و پرورش و طبق فرمول و دستورالعمل خاص مورد اصلاح و بازنگری قرار گرفته است .

مدیر کل مدارس غیر دولتی تصریح میکند: تعیین نرخ شهریه براساس برنامه هفتگی مدرسه و کنترل ساعات فوق برنامه آموزشی به تفکیک دوره تحصیلی با اعمال حداکثر ساعات فوق برنامه در طول هفته است یعنی شهریه مصوب مدارس شامل ساعات آموزشی و کلاس‌های فوق برنامه آموزشی است که در طول برنامه هفتگی مدرسه ارایه می‌شود که براساس این الگو مدارس ابتدایی 6 ساعت، مدارس متوسطه 8 ساعت و پیش دانشگاهی 16 ساعت کلاس فوق برنامه آموشی در طول ساعات رسمی مدرسه می‌توانند داشته باشند .

بر اساس گفته‌های مدیرکل مدارس غیردولتی، موسسان مدارس غیر دولتی فقط شهریه مصوب (ثابت + فوق برنامه آموزشی) که از طرف ادارات آموزش و پرورش استان‌ها و مناطق تعیین و اعلام می‌شود را می‌توانند دریافت کنند که این شامل هزینه کلاس‌های تابستانی و فوق برنامه آن نیست . با این وجود این سوال همچنان مطرح است که در صورت تخلف مدارس غیردولتی چه کسی ناظر بر این مدارس است؟

مرجع نظارت بر مدارس غیردولتی

معاون وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان مدارس غیردولتی در خصوص نظارت نهادهای خارج از آموزش و پرورش مانند سازمان تعزیرات حکومتی بر شهریه مدارس می‌گوید: با توجه به سیاست‌های کلی ابلاغی و اسناد بالادستی وزارت آموزش و پرورش، تمام مراجع از جمله سازمان تعزیرات حکومتی و به تبع آن ادارات کل استان‌ها حق ورود به حوزه آموزش و پرورش را ندارند و هرگونه دخالتی در امور مدارس و مراکز غیردولتی بدون مجوز وزارت آموزش و پرورش، ممنوع است .

مرضیه گرد توضیح می‌دهد: نظارت و کنترل بر امور اقتصادی و هماهنگی مراجع قیمت‌گذاری و توزیع کالا از وظایف سازمان تعزیرات حکومتی و ادارات کل آن است و فعالیت مدارس و مراکز آموزشی غیردولتی نه تنها از مصادیق فعالیت اقتصادی نبوده و دانش‌آموزان و نونهالان کشور هم مصداق آن تعاریف نیستند .

وی ادامه داد: بر اساس قانون تأسیس و اداره مدارس و مراکز آموزشی و پرورشی غیردولتی مصوب مجلس شورای اسلامی، مرجع تعیین شهریه و نظارت بر عملکرد این مدارس مراکز شورای نظارت مرکزی آموزش و پرورش بوده و تمام مصوبات آن پس از تأیید وزیر آموزش و پرورش قابل اعمال است .

معاون وزیر آموزش و پرورش تصریح می‌کند: علاوه بر نظارت و بازرسی کلی، شورای نظارت، مطابق ماده 18 همین قانون تمام درآمدها و هزینه‌های مدارس و مراکز غیر دولتی در دفاتر رسمی ثبت و جهت رسیدگی و تأیید نهایی به اداره آموزش و پرورش و اداره امور اقتصادی و دارایی ارائه می‌شود که در صورت تخلف مؤسسان مطابق مواد 33 و 34 قانون مزبور به تخلفات آنان رسیدگی خواهد شد .

حالا با این صحبت‌ها و آنچه که در قانون آمده است، مدارس غیردولتی حق دریافت شهریه، خارج از شهریه مصوب را ندارند اما بسیاری از مدارس به بهانه کلاس‌های فوق برنامه خاص، شهریه‌ای چندبار شهریه مصوب از اولیای دانش آموزان می‌گیرند و اینگونه کار خود را قانونی جلوه می‌دهند. از سوی دیگر، برخی از مدارس با برگزاری آزمون و گلچین دانش آموزان، به رتبه‌های برتر کنکور مینازند و از این راه کیسه‌ای دوخته و از اعتبار آن خرج می‌کنند. شاید باید آموزش و پرورش بیشتر بر این مدارس نظارت کند تا کمتر حرف و حدیث پیرامون این مدارس جاری باشد.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت