عجیب ترین جراحی و بیماریهای سال/عکس
پیشرفت های علم و فناوری در سالهای اخیر، پزشکی و درمان را به طور قابل توجهی متحول کرده است و تلاش های بشر همچنان برای کشف عوامل بیماری زا و راههای تازه تر برای درمان ادامه دارد.
مهر: در این بین بیماری هایی بروز می کند که انسان قرن 21 پاسخ و دلیلی برای آن نمی یابد اما با این حال بشر نا امید نشده و تلاش های خود را دو چندان می کند تا گام های موثری برای بهبود بیماری ها شکل دهد.
در سالی که گذشت خبرهایی از جراحی ها و بیماری های عجیب در سراسر جهان منتشر شد که شگفتی همگان را در پی داشت از این بین می توان به جراحی های دشوار و پیچیده پیوند صورت، ارتباط با بیماری که 12 سال حیات نباتی داشت و جراحی جنین در رحم مادر اشاره کرد.
** جذاب ترین اخبار پزشکی در سال 92 :
* خارج کردن غده 2 کیلویی از صورت یک دختر 8 ساله
یک دختر اهل اوگاندا که یک غده حدود 2 کیلوگرم در صورتش داشت پس از انجام عمل موفقیت آمیز در سالی که گذشت می تواند بار دیگر لبخند بزند.
این دختر اوگاندایی هشت ساله داخل صورت خود یک غده به وزن 1.8 کلیوگرم داشت که اگر رشد آن ادامه می یافت زندگی وی در معرض خطر قرار می گرفت.
تصویر سمت چپ زمانی را نشان می دهد که ترینی برای انجام عمل جراحی به لندن آمد، تصویر سمت راست عمل موفقیت آمیز روی صورت وی را نشان می دهد * ترمیم صورت از بین رفته با فناوری چاپ سه بعدی
در یک اقدام نوین، پزشکان انگلیسی در سالی که گذشت از فناوری چاپ سه بعدی برای خلق یک صورت مصنوعی برای مردی استفاده کردند که سمت چپ چهره اش را به خاطر ابتلا به سرطان از دست داده بود.
پزشکان در یک جراحی اورژانسی مجبور شدند تقریبا کل سمت چپ صورت "اریک موگنر" 60 ساله که مدیر یک رستوران است را بردارند. در این جراحی که به دلیل ابتلای بیمار به سرطان صورت گرفت چشم، استخوان گونه و فک، همگی در سمت چپ صورت، برداشته و یک حفره در این قسمت از صورت او ایجاد شد.
پس از انجام بررسی ها با استفاده از اسکن از جمجمه موگنر و استفاده از رایانه برای بصری سازی از اینکه چهره اش چه شکلی خواهد شد پزشکان توانستند از نوع جدید از چاپگر استفاده کنند که لایه های پلاستیک نایلونی را بر روی یکدیگر قرار می دهد تا یک مولفه دقیق لازم برای چهره بسازد.
* تصویری از جدیدترین پیوند کامل صورت
یک زن 26 ساله لهستانی که چهره اش به دلیل رشد یک تومور کاملا از ریخت افتاده بود با پیوند صورت، صاحب یک چهره جدید شد. این زن که هویت او "جوانا" اعلام شده است در دومین جراحی پیوند صورت لهستان، چهره جدید به خود گرفت.وی پیش از این جراحی قادر به جویدن، بلعیدن و یا صحبت کردن نبود.
در این جراحی 23 ساعته پیوند صورت که 80 درصد پوست روی صورت او تعویض شد توانایی های از دست رفته جویدن و بلعیدن غذا و صحبت کردن به بیمار بازگردانده شد. چهره و صورت جوانا به دلیل تومور نوروفیبروماتوسیس کاملا از ریخت افتاده بود. این بیماری ژنتیکی است که موجب رشد تومورهای خوش خیم در امتداد اعصاب می شود.
* جراحی موفقیت آمیز مرد فیلی پزشکان برای چندمین بار مرد چینی را که روی صورتش تومور 1.5 کیلویی دارد و به مرد فیلی مشهور شده را تحت عمل جراحی قرار دادند.
هانگ چونکای 37 ساله از استان هانان چین که رسانه ها از وی با عنوان مرد فیلی چین نام می برند از نوع بسیار شدید نوروفیبروماتوز رنج می برد که موجب شده است تومورهای بزرگی روی صورتش ایجاد شود و صورت وی را کاملا از شکل خارج کند.
گفته می شود که وی وخیم ترین مورد از این شرایط در تمام دنیا محسوب می شود. براساس اعلام پزشکان عمل جراحی این مرد چینی در سال گذشته موفقیت آمیز بود.
* پیوند اولین قلب مصنوعی ترکیبی از گاو و ماشین به بدن یک مرد
پزشکان فرانسوی با انجام یک جراحی پیشگامانه موفق به پیوند یک قلب مصنوعی به بدن یک بیمار مرد شدند که تا 5 سال آینده می تپد. قلب مصنوعی که برای اولین بار به بدن یک بیمار پیوند زده شد با باتریهای شبیه ساعت کار می کند که خارج از بدن قرار می گیرد.
این قلب مصنوعی از یک سری مواد زیستی چون بافت گاو استفاده می کند تا احتمال پس زدن آن توسط بدن کاهش یابد. این بیمار دو ماه پس از پیوند درگذشت.
* بازگشت بینایی به یک نابینا با پیوند دندان به چشم
مرد 43 ساله نابینا در بریتانیا پس از انجام یک عمل جراحی پیشگامانه که دربرگیرنده پیوند یکی از دندانهایش به چشمش بود، بینایی خود را بدست آورد.
به این تکنیک جراحی که "پروتز قرنیه استخوانی- دندانی" (osteo-odonto-keratoprosthsesis) گفته می شود این جراحی با برداشتن یکی از دندانهای آیان و استفاده از آن به عنوان بستری برای رشد یک لنز ساختگی آغاز شد، پس از آن دندان به مدت سه ماه وارد گونه وی شد تا بافت و رگهای خونی جدید پرورش دهد. در این مرحله پزشکان دندان را با لنز ساختگی وارد کره چشم راست آیان کردند.
ظرف چند هفته پس از انجام آخرین عمل جراحی بینایی این مرد بازگشت.
* برقراری ارتباط با بیماری که 12 سال حیات نباتی داشت
دانشمندان موفق شدند با بیماری که طی 12 سال گذشته زندگی نباتی داشته ارتباط برقرار کنند. محققان در کانادا با استفاده از یک اسکنر تصویر سازی تشدید مغناطیسی کارکردی یا ام اف آر آی فعالیت مغزی بیماری که پیش تر دارای عکس العمل نبود را بررسی کرده و از وی مجموعه سئوالاتی بپرسند.
درحالی که فعالیت مغزی بیمار از طریق اسکنر بررسی می شد، بیمار به چندین پرسش که پاسخ بله یا خیر داشتند پاسخ داد. بیمار از این طریق نشان داد از اینکه در بیمارستان است مطلع بوده و نام خود را می داند.
* جراحی روی جنین در رحم مادر
جراحان اسپانیایی با موفقیت توانستند برای اولین بار جراحی نجات بخشی را روی یک جنین داخل رحم مادر انجام دهند.
گونزالو پاردو سانچز از سندورم مسدود شدن مجاری تنفسی مادرزادی رنج می برد.
نتیجه حاصل از این سندروم غیر قابل اجتناب است اما پزشکان این جنین پیش از تولد تصمیم گرفتند که یک عمل جراحی نجات بخش داخل رح مادر انجام دهند و تاکنون این عمل موفقیت آمیز بوده است.
*انجام سریعترین جراحی پیوند صورت
یک مرکز پیوند صورت در لهستان صورت مردی را که بر اثر برخورد با دستگاه برش سنگ به شدت مجروح شده بود را با سرعت بی سابقه بازسازی کرد.
مرد به نام "گرزگورز" ، سه هفته پس از آنکه یک دستگاه برش سنگ به صورتش صدمه شدیدی وارد کرد یک صورت جدید دریافت کرد چرا که میزان جراحات به قدری بود که امکان بخیه زدن در صورت وی میسر نبود. آرواره های وی خرد شده بود و شرایطش به سرعت و به وخامت می گذشت تا اینکه پزشکان اظهار داشتند هیچ چاره ای جز ارائه یک صورت جدید و پیوند صورت سریع ندارند.
این عمل در مرکز انکولوژی در گلیویس 25 اردیبهشت بر روی بیمار انجام شد. این جراحی 27 ساعت طول کشید.
* پیوند قسمتی از ریه یک مادر به فرزند 3 ساله اش
بیمارستان اوکایاما در ژاپن اعلام کرد که بخشی از ریه یک مادر با موفقیت به پسر سه ساله اش پیوند زده شد که این نخستین پیوند لوب میانی از یک اهدا کننده در قید حیات در جهان بود.
پیوند بخشی از ریه یک مادر به پسر سه ساله اش موجب شد که این کودک که عملکرد ریه اش رو به وخیم شدن بود به جوانترین بیمار پیوندی ریه در ژاپن تبدیل شود. در جریان این جراحی قلب و ریه مصنوعی این کودک خارج شد و وی توانست با ریه اهدایی تنفس را از سر بگیرد.
خارج کردن لوب میانی ریه راست مادر سه ساعت طول کشید و پس از آن بلافاصله پیوند آن به پسرش آغاز شد.
پیوند ریه از اهدا کننده در قید حیات معمولا دربرگیرنده لوب پایینی ریه است که ظرفیت تنفسی بیشتری دارد اما قسمت میانی ریه به این دلیل برای این کودک سه ساله در نظر گرفته شد که کوچکتر است و با اندازه بدن وی تطابق بیشتری دارد. * بازگشت به حیات زن 41 ساله پس از قطعی شدن مرگ بالینی
زن 41 ساله استرالیایی که مرگ وی بر اثر حمله قلبی طی 42 دقیقه از نظر بالینی قطعی شده بود توسط دستگاهی با فناوری بالا که خون را به مغز رساند به حیات بازگشت.
پزشکان در بیمارستان قلب ملبورن تلاش کردند سد شریانهای حیاتی را باز کرده و ریتم قلب وی را با استفاه از یک دستگاه با فناوری بالا که خون را در مغز جاری نگاه می داشت، به حالت عادی بازگردانند.
* آخرین عمل جراحی روی صورت نوجوانی بدون چشم و بینی
کسیدی هوپر نوجوان 17 ساله ای که بدون بینی و چشم متولد شده است 9 مرداد تحت عمل جراحی ساخت بینی از دنده هایش قرار گرفت.
این نوجوان امیدوار است پس از این عمل جراحی بتواند اولین شغل مستقل خود را در کتابخانه نابینایان بدست آورند و ارتباطات روزمره مستقل خود را بنا کند.
در این جراحی استخوانها و غضروفهایی از قفسه سینه اش برداشته شد تا قسمت پایین پیشانی جایگزین بینی وی شوند. * دست مصنوعی دارای حس لامسه
دانشمندان دستی مصنوعی ساختند که به کسانی که دستشان قطع شده امکان میدهد مثل قبل با انگشتان خود اشیا را احساس کنند.
جراحان ایتالیایی این دست مصنوعی را به مدت یک ماه به بازوی یک مرد دانمارکی که دستش قطع شده بود وصل کردند و این مرد توانست دوباره حس لامسه پیدا کند.
* تغییر دائمی رنگ چشم ممکن شد
در حالی که اغلب مردم برای تغییر رنگ چشم خود به لنزهای تماسی رنگی متوسل می شوند یک جراح آمریکایی شیوه دائمی برای تغییر رنگ چشم انسان ارائه کرد.
این جراحی که "ایمپلنت عنبیه مصنوعی" نام دارد، شامل وارد کردن یک ایمپلنت سیلیکونی پزشکی نازک به چشم می شود تا ظاهر عنبیه را تغییر دهد.
دیدگاه تان را بنویسید