ایرانیان‌بی‌سوادندیاکم‌سواد؟

کد خبر: 324566
سرویس اجتماعی « فردا »: هنوز هماهنگی کاملی بین وزارت آموزش و پرورش، نهضت سواد آموزی، مرکز آمار ایران و سازمان ثبت احوال وجود ندارد. برخی از 30 میلیون بی سواد می گویند و بعضی 4و نیم میلیون ایرانی را بی سواد می دانند. اما کدام درست است؟

هنوز عده ای معتقدند هنر نزد ایرانیان است و بس. حالا باید پرسید آیا سواد هم نزد ایرانیان است؟ اگر ملاک سواد را توانایی خواندن و نوشتن و محاسبات ساده ریاضی بدانیم، وضعیت ایران چطور است؟ آماری که دیروز منتشر شده نشان می دهد نزدیک به 3 و نیم میلیون ایرانی، فاقد توانایی خواندن و نوشتن ساده هستند، یعنی حدود 5 درصد جامعه. این آماری است که عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس گفته. بنابر اعلام علیرضا سلیمی، این تعداد بی سواد مطلق در جامعه امروز ایران، زندگی می کنند.

این آمار در حالی اعلام می شود که موضوع دستیابی به حداقل سواد برای اکثریت افراد جامعه، همواره مورد رصد مجامع بین‌المللی بود و سازمانهای بین المللی، هر ساله گزارش‌هایی از روند پیشرفت کشورها در این زمینه را منتشر می‌کنند. دولت ایران نیز مانند سایر اعضای سازمان ملل، با امضای سند جهانی توسعه آموزش متعهد شده است تا سال 2015 میلادی شاخص‌های سواد در جامعه را 50 درصد بهبود بخشد. ولی در شرایط فعلی، نمی توان با قاطعیت عنوان کرد دولت ایران به این هدف، دست یافته، زیرا آمار نگران کننده ای که مراکز آمار و اطلاعات رسمی در ایران منتشر می کنند، نشان می دهد شاخص بی سوادی در کشور، نگران کننده است.

جنبه دیگر نگران شدن از برآوردن شرایط دسترسی به حداقل سواد برای آحاد جامعه، این است که رشد سریع علمی در کشور، موضوعی انکار نشدنی است. آمار رشد علمی ایران در مقاطع مربوط به تحصیلات تکمیلی و همچنین جایگاه پژوهشی ایران در جهان نشان می دهد جامعه علمی کشور ما در ثلث قرن گذشته، با جهش چشمگیری در رشد علمی خود، روبرو بوده و توانسته طی این مدت، میزان تولید علمی در کشور را 18 برابر افزایش دهد. این در حالی است که کشورهای صاحب فناوری، تنها توانسته اند طی این مدت، به 2 برابر رشد علمی برای خود، دست پیدا کنند. اینجاست که تفاوت عظیم بین جامعه بی سواد محض و جامعه علمی و پژوهشی کشور، مشاهده می شود.

این مسئله در حالی نمایان می شود که طبق اظهارات مسئولان نهضت سواد آموزی، ایران برای توسعه آموزش پایه خود در میان بی سوادان، با مشکلاتی مانند نبودن اعتبار یا نیروی انسانی لازم، مواجه نیست و تنها و تنها، مانع باسوادشدن بی سوادان، بی انگیزگی آنها برای حضور در سر کلاس است. به این موضوع، مسئله گریز دانش آموزان از تحصیل را نیز باید اضافه کرد. مسئله ای که مدتهاست بر سر تعداد آمار آن، بحث شده. برخی از مسئولان آموزش و پرورش گفته اند تعداد دانش آموزان بازمانده از تحصیل، تنها اندکی بیش از 160 هزار نفر است ولی بعضی کارشناسان آموزشی مانند شیرزاد عبدالهی معتقدند تعداد این دانش آموزان، بسیار بیشتر از این میزان است.

در جدول زیر، به برخی از آمارهای اشاره شده درباره جمعیت بی سواد کشور، اشاره شده است:

نام

سمت/عنوان

تاریخ اظهار نظر

خلاصه اظهارات

علیرضا سلیمی

عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات

26 بهمن 92

بیش از سه میلیون و ۴۰۰ هزار نفر بی‌سواد در سنین بین ۱۰ تا ۷۰ سال در کشور داریم. این آمار تکان دهنده و بهت آور است که هنوز این تعداد بیسواد در کشور داریم.

عابدین بازگیر

معاون مدیرکل نظارت و سنجش و ارزیابی سازمان نهضت سوادآموزی

21بهمن 92

حدود یک‌سوم افراد جامعه هدف یعنی از 50 سال به بالا کم‌سواد هستند. این در حالی است که بیش از 92 درصد جامعه هدف ما از گروه سنی 10 تا 49 سال با سواد هستند، ولی قبل از انقلاب کمتر از 50 درصد بود

علی باقرزاده

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی

29 بهمن 91

طبق سرشماری سال 91، 9 میلیون و 700 هزار بی‌سواد مطلق در جامعه داریم، همچنین 10 میلیون نفر تحصیلات ابتدایی دارند و 10 میلیون نفر تا سطح سیکل تحصیل کرده‌اند. بدین‌ترتیب 30 میلیون نفر از جمعیت ایران بی‌سواد و کم‌سوادند.

علی باقرزاده

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی

19 دی 92

15 درصد جمعیت بالای 6 سال و 8/6 درصد جمعیت بالای 50 سال کشور بیسواد هستند. تعداد 3 میلیون و 400 هزار بیسواد در کشور قریب به 57 درصد آن متاسفانه کسانی هستند که قبلا آموزش دیده اند اما اظهار بیسوادی کردند.

علی باقرزاده

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی

5 آذر 92

حدود سه میلیون و ۴۵۶ هزار نفر از جمعیت رده سنی ۱۰ تا ۴۹ سال کشور بیسواد هستند. در گروه سنی 10 تا 49 سال نیز 6.8 درصد از جمعیت کشور معادل سه میلیون و 456 هزار نفر بیسواد هستند.

مهدی‌زاده

معاون آموزشی سازمان نهضت سوادآموزی

16 مهر 92

گفته شده 9 میلیون و 700 هزار نفر در کشور بیسواد هستند و یک نفر نیست که ما بگوید اینها کجا هستند. تعداد واقعی بیسوادان خیلی کمتر است. در حال حاضر در بیش از 18 هزار روستای کشور بیسوادی به صفر رسیده است و هیچ بیسوادی زیر 50 سال نداریم حتی یک نفر هم وجود ندارد.

محمد مهدی ‌زاده

معاون آموزشی سازمان نهضت سوادآموزی

22خرداد 91

دو میلیون ۷۰۰ هزار بیسواد زیر ۵۰ سال در کشور وجود دارد. طی سه سال آینده آمار بی ‌سوادان زیر ۵۰ سال کشور به صفر خواهد رسید.

علی باقرزاده

رئیس سازمان نهضت سوادآموزی

6 شهریور 91

سال 85که تعداد بی‌سوادان کشور چهار میلیون و 150هزار نفر بود. ولی اکنون (زمان نقل قول) تعداد بی‌سوادان در حال حاضر حدود دو‌میلیون و 700هزار نفر باشد.

اردشیر قیصر

مدیر وقت برنامه ریزی، هماهنگی و مشارکتهای بین بخشی و امور بین الملل نهضت سواد آموزی

16 شهریور 88

طبق سرشماری سال 85، حدود 9 میلیون و 800 هزار نفر بی سواد در کشور وجود دارد و هم اکنون حدود 10 میلیون ایرانی در بی سوادی مطلق به سر می برند.

منبع: خبرآنلاین

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

فروش اسکوربرد ورزشی

قرص لاغری پلاتین

تازه های سایت