بودجه سلامت نشتی دارد

کد خبر: 315485

در مناظره چالش‌های نظام سلامت مباحث بسیاری به میان آمد اینکه مسئولان رده بالا هم مانند مردم عادی باید درمان شوند نه اینکه یک بیمارستان برایشان قرق شود.‌یک کاسه شدن بودجه درمان که اکنون دولت آن را به ۱۷ دستگاه می‌دهد و اینکه بیمه‌های مکمل لجام گسیخته عمل می‌کنند.

فارس: مناظره چالش‌های کمبود بودجه و مدیریت نظام سلامت عصر جمعه با حضور مسعود پزشکیان عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، ایرج حریرچی معاون توسعه و منابع وزیر بهداشت، صفی خانی یک پزشک عمومی و کارشناس اقتصاد سلامت، داوود دانش جعفری مشاور وزیر بهداشت و احمد میدری معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی از شبکه یک سیما پخش شد.

در این مناظره موضوعات مختلفی از قبیل مدیریت ناکارآمد، یکپارچه نبودن بودجه درمان، ناکارامدی بیمه‌های مکمل، عدم تبعیض در امر درمان و دارو مطرح شد.

مسعود پزشکیان در آغاز مناظره گفت: باید مسئولان ارشد خدمات سلامت را عادلانه ارائه کنند چرا که اگر کل پول دولت را خرج این حوزه کنیم باز هم کم است.

وی ادامه داد: قرار بود از سهم GDP (درآمد ناخالص ملی) اختصاص دهیم اول اینکه این رقم را باید متناسب اختصاص دهیم و دیگر اینکه بر اساس عدالت آن را تقسیم کنیم.

به گفته عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در برخی موارد درمانی 2000 دلار سرانه درمان یک فرد می‌شود از طرفی دیگر به یکی در روستا بابت درمان دو دلار هم اختصاص نمی‌دهیم.

پزشکیان تصریح کرد: بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی مشکل و خطری که سیستم‌های بهداشتی درمانی از جمله ما را تهدید می‌کند سه چیز است، یکی درمان‌گرایی دوم چند پاره بودن سیستم‌ها و سوم تجاری شدن سیستم‌های بهداشتی درمانی بدون نظارت که در نتیجه افراد فقیر محروم و در حاشیه صدمه می‌بینند.

وزیر اسبق بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به رویکرد مجلس گفت: ما در مجلس به دنبال آنیم که اول دولت، قوه قضائیه و مجلس بر سر سفره‌ای که برای مردم پهن کرده بنشیند. اگر آشپز توان پخت خوب ندارد آشپز را عوض کنیم و آدمی که خوب بلد است مدیریت کند را سر کار بگذارید.

وی همچنین نظارت را یکی دیگر از نکات مهم در نظام سلامت عنوان کرد و گفت: بزرگان و سیاستگذاران با سرانه چند هزار دلاری با بخش خصوصی قرارداد دارند و به مردم که می‌رسند می‌گویند پول نداریم. آن چیزی که وجود دارد کمبود پول نیست بلکه بی‌عدالتی و تبعیض است و اگر می‌خواهیم این مسئله را حل کنیم از دولت می‌خواهیم قانون برنامه توسعه را اجرا کند.

پزشکیان گفت: از طرفی دیگر منافع شرکت‌های تجاری، دارویی، خدمات پزشکی و آدم‌هایی که از این بازار میلیارد‌ها تومان پول به جیب می‌زنند آنقدر زیاد است که دل نمی‌کنند.

حریرچی: 70 درصد از هزینه‌های سلامت از جیب مردم پرداخت می‌شود

ایرج حریرچی معاون توسعه مدیریت و منابع نظارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در برنامه مناظره اظهار داشت: طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران وظیفه تأمین و تولید سلامت بر عهده وزارت بهداشت و در حوزه بالادستی دولت است.

وی ادامه داد: هزینه‌های سلامت در سال 93 حدود 70 هزار میلیارد تومان پیش‌بینی شده است که این مبلغ 6 درصد از تولید ناخالص ملی را تشکیل می‌دهد. سرانه حوزه سلامت با دلار غیر بین‌المللی 346 دلار و با دلار بین‌المللی 926 دلار است.

معاون توسعه مدیریت و منابع نظارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی خاطرنشان کرد: حدود 70 درصد از پرداختی‌ها در حوزه سلامت از جیب مردم است. کل منابعی که در حوزه سلامت هزینه می‌کنیم نسبتاً پایین است.

وی با بیان اینکه، باید هزینه‌های سلامت از جیب مردم حداکثر 17 تا 30 درصد باشد گفت: ولی متأسفانه بین 60 تا 70 درصد از هزینه‌های سلامت توسط مردم تأمین می‌شود.

حریرچی با بیان اینکه برای هر یک درصد کاهش از هزینه‌های سلامت از جیب مردم باید دولت 600 تا 700 میلیارد تومان اختصاص دهد گفت: در حال حاضر سهم بهداشت و درمان از 11 به 15 درصد افزایش یافته است.

معاون وزیر بهداشت خاطرنشان کرد: از محل هدفمندی باید کمک جدی به سلامت شود و اگر مدیریت‌ها اصلاح نشود مشکلات همچنان ادامه دارد.

جایگاه سلامت در ایران پایین است/تأمین 60 درصد هزینه‌های سلامت از منابع خصوصی

دانش‌جعفری در مناظره چالش‌های بودجه و مدیریت در نظام سلامت تصریح کرد: در مورد سوالی که ابتدای برنامه در مورد تأمین منابع یا مدیریت در نظام سلامت مطرح شد باید بگویم که هر دو مورد لازم است به صورت موازی دنبال شود.

مشاور عالی وزیر بهداشت و درمان کشور افزود: از نظر منابع درآمدی و پولی که برای سلامت کشور هزینه می‌شود در مقایسه با سایر کشورها باید گفت که ایران جزو کشورهای متوسط درآمد است و در سایر کشورها 6 درصد تولید ناخالص که برابر 384 دلار است صرف هزینه‌های سلامت می‌شود.

وی ابراز داشت: این در حالی است که در سال‌های اخیر در ایران 5.3 درصد تولید ناخالص داخلی که حدود 305 دلار را شامل می‌شود به هزینه‌های سلامت اختصاص یافته است که کم است.

دانش جعفری بیان داشت: اگر در کشورهای مشابه خود از لحاظ درآمد بخواهیم مقایسه‌ای داشته باشیم، در کل کشورهای دنیا اگر صد بار در سلامت هزینه می‌شود 40 درصد مخارج خصوصی است و 60 درصد مخارج عمومی است.

مشاور عالی وزیر بهداشت و درمان کشور اضافه کرد: این در حالی است که در ایران در حال حاضر 60 درصد هزینه‌های سلامت توسط منابع خصوصی و 40 درصد توسط منابع عمومی تأمین می‌شود.به گفته وی همچنین در مقایسه با کشورهایی که درآمد مشابه با ایران دارند 44.5 درصد هزینه‌های سلامت توسط منابع خصوصی و 55.5 درصد به واسطه بهره‌گیری از منابع عمومی تامین می‌شود.

دانش‌جعفری خاطرنشان کرد: این امر بیانگر این است که در هزینه‌های خود جایگاه سلامت را کم دیده‌ایم و باید در سیاستگذاری‌ها در آینده این مسئله اصلاح شود به گونه‌ای که بتوانیم منابع حداقلی لازم را تامین کنیم.

صفی‌خانی: ایران رتبه 112 عدالت در سلامت دنیا را دارد

حمیدرضا صفی‌خانی مشاور اسبق وزیر رفاه مهمترین مشکل کنونی نظام سلامت کشور را درک نشدن نقش دولت در سلامت از سوی دولت‌های گذشته دانست و گفت: این مشکل ربطی به ادوار دولت ندارد چرا که آنها در مجموع نتوانستند نقش خود را در نظام سلامت درک کنند.

وی با اشاره به قانون اساسی نظام سلامت و ارائه خدمات بهداشت و درمان را حق مردم و وظیفه حاکمیت دانست.

این پزشک عمومی در خصوص تأمین مالی نظام سلامت گفت: بهره‌مندی مردم از خدمات سلامت مهمترین موضوعی است که باید به آن بپردازیم.

وی ادامه داد: این به آن معناست که مردم خدمات مختلف نظام سلامت را دریافت کنند و به واسطه آن فقیر و محروم نشوند.

صفی‌خانی افزود: اهداف باید در نظام مالی سلامت محقق شود که شاخص‌ها نشان می‌دهد که ما در این زمینه خوب عمل نکرده‌ایم.

وی رتبه ایران را در زمینه عدالت تأمین منابع مالی نظام سلامت 112 از 191 کشور عنوان کرد و گفت: به عقیده من ساختار سیاستگذاری سلامت کشور ما پراکنده است و به هیچ وجه یکپارچه نیست.

این پزشک عمومی با اشاره به کاهش سهم دولت در پرداخت هزینه‌ها گفت: این امر موجب افزایش سهم مردم در پرداخت‌ها و توزیع بی‌عدالتی شده است. در سیاست‌های و تأمین منابع نظام سلامت نیازمند تجدیدنظر هستیم.

بودجه‌های درمان باید یک کاسه شود/دولت به 17 دستگاه بودجه درمان می‌دهد

احمد میدری گفت: همان‌طور که بسیاری از مشکلات مانند سوء‌تغذیه و کاهش نرخ مرگ و میر کودکان را از سال 1360 و اوایل انقلاب پیگیری کرده و اصلاح نمودیم، امیدواریم با طرح مشکلات نظام سلامت در ابتدای دولت یازدهم گام‌های بزرگی برای اصلاح این حوزه برداشته شود.

وی افزود: آن‌چیزی که در بودجه سال 93 رخ داده تزریق بودجه از منابع مختلف است چرا که با توجه به افزایش نرخ ارز و بدهی وزارت بهداشت و سازمان‌های بیمه‌گر تزریق این بودجه برای اقتصاد درمان ضروری بود تا مراکز درمانی و بیمارستان‌ها طلب‌های خود را وصول کنند.

معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی به این نکته اشاره کرد که متأسفانه در ایران دولت که دستگاه‌های مختلفی بابت درمان و بودجه می‌دهد.

وی گفت: 17 دستگاه از بودجه عمومی برای درمان استفاده می‌کند و حتی وزارت کشور نیز برای درمان در مواقع بحران نیز بودجه می‌گیرد که باید برای یک کاسه کردن بودجه‌های درمان گام‌های اساسی برداشته شود و مدیریت را یکپارچه کنیم.

دبیر شورای عالی بیمه درمان کشور تصریح کرد: تکثر سازمان‌ها و ارائه دهندگان خاص بیمه‌گر جامعه را به دو گروه کم قدرت و پر قدرت تقسیم کرده درحالی که در همه جای دنیا غیر از نیروهای مسلح باید بیمه پایه یکپارچه باشد، مانند توزیع برق، که برای همه یکسان است.

وی با اشاره به اینکه در طی چند ماه گذشته یکپارچه‌سازی اطلاعات سازمان بیمه سلامت و تأمین اجتماعی در حال انجام است، افزود: باید بیمه پایه را ارتقا دهیم تا چند دستگی بیمه‌ها را کم کنیم.

نظام سلامت ما الگوبرداری غلط از غرب است/مدیریت در نظام سلامت فرابخشی است

معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت معتقد است که نظام سلامت جمهوری اسلامی ایران برگرفته از یک الگوبرداری غلط از نظام بهداشت و درمان آمریکاست در حالی که صفی‌خانی مشاور سابق وزیر رفاه این موضوع را رد می‌کند.

ایرج حریرچی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت اظهار داشت: نظام سلامت کشور ما یک الگوبرداری غلط از نظام غلط بهداشت و درمانی آمریکا است. تنها کشور توسعه یافته‌ای که با نظام بازار آزاد سلامت آن کنترل می‌شود آمریکا است و ما نیز با منابع اندکی که در اختیار داریم آن نظام را تقلید می‌کنیم.

حریرچی با اشاره به اینکه در برنامه چهارم و پنجم توسعه نظام سلامت بسیار مترقی است گفت: در 8 سال گذشته نه تنها در جهت قانون اهداف برنامه پیش نرفته‌ایم بلکه بر عکس نیز عمل کرده‌ایم. باید تولیت نظام سلامت اصلاح و سپس منابع را با یک مدیریت سلامت اصلاح کنیم.

در ادامه حمیدرضا صفی‌خانی مشاور سابق وزیر رفاه اظهار داشت: نظام سلامت ما آمریکایی نبوده، آمریکایی شده است ما از مدل‌هایمان برای نظام سلامت سوءاستفاده نکردیم ولی خیلی از کشورها با استفاده سالم از نحوه مدیریت سلامت پیشرفت‌هایی در این حوزه داشتند. مدیریت در نظام سلامت فرابخشی است و فقط در وزارت بهداشت رقم نمی‌خورد اگر نابرابری وجود داشته باشد و ثروت در جامعه به خوبی توزیع نشود مطمئناً سلامت مردم آسیب می‌بیند.

صفی‌خانی خاطرنشان کرد: تولیت سلامت یک وظیفه رهبری و فرابخشی بر عهده دارد و وزیر بهداشت اگر رهبر آن باشد باید رئیس جمهور را پشت‌سر خود بیاورد.

استفاده غلط از تئوری‌های درست سلامت/ در دنیا 50 درصد از هزینه‌های سلامت از جیب مردم است

مسعود پزشکیان عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس اظهار داشت: ما از تئوری‌های نظام سلامت به درستی استفاده نکرده‌ایم و برداشت‌های غلطی داشته‌ایم.

وی ادامه داد: افرادی که کارمند بودن را بیمه کرده‌ایم و کسانی که هیچ کسی را نداشتند و شغل مناسبی نیز ندارند نیز به امید خدا رها شده‌اند. در نظام جمهوری اسلامی باید این افراد را می‌دیدیم که کمتر توجه شده است.

پزشکیان خاطرنشان کرد: یکی از چالش‌های بزرگ در دنیا سیستم بهداشتی، درمانی و تجاری رها شده و بدون نظارت است.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس خاطرنشان کرد: حاکمیت باید کسی را ببیند ولی نمی‌بیند تا نگاه مسئولین ارشد درست نشود وضعیت سلامت در کشور درست شدنی نیست.

وی گفت: اگر بنده کوچک‌ترین مشکلی برایم پیش بیاید ده‌ها نفر بالا سر من به عنوان پزشک حاضر می‌شوند ولی اگر در یک نقطه محروم کسی آسیب ببیند چه کسی به دادش می‌رسد.

در ادامه این مناظره، داود دانش جعفری بیان داشت: در مورد مخارج حوزه سلامت 41 درصد از مخارج توسط بخش خصوصی و 60 درصد عمومی است.

وی ادامه داد: در دنیا هزینه‌های پرداخت از جیب 50 درصد است و 50 درصد از هزینه‌ها نیز قبل از اینکه شخصی مریض شود پرداخت می‌شود ولی در ایران هزینه‌های سلامت 60 درصد به بالا است.

کدام پزشک عاقلی شهر را رها و در پزشک خانواده روستا خدمت می‌کند/ تخصیص بودجه سلامت نشتی دارد

ایرج دانش جعفری مشاور عالی وزیر بهداشت و درمان کشور در ادامه مناظره امروز اظهار داشت: از بین هزینه‌ها که مردم پرداخت می‌کنند و هزینه‌هایی که توسط دولت برای بهداشت کشور صرف می‌شود در مقایسه با سایر کشورها باید گفت که مخارج پرداختی توسط مردم بالاتر از متوسط دنیا است.

مشاور عالی وزیر بهداشت و درمان کشور با بیان اینکه باید برای سیاست‌گذاری عدم تعادل را به نوعی به تعادل تبدیل کنیم ابراز داشت: راه‌حل این مسئله افزایش مخارج دولت است.

وی با بیان اینکه مخارج دولت به دو طریق بودجه عمومی و هزینه‌هایی که در قالب حق بیمه مردم است تأمین می‌شود اضافه کرد: کارگری که در تأمین اجتماعی تحت پوشش است بخشی از حقوقش صرف هزینه بیمه می‌شود و بخش دیگری را نیز کارفرما و دولت پرداخت می‌کند و تأمین اجتماعی نیز موظف است منابع را برای وی فراهم کند.

به گفته وی پرداخت حق بیمه‌ها متناسب با پرداختی‌هایی که در بخش کارگری صورت می‌گیرد نیست و کمتر است.

در ادامه احمد میدری معاون وزیر کار و تعاون با بیان اینکه بودجه درمان کشور در دستگاه‌های مختلف پخش می‌شود ابراز داشت: صندوق بیمه‌های خاص در ایران یکپارچه نیست.

وی بیان داشت: نکته مهم در این میان این است که در زاییده نظام اداری ایران بودجه‌ها در تهران متمرکز می‌شود و به سایر نقاط تقسیم می‌‌گردد و در این میان در تقسیم منابع نشتی‌های زیادی به وجود می‌آید.

معاون کار و تعاون ابراز داشت: در تخصیص بودجه میان پرستاران، پزشک و بیمار نشت زیادی ایجاد شده است و اتلاف زیادی به وجود آمده و این امر زاییده نظام متمرکز در ایران است.

میدری با بیان اینکه باید سرانه سلامت در کشور مشخص شود اضافه کرد: تغییر سیاست متمرکز به غیرمتمرکز در ایران همیشه با شکست مواجه شده است چرا که مقوله اقتصاد درمان بحثی پیچیده است که در همیشه عده‌ای سود برده‌اند و عده‌ای زیان دیده‌اند.

وی با بیان اینکه نظام اداری با تمرکززدایی به شدت مقابله می‌کند گفت: این امر به این دلیل است که بدنه دستگاه‌ها اجازه این تفویض اختیار را نمی‌دهد، باید کارمندان دولت همکاری کنند تا این تفویض اختیار در مراکز استان‌ها صورت گیرد تا از نشت منابع جلوگیری شود.

به گفته معاون وزیر کار و تعاون، فقط در اقتصاد آمریکا است که بخش درمان برنامه‌ریزی نشده است.

وی با بیان اینکه،‌برخی مواقع مردم خودشان گران‌ترین درمان را از پزشک مطالبه می‌کنند یادآور شد: در کشورهای دنیا که درمان خوب دارند رفتار بیمار و پزشک تحت نظارت است و این امر در ایران نیازمند تحولی بزرگ است.

همچنین در ادامه مسعود پزشکیان عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس اسلامی با بیان اینکه حل معضلات موجود عزم و اراده بالایی را می‌طلبد گفت: در اروپا 25 درصد هزینه‌های درمان توسط مردم صورت می‌گیرد.

وی با اشاره به سیستم بیمه تکمیلی که دچاررهاشدگی شده است افزود: وقتی حاکمیت خودش با متخلف قرارداد بسته است باید چه کرد؟

پزشکیان بیان داشت: هم اکنون از نظر قانونی همه چیز وجود دارد و باید با عزم و اراده عدالت ایجاد شود. در این میان تکلیف آدم‌ها را دولت و مجلس چگونه تعیین کند که کسی که پول و بیمه ندارد چه باید کند.

وی به پزشک خانواده نیز اشاره کرد و گفت: مردم باید پزشک خانواده را محرم راز خود بدانند آنچه که اکنون اجرایی شده دست و پا شکسته است و مردم باید از پزشک خانواده و خدمات آن رضایتمند باشند.

پزشکیان متذکر شد: کدام پزشک عاقلی شهر را با 3 میلیون درآمد رها می‌کند و در پزشک خانواده روستا خدمت می‌کند.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با تأکید بر اینکه باید هزینه تکنولوژی و دارو کنترل شود یادآور شد: سرانه مصرف دارو و همچنین تجهیزات در آمریکا به ترتیب برابر 1.200 دلار و 286 دلار است این در حالی است که کل هزینه سلامت در ایران 280 دلار را به خود اختصاص داده است.

صفی‌خانی: مفهوم نظام ارجاع را با اسم پزشک خانواده خراب کردیم

حریرچی معاون توسعه وزارت بهداشت خطاب به مسعود پزشکیان، گفت: آنچه که شما گفتید، کاملا درست است اما زمان افعال شما باید گذشته باشد.

پزشکیان در جواب گفت: آینده که هنوز نیامده ما باید حال را درست کنیم.

حریرچی در پاسخ به او گفت:‌ خدا پدر کسی را بیامرزد که از گذشته پند گرفت و آینده را اصلاح کرد.

وی ادامه داد: در خاطرم هست، شخص رده بالایی از دولت در CCU یک بیمارستان دولتی خوابیده بود و 5 تخت دیگر را برای او قُرق کرده بودند. به نظر مردم راضی بودند که هزینه عمل این فرد در یک بیمارستان خصوصی از جیب مردم پرداخت شود، ولی این تعداد تخت قُرُق نشود.

حریرچی ادامه داد: مفهوم نظام ارجاع را با اسم پزشک خانواده خراب کرده‌ایم. دیوید کامرون نخست‌وزیر انگلستان دچار بیماری قلبی شد اما با او مانند تمام مردم برخورد کردند و برایش متخصص نیاوردند، بلکه پزشک خانواده او کامرون را معاینه کرد.

معاون توسعه وزارت بهداشت با اشاره به کتاب غرب‌زدگی جلال آل احمد، گفت:‌ ما آنچه از غرب می‌گیریم بد اجرا می‌کنیم.

وی در مورد تأمین منابع مالی نظام سلامت، گفت: بجای اینکه از پول فروش نفت طی چند سال گذشته به نظام سلامت و بیمه پرداخت شود، این پول صرف ساخت مسکن مهر شد.

حریرچی تاکید کرد: کدام رئیس جمهور را سراغ دارید که چند بار در مورد نظام سلامت صحبت کرده باشد. اما رئیس جمهور از ابتدای امسال دوبار راجع به نظام سلامت صحبت کرده‌اند.

وی پایبندی به قانون و اجرای قانون غلط را بهتر از اجرا نکردن قانون اشتباه عنوان کرد.

در این لحظه صفی‌خانی مشاور سابق وزارت رفاه خطاب به حریرچی ‌گفت: ما قانون را اجرا نکردیم و حتی برخلاف آن عمل کردیم.

وی ادامه داد: اکنون در دهک‌های فقیر جامعه به میزان 4.7 درصد فرو رفتن به زیر خط مطلق فقر را مشاهده می‌کنیم.

صفی‌خانی تاکید کرد: اگر برای نظام سلامت سناریوی جدید نداشته باشیم، همان سیاست‌های نخ‌نمای قدیمی بر روی کار می‌آید.

وی ادامه داد: منابع مالی جهت نظام سلامت باید پایدار باشد تا کشور دچار بیماری هلندی نشود. هنر دولت این است که پول قبل از بیماری و در بازه‌های زمانی طولانی پرداخت کند.

در این لحظه میدری خطاب به صفی‌خانی، گفت: مالیات در همه دنیا اخذ می‌شود و گرفتن آن از مردم و تخصیص آن به نظام سلامت اشکالی ندارد.

صفی‌خانی پاسخ داد: مالیات را زمانی مردم می‌دهند که سالم هستند و درآمد دارند، نه زمانی که بیمارند و نمی‌توانند کار کنند.

حریرچی معاون منابع مالی وزارت بهداشت در تکمیل صحبت‌های ابتدایی خود، گفت: ما باید سامانه جامع و همگانی نظام سلامت را اجرا کنیم.

وی گفت: ‌برای این کار 6 گام باید برداشته شود.

حریرچی این گام‌ها را 1. مراقبت‌های اولیه سلامت 2. نظام ارجاع 3. سطح‌بندی خدمات 4. پرداخت در قبال خدمات 5. واگذاری امور خدمات به بخش خصوصی 6. پرداخت مبتنی بر عملکرد با اولویت مناطق روستایی و عشایری عنوان کرد.

لجام گسیختگی بیمه های مکمل/دانش و تخصص سلامت در بیمه‌های مکمل وجود ندارد

مسعود پزشکیان گفت: اشکال ما این است که فکر می‌کنیم ره صد ساله را یک شبه می‌توان طی کرد اگر عزم و اراده سیاسی مملکت نباشد و تا وزیر، نماینده و قاضی اراده نکند که بر اساس عدالت و منصفانه عمل کند کاری درست نمی‌شود. نه اینکه پشت منبر و تریبون برای مردم حرف بزنیم ولی در عمل به گونه‌ای دیگر باشیم. اگر قوه قضاییه، دولت و مجلس به این کار عمل کند مردم هم عمل می‌کنند.

صفی‌خانی نیز در ادامه این مناظره گفت: چیزی که در عرصه سیاستگذاری ما تأثیرگذار است، تضاد در منافع است که فقط مختص به کشور ما نیست من اگر کت وزارت رفاه را می‌پوشم یک موضع می‌گیرم و اگر کت وزارت بهداشت را بپوشم موضع دیگر.

وی ادامه داد: به عنوان مثال شاخص مرگ و میر ژاپن در سال 1950 در بدترین شرایط بود ولی با تدوین سیاست‌های درست اکنون یک سوم آمریکا در امر درمان هزینه می‌کند ولی شاخص سلامتی آن رتبه اول است در حالی که آمریکا در رتبه 35 قرار دارد.

صفی خانی با انتقاد از عملکرد بیمه‌های مکمل گفت: ما 6 هزار میلیارد تومان پول را در بیمه‌های مکمل ریخته‌ایم ولی آنها لجام گسیخته عمل می‌کنند و اصلاً دانش و تخصص سلامت در بیمه‌های مکمل و سیاست‌گذاری‌هایش وجود ندارد و فقط از این بیمه برای یک عده افراد خاص استفاده می‌کنیم.

صفی‌خانی تصریح کرد: آقای وزیر بهداشت گفت امسال 7 هزار میلیارد تومان در حوزه سلامت کمبود بودجه داریم و هیچ پولی از منابع عمومی دولت نباید صرف کاری شود مگر اینکه همگان از آن بهره ببرند.

ایرج حریرچی معاون توسعه و منابع وزارت بهداشت در ادامه این مناظره گفت: تمام این مباحث در قانون پنجم توسعه آمده ولی به آن عمل نمی‌شود.

داود دانش جعفری نیز گفت: حرف ما این است که اکنون وضعیت نظام سلامت به گونه‌ای پیش می‌رود که طبق آمارهای رسمی 60 درصد و طبق آمارهای غیررسمی 70 درصد هزینه درمان را مردم از جیبشان می‌پردازند و باید طرحی ارائه کرد تا ببینیم چگونه می‌توان این هزینه‌ها را پایین آورد. اگر اجرای قانون منجر به کاهش هزینه می‌شود اشکالی ندارد باید نشست و روی آن بحث کرد.

در این میان حیدری مجری مناظره گفت: چگونه است که اکنون درمان یک نوع سرطان تا صد میلیون هزینه دارد و آخرش بیمار می‌میرد در حالی که اگر 5 سال قبل‌تر فرد غربالگری می‌شد به اینجا نمی‌رسید اما هیچ شرکت بیمه‌ای برای غربالگری هزینه نمی‌کند؟ اگر بیمه‌ها موارد این چنینی را پوشش می‌دادند آیا در کاهش هزینه‌ها مؤثر نبود؟

دانش جعفری در پاسخ گفت: بحث اینجاست که در امر پیشگیری معمولاً همه هزینه‌ها متوجه دولت است الان عنوان می‌شود پزشک خانواده یکی از نیازهای کشور است در حالی که باید زیرساخت‌های لازم را برای خواسته‌های موردنظرمان بوجود آورد.

وی ادامه داد: یکی از مشکلات نظام آموزشی ما این است که کسی از دانشجویان علاقه‌ای ندارد که در سطح پزشک خانواده بماند و شاید پزشک خانواده آموزش دیده به اندازه کافی نداریم ولی از آن طرف متخصص زیاد داریم.

دانش جعفری بر این نکته تأکید کرد: مردم عادت کرده‌اند برای یک سرماخوردگی ساده پیش متخصص بروند که هزینه زیادی را به خود و دولت تحمیل می‌کند. طبق تحقیقات درآمد یک پزشک خانواده با درآمد یک متخصص در کشورهای مختلف فاصله چندانی ندارد و گاهی اوقات درآمد پزشک خانواده به دلیل تعداد بیشتر بیمار بیشتر است.

80 درصد از هزینه‌های بیمارستان‌های خصوصی از بیمه‌های تکمیلی تأمین می‌شود/پزشکیان: مجوز احداث مطب ندارم

معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت معتقد است که 80 درصد از هزینه‌های بیمارستان‌های خصوصی از راه بیمه تکمیلی تأمین می‌شود. عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در بیمارستان خصوصی کار نکرده‌ام و مجوز مطب هم ندارم.

در ادامه مناظره مسعود پزشکیان عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، در پاسخ به پرسشی منبی بر اینکه در زمان وزارت شما چه اقداماتی صورت گرفته است، اظهار داشت: بنده در بیمارستان خصوصی کار نکردم، مجوز مطب هم ندارم، سهامدار هیچ جا هم نیستم.

وی ادامه داد: بیمه‌های روستایی، بیمه‌ تصادفات در زمان بنده و با حمایت مجلس صورت گرفته است و 10 درصد از هزینه‌های بیمه خودرو نیز برای بیماران تصادفی به وزارت بهداشت واریز می‌شود.

در ادامه این مناظره ایرج حریرچی معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت، در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا عزیز خود را اگر مریض شود در بیمارستان دولتی بستری می‌کنید، ‌گفت: از لحاظ خدمات تخصصی در بیمارستان‌های دانشگاهی وضعیت بهتری نسبت به خصوصی داریم و مطمئنا بنده اگر مشکلی برای یکی از نزدیکانم پیش بیاید در این بیمارستان بستری می‌کنم.

در ادامه مسعود دانش جعفری مشاور وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به پرسشی مبنی بر اینکه آیا با وضعیت درآمد پلکانی پزشکان موافق هستید، گفت: ‌پزشکان نیز مانند سایر اقشار اگر درآمدی دارند باید مالیات آن پرداخت شود و با این اقدام موافق هستم.

صفی‌خانی پزشک عمومی نیز در پاسخ به پرسش مردمی مبنی بر اینکه چه کسی وضعیت وحشتناک سلامت را درست می‌کند، گفت:‌ ما در طراحی‌ها تنبل و در اجرا سهل‌انگاریم، سال 81 پولی را مجلس در اختیار بهداشت داد که بیمه بستری شهری اتفاق افتاد. تنها راهی که برای افزایش سلامت وجود دارد، پوشش همگانی است.

میدری معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی نیز در پاسخ به پرسش مردمی بیان داشت: راهکارهایی که برای بحث افزایش سلامت می‌شناسیم از لحاظ اقتصادی و سیاسی اجرایی نمی‌شود.

در ادامه پاسخ به پرسش میدری؛ حریرچی خاطرنشان کرد: در سال‌های اخیر 120 بیمارستان 32 تختخوابی ساخته‌ایم که این از لحاظ اقتصادی و درمانی مقرون به صرفه نیست.

در ادامه برنامه مناظره مسعود پزشکیان نیز تاکید کرد: باید همه صندوق‌های بیمه‌ای یکی شود و در دنیا نیز توسعه بیمه‌ای با تجمیع صندوق‌ها بوده است.

حریرچی نیز خاطرنشان کرد: 80 درصد از هزینه‌های بیمارستان‌های خصوصی از راه اجرای بیمه تکمیلی تامین می‌شود که باید در این خصوص نیز اقدامی صورت گیرد.

تفاضل قیمت دارو نشان از ویژه خواری در حوزه داروست

ایرج حریرچی معاون توسعه و منابع وزارت بهداشت در ادامه مناظره در پاسخ به سؤالی در خصوص تضاد منافع و تولیت اظهار داشت: این امر برای تمام مسئولان دولتی گفته شده است که اجبار است مسئولان به شرط عدم فعالیت در بخش خصوصی در سیستم دولتی فعالیت داشته باشند و برای افراد غیرمسئول تصویب کرده است که بعد از تأمین تعرفه کافی این امر را اجرا کنند.

حریرچی ادامه داد:‌آنچه که دولت فعلی شروع کرده است همین مسئله است که در تبصره 2 بند «د» ماده 32 به آن اشاره شده است.

در ادامه مسعود پزشکیان عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در پاسخ به این سؤال ابراز داشت: در قانون آمده است که سال اول باید تمام مسئولان فعالیت بیرونی خود را قطع کنند و دولت نیز یک سرانه را اجرا کند.

وی گفت: بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی مشکل بهداشت کشور این است که سیستم بهداشت رها شده است.

در ادامه پزشکیان در پاسخ به سؤال دیگری مبنی بر اینکه چرا سلامت در امر پیشگیری مغفول مانده است، ابراز داشت: در قانون قرار بود مدیریت بیمارستان‌ها هیئت امنایی شود به شکلی که نظر مسئولان در کنار نظر مردم باشد.

عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی با بیان این امر که در دوره گذشته نیز مطرح شده بود، گفت: اگر مردم مشارکت داده نشوند، شکست خواهیم خورد. هیئت امنا به معنی این است که مردم و مسئولان در امور مشارکت داده شوند.

همچنین داوود دانش جعفری مشاور عالی وزیر بهداشت با بیان اینکه این امر نکته‌ای مهمی است و باید در مورد آن کارایی‌ها ارتقاء یابد ادامه داد: در وزارت بهداشت مانند ادوار مختلف رسم بود تمام کارها بر عهده پزشکان باشد.

وی بیان داشت: در مطالعه‌ای که در زمان قبل انجام شد، نشان داده شد که وزیر بهداشت 43 کشور غیر پزشک است. این امر حاکی از آن است که اگر قرار بر پیشگیری است، باید از مدیرانی استفاده شود که در پیشگیری متخصص هستند.

در این میان پزشکیان بیان داشت:‌ وزیران اقتصاد و صنعت چه گلی بر سر صنعت زده‌اند که بخواهیم از آنها به عنوان وزیر بهداشت و درمان استفاده کنیم.

در ادامه مسعود پزشکیان درباره ویژه‌خواری در این سیستم بیان داشت: زمان وزارت من 200 میلیون دلار هزینه دارو و تجهیزات بود، این امر به شکلی است که اگر سیستم کنترل نشود، هر روز این معضل حادتر می‌شود چرا که امروز این هزینه به دو میلیارد و 800 میلیون دلار رسیده است.

در ادامه حریرچی بیان داشت: در سال گذشته و تا قبل از تابستان 92 یک قلم دارو از 10 سنت تا 4 یورو تفاضل قیمت داشت و این نشان از ویژه‌خواری است. این ویژه‌خواری هم در مورد اشخاص و هم بحث‌های ارگانی است. البته این مسئله نشأت گرفته از مدیریت است.

همچنین احمد میدری معاون وزیر تعاون یادآور شد: هیچ چیز در دنیا به اندازه دارو گرانقیمت‌تر نیست. در برخی از استان‌ها هم‌اکنون یک دارو 8 درصد و در برخی 25 درصد افزایش هزینه دارد و این نشان‌دهنده این است که می‌تواند قاچاق دارو و مافیا در این سیستم وجود داشته باشد.

حریرچی گفت: برای بیماری‌های خاص 1400 میلیارد تومان یارانه در نظر گرفته شده و قیمت قاچاق در این دسته از داروها قابل ملاحظه نیست.

تاکنون مفهوم درست اداره هیئت‌امنایی بیمارستانها اجرا نشده است

در ادامه برنامه مناظره چالش‌های نظام سلامت یکی از حضار از معاون توسعه وزارت بهداشت پرسید مشکلات مالی بیماران خاص و قیمت بالای دارو کی حل می‌شود؟

حریر‌چی پاسخ داد: قبول داریم در پاییز 92 داروهای کمیاب و گرانقیمت افزایش سه برابری قیمت داشته است اما مبلغی در بودجه در نظر گرفتیم تا قیمت‌ها به تابستان 91 برگردد.

وی تاکید کرد: قبول داریم که سال 91 نیز قیمت‌ها پایین نبود اما باید بدانیم که دولت مصمم است تا قیمت‌ها را به گذشته بازگرداند.

البته بخش عمده‌ای از قیمت‌ها نیز بستگی به بیمه‌ها دارد و باید از طریق آنها تامین شود.

در ادامه یکی دیگر از حضار در مورد آینده بیمارستان‌های هیئت‌امنایی سوال پرسید که حریر‌چی پاسخ داد: مدل نهایی دولت اداره بیمارستان‌ها به صورت هیئت‌امنایی است که این هم الزام قانونی دارد و هم الزام عملی.

وی ادامه داد: متاسفانه تقریبا در هیچ کجا مفهوم درست و قانونی بیمارستان‌های هیئت‌امنایی را اجرا نکرده‌ایم اما خود را ملزم می‌دانیم که به غیر از بیمارستان‌هایی که باید دولتی بمانند سایر بیمارستان‌ها را به صورت هیئت‌امنایی اداره کنیم.

در این لحظه میدری معاون وزیر تعاون گفت: آئین‌نامه بیمارستان‌های هیئت‌امنایی باید تغییر کند.

پزشکیان وزیر اسبق بهداشت و نماینده مجلس نیز ادامه داد: اکنون هیچ کدام از بیمارستان‌های ما هیئت‌امنایی نیستند چرا که خود رئیس دانشگاه تصمیم می‌گیرد و به سایر اعضا می‌گوید امضا کنید.

سوال دیگری در مورد تامین هزینه‌ها از سوی بیمه مطرح شد که میدری دبیر شورای عالی بیمه کشور پاسخ داد: در چند سال گذشته کمبود بودجه برای ما جدی بود اما بین وزارت بهداشت و سایر بیمه‌گر‌ها توزیع قدرت را انجام دادیم.

وی ادامه داد: وزارت بهداشت اکنون بیمه‌های پایه را تامین می‌کند و ما نیز باید سیستم‌های نظارتی طراحی کنیم که از انتقال منابع جلوگیری کنیم.

۰

دیدگاه تان را بنویسید

 

نیازمندیها

تازه های سایت