وضعیت یارانه دارو در ۱۴۰۲/ دارو گران می شود؟
معاون امور سلامت و رفاه اجتماعی سازمان برنامه و بودجه، در خصوص وضعیت یارانه دارو در سال آینده و گلایه های صنعت داروسازی، توضیحاتی ارائه داد.
مجید فراهانی معاون امور سلامت و رفاه اجتماعی سازمان برنامه و بودجه، در میزگرد برنامه کشیک سلامت، با اشاره به بودجه پیشنهادی دولت برای نظام سلامت در سال آینده، گفت: بودجه در نظر گرفته شده برای ارائه خدمات مختلف دولتی در بخش بهداشت و درمان در سال ۱۴۰۲، حدود ۴۰۰ هزار میلیارد تومان است که نسبت به سال جاری تقریباً ۴۲ درصد رشد داشته است.
وی افزود: برای بخش حقوق و مزایای دانشگاههای علوم پزشکی ۱۱۵ هزار میلیارد تومان اعتبار تخصیص داده شده و برای نخستین بار یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان برای کمک به تغذیه دانشجویان منابع مالی در نظر گرفته شده است.
فراهانی ادامه داد: بودجه صندوق بیماریهای خاص و صعبالعلاج با ۴۰ درصد رشد در سال آینده به ۷ هزار میلیارد تومان میرسد که از نقاط مثبت بودجه سال آینده است. همچنین ۵ هزار میلیارد تومان هم برای پوشش رایگان بیمه سلامت اقشار کمدرآمد در این بودجه دیده شده است.
معاون امور سلامت سازمان برنامه و بودجه در واکنش به انتقاد از کمبود بودجه دارو، گفت: در قانون تکلیف شده که یارانه دارو به جای اینکه به تولیدکنندگان دارو داده شود، از طریق بیمهها در اختیار مصرف کننده قرار بگیرد. بنابراین طبق روال سالهای گذشته، سه میلیارد دلار ارز ترجیحی به دارو اختصاص داده شده که طبق قانون میتوان بودجه آن را تا ۷۶ هزار میلیارد تومان هم افزایش داد.
فراهانی با اشاره به اینکه یارانه دارو در سال آینده حذف نمیشود، افزود: طبق قانون دارو باید با قیمت مصوب شهریور ۱۴۰۰ به دست مصرف کننده برسد، پس یارانه ۴۲۰۰ تومانی همچنان اختصاص مییابد و ما تنها باید مابهالتفاوت آن را برای سال آینده پرداخت کنیم؛ که اگر اختلاف آن را با ارز نیمایی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی اعلام شده در نظر بگیرم، هر دلار برای صنایع دارویی حدود ۲۴ هزار و ۳۰۰ تومان میشود که با تعیین سه میلیارد دلار ارز مورد نیاز، به همین رقم ۶۹ هزار میلیارد تومان میرسیم.
وی در پاسخ به این سوال که تولیدکنندگان گلایه میکنند در بودجه پیشنهادی عوارض گمرکی، هزینهها دیگر تولید داروها و حتی سود داروخانهها لحاظ نشده، گفت: پیش از این هم سه میلیارد دلار ارز ترجیحی به تولیدکنندگان دارو میدادیم و اکنون تنها این یارانه به انتهای زنجیره دارو یعنی مصرفکننده، میرسد؛ و در سالهای گذشته هم هزینههای دیگر تولید برعهده شرکتهای دارویی بوده است.
فراهانی در پاسخ به این گلایه که ۳۵ درصد ارز مورد نیاز از طریق ارز ترجیحی تأمین میشود و ۶۵ درصد مابقی باید از طریق دلار آزاد پرداخت شود؛ چرا دولت هزینههای دیگر تولید را نمیبیند و در نهایت مصرفکننده باید در سال آینده ۵۰ درصد هزینههای تولید دارو را از جیب پرداخت کند، افزود: این طور نیست چرا که تولیدکنندگان ارزبری دیگری نخواهند داشت.
وی با قبول وجود مشکلات دیگر صنایع دارویی، تاکید کرد: مردم پول خرید دارو را خواهند داشت و دارو قرار نیست گران شود. مباحث دیگری مانند تورم و گرانی وجود دارد اما شامل سه میلیارد دلار ارز ترجیحی که امسال و سالهای گذشته نیز داده شده، نمیشود.
فراهانی در واکنش به این انتقاد که فشار بر صنایع دارویی به دلیل قیمتگذاری دستوری زیاد است و بهتر است که دولت از طریق بیمهها از مصرفکننده حمایت کند، تاکید کرد: ما قرار است یارانه پرداخت کنیم و محل اعتبار آن، منابع هدفمندی است و این مسئله مشکلساز نیست. اینکه از زمان اجراییشدن طرح دارویاری، بیمه تأمین اجتماعی به درستی پرداخت نداشته، ربطی به دارویار ندارد؛ چرا که این طرح بودجه مجزا دارد و با توجه به عملکرد بیمهها، به موقع پرداخت شده است.
مهر
دیدگاه تان را بنویسید