پایه آبگوشت و نحوه و مدت زمان طبخ آن کمابیش در همه شهرها یکسان است اما این غذا در هر منطقهای بنا به اقلیم و مواد اولیه دردسترس، جزئیات متفاوت و رنگ و بوی منحصر به فردی پیدا میکند. در ادامه با چند آبگوشت محلی آشنا میشوید. عنوان شهرها جلوی هر غذا به این معنی نیست که این آبگوشتها فقط مختص یک منطقه هستند.
آبگوشت باغی| کرمانشاه
آبگوشت باغی در کرمانشاه با انواع میوهها تهیه میشود. اسم «باغی» هم از آن جا میآید که در گذشته این غذا را بیشتر باغدارها که میوههای اضافی داشتند، طبخ میکردهاند. میوههای مورد استفاده در این آبگوشت میتواند ترکیبی از زردآلو، گیلاس، آلبالو، سیب، هلو، آلو، کیوی و ... باشد. میوهها را به صورت درسته و کامل توی دیگ میریزند. بعد از پخته شدن، آنها را از آبگوشت درمیآورند در ظرف جدا با گوشتکوب میکوبند. بعد هسته و پوست میوهها را جدا و ترکیب به دست آمده را صاف میکنند و درنهایت به آبگوشت اضافه میکنند.
آبگوشت قنبید| قم
آبگوشت قنبید یا قنبیت از غذاهای بومی و سنتی استان قم است و سابقه بسیار طولانی دارد. قدیمیترین سندی که یافته و در آن به این غذا اشاره شده، مربوط به دوره قاجار است. اسم غذا در واقع «قُمنَبیت» بهمعنای نبات قم است. از آن جایی که آب استان قم شور بوده است، مردم برای خوشطعم کردن آبگوشت و از بین بردن املاح مضر آب به آن کلم قمری(قنبیت) اضافه می کردهاند. این کلم که با نام کلم سنگی میشناسیم و به کلم قمی هم معروف است، در غذاهای دیگر این منطقه هم استفاده می شود. به جز کلم، مواد اولیه آبگوشت قم همان گوشت و نخود و سیبزمینی است.
آبگوشت دوغ دار | لرستان
آبگوشت دوغدار که در لهجه اراکی و گویش لری به آن «دوگوله دودار» میگویند از غذاهای سنتی استان لرستان است. مواد اولیه پایه، گوشت و نخود و لوبیاست ولی سیبزمینی ندارد. درعوض در آن بادمجان سرخ کرده یا چغندر سفید میریزند و بهجای رب یا گوجه فرنگی هم ازکشکِ ساییده شده استفاده میکنند. این غذا در واقع ترکیبی است از آبگوشت و اشکنه کشک که با نعناع داغ و گل زرده سرو می شود و نوشیدنی همراهش شربت زعفران است.
آبگوشت قرمهسبزی| همدان
آبگوشت و قرمهسبزی از پرطرفدارترین غذاهای ایرانیها هستند و همدانیها با ترکیب این دو غذا، آبگوشت قرمه میپزند. گوشت گوسفند، لوبیا و سیب زمینی، اشتراکات این غذا با آبگوشت معمولی است و آنچه متفاوتش میکند، سبزی قرمه است که به همراه لیموعمانی ظاهر این غذا را بیشتر به قرمهسبزی شبیه میکند. در مرحله آخر پخت، تخم مرغ هم اضافه میشود. همدانیها این آبگوشت را با ماست میخورند. در همدان، آبگوشت دیگری هم با فلفل سبز و زیره پخته میشود که به آن آبگوشت فلفل میگویند.
آبگوشت متنجنه| کرمان
در کرمان، آبگوشت با همان ظاهرِ معمولی ولی با طعم ترش و شیرین طبخ میشود. طعم متفاوت این غذا به دلیل استفاده از برگه زردآلو، به و مغز گردوست. آبگوشت متنجنه، غذای رسمی کرمانیها برای نذری در ایام عزاداری است و به همین دلیل به آبگوشت امام حسینی هم معروف است. از آن جایی که دستور پخت آبگوشتها انعطاف پذیری زیادی دارد، بعضیها به این غذا برنج هم اضافه میکنند.
منابع این بخش:
همشهری، تابناک، ویکیکتاب
دیدگاه تان را بنویسید